r
Nosalty Logó

Kenyér élesztett öregtésztával -Házi fehér kenyér 7.

cukrot taratalmaz laktózmentes glutént tartalmaz tejmentes tojásmentes
NS
Kenyér élesztett öregtésztával -Házi fehér kenyér 7.
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
230 °C
  • 8% Fehérje
  • 50% Szénhidrát
  • 3% Zsír
Összesen 282 kcal
  • 8% Fehérje
  • 50% Szénhidrát
  • 3% Zsír
Összesen 2818 kcal
  • 8% Fehérje
  • 50% Szénhidrát
  • 3% Zsír
Összesen 244 kcal
  • 8% Fehérje
  • 50% Szénhidrát
  • 3% Zsír
  • 39% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Szelén
  • Magnézium
  • Kálcium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    8.5 g

Zsír

  • Összesen
    2.6 g
  • Telített zsírsav
    0 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    1 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    689.9 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    28 mg
  • Kálcium
    13 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    20 mg
  • Foszfor
    78 mg
  • Nátrium
    549 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    54.5 g
  • Cukor
    1 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

VÍZ

  • Összesen
    41.8 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    0 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    3 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    33 micro
  • Kolin:
    10 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    1 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    51 micro
Összesen 282 kcal
  • 8% Fehérje
  • 50% Szénhidrát
  • 3% Zsír
  • 39% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Szelén
  • Magnézium
  • Kálcium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    85.1 g

Zsír

  • Összesen
    26.3 g
  • Telített zsírsav
    4 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    8 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    10 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    6899.4 g
  • Cink
    6 mg
  • Szelén
    276 mg
  • Kálcium
    129 mg
  • Vas
    6 mg
  • Magnézium
    205 mg
  • Foszfor
    785 mg
  • Nátrium
    5486 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    5 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    545 g
  • Cukor
    8 mg
  • Élelmi rost
    19 mg

VÍZ

  • Összesen
    418.4 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    0 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    9 mg
  • C vitamin:
    32 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    6 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    10 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    332 micro
  • Kolin:
    97 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    8 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    505 micro
Összesen 2818 kcal
  • 8% Fehérje
  • 50% Szénhidrát
  • 3% Zsír
  • 39% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Szelén
  • Magnézium
  • Kálcium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    7.4 g

Zsír

  • Összesen
    2.3 g
  • Telített zsírsav
    0 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    1 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    597.3 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    24 mg
  • Kálcium
    11 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    18 mg
  • Foszfor
    68 mg
  • Nátrium
    475 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    47.2 g
  • Cukor
    1 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

VÍZ

  • Összesen
    36.2 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    0 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    3 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    29 micro
  • Kolin:
    8 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    1 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    44 micro
Összesen 244 kcal

Elkészítés

  1. Elkeverünk 2 dl vizet, 20 dkg BL 80-as lisztet, 1 tk cukrot, 1 dkg élesztőt és 15-20 dkg-át az öregtésztánkból.
  2. Letakarva, szobahőmérsékleten kb. 2 órán át hagyjuk kelni.
  3. Ezután belekeverjük a maradék alapanyagokat: 1,2 dl vizet, 2 tk sót, 2 ek olajat, az aszkorbinsavat, a burgonyapelyhet és a megmaradt 40 dkg BL 80-as lisztet. Az egészet alaposan összedagasztjuk (én robotgép dagasztókarjával szoktam).
  4. Kiolajozott kelesztőtálba tesszük, és hagyjuk duplájára kelni. (TIPP: Ha ezután a kelesztés után elveszünk a tésztából úgy 20 dkg-nyit, és egy kistálba téve betesszük a hűtőbe a következő sütésig, akkor van öregtésztánk. Ha ezt minden alkalommal megtesszük, akkor mindig van egy adag belőle a hűtőben!)
  5. Enyhén lisztezett felületre borítjuk, majd megformázzuk a kenyeret.
  6. Innen mehet egyenesen a tapadásmentes zsírpapírral kibélelt vagy alaposan kizsírozott jénai aljába, rátesszük az edény tetejét, és ismét hagyjuk duplájára kelni.
  7. Éles pengével 2-3 helyen bevágjuk, az edény tetejébe vizet permetezünk, majd 230°C-ra előmelegített sütőbe tesszük (én kb. 100-150°C-nál teszem be a jénaimat, valahogy nem merem forróbba tenni hirtelen, viszont akkor hosszabb a sütési idő kb. 10 perccel).
  8. Kb. 30 percig sütjük így, majd visszavesszük a hőt 200°C-ra, és további 15-20 percig sütjük, vagy amíg a kívánt színt és héjvastagságot eléri.
  9. Rácsra tesszük, hideg vízzel lespricceljük, lekenjük, és hallgatjuk, ahogy "beszélget". :-)
  • Sütés hőfoka: 230 °C
  • Sütés módja: alul-felül sütés
  • Tepsi mérete: 32x22x10
  • Sütés ideje: 50 perc
  • Receptkönyvben: 47
  • Tegnapi nézettség: 0
  • 7 napos nézettség: 1
  • Össznézettség: 17442
  • Feltöltés dátuma: 2010. július 30.

Receptkategóriák

Receptjellemzők

Ahogy arra számítani lehetett, ez is Limara receptje. Akkor érdemes ezzel a módszerrel sütni a kenyeret, ha az öregtésztánk már elmúlt egy hetes. Nekem még a Mi kenyerünknél is jobban ízlik, valahogy új erőre kap az öregtészta ezzel a módszerrel. Ennek ellenére, a Mi kenyerünk receptjét is lehet még ilyenkor is használni.

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...