Kenyér élesztett öregtésztával -Házi fehér kenyér 7.
cukrot taratalmaz
laktózmentes
glutént tartalmaz
tejmentes
tojásmentes
NS
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
230 °C
- 8% Fehérje
- 50% Szénhidrát
- 3% Zsír
-
32g víz0 kcal
-
60g kenyérliszt bl80217 kcal
-
1g cukor2 kcal
-
1g élesztő1 kcal
-
15g öregtészta34 kcal
-
1g só0 kcal
-
14 kcal
-
0g aszkorbinsav0 kcal
-
14 kcal
Összesen
282
kcal
- 8% Fehérje
- 50% Szénhidrát
- 3% Zsír
-
320g víz0 kcal
-
600g kenyérliszt bl802166 kcal
-
5g cukor19 kcal
-
10g élesztő11 kcal
-
150g öregtészta339 kcal
-
14g só0 kcal
-
16g napraforgó olaj141 kcal
-
0g aszkorbinsav0 kcal
-
40g burgonyapehely142 kcal
Összesen
2818
kcal
- 8% Fehérje
- 50% Szénhidrát
- 3% Zsír
-
27.7g víz0 kcal
-
51.9g kenyérliszt bl80188 kcal
-
0.4g cukor2 kcal
-
0.9g élesztő1 kcal
-
13g öregtészta29 kcal
-
1.2g só0 kcal
-
1.4g napraforgó olaj12 kcal
-
0g aszkorbinsav0 kcal
-
3.5g burgonyapehely12 kcal
Összesen
244
kcal
- 8% Fehérje
- 50% Szénhidrát
- 3% Zsír
- 39% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Szelén
-
Magnézium
-
Kálcium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 8.5 g
Zsír
-
Összesen 2.6 g
-
Telített zsírsav 0 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 1 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 0 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 689.9 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 28 mg
-
Kálcium 13 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 20 mg
-
Foszfor 78 mg
-
Nátrium 549 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 54.5 g
-
Cukor 1 mg
-
Élelmi rost 2 mg
VÍZ
-
Összesen 41.8 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 0 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 3 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 1 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 33 micro
-
Kolin: 10 mg
-
Retinol - A vitamin: 0 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 1 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 51 micro
Összesen
282
kcal
- 8% Fehérje
- 50% Szénhidrát
- 3% Zsír
- 39% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Szelén
-
Magnézium
-
Kálcium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 85.1 g
Zsír
-
Összesen 26.3 g
-
Telített zsírsav 4 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 8 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 10 g
-
Koleszterin 0 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 6899.4 g
-
Cink 6 mg
-
Szelén 276 mg
-
Kálcium 129 mg
-
Vas 6 mg
-
Magnézium 205 mg
-
Foszfor 785 mg
-
Nátrium 5486 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 5 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 545 g
-
Cukor 8 mg
-
Élelmi rost 19 mg
VÍZ
-
Összesen 418.4 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 0 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 9 mg
-
C vitamin: 32 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 6 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 10 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 332 micro
-
Kolin: 97 mg
-
Retinol - A vitamin: 0 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 8 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 505 micro
Összesen
2818
kcal
- 8% Fehérje
- 50% Szénhidrát
- 3% Zsír
- 39% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Szelén
-
Magnézium
-
Kálcium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 7.4 g
Zsír
-
Összesen 2.3 g
-
Telített zsírsav 0 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 1 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 0 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 597.3 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 24 mg
-
Kálcium 11 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 18 mg
-
Foszfor 68 mg
-
Nátrium 475 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 47.2 g
-
Cukor 1 mg
-
Élelmi rost 2 mg
VÍZ
-
Összesen 36.2 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 0 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 3 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 1 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 29 micro
-
Kolin: 8 mg
-
Retinol - A vitamin: 0 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 1 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 44 micro
Összesen
244
kcal
Hozzávalók
-
3.2 dl víz
-
60 dkg kenyérliszt bl80
-
1 teáskanál cukor
-
1 dkg élesztő
-
15 dkg öregtészta
-
2 tk só
-
2 ek napraforgó olaj
-
1 csipet aszkorbinsav
-
4 dkg burgonyapehely
Elkészítés
- Elkeverünk 2 dl vizet, 20 dkg BL 80-as lisztet, 1 tk cukrot, 1 dkg élesztőt és 15-20 dkg-át az öregtésztánkból.
- Letakarva, szobahőmérsékleten kb. 2 órán át hagyjuk kelni.
- Ezután belekeverjük a maradék alapanyagokat: 1,2 dl vizet, 2 tk sót, 2 ek olajat, az aszkorbinsavat, a burgonyapelyhet és a megmaradt 40 dkg BL 80-as lisztet. Az egészet alaposan összedagasztjuk (én robotgép dagasztókarjával szoktam).
- Kiolajozott kelesztőtálba tesszük, és hagyjuk duplájára kelni. (TIPP: Ha ezután a kelesztés után elveszünk a tésztából úgy 20 dkg-nyit, és egy kistálba téve betesszük a hűtőbe a következő sütésig, akkor van öregtésztánk. Ha ezt minden alkalommal megtesszük, akkor mindig van egy adag belőle a hűtőben!)
- Enyhén lisztezett felületre borítjuk, majd megformázzuk a kenyeret.
- Innen mehet egyenesen a tapadásmentes zsírpapírral kibélelt vagy alaposan kizsírozott jénai aljába, rátesszük az edény tetejét, és ismét hagyjuk duplájára kelni.
- Éles pengével 2-3 helyen bevágjuk, az edény tetejébe vizet permetezünk, majd 230°C-ra előmelegített sütőbe tesszük (én kb. 100-150°C-nál teszem be a jénaimat, valahogy nem merem forróbba tenni hirtelen, viszont akkor hosszabb a sütési idő kb. 10 perccel).
- Kb. 30 percig sütjük így, majd visszavesszük a hőt 200°C-ra, és további 15-20 percig sütjük, vagy amíg a kívánt színt és héjvastagságot eléri.
- Rácsra tesszük, hideg vízzel lespricceljük, lekenjük, és hallgatjuk, ahogy "beszélget". :-)
- Sütés hőfoka: 230 °C
- Sütés módja: alul-felül sütés
- Tepsi mérete: 32x22x10
- Sütés ideje: 50 perc
- Receptkönyvben: 47
- Tegnapi nézettség: 0
- 7 napos nézettség: 1
- Össznézettség: 17442
- Feltöltés dátuma: 2010. július 30.
Receptjellemzők
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- vegetáriánus:
-
- Speciális étrendek:
NS
17513 recept
Ahogy arra számítani lehetett, ez is Limara receptje. Akkor érdemes ezzel a módszerrel sütni a kenyeret, ha az öregtésztánk már elmúlt egy hetes. Nekem még a Mi kenyerünknél is jobban ízlik, valahogy új erőre kap az öregtészta ezzel a módszerrel. Ennek ellenére, a Mi kenyerünk receptjét is lehet még ilyenkor is használni.