Kecskesajtos-medvehagymás tarhonyarizottó
- 9% Fehérje
- 46% Szénhidrát
- 9% Zsír
-
125g tarhonya464 kcal
-
20g vaj143 kcal
-
25g fehérbor21 kcal
-
23g vöröshagyma8 kcal
-
2g fokhagyma3 kcal
-
375g alaplé26 kcal
-
49g medvehagyma69 kcal
-
13g kecskesajt46 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g szerecsendió0 kcal
-
0g fekete bors0 kcal
- 9% Fehérje
- 46% Szénhidrát
- 9% Zsír
-
500g tarhonya1855 kcal
-
80g vaj574 kcal
-
100g fehérbor82 kcal
-
90g vöröshagyma33 kcal
-
9g fokhagyma12 kcal
-
1500g alaplé105 kcal
-
195g medvehagyma276 kcal
-
50g kecskesajt182 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g szerecsendió0 kcal
-
0g fekete bors0 kcal
- 9% Fehérje
- 46% Szénhidrát
- 9% Zsír
-
19.8g tarhonya73 kcal
-
3.2g vaj23 kcal
-
4g fehérbor3 kcal
-
3.6g vöröshagyma1 kcal
-
0.4g fokhagyma0 kcal
-
59.4g alaplé4 kcal
-
7.7g medvehagyma11 kcal
-
2g kecskesajt7 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g szerecsendió0 kcal
-
0g fekete bors0 kcal
- 9% Fehérje
- 46% Szénhidrát
- 9% Zsír
- 37% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
-
B6 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 22.5 g
Zsír
-
Összesen 22.1 g
-
Telített zsírsav 13 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 6 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 2 g
-
Koleszterin 53 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 1990.9 g
-
Cink 2 mg
-
Szelén 87 mg
-
Kálcium 163 mg
-
Vas 5 mg
-
Magnézium 87 mg
-
Foszfor 372 mg
-
Nátrium 1272 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 2 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 111.9 g
-
Cukor 5 mg
-
Élelmi rost 5 mg
VÍZ
-
Összesen 89.6 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 188 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 17 mg
-
D vitamin: 3 micro
-
K vitamin: 3 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 10 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 303 micro
-
Kolin: 38 mg
-
Retinol - A vitamin: 184 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 44 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 31 micro
- 9% Fehérje
- 46% Szénhidrát
- 9% Zsír
- 37% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
-
B6 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 89.9 g
Zsír
-
Összesen 88.4 g
-
Telített zsírsav 52 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 23 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 6 g
-
Koleszterin 212 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 7963.5 g
-
Cink 10 mg
-
Szelén 347 mg
-
Kálcium 651 mg
-
Vas 21 mg
-
Magnézium 348 mg
-
Foszfor 1489 mg
-
Nátrium 5087 mg
-
Réz 2 mg
-
Mangán 8 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 447.6 g
-
Cukor 20 mg
-
Élelmi rost 21 mg
VÍZ
-
Összesen 358.3 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 751 micro
-
B6 vitamin: 3 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 3 mg
-
C vitamin: 66 mg
-
D vitamin: 11 micro
-
K vitamin: 11 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 5 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 3 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 38 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 1211 micro
-
Kolin: 152 mg
-
Retinol - A vitamin: 737 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 175 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 124 micro
- 9% Fehérje
- 46% Szénhidrát
- 9% Zsír
- 37% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
-
B6 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 3.6 g
Zsír
-
Összesen 3.5 g
-
Telített zsírsav 2 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 1 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 0 g
-
Koleszterin 8 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 315.5 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 14 mg
-
Kálcium 26 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 14 mg
-
Foszfor 59 mg
-
Nátrium 202 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 17.7 g
-
Cukor 1 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 14.2 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 30 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 3 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 0 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 2 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 48 micro
-
Kolin: 6 mg
-
Retinol - A vitamin: 29 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 7 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 5 micro
Hozzávalók
-
80 g vaj
-
1.5 l alaplé
-
só ízlés szerint
-
szerecsendió ízlés szerint
-
fekete bors ízlés szerint
Elkészítés
- A vöröshagymát apróra vágjuk, a fokhagymát mozsárban finomra törjük, majd egy öntött vasedényben (vagy egy vastag falú serpenyőben), alacsony hőfokon 3 dkg vajon lepirítjuk.
- Hozzáadjuk a tarhonyát, majd továbbra is alacsony hőfokon lepirítjuk annyira, hogy épphogy csak egy kis barnás színt kapjon.
- Öntsük fel a fehérborral, majd ha elillant belőle az alkohol, addig pároljuk, amíg a folyadék nagy része is elfő. Ezután adhatjuk hozzá az első merőkanál (nagyjából 1 dl) alaplevet. Elkeverjük, és itt már fűszerezhetjük is sóval, frissen őrölt fekete borssal vagy szerecsendióval.
- Ha a tarhonyarizottó leve elpárolgott, újabb 1 dl alaplével felöntjük, majd ezt addig ismételjük, amíg el nem fogy az 1-1,5 liter alaplevünk. Folyamatos kevergetés mellett, 4-5 részletben adagoljuk hozzá az alaplevet. Figyeljünk rá, hogy a végén enyhén szaftos, az alaplében "tocsogó" tarhonyás egytálételt kapjunk, ahogy a klasszikus rizottót sem pirítjuk szárazra, meghagyjuk lédúsan és a vajtól, alaplétől szaftosan.
- Az utolsó adag alaplénk felöntésénél adjuk hozzá a vékony szalagokra vágott medvehagymát, a maradék 5 dkg vajat, és a reszelt kecskesajtot, majd alaposan elkeverve összefőzzük. A tarhonyának puhára, a kész egytálételnek pedig szaftos és krémes állagúra kell főnie.
- Receptkönyvben: 70
- Tegnapi nézettség: 0
- 7 napos nézettség: 4
- Össznézettség: 2800
- Feltöltés dátuma: 2022. április 27.
Receptkategóriák
-
- főkategória:
-
- kategória:
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- maradékból:
-
- mikor:
-
- vegetáriánus:
-
- Speciális étrendek:
A tarhonyáról itthon a legtöbbünknek a menzákról ismert tarhonyás húsfogás jut eszünkbe, pedig ez az ezerféleképpen felhasználható tésztaféle több igazságot érdemel. Gondoljunk csak a Szardínia szigetéről származó, fregula elnevezésű tésztára, ami külsőre gyakorlatilag megegyezik a mi tarhonyánkkal, azzal a különbséggel, hogy náluk liszt és tojás helyett a leggyakrabban durumbúzából és vízből, pirítás útján készül, mégis olyannyira népszerű alapanyag, hogy az olaszok a klasszikus (rizsből készült) rizottójukhoz hasonlóan ebből is imádnak izgalmas egytálételt készíteni. És ha az olaszoknak megy, miért ne menne a mi házi készítésű, 8 tojásos tésztából gyúrt tarhonyánkkal? Én ezúttal pont úgy készítettem főételt a tarhonyából, ahogy a rizottót is készítem (vajjal, száraz fehérborral és alaplével), majd hozzáadtam a tavaszi zöldségszezon zöld sztárját, a medvehagymát, végül frissen reszelt kemény kecskesajtot kevertem hozzá. Leírni is nehéz, hogy a tarhonyarizottó „műfaja” eddig hogy nem lett annyira népszerű a magyar konyhákban, mint a rizsből készült verziója, ami felülírhat minden negatív élményt a közétkeztetésből berögzült, silányabb minőségű tarhonyás húsról.