r
Nosalty Logó

Kecskesajtos-medvehagymás tarhonyarizottó

0,0

0 ÉRTÉKELÉS0 HOZZÁSZÓLÁS

Értékelés indításához kérjük lépj be!

Bevált ez a recept?

Kíváncsiak vagyunk a véleményedre!

Értékelési útmutató
5 • Egyszerűen imádom, tökéletes lett!
4 • Másodszorra lett az igazi.
3 • Hát...
2 • Vannak gondok.
1 • Soha többet!
Hering András
Kecskesajtos-medvehagymás tarhonyarizottó
adag
Idő
perc
Költség
olcsó
Nehézség
könnyű

Hozzávalók

780
Kalória
22.5g
Fehérje
111.9g
Szénhidrátok
22.1g
Zsír
89.6g
Víz
52.9g
Koleszterin
5.4g
Rost
5g
Cukor
  • 9% Fehérje
  • 46% Szénhidrát
  • 9% Zsír
Összesen 780 kcal
  • 9% Fehérje
  • 46% Szénhidrát
  • 9% Zsír
Összesen 3119 kcal
  • 9% Fehérje
  • 46% Szénhidrát
  • 9% Zsír
Összesen 122 kcal
  • 9% Fehérje
  • 46% Szénhidrát
  • 9% Zsír
  • 37% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    22.5 g

Zsír

  • Összesen
    22.1 g
  • Telített zsírsav
    13 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    6 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    2 g
  • Koleszterin
    53 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1990.9 g
  • Cink
    2 mg
  • Szelén
    87 mg
  • Kálcium
    163 mg
  • Vas
    5 mg
  • Magnézium
    87 mg
  • Foszfor
    372 mg
  • Nátrium
    1272 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    2 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    111.9 g
  • Cukor
    5 mg
  • Élelmi rost
    5 mg

Víz

  • Összesen
    89.6 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    188 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    17 mg
  • D vitamin:
    3 micro
  • K vitamin:
    3 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    10 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    303 micro
  • Kolin:
    38 mg
  • Retinol - A vitamin:
    184 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    44 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    31 micro
Összesen 780 kcal
  • 9% Fehérje
  • 46% Szénhidrát
  • 9% Zsír
  • 37% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    89.9 g

Zsír

  • Összesen
    88.4 g
  • Telített zsírsav
    52 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    23 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    6 g
  • Koleszterin
    212 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    7963.5 g
  • Cink
    10 mg
  • Szelén
    347 mg
  • Kálcium
    651 mg
  • Vas
    21 mg
  • Magnézium
    348 mg
  • Foszfor
    1489 mg
  • Nátrium
    5087 mg
  • Réz
    2 mg
  • Mangán
    8 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    447.6 g
  • Cukor
    20 mg
  • Élelmi rost
    21 mg

Víz

  • Összesen
    358.3 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    751 micro
  • B6 vitamin:
    3 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    3 mg
  • C vitamin:
    66 mg
  • D vitamin:
    11 micro
  • K vitamin:
    11 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    5 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    3 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    38 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    1211 micro
  • Kolin:
    152 mg
  • Retinol - A vitamin:
    737 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    175 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    124 micro
Összesen 3119 kcal
  • 9% Fehérje
  • 46% Szénhidrát
  • 9% Zsír
  • 37% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    3.6 g

Zsír

  • Összesen
    3.5 g
  • Telített zsírsav
    2 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    1 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    8 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    315.5 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    14 mg
  • Kálcium
    26 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    14 mg
  • Foszfor
    59 mg
  • Nátrium
    202 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    17.7 g
  • Cukor
    1 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

Víz

  • Összesen
    14.2 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    30 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    3 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    0 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    2 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    48 micro
  • Kolin:
    6 mg
  • Retinol - A vitamin:
    29 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    7 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    5 micro
Összesen 122 kcal

Elkészítés

  1. A vöröshagymát apróra vágjuk, a fokhagymát mozsárban finomra törjük, majd egy öntött vasedényben (vagy egy vastag falú serpenyőben), alacsony hőfokon 3 dkg vajon lepirítjuk.
  2. Hozzáadjuk a tarhonyát, majd továbbra is alacsony hőfokon lepirítjuk annyira, hogy épphogy csak egy kis barnás színt kapjon.
  3. Öntsük fel a fehérborral, majd ha elillant belőle az alkohol, addig pároljuk, amíg a folyadék nagy része is elfő. Ezután adhatjuk hozzá az első merőkanál (nagyjából 1 dl) alaplevet. Elkeverjük, és itt már fűszerezhetjük is sóval, frissen őrölt fekete borssal vagy szerecsendióval.
  4. Ha a tarhonyarizottó leve elpárolgott, újabb 1 dl alaplével felöntjük, majd ezt addig ismételjük, amíg el nem fogy az 1-1,5 liter alaplevünk. Folyamatos kevergetés mellett, 4-5 részletben adagoljuk hozzá az alaplevet. Figyeljünk rá, hogy a végén enyhén szaftos, az alaplében "tocsogó" tarhonyás egytálételt kapjunk, ahogy a klasszikus rizottót sem pirítjuk szárazra, meghagyjuk lédúsan és a vajtól, alaplétől szaftosan.
  5. Az utolsó adag alaplénk felöntésénél adjuk hozzá a vékony szalagokra vágott medvehagymát, a maradék 5 dkg vajat, és a reszelt kecskesajtot, majd alaposan elkeverve összefőzzük. A tarhonyának puhára, a kész egytálételnek pedig szaftos és krémes állagúra kell főnie.

Recept infó

  • Előkészítés ideje: 10 perc
  • Főzés ideje: 30 perc

A tarhonyáról itthon a legtöbbünknek a menzákról ismert tarhonyás húsfogás jut eszünkbe, pedig ez az ezerféleképpen felhasználható tésztaféle több igazságot érdemel. Gondoljunk csak a Szardínia szigetéről származó, fregula elnevezésű tésztára, ami külsőre gyakorlatilag megegyezik a mi tarhonyánkkal, azzal a különbséggel, hogy náluk liszt és tojás helyett a leggyakrabban durumbúzából és vízből, pirítás útján készül, mégis olyannyira népszerű alapanyag, hogy az olaszok a klasszikus (rizsből készült) rizottójukhoz hasonlóan ebből is imádnak izgalmas egytálételt készíteni. És ha az olaszoknak megy, miért ne menne a mi házi készítésű, 8 tojásos tésztából gyúrt tarhonyánkkal? Én ezúttal pont úgy készítettem főételt a tarhonyából, ahogy a rizottót is készítem (vajjal, száraz fehérborral és alaplével), majd hozzáadtam a tavaszi zöldségszezon zöld sztárját, a medvehagymát, végül frissen reszelt kemény kecskesajtot kevertem hozzá. Leírni is nehéz, hogy a tarhonyarizottó „műfaja” eddig hogy nem lett annyira népszerű a magyar konyhákban, mint a rizsből készült verziója, ami felülírhat minden negatív élményt a közétkeztetésből berögzült, silányabb minőségű tarhonyás húsról.

Elmentem a receptkönyvembe

Elmentem a receptkönyvembe

Receptkönyvbe mentéshez kérjük lépj be!
Kinyomtatom
Jegyzetet írok

Jegyzet

Jegyzetíráshoz kérjük lépj be!
Elküldöm e-mailben
Megcsináltam

Bevált ez a recept? Kíváncsiak vagyunk a véleményedre!

Értékelés indításához kérjük lépj be!

Bevált ez a recept?

Kíváncsiak vagyunk a véleményedre!

Értékelési útmutató
5 • Egyszerűen imádom, tökéletes lett!
4 • Másodszorra lett az igazi.
3 • Hát...
2 • Vannak gondok.
1 • Soha többet!

Hozzászólások (0)

További receptek

Meggyes aprógombóc

Nyáron megannyi gyümölcsös gombócot készítünk, bár e téren a tudomány általában megáll a baracknál és a szilvánál. Pedig egy sor másik szezonális finomság is akad, amit ...

Lakos Benedek

Olaszos rakott burgonya

Felturbóztuk a rakott krumplit, hogy ne mindig a magyarosat készítsük. A jól megszokott kolbász helyett sonka került bele, a tojást pedig felváltották a paradicsomkarikák. Az olaszos ...

Maggi

Címlapról ajánljuk

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...

Hoppá!

Recept beküldéséhez be kell jelentkezned!