Katalán krém
cukrot taratalmaz
laktózt tartalmaz
gluténmentes
tejet tartalmaz
tojást tartalmaz
vikki
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
275 °C
- 14% Fehérje
- 55% Szénhidrát
- 14% Zsír
Összesen
362
kcal
- 14% Fehérje
- 55% Szénhidrát
- 14% Zsír
Összesen
1444
kcal
- 14% Fehérje
- 55% Szénhidrát
- 14% Zsír
Összesen
116
kcal
- 14% Fehérje
- 55% Szénhidrát
- 14% Zsír
- 17% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Lut-zea
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 11.5 g
Zsír
-
Összesen 11.6 g
-
Telített zsírsav 5 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 3 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 271 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 573.5 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 14 mg
-
Kálcium 320 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 2 mg
-
Foszfor 98 mg
-
Nátrium 138 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 46.8 g
-
Cukor 40 mg
-
Élelmi rost 0 mg
VÍZ
-
Összesen 14.8 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 95 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 2 mg
-
D vitamin: 55 micro
-
K vitamin: 0 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 37 micro
-
Kolin: 205 mg
-
Retinol - A vitamin: 93 micro
-
α-karotin 10 micro
-
β-karotin 22 micro
-
β-crypt 9 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 274 micro
Összesen
362
kcal
- 14% Fehérje
- 55% Szénhidrát
- 14% Zsír
- 17% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Lut-zea
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 46 g
Zsír
-
Összesen 46.6 g
-
Telített zsírsav 20 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 12 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 4 g
-
Koleszterin 1085 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 2294.1 g
-
Cink 2 mg
-
Szelén 57 mg
-
Kálcium 1279 mg
-
Vas 3 mg
-
Magnézium 7 mg
-
Foszfor 394 mg
-
Nátrium 552 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 187.3 g
-
Cukor 161 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 59.3 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 381 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 2 micro
-
E vitamin: 3 mg
-
C vitamin: 8 mg
-
D vitamin: 218 micro
-
K vitamin: 1 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 147 micro
-
Kolin: 821 mg
-
Retinol - A vitamin: 371 micro
-
α-karotin 38 micro
-
β-karotin 88 micro
-
β-crypt 36 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 1095 micro
Összesen
1444
kcal
- 14% Fehérje
- 55% Szénhidrát
- 14% Zsír
- 17% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Lut-zea
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 3.7 g
Zsír
-
Összesen 3.7 g
-
Telített zsírsav 2 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 1 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 0 g
-
Koleszterin 87 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 183.4 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 5 mg
-
Kálcium 102 mg
-
Vas 0 mg
-
Magnézium 1 mg
-
Foszfor 31 mg
-
Nátrium 44 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 15 g
-
Cukor 13 mg
-
Élelmi rost 0 mg
VÍZ
-
Összesen 4.7 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 30 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 1 mg
-
D vitamin: 17 micro
-
K vitamin: 0 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 12 micro
-
Kolin: 66 mg
-
Retinol - A vitamin: 30 micro
-
α-karotin 3 micro
-
β-karotin 7 micro
-
β-crypt 3 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 88 micro
Összesen
116
kcal
Hozzávalók
-
1 l tej
-
10 dkg cukor
-
5 db tojássárgája
-
2.5 dkg étkezési keményítő
Elkészítés
- A citromot nagyon alaposan megmossuk, és meghámozzuk vékonyan ügyelve arra, hogy minél kevesebb fehér rész kerüljön rá, mert az keserű.
- Egy lábosba öntjük a tejet, beletesszük a citromhéjat és a fahéj rudat és a cukrot, majd felforraljuk.
- A tojásokat szétválasztjuk, a sárgákhoz hozzáadjuk a keményítőt, és csomómentesre keverjük.
- Mikor már forr a tej, eltávolítjuk belőle a citromhéjat és a fahéjrudat, és félrehúzzuk.
- Rakunk 4-5 evőkanál meleg tejet a tojássárgákhoz, simára keverjük (azért van rá szükség, hogy ne csapódjon ki, mikor a meleg tejbe öntjük).
- Folyamatos kevergetés mellett hozzáöntjük a tojássárgákat a tejhez, visszatesszük a tűzre, és közepes lángon folyamatosan kevergetve sűrűre főzzük (akkor jó, ha olyan mint a vanília puding).
- Mikor elkészült, hőálló kerámia edényekbe öntjük, megvárjuk míg kihűl, és hűtőbe tesszük 1 órára.
- Fogyasztás előtt megszórjuk a tetejüket kb. 1-1 evőkanál kristálycukorral, és a sütő grill fokozatát használva 3-4 perc alatt rápirítjuk a cukrot (legfelső rácsra tegyük minél közelebb a grillezőhöz, közbe hagyjuk nyitva résnyire a sütő ajtaját). Ha nincs a sütőn grill funkció, készíthetünk hozzá karamellt, ahogy a story-ban írtam.
- Sütés hőfoka: 275 °C
- Sütés ideje: 3 perc
- Receptkönyvben: 320
- Tegnapi nézettség: 10
- 7 napos nézettség: 65
- Össznézettség: 61351
- Feltöltés dátuma: 2012. február 18.
Ajánló
Készíthetünk mellé citromos-fahéjas babapiskótát (recept a blogomon), ami még jobban kiemeli az ízét.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- vegetáriánus:
-
- alkalom:
-
- Speciális étrendek:
vikki
85 recept
A créme brulée (égetett krém) spanyol változata, ami annyiban különbözik, hogy fahéj és citrom van benne. Igazából nagyon egyszerű elkészíteni, kb. annyi, mint egy zacskós pudingot, de mondanom sem kell, hogy annál ezerszer jobb. Én a sütő grill fokozatával égettem rá a cukrot, de ha ilyen fokozat nincs a sütőn, legvégső esetben készíthetünk rá karamellt serpenyőben, amit majd vékonyan rácsorgathatunk a hideg krémre (5 dkg cukor, 2 ek. víz, 1 ek. méz, addig forralni, míg aranybarna nem lesz).