Karamellás süti SzundLex konyhájából
cukrot taratalmaz
laktózt tartalmaz
glutént tartalmaz
tejet tartalmaz
tojást tartalmaz
NS
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
180 °C
- 6% Fehérje
- 51% Szénhidrát
- 30% Zsír
Tészta
-
50g finomliszt182 kcal
-
0 kcal
-
8g cukor32 kcal
-
33g margarin239 kcal
-
9g tojás12 kcal
-
1g citromlé0 kcal
Krém
-
25g cukor97 kcal
-
83g tej47 kcal
-
10g finomliszt36 kcal
-
25g margarin179 kcal
Tetejére
-
8g tortabevonó46 kcal
Összesen
870
kcal
- 6% Fehérje
- 51% Szénhidrát
- 30% Zsír
Tészta
-
300g finomliszt1092 kcal
-
0 kcal
-
50g cukor194 kcal
-
200g margarin1434 kcal
-
55g tojás69 kcal
-
3g citromlé1 kcal
Krém
-
150g cukor581 kcal
-
500g tej280 kcal
-
60g finomliszt218 kcal
-
150g margarin1076 kcal
Tetejére
-
50g tortabevonó273 kcal
Összesen
5218
kcal
- 6% Fehérje
- 51% Szénhidrát
- 30% Zsír
Tészta
-
19.8g finomliszt72 kcal
-
0 kcal
-
3.3g cukor13 kcal
-
13.2g margarin94 kcal
-
3.6g tojás5 kcal
-
0.2g citromlé0 kcal
Krém
-
9.9g cukor38 kcal
-
32.9g tej18 kcal
-
4g finomliszt14 kcal
-
9.9g margarin71 kcal
Tetejére
-
3.3g tortabevonó18 kcal
Összesen
343
kcal
- 6% Fehérje
- 51% Szénhidrát
- 30% Zsír
- 13% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Kálcium
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
A vitamin (RAE):
-
Retinol - A vitamin:
Fehérje
-
Összesen 10.2 g
Zsír
-
Összesen 52.7 g
-
Telített zsírsav 12 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 24 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 15 g
-
Koleszterin 31 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 328.4 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 23 mg
-
Kálcium 115 mg
-
Vas 2 mg
-
Magnézium 28 mg
-
Foszfor 101 mg
-
Nátrium 58 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 88 g
-
Cukor 41 mg
-
Élelmi rost 2 mg
VÍZ
-
Összesen 23.5 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 491 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 5 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 7 micro
-
K vitamin: 55 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 20 micro
-
Kolin: 37 mg
-
Retinol - A vitamin: 461 micro
-
α-karotin 1 micro
-
β-karotin 358 micro
-
β-crypt 1 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 54 micro
Összesen
870
kcal
- 6% Fehérje
- 51% Szénhidrát
- 30% Zsír
- 13% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Kálcium
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
A vitamin (RAE):
-
Retinol - A vitamin:
Fehérje
-
Összesen 61.3 g
Zsír
-
Összesen 316.3 g
-
Telített zsírsav 69 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 143 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 88 g
-
Koleszterin 184 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 1970.2 g
-
Cink 4 mg
-
Szelén 140 mg
-
Kálcium 692 mg
-
Vas 9 mg
-
Magnézium 169 mg
-
Foszfor 605 mg
-
Nátrium 347 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 3 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 528.3 g
-
Cukor 245 mg
-
Élelmi rost 13 mg
VÍZ
-
Összesen 140.9 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 2945 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 32 mg
-
C vitamin: 2 mg
-
D vitamin: 40 micro
-
K vitamin: 331 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 5 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 120 micro
-
Kolin: 223 mg
-
Retinol - A vitamin: 2765 micro
-
α-karotin 4 micro
-
β-karotin 2148 micro
-
β-crypt 5 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 324 micro
Összesen
5218
kcal
- 6% Fehérje
- 51% Szénhidrát
- 30% Zsír
- 13% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Kálcium
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
A vitamin (RAE):
-
Retinol - A vitamin:
Fehérje
-
Összesen 4 g
Zsír
-
Összesen 20.8 g
-
Telített zsírsav 5 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 9 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 6 g
-
Koleszterin 12 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 129.8 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 9 mg
-
Kálcium 46 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 11 mg
-
Foszfor 40 mg
-
Nátrium 23 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 34.8 g
-
Cukor 16 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 9.3 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 194 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 2 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 3 micro
-
K vitamin: 22 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 8 micro
-
Kolin: 15 mg
-
Retinol - A vitamin: 182 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 142 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 21 micro
Összesen
343
kcal
Hozzávalók
Tészta
-
30 dkg finomliszt
-
1 teáskanál szódabikarbóna
-
20 dkg margarin
-
1 db tojás
Krém
-
15 dkg cukor
-
5 dl tej
-
4 evőkanál finomliszt
Tetejére
-
50 g tortabevonó
Elkészítés
Tészta
- A lisztet, szódabikarbonát, cukrot összekeverjük, és a margarinnal jól összemorzsoljuk.
- Beletesszük a tojást, és jól összegyúrjuk. Ha nem áll össze rendesen a tészta, citromlevet teszünk bele.
- A tésztát 4 részre osztjuk, és vékonyra kinyújtjuk. (Úgy a legegyszerűbb, ha 4 egyforma sütőpapírra nyújtjuk ki, és úgy tesszük be, mert a vékony lapok könnyen törnek.)
- 180 fokon alig 5-7 percig kell sütni, nagyon hamar megvannak, oda kell rá figyelni. Hagyjuk kihűlni, és nekilátunk a krémnek.
Krém
- A cukrot karamellizáljuk, és ráöntünk 3 dl tejet.
- A maradék 2 dl-be csomómentesen elkeverjük a lisztet, és amikor a karamell feloldódott a 3 dl-ben, ráöntjük ezt is. Addig kevergetjük, amíg picit besűrűsödik, olyan krém állagúra. (Annyi kanál liszt kell, amennyi dl tejet teszünk bele általában. Én azért csinálom egyel kevesebbel, mert így picit hígabb lesz és gyorsabban beszívja a tészta.)
- Amikor besűrűsödött (én onnan tudom, hogy "fényes" lesz a teteje), levesszük a tűzről, és hagyjuk hűlni kicsit. Amikor már nem olyan forró, beletesszük a vajat, jól elkeverjük benne, és kész!
Tetejére
- Innen már csak összerakjuk. Tészta, krém, tészta, krém, tészta, krém, tészta, és a tetejére az olvasztott csoki (szerintem étcsokival a legfinomabb, de ízlés dolga).
- Sütés hőfoka: 180 °C
- Sütés módja: hőlégkeveréses
- Sütés ideje: 8 perc
- Elkészítettem: 20 alkalommal
- Receptkönyvben: 40
- Tegnapi nézettség: 0
- 7 napos nézettség: 0
- Össznézettség: 2588
- Feltöltés dátuma: 2014. december 23.
Ajánló
Ennek a tésztának kell egy éjszaka, hogy magába szívja a krémet, de legalább egy pár óra. Ha kihűlt, akkor érdemes hűtőben tárolni. A tésztába lehet tenni több cukrot is, én azért nem teszek, mert a karamell mellett már túl édes lenne.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- vegetáriánus:
-
- alkalom:
NS
17513 recept
Ez a sütemény családunk egyik kedvence. Minden nagyobb ünnepre sütünk belőle, és bár egy éjszakát pihennie kéne, ez a süti ritkán éli ezt meg.