Karalábéfőzelék 4. - húsgombóccal
cukrot taratalmaz
laktózt tartalmaz
glutént tartalmaz
tejet tartalmaz
tojást tartalmaz
koszider
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Összesen
perc
- 7% Fehérje
- 6% Szénhidrát
- 6% Zsír
-
400g karalábé80 kcal
-
125g darált sertéshús228 kcal
-
5g rizs18 kcal
-
28g tojás35 kcal
-
34 kcal
-
5g finomliszt18 kcal
-
50g tejföl99 kcal
-
11g petrezselyem4 kcal
-
0g cukor0 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
Összesen
516
kcal
- 7% Fehérje
- 6% Szénhidrát
- 6% Zsír
-
1600g karalábé320 kcal
-
500g darált sertéshús910 kcal
-
20g rizs72 kcal
-
110g tojás138 kcal
-
15g mangalica zsír135 kcal
-
20g finomliszt73 kcal
-
200g tejföl396 kcal
-
45g petrezselyem16 kcal
-
0g cukor0 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
Összesen
2060
kcal
- 7% Fehérje
- 6% Szénhidrát
- 6% Zsír
-
63.7g karalábé13 kcal
-
19.9g darált sertéshús36 kcal
-
0.8g rizs3 kcal
-
4.4g tojás6 kcal
-
0.6g mangalica zsír5 kcal
-
0.8g finomliszt3 kcal
-
8g tejföl16 kcal
-
1.8g petrezselyem1 kcal
-
0g cukor0 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
Összesen
83
kcal
- 7% Fehérje
- 6% Szénhidrát
- 6% Zsír
- 82% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
B6 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 35.8 g
Zsír
-
Összesen 29.5 g
-
Telített zsírsav 12 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 10 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 4 g
-
Koleszterin 202 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 1024.9 g
-
Cink 3 mg
-
Szelén 38 mg
-
Kálcium 167 mg
-
Vas 3 mg
-
Magnézium 97 mg
-
Foszfor 509 mg
-
Nátrium 207 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 29.3 g
-
Cukor 10 mg
-
Élelmi rost 11 mg
VÍZ
-
Összesen 421.3 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 160 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 2 mg
-
C vitamin: 199 mg
-
D vitamin: 46 micro
-
K vitamin: 186 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 9 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 92 micro
-
Kolin: 208 mg
-
Retinol - A vitamin: 105 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 646 micro
-
β-crypt 3 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 750 micro
Összesen
516
kcal
- 7% Fehérje
- 6% Szénhidrát
- 6% Zsír
- 82% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
B6 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 143.2 g
Zsír
-
Összesen 117.9 g
-
Telített zsírsav 47 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 42 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 17 g
-
Koleszterin 807 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 4099.5 g
-
Cink 12 mg
-
Szelén 154 mg
-
Kálcium 666 mg
-
Vas 14 mg
-
Magnézium 388 mg
-
Foszfor 2035 mg
-
Nátrium 827 mg
-
Réz 2 mg
-
Mangán 2 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 117.3 g
-
Cukor 38 mg
-
Élelmi rost 45 mg
VÍZ
-
Összesen 1685 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 641 micro
-
B6 vitamin: 5 mg
-
B12 Vitamin: 3 micro
-
E vitamin: 9 mg
-
C vitamin: 796 mg
-
D vitamin: 185 micro
-
K vitamin: 743 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 3 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 3 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 35 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 367 micro
-
Kolin: 832 mg
-
Retinol - A vitamin: 422 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 2585 micro
-
β-crypt 11 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 3001 micro
Összesen
2060
kcal
- 7% Fehérje
- 6% Szénhidrát
- 6% Zsír
- 82% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
B6 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 5.7 g
Zsír
-
Összesen 4.7 g
-
Telített zsírsav 2 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 2 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 32 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 163.3 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 6 mg
-
Kálcium 27 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 15 mg
-
Foszfor 81 mg
-
Nátrium 33 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 4.7 g
-
Cukor 2 mg
-
Élelmi rost 2 mg
VÍZ
-
Összesen 67.1 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 26 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 32 mg
-
D vitamin: 7 micro
-
K vitamin: 30 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 15 micro
-
Kolin: 33 mg
-
Retinol - A vitamin: 17 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 103 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 120 micro
Összesen
83
kcal
Hozzávalók
-
50 dkg darált sertéshús
-
2 dkg rizs
-
2 db tojás
-
1 ek mangalica zsír
-
2 csapott ek finomliszt
-
2 dl tejföl
-
só ízlés szerint
-
bors ízlés szerint
Elkészítés
- A karalábékat megtisztítjuk, és kb. 1x1 cm-es kockákra felvágjuk.
- A karalábét annyi vízben, hogy ellepje, feltesszük főni, sózzuk, borsozzuk. Tegyünk bele egy nagy csipet cukrot is, de ne többet! (Ezzel elvesszük a karalábé nyersességét, kesernyésségét. Ez főként akkor szükséges, ha téli karalábéból készítjük, a zsenge tavaszihoz nem kell cukor.)
- Közben elkészítjük a húsgombócot: jól összedolgozzuk a húst, a tojásokat, a rizst, ezt is sózzuk, borsozzuk. (Tehetünk bele kb. 1 ek finomra vágott petrezselymet is.) Vizes kézzel 8 gombócot formázunk belőle.
- Ha a karalábé leveforr, a gombócokat óvatosan beleengedjük a lébe. Így nem fog szétfőni.
- A lángot kisebbre vesszük, és fedő alatt, lassú tűz mellett kb. 40-50 perc alatt puhára pároljuk.
- Ha kész, a gombócokat kihalásszuk, felvesszük a lángot, hogy a főzelék újra forrni kezdjen.
- Ekkora főzeléket berántjuk. A zsírt felforrósítjuk, és folytonos keverés mellett világosra, rózsaszínűre pirítjuk benne a lisztet. Lehúzzuk a tűzről, beleszórjuk a petrezselymet, jól elkeverjük. Felöntjük kb. 1 dl hideg vízzel, ezt is elkeverjük, és ezt a masszát belevegyítjük a főzelékbe. (Így pótoljuk a főzés közben elpárolgott vizet is.)
- A főzelékbe kanalazzuk a tejfölt is, mindent elkeverünk, és 1-2 perc alatt kiforraljuk. Most kóstoljuk meg, hogy kell-e még bele só vagy bors.
- Visszatesszük a húsgombócokat, és ha kicsithűlt,tálalhatjuk.
- Receptkönyvben: 405
- Tegnapi nézettség: 28
- 7 napos nézettség: 192
- Össznézettség: 151104
- Feltöltés dátuma: 2011. május 07.
Ajánló
Bármikor készíthető (a téli karalábé is jó hozzá), de zsenge, tavaszi karalábéból az igazi.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
koszider
90 recept
Ez tulajdonképp töltött karalábé, csak egyszerűbben: nem kell a karalábé kivájásával szenvedni, de a hús íze így is belefő a mártásba. Mi így csináljuk, tej nélkül, hosszú lével, némi tejföllel és sok-sok petrezselyemmel. No meg jó adag borssal, ez is fontos. Lágy, természetes ízű, a karalábé dominál, amit csak kiegészít a húsgombóc.