Kapros túrósbatyu
cukrot taratalmaz
laktózt tartalmaz
glutént tartalmaz
tejet tartalmaz
tojást tartalmaz
NS
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
- 10% Fehérje
- 41% Szénhidrát
- 8% Zsír
A tésztához
-
38g finomliszt137 kcal
-
38g rétesliszt137 kcal
-
3g élesztő3 kcal
-
50g tej28 kcal
-
8g vaj60 kcal
-
8g cukor32 kcal
-
0g só0 kcal
A töltelékhez
-
83g tehéntúró123 kcal
-
7g tojássárgája21 kcal
-
22g cukor84 kcal
-
6 kcal
-
1g citromhéj0 kcal
-
30g kapor13 kcal
A sütéshez
-
7g tojássárgája21 kcal
-
2g margarin12 kcal
-
8g cukor32 kcal
-
3g víz0 kcal
Összesen
709
kcal
- 10% Fehérje
- 41% Szénhidrát
- 8% Zsír
A tésztához
-
225g finomliszt819 kcal
-
225g rétesliszt819 kcal
-
15g élesztő16 kcal
-
300g tej168 kcal
-
50g vaj359 kcal
-
50g cukor194 kcal
-
0g só0 kcal
A töltelékhez
-
500g tehéntúró735 kcal
-
40g tojássárgája129 kcal
-
130g cukor503 kcal
-
10g vaníliás cukor39 kcal
-
6g citromhéj3 kcal
-
180g kapor77 kcal
A sütéshez
-
40g tojássárgája129 kcal
-
10g margarin72 kcal
-
50g cukor194 kcal
-
16g víz0 kcal
Összesen
4256
kcal
- 10% Fehérje
- 41% Szénhidrát
- 8% Zsír
A tésztához
-
12.2g finomliszt44 kcal
-
12.2g rétesliszt44 kcal
-
0.8g élesztő1 kcal
-
16.2g tej9 kcal
-
2.7g vaj19 kcal
-
2.7g cukor10 kcal
-
0g só0 kcal
A töltelékhez
-
27.1g tehéntúró40 kcal
-
2.2g tojássárgája7 kcal
-
7g cukor27 kcal
-
0.5g vaníliás cukor2 kcal
-
0.3g citromhéj0 kcal
-
9.7g kapor4 kcal
A sütéshez
-
2.2g tojássárgája7 kcal
-
0.5g margarin4 kcal
-
2.7g cukor10 kcal
-
0.9g víz0 kcal
Összesen
228
kcal
- 10% Fehérje
- 41% Szénhidrát
- 8% Zsír
- 42% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Cink
-
Vas
-
Nátrium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
-
C vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 26 g
Zsír
-
Összesen 19.6 g
-
Telített zsírsav 10 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 4 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 2 g
-
Koleszterin 163 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 1088.3 g
-
Cink 218 mg
-
Szelén 33 mg
-
Kálcium 219 mg
-
Vas 170 mg
-
Magnézium 40 mg
-
Foszfor 323 mg
-
Nátrium 68 mg
-
Réz 9 mg
-
Mangán 8 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 104.9 g
-
Cukor 45 mg
-
Élelmi rost 3 mg
VÍZ
-
Összesen 107.7 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 237 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 27 mg
-
D vitamin: 29 micro
-
K vitamin: 2 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 21 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 100 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 2 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 104 micro
-
Kolin: 120 mg
-
Retinol - A vitamin: 118 micro
-
α-karotin 5 micro
-
β-karotin 35 micro
-
β-crypt 5 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 160 micro
Összesen
709
kcal
- 10% Fehérje
- 41% Szénhidrát
- 8% Zsír
- 42% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Cink
-
Vas
-
Nátrium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
-
C vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 156.2 g
Zsír
-
Összesen 117.6 g
-
Telített zsírsav 58 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 27 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 9 g
-
Koleszterin 976 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 6529.9 g
-
Cink 1308 mg
-
Szelén 201 mg
-
Kálcium 1313 mg
-
Vas 1020 mg
-
Magnézium 240 mg
-
Foszfor 1940 mg
-
Nátrium 411 mg
-
Réz 51 mg
-
Mangán 45 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 629.6 g
-
Cukor 268 mg
-
Élelmi rost 18 mg
VÍZ
-
Összesen 646.2 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 1424 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 2 micro
-
E vitamin: 4 mg
-
C vitamin: 161 mg
-
D vitamin: 174 micro
-
K vitamin: 15 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 126 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 601 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 10 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 624 micro
-
Kolin: 719 mg
-
Retinol - A vitamin: 709 micro
-
α-karotin 30 micro
-
β-karotin 211 micro
-
β-crypt 29 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 957 micro
Összesen
4256
kcal
- 10% Fehérje
- 41% Szénhidrát
- 8% Zsír
- 42% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Cink
-
Vas
-
Nátrium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
-
C vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 8.5 g
Zsír
-
Összesen 6.4 g
-
Telített zsírsav 3 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 1 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 53 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 353.5 g
-
Cink 71 mg
-
Szelén 11 mg
-
Kálcium 71 mg
-
Vas 55 mg
-
Magnézium 13 mg
-
Foszfor 105 mg
-
Nátrium 22 mg
-
Réz 3 mg
-
Mangán 2 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 34.1 g
-
Cukor 15 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 35 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 77 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 9 mg
-
D vitamin: 9 micro
-
K vitamin: 1 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 7 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 33 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 34 micro
-
Kolin: 39 mg
-
Retinol - A vitamin: 38 micro
-
α-karotin 2 micro
-
β-karotin 11 micro
-
β-crypt 2 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 52 micro
Összesen
228
kcal
Hozzávalók
A tésztához
-
22.5 dkg finomliszt
-
22.5 dkg rétesliszt
-
1.5 dkg élesztő
-
3 dl tej
-
5 dkg cukor
-
1 csipet só
A töltelékhez
-
50 dkg tehéntúró
-
2 db tojássárgája
-
13 dkg cukor
-
1 csomag vaníliás cukor
-
1 citromból nyert citromhéj
A sütéshez
Elkészítés
A tésztához
- A tejet meglangyosítjuk,belerakjuk a kristálycukrot, és az élesztőt feloldjuk.
- Egy keverőtálban alisztben elkavarjuk a csipet sót, egy gödröt képezünk a közepén, beleöntjük az élesztős tejet, és egy kis lisztet kavarunk hozzá. 15 percig pihentetjük egy tiszta ruhával lefedve, meleg helyen.
- Összekavarjuk a liszttel az egész megfuttatot élesztőt, valamint hozzáadjuk a megolvasztott vajat, és tésztát dagasztunk belőle. Lágy tésztát kell kapnunk. Amikor úgy látjuk, hogy jól összedolgoztuk, de esetleg még egy kicsit ragacsosnak tűnik, akkor se adjunk hozzá sok lisztet, csak kb 2 ek-nyit, a dagasztás végén. Ez pont elég lesz arra, hogy elváljon a kezünktől és a táltól. Belisztezzük a tál alját és egy kicsit a tészta tetejét, majd lefedve kelni hagyjuk egy órán keresztül, illetve, amíg duplájára nem kel.
- Amíg a tészta kel, addig a töltelék hozzávalóit összekavarjuk, a cukor, és a vaníliás cukor kivételével. Tesszük ezt azért, mert a túró a cukortól túl sok levet engedne, a süteménybe nem kerülne bele a nedvességtartalma, és a töltelék túl száraz lenne.
- A kelesztési idő végénél kikenünk margarinnal, vagy zsírral egy nagy tepsit.
- A megkelt tésztát lisztezett nyújtódeszkán vékonyra, kb. 4 mm vastagságúra,lehetőleg téglalap alakúra kinyújtjuk. (nekem a tészta kb 48 x 36 - cm - es lett) Ebből kell kb 12 x 12 cm-es négyzeteket vágnunk éles késsel.
- Most elővesszük a tölteléket, és hozzákavarjuk a cukrot, valamint a vaníliás cukrot is, és a négyzetek közepére igazságosan szétosztjuk. Kb. egy nagyobb diónyi töltelék jut egy négyzetre.
- A négyzetek sarkait egymással szemben megfogjuk, kicsit meghúzzuk és a töltelék felett összenyomjuk, egy kis csavarással, mintegy csomót képezve. Amint kész, belehelyezzük a tepsibe, kis távolságot tartva a sütemények között. Letakarjuk egy tiszta ruhával, 40 percig kelni hagyjuk.
- Előmelegítjük a sütőt 180°C fokra (légkeverésesben 160°C fok) és amikor a sütemények megkeltek, két tojás sárgáját összekeverünk, s avval megkenegetjük a tetejüket. Betesszük a sütőbe, és sütjük 30-25 percig. (Nekem mind a két adag hajszálpontosan 30 percig sült, amit készítettem.)
- Amint kisültek, kivesszük a sütőből, és az 5 dkg cukrot 2 ek vízzel összekeverünk, és evvel megkenjük a batyuk tetejét.
- Sütés ideje: 30 perc
- Receptkönyvben: 227
- Tegnapi nézettség: 1
- 7 napos nézettség: 7
- Össznézettség: 36495
- Feltöltés dátuma: 2009. október 19.
Ajánló
Langyosan a legfinomabb! A töltelékbe a cukrot 10-15 dkg-ban határoztam meg, ez attól függ, ki hogy szereti. Érdemes cukrozás közben kóstolgatni a túrót, hogy elég édes-e. Csak maradjon a végén a tölteléknek is! :) H besorolás: erősen savasít
Receptjellemzők
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- vegetáriánus:
NS
17513 recept
Ezt a túrósbatyut Pepike nevű nagymamámtól tanultam. Azóta tudom, hogy a kapor és a túró jó barátok lehetnek még az édes süteményekben is. :) A fiúk, akik nem nagyon édesszájúak, még azok is szívesen fogyasztják ezt a süteményt.