r
Nosalty Logó

Jordán za'ataros pogácsa

cukormentes laktózmentes glutént tartalmaz tejmentes tojásmentes
NS
Jordán za'ataros pogácsa
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
220 °C
  • 7% Fehérje
  • 45% Szénhidrát
  • 15% Zsír

A tésztához

A kencéhez

A za'atar-hoz

Összesen 570 kcal
  • 7% Fehérje
  • 45% Szénhidrát
  • 15% Zsír

A tésztához

A kencéhez

A za'atar-hoz

Összesen 3412 kcal
  • 7% Fehérje
  • 45% Szénhidrát
  • 15% Zsír

A tésztához

A kencéhez

A za'atar-hoz

Összesen 299 kcal
  • 7% Fehérje
  • 45% Szénhidrát
  • 15% Zsír
  • 33% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    10.9 g

Zsír

  • Összesen
    24.7 g
  • Telített zsírsav
    3 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    17 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    4 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    752 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    30 mg
  • Kálcium
    107 mg
  • Vas
    4 mg
  • Magnézium
    56 mg
  • Foszfor
    158 mg
  • Nátrium
    395 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    76.2 g
  • Cukor
    1 mg
  • Élelmi rost
    5 mg

VÍZ

  • Összesen
    55.9 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    8 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    3 mg
  • C vitamin:
    14 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    27 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    2 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    40 micro
  • Kolin:
    17 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    102 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    58 micro
Összesen 570 kcal
  • 7% Fehérje
  • 45% Szénhidrát
  • 15% Zsír
  • 33% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    65.3 g

Zsír

  • Összesen
    147.9 g
  • Telített zsírsav
    21 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    99 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    22 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    4512 g
  • Cink
    7 mg
  • Szelén
    181 mg
  • Kálcium
    643 mg
  • Vas
    22 mg
  • Magnézium
    337 mg
  • Foszfor
    945 mg
  • Nátrium
    2368 mg
  • Réz
    2 mg
  • Mangán
    5 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    457.1 g
  • Cukor
    5 mg
  • Élelmi rost
    30 mg

VÍZ

  • Összesen
    335.3 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    51 micro
  • B6 vitamin:
    2 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    20 mg
  • C vitamin:
    84 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    160 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    12 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    242 micro
  • Kolin:
    105 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    1 micro
  • β-karotin
    610 micro
  • β-crypt
    5 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    348 micro
Összesen 3412 kcal
  • 7% Fehérje
  • 45% Szénhidrát
  • 15% Zsír
  • 33% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    5.8 g

Zsír

  • Összesen
    13 g
  • Telített zsírsav
    2 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    9 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    2 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    397.5 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    16 mg
  • Kálcium
    57 mg
  • Vas
    2 mg
  • Magnézium
    30 mg
  • Foszfor
    83 mg
  • Nátrium
    209 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    40.3 g
  • Cukor
    0 mg
  • Élelmi rost
    3 mg

VÍZ

  • Összesen
    29.5 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    4 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    2 mg
  • C vitamin:
    7 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    14 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    21 micro
  • Kolin:
    9 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    54 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    31 micro
Összesen 299 kcal

Hozzávalók

A tésztához

A kencéhez

A za'atar-hoz

Elkészítés

A tésztához

  1. Ha a za'atart házilag készítjük: A hozzávaló fűszereket összekeverjük, és mozsárban összetörjük, vagy kávédarálóban leőröljük. Sötét, hűvös helyen légmentesen lezárva, akár 6 hónapig is tárolható.
  2. A burgonyát sós vízben megfőzzük, összetörjük, picit hűlni hagyjuk. A tört krumplit elkeverjük 6 ek olívaolajjal.Ízlés szerint sózzuk.
  3. Kisebb adagokban a krumplis masszához adjuk a lisztet. Addig gyúrjuk, míg a tészta teljesen össze nem áll.
  4. A tészta külsejét vékonyan bekenjük olajjal, és 10 percet pihentetjük.
  5. Enyhén lisztezett felületen kb. 6 mm vastagásúra nyújtjuk, pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk, és olívaolajjal vékonyan kikent tepsibe fektetjük.
  6. Előmelegített sütőbe tesszük, és 14 percig sütjük.
  7. A pogácsák kenéséhez elkeverünk 8 ek olívaolajat 8 ek za’atarral.
  8. Vastagon megkenjük vele a pogácsák tetejét, és mindegyik közepét megszórjuk egy-egy csipet nigella maggal (feketeköménnyel).
  9. Még 4 percre visszatoljuk a sütőbe, hogy a fűszeres kence rásüljön.
  • Sütés hőfoka: 220 °C
  • Sütés módja: alul-felül sütés
  • Sütés ideje: 18 perc
  • Receptkönyvben: 44
  • Tegnapi nézettség: 0
  • 7 napos nézettség: 0
  • Össznézettség: 8201
  • Feltöltés dátuma: 2011. június 29.

Ajánló

Az olívaolajos, fűszeres keveréket nem feltétlenül muszáj rásütni a pogikra, szimplán rákenve is nagyon finom, sőt... Kínálhatunk mellé olívabogyót és humuszt  is. Ebből az adagból körülbelül két nagy tepsi pogácsa jön ki.

Receptkategóriák

A za’atar egy jordán fűszerkeverék, de több arab országban is használják. Íze kissé fanyarkás. Főleg olívaolajjal elkeverve, manakeeshre (pita szerű kenyérre) kenve fogyasztják. 15-16 év körüli lehettem, amikor Jordániában találkoztam ezzel az elragadóan finom kis fűszeres pogácsával. Az ízvilága hatalmas benyomást tett rám, de sajnos akkoriban még a főzőtudományom kimerült a tojásrántotta készítésében, így nem gondoltam arra, hogy ezeket a finom falatokat itthon is reprodukálhatnám. A fejemben mindig ott motoszkált, hogy vajon mi lehetett az a fűszerkeverék, amit a pogik tetejére kentek. Most, amikor már kicsit jobban eligazodom a sütés-főzés világában megpróbáltam megalkotni, a fűszerkeverékre is sikerült rálelnem, a tészta készítésénél pedig családom emlékezetére hagyatkoztam, mely szerint a pogácsa alapja egyértelműen a burgonya volt. Nagy örömömre az eredmény megszólalásig hasonlít az ott kóstolt falatokra.

Hozzávalók

A tésztához

A kencéhez

A za'atar-hoz

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...