Jordán za'ataros pogácsa
- 7% Fehérje
- 45% Szénhidrát
- 15% Zsír
A tésztához
-
75g burgonya43 kcal
-
83g finomliszt303 kcal
-
0g só0 kcal
-
8g olívaolaj71 kcal
A kencéhez
-
13g olívaolaj118 kcal
-
0g feketekömény0 kcal
A za'atar-hoz
- 7% Fehérje
- 45% Szénhidrát
- 15% Zsír
A tésztához
-
450g burgonya260 kcal
-
500g finomliszt1820 kcal
-
0g só0 kcal
-
48g olívaolaj424 kcal
A kencéhez
-
80g olívaolaj707 kcal
-
0g feketekömény0 kcal
A za'atar-hoz
- 7% Fehérje
- 45% Szénhidrát
- 15% Zsír
A tésztához
-
39.6g burgonya23 kcal
-
44.1g finomliszt160 kcal
-
0g só0 kcal
-
4.2g olívaolaj37 kcal
A kencéhez
-
7g olívaolaj62 kcal
-
0g feketekömény0 kcal
A za'atar-hoz
- 7% Fehérje
- 45% Szénhidrát
- 15% Zsír
- 33% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
B6 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 10.9 g
Zsír
-
Összesen 24.7 g
-
Telített zsírsav 3 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 17 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 4 g
-
Koleszterin 0 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 752 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 30 mg
-
Kálcium 107 mg
-
Vas 4 mg
-
Magnézium 56 mg
-
Foszfor 158 mg
-
Nátrium 395 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 76.2 g
-
Cukor 1 mg
-
Élelmi rost 5 mg
VÍZ
-
Összesen 55.9 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 8 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 3 mg
-
C vitamin: 14 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 27 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 2 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 40 micro
-
Kolin: 17 mg
-
Retinol - A vitamin: 0 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 102 micro
-
β-crypt 1 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 58 micro
- 7% Fehérje
- 45% Szénhidrát
- 15% Zsír
- 33% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
B6 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 65.3 g
Zsír
-
Összesen 147.9 g
-
Telített zsírsav 21 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 99 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 22 g
-
Koleszterin 0 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 4512 g
-
Cink 7 mg
-
Szelén 181 mg
-
Kálcium 643 mg
-
Vas 22 mg
-
Magnézium 337 mg
-
Foszfor 945 mg
-
Nátrium 2368 mg
-
Réz 2 mg
-
Mangán 5 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 457.1 g
-
Cukor 5 mg
-
Élelmi rost 30 mg
VÍZ
-
Összesen 335.3 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 51 micro
-
B6 vitamin: 2 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 20 mg
-
C vitamin: 84 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 160 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 12 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 242 micro
-
Kolin: 105 mg
-
Retinol - A vitamin: 0 micro
-
α-karotin 1 micro
-
β-karotin 610 micro
-
β-crypt 5 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 348 micro
- 7% Fehérje
- 45% Szénhidrát
- 15% Zsír
- 33% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
B6 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 5.8 g
Zsír
-
Összesen 13 g
-
Telített zsírsav 2 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 9 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 2 g
-
Koleszterin 0 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 397.5 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 16 mg
-
Kálcium 57 mg
-
Vas 2 mg
-
Magnézium 30 mg
-
Foszfor 83 mg
-
Nátrium 209 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 40.3 g
-
Cukor 0 mg
-
Élelmi rost 3 mg
VÍZ
-
Összesen 29.5 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 4 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 2 mg
-
C vitamin: 7 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 14 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 21 micro
-
Kolin: 9 mg
-
Retinol - A vitamin: 0 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 54 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 31 micro
Hozzávalók
Elkészítés
A tésztához
- Ha a za'atart házilag készítjük: A hozzávaló fűszereket összekeverjük, és mozsárban összetörjük, vagy kávédarálóban leőröljük. Sötét, hűvös helyen légmentesen lezárva, akár 6 hónapig is tárolható.
- A burgonyát sós vízben megfőzzük, összetörjük, picit hűlni hagyjuk. A tört krumplit elkeverjük 6 ek olívaolajjal.Ízlés szerint sózzuk.
- Kisebb adagokban a krumplis masszához adjuk a lisztet. Addig gyúrjuk, míg a tészta teljesen össze nem áll.
- A tészta külsejét vékonyan bekenjük olajjal, és 10 percet pihentetjük.
- Enyhén lisztezett felületen kb. 6 mm vastagásúra nyújtjuk, pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk, és olívaolajjal vékonyan kikent tepsibe fektetjük.
- Előmelegített sütőbe tesszük, és 14 percig sütjük.
- A pogácsák kenéséhez elkeverünk 8 ek olívaolajat 8 ek za’atarral.
- Vastagon megkenjük vele a pogácsák tetejét, és mindegyik közepét megszórjuk egy-egy csipet nigella maggal (feketeköménnyel).
- Még 4 percre visszatoljuk a sütőbe, hogy a fűszeres kence rásüljön.
- Sütés hőfoka: 220 °C
- Sütés módja: alul-felül sütés
- Sütés ideje: 18 perc
- Receptkönyvben: 44
- Tegnapi nézettség: 0
- 7 napos nézettség: 0
- Össznézettség: 8201
- Feltöltés dátuma: 2011. június 29.
Ajánló
Az olívaolajos, fűszeres keveréket nem feltétlenül muszáj rásütni a pogikra, szimplán rákenve is nagyon finom, sőt... Kínálhatunk mellé olívabogyót és humuszt is. Ebből az adagból körülbelül két nagy tepsi pogácsa jön ki.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- mikor:
-
- vegetáriánus:
-
- alkalom:
-
-
Speciális étrendek:
- cukormentes ,
- tejmentes ,
- tojásmentes ,
- laktózmentes ,
- vegán
-
Speciális étrendek:
A za’atar egy jordán fűszerkeverék, de több arab országban is használják. Íze kissé fanyarkás. Főleg olívaolajjal elkeverve, manakeeshre (pita szerű kenyérre) kenve fogyasztják. 15-16 év körüli lehettem, amikor Jordániában találkoztam ezzel az elragadóan finom kis fűszeres pogácsával. Az ízvilága hatalmas benyomást tett rám, de sajnos akkoriban még a főzőtudományom kimerült a tojásrántotta készítésében, így nem gondoltam arra, hogy ezeket a finom falatokat itthon is reprodukálhatnám. A fejemben mindig ott motoszkált, hogy vajon mi lehetett az a fűszerkeverék, amit a pogik tetejére kentek. Most, amikor már kicsit jobban eligazodom a sütés-főzés világában megpróbáltam megalkotni, a fűszerkeverékre is sikerült rálelnem, a tészta készítésénél pedig családom emlékezetére hagyatkoztam, mely szerint a pogácsa alapja egyértelműen a burgonya volt. Nagy örömömre az eredmény megszólalásig hasonlít az ott kóstolt falatokra.