Jólakaka - izlandi karácsonyi süteménykülönlegesség
cukrot taratalmaz
laktózt tartalmaz
glutént tartalmaz
tejet tartalmaz
tojást tartalmaz
Mamilo
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
170 °C
- 7% Fehérje
- 54% Szénhidrát
- 17% Zsír
Összesen
532
kcal
- 7% Fehérje
- 54% Szénhidrát
- 17% Zsír
Összesen
3190
kcal
- 7% Fehérje
- 54% Szénhidrát
- 17% Zsír
- 23% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
C vitamin:
-
A vitamin (RAE):
Fehérje
-
Összesen 8.7 g
Zsír
-
Összesen 23.4 g
-
Telített zsírsav 14 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 7 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 144 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 272 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 22 mg
-
Kálcium 57 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 20 mg
-
Foszfor 119 mg
-
Nátrium 52 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 73.5 g
-
Cukor 39 mg
-
Élelmi rost 2 mg
VÍZ
-
Összesen 30.5 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 210 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 20 micro
-
K vitamin: 3 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 24 micro
-
Kolin: 82 mg
-
Retinol - A vitamin: 206 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 40 micro
-
β-crypt 2 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 129 micro
Összesen
532
kcal
- 7% Fehérje
- 54% Szénhidrát
- 17% Zsír
- 23% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
C vitamin:
-
A vitamin (RAE):
Fehérje
-
Összesen 52.3 g
Zsír
-
Összesen 140.2 g
-
Telített zsírsav 82 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 41 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 8 g
-
Koleszterin 863 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 1632.1 g
-
Cink 4 mg
-
Szelén 132 mg
-
Kálcium 345 mg
-
Vas 8 mg
-
Magnézium 119 mg
-
Foszfor 711 mg
-
Nátrium 310 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 2 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 441.1 g
-
Cukor 233 mg
-
Élelmi rost 12 mg
VÍZ
-
Összesen 183.2 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 1258 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 2 micro
-
E vitamin: 5 mg
-
C vitamin: 3 mg
-
D vitamin: 119 micro
-
K vitamin: 16 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 4 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 144 micro
-
Kolin: 494 mg
-
Retinol - A vitamin: 1239 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 237 micro
-
β-crypt 13 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 775 micro
Összesen
3190
kcal
- 7% Fehérje
- 54% Szénhidrát
- 17% Zsír
- 23% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
C vitamin:
-
A vitamin (RAE):
Fehérje
-
Összesen 5.6 g
Zsír
-
Összesen 15 g
-
Telített zsírsav 9 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 4 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 92 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 174.6 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 14 mg
-
Kálcium 37 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 13 mg
-
Foszfor 76 mg
-
Nátrium 33 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 47.2 g
-
Cukor 25 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 19.6 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 135 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 13 micro
-
K vitamin: 2 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 15 micro
-
Kolin: 53 mg
-
Retinol - A vitamin: 132 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 25 micro
-
β-crypt 1 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 83 micro
Összesen
340
kcal
Hozzávalók
Elkészítés
- A cukrot és a vajat egy tálba tesszük, habosra keverjük. Egyenként dolgozzuk bele a tojásokat, majd a tejet és a citromlevet is. Ne keverjük túl sokáig.
- Állítsuk össze a száraz hozzávalókat (liszt, sütőpor, só, kardamom), és több részletben keverjük hozzá a vajas keverékhez.
- Szórjuk bele a mazsolát, majd óvatosan keverjük össze.
- Előmelegített sütőben, vajas (szilikonos) sütőpapírral bélelt és/vagy vajjal jól kikent sütőformában (ez náluk hagyományosan a trapéz hasáb) 170 fokon süssük 45 percen át.
- 10 percig a tepsiben hagyjuk hűlni, majd borítsuk rácsra a teljes kihűlésig.
- Fóliába csomagolva vagy légmentesen záródó műanyag dobozban egy hétig is eláll.
- Sütés hőfoka: 170 °C
- Sütés módja: alul-felül sütés
- Tepsi mérete: 25*9*8 (h*sz*m)
- Sütés ideje: 45 perc
- Elkészítettem: 12 alkalommal
- Receptkönyvben: 26
- Tegnapi nézettség: 0
- 7 napos nézettség: 8
- Össznézettség: 1897
- Feltöltés dátuma: 2018. február 05.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- vegetáriánus:
Mamilo
1 recept
Egyszerű, gyors, érdekes és nagyon finom. Érdemes megsütni, ha valami rendhagyóval szeretnénk meglepni a családot, baráti társaságot. Ez az alaprecept, ezt többször megcsináltam. Az izlandiak szeretik variálni pici só vagy némi Kingston rum hozzáadásával, olykor 1 evőkanál citromlére, 3 tk őrölt fahéjra, 1 tk őrölt szegfűszegre vagy mandarinra cserélik a kardamomot, de ezeket a változatokat még nem próbáltam. Mert ez így tökéletes... :)