Ínyenc tejszínes póréhagymaleves burgonyával
- 2% Fehérje
- 8% Szénhidrát
- 5% Zsír
-
100g póréhagyma27 kcal
-
15g vöröshagyma5 kcal
-
50g burgonya29 kcal
-
2g fokhagyma2 kcal
-
8g vaj60 kcal
-
1g olívaolaj12 kcal
-
33g főzőtejszín44 kcal
-
33g tejföl66 kcal
-
83g alaplé6 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
0g szerecsendió0 kcal
-
0g ételízesítő0 kcal
-
250g víz0 kcal
-
17g fehérbor14 kcal
-
8g füstölt sajt27 kcal
-
29 kcal
-
40g toast kenyér110 kcal
-
2g fokhagyma2 kcal
- 2% Fehérje
- 8% Szénhidrát
- 5% Zsír
-
600g póréhagyma161 kcal
-
90g vöröshagyma33 kcal
-
300g burgonya173 kcal
-
9g fokhagyma12 kcal
-
50g vaj359 kcal
-
8g olívaolaj71 kcal
-
200g főzőtejszín262 kcal
-
200g tejföl396 kcal
-
500g alaplé35 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
0g szerecsendió0 kcal
-
0g ételízesítő0 kcal
-
1500g víz0 kcal
-
100g fehérbor82 kcal
-
50g füstölt sajt164 kcal
-
50g trappista sajt176 kcal
-
240g toast kenyér658 kcal
-
9g fokhagyma12 kcal
- 2% Fehérje
- 8% Szénhidrát
- 5% Zsír
-
15.4g póréhagyma4 kcal
-
2.3g vöröshagyma1 kcal
-
7.7g burgonya4 kcal
-
0.2g fokhagyma0 kcal
-
1.3g vaj9 kcal
-
0.2g olívaolaj2 kcal
-
5.1g főzőtejszín7 kcal
-
5.1g tejföl10 kcal
-
12.8g alaplé1 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
0g szerecsendió0 kcal
-
0g ételízesítő0 kcal
-
38.4g víz0 kcal
-
2.6g fehérbor2 kcal
-
1.3g füstölt sajt4 kcal
-
1.3g trappista sajt5 kcal
-
6.1g toast kenyér17 kcal
-
0.2g fokhagyma0 kcal
- 2% Fehérje
- 8% Szénhidrát
- 5% Zsír
- 85% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
Lut-zea
Fehérje
-
Összesen 11.8 g
Zsír
-
Összesen 24.9 g
-
Telített zsírsav 12 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 7 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 2 g
-
Koleszterin 60 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 1039.9 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 16 mg
-
Kálcium 223 mg
-
Vas 3 mg
-
Magnézium 52 mg
-
Foszfor 188 mg
-
Nátrium 555 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 37.5 g
-
Cukor 8 mg
-
Élelmi rost 3 mg
VÍZ
-
Összesen 414.7 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 193 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 15 mg
-
D vitamin: 2 micro
-
K vitamin: 26 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 3 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 75 micro
-
Kolin: 34 mg
-
Retinol - A vitamin: 154 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 472 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 859 micro
- 2% Fehérje
- 8% Szénhidrát
- 5% Zsír
- 85% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
Lut-zea
Fehérje
-
Összesen 70.6 g
Zsír
-
Összesen 149.4 g
-
Telített zsírsav 71 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 40 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 10 g
-
Koleszterin 357 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 6239.3 g
-
Cink 7 mg
-
Szelén 97 mg
-
Kálcium 1338 mg
-
Vas 17 mg
-
Magnézium 314 mg
-
Foszfor 1131 mg
-
Nátrium 3329 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 5 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 225.1 g
-
Cukor 46 mg
-
Élelmi rost 21 mg
VÍZ
-
Összesen 2488 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 1161 micro
-
B6 vitamin: 2 mg
-
B12 Vitamin: 2 micro
-
E vitamin: 7 mg
-
C vitamin: 91 mg
-
D vitamin: 15 micro
-
K vitamin: 156 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 2 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 2 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 18 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 452 micro
-
Kolin: 203 mg
-
Retinol - A vitamin: 924 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 2834 micro
-
β-crypt 2 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 5156 micro
- 2% Fehérje
- 8% Szénhidrát
- 5% Zsír
- 85% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
Lut-zea
Fehérje
-
Összesen 1.8 g
Zsír
-
Összesen 3.8 g
-
Telített zsírsav 2 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 1 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 0 g
-
Koleszterin 9 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 159.7 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 2 mg
-
Kálcium 34 mg
-
Vas 0 mg
-
Magnézium 8 mg
-
Foszfor 29 mg
-
Nátrium 85 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 5.8 g
-
Cukor 1 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 63.7 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 30 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 2 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 4 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 12 micro
-
Kolin: 5 mg
-
Retinol - A vitamin: 24 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 73 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 132 micro
Hozzávalók
-
1 közepes db vöröshagyma
-
3 db burgonya
-
3 gerezd fokhagyma
-
5 dkg vaj
-
1 ek olívaolaj
-
2 dl főzőtejszín
-
2 dl tejföl
-
só ízlés szerint
-
ételízesítő ízlés szerint
Elkészítés
- Egy magas falú lábasban a vaj és olaj keverékére rádobjuk a megtisztított, megmosott, felkarikázott póréhagymát, vöröshagymát, s az átnyomott fokhagymát, megdinszteljük.
- Ehhez hozzáadjuk a megpucolt, megmosott, apróra felkockázott burgonyát, majd rövid ideig, kavargatva, összedinszteljük.
- Hozzáöntjük az alaplevet, rászórjuk a fűszereket, felengedjük annyi vízzel, hogy jól ellepje, s lefedve puhára főzzük az összetevőket.
- Botmixerrel pürésítjük úgy, hogy kissé darabos maradjon.
- Ezután a tejföl és a tejszínt simára kikeverjük, a levesbe öntjük, jól összekeverjük, végül beleszórjuk a reszelt sajtokat, ezt is összekeverjük addig, amíg a sajtok teljesen elolvadnak benne. Így még körülbelül 5 percig összeforraljuk az egészet, ha szükséges, még utána fűszerezzük, s pihentetjük, amíg elkészítjük a pirítóst. Ha túl sűrű lenne, tejjel lehet hígítani, ha túl híg lenne, akkor még adjunk hozzá reszelt sajtot!
- Amíg pihen a leves, a toast kenyérszeleteket megpirítjuk, bekenjük fokhagymával mindkét oldalát – ki enyhén, ki erősebben, de el is hagyható, aki nem szereti -, s ízlés szerint enyhén megsózzuk, de ez is elhagyható. Apró kockákra felvagdossuk, tálra helyezzük, majd ki-ki annyit szór a leves tetejére, amennyit szeretne.
- Ha mindennel készen vagyunk, tálaláskor a forró levesre szórunk az ízesített pirítós kockákból s a friss póréhagyma karikákból. Jó étvágyat kívánok hozzá annak, aki elkészíti!
- Elkészítettem: 25 alkalommal
- Receptkönyvben: 82
- Tegnapi nézettség: 3
- 7 napos nézettség: 11
- Össznézettség: 7994
- Feltöltés dátuma: 2016. július 29.
Ajánló
Annyi folyadékot öntsünk hozzá, hogy ne főzelék sűrűségű legyen! Az itt megadott mennyiségtől, lehetséges, el kell majd térni, hiszen az összetevők - burgonya, póréhagyma, hagyma - nagysága nem lehet egyenlő! :) Másnaposan, sőt, harmadnaposan is nagyon-nagyon finom, ha marad belőle! :) Ha esetleg túl hígra sikeredne, akkor további reszelt sajttal, illetve kevés étkezési keményítővel (csomómentesre) elkevert tejjel/vízzel sűríthetjük! Ha túl sűrűre sikeredne, akkor víz/tej hozzáadásával hígíthatjuk! Egyik esetben sem szabad megijedni, mindkét esetre van gyógyír! :) Hűlés közben kissé sűrűsödik, ekkor sem kell megijedni, a hűtőből való kivétel után, a melegítés hatására felhígul! :)
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- vegetáriánus:
-
- alkalom:
-
- Speciális étrendek:
Ez egy nagyon finom, laktató leves....... kifejezetten levesimádóknak ajánlom...... egyszerű, csak esetleg a hozzávalók mennyisége miatt, első ránézésre bonyolultnak tűnik, de érdemes elolvasni, ne riadjon meg senki :) azután elkészíteni :) .......