r
Nosalty Logó

Indiai elefántok mézeskalácsból

0,0

0 ÉRTÉKELÉS15 HOZZÁSZÓLÁS

Értékelés indításához kérjük lépj be!

Bevált ez a recept?

Kíváncsiak vagyunk a véleményedre!

Értékelési útmutató
5 • Egyszerűen imádom, tökéletes lett!
4 • Másodszorra lett az igazi.
3 • Hát...
2 • Vannak gondok.
1 • Soha többet!
NS
Indiai elefántok mézeskalácsból
adag
Idő
perc
Költség
megfizethető
Nehézség
nehéz

Hozzávalók

A puszedli tésztához

A díszítéshez

A cukormázhoz

644
Kalória
8.6g
Fehérje
110g
Szénhidrátok
19g
Zsír
21.8g
Víz
54.8g
Koleszterin
2.2g
Rost
69g
Cukor
  • 6% Fehérje
  • 69% Szénhidrát
  • 12% Zsír

A puszedli tésztához

A díszítéshez

A cukormázhoz

Összesen 644 kcal
  • 6% Fehérje
  • 69% Szénhidrát
  • 12% Zsír

A puszedli tésztához

A díszítéshez

A cukormázhoz

Összesen 5139 kcal
  • 6% Fehérje
  • 69% Szénhidrát
  • 12% Zsír

A puszedli tésztához

A díszítéshez

A cukormázhoz

Összesen 388 kcal
  • 6% Fehérje
  • 69% Szénhidrát
  • 12% Zsír
  • 14% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Szelén
  • Kálcium
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • C vitamin:
  • A vitamin (RAE):

Fehérje

  • Összesen
    8.6 g

Zsír

  • Összesen
    19 g
  • Telített zsírsav
    8 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    4 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    55 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    216.1 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    20 mg
  • Kálcium
    17 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    13 mg
  • Foszfor
    71 mg
  • Nátrium
    93 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    110 g
  • Cukor
    69 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

Víz

  • Összesen
    21.8 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    112 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    5 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    17 micro
  • Kolin:
    26 mg
  • Retinol - A vitamin:
    110 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    24 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    39 micro
Összesen 644 kcal
  • 6% Fehérje
  • 69% Szénhidrát
  • 12% Zsír
  • 14% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Szelén
  • Kálcium
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • C vitamin:
  • A vitamin (RAE):

Fehérje

  • Összesen
    68.8 g

Zsír

  • Összesen
    152.1 g
  • Telített zsírsav
    65 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    30 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    6 g
  • Koleszterin
    438 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1728.8 g
  • Cink
    4 mg
  • Szelén
    163 mg
  • Kálcium
    133 mg
  • Vas
    7 mg
  • Magnézium
    105 mg
  • Foszfor
    571 mg
  • Nátrium
    742 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    3 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    880 g
  • Cukor
    552 mg
  • Élelmi rost
    18 mg

Víz

  • Összesen
    174.8 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    898 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    4 mg
  • C vitamin:
    1 mg
  • D vitamin:
    40 micro
  • K vitamin:
    10 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    5 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    136 micro
  • Kolin:
    212 mg
  • Retinol - A vitamin:
    883 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    190 micro
  • β-crypt
    4 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    315 micro
Összesen 5139 kcal
  • 6% Fehérje
  • 69% Szénhidrát
  • 12% Zsír
  • 14% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Szelén
  • Kálcium
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • C vitamin:
  • A vitamin (RAE):

Fehérje

  • Összesen
    5.2 g

Zsír

  • Összesen
    11.5 g
  • Telített zsírsav
    5 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    2 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    33 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    130.4 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    12 mg
  • Kálcium
    10 mg
  • Vas
    0 mg
  • Magnézium
    8 mg
  • Foszfor
    43 mg
  • Nátrium
    56 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    66.4 g
  • Cukor
    42 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

Víz

  • Összesen
    13.2 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    68 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    3 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    10 micro
  • Kolin:
    16 mg
  • Retinol - A vitamin:
    67 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    14 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    24 micro
Összesen 388 kcal

Elkészítés

A puszedli tésztához

  1. Puszedli tészta elkészítése:
  2. A vajat és a mézet egy tálban habosra keverjük, beleütjük a tojást, beleszitáljuk a lisztet, a szódabikarbónát, a gyömbért, a szegfűszeget és a chiliport.
  3. Addig kevergetjük, amíg jól összeáll.
  4. Folpackba csavarva hűtőszekrénybe tesszük fél órára pihenni.
  5. Díszítő cukormáz elkészítése:
  6. A tojásfehérjét kissé felverjük. Apránként hozzáadagoljuk az egész cukrot, minden adagnál újból együtt verve a kettőt, míg az egész egységes, fényes fehér nem lesz a végén.
  7. A masszát egy kis méretű nejlonzacskóba töltjük, aminek a száját becsomózzuk.
  8. Az egyik sarkán pedig vágunk egy ici-pici lyukat, amin majd a mintákat nyomjuk. (Ez a máz nagyon jó díszítőelem: hófehérre és keményre szilárdul, illetve erős ragasztóelem.)
  9. Tészta formázása:
  10. A sütőt előmelegítjük 180°C-ra. Két nagy sütőlapot kivajazunk, vagy még egyszerűbb, ha jó minőségű, mindkét oldalán tapadásmentes bevonatú sütőpapírral kibéleljük őket (csak gyorsabb legyen).
  11. Papírból sablont készítünk az elefántokhoz (ld. "ajánlat" !!).
  12. A puszedlitésztát kinyújtjuk, kb. 3 mm vastagra.
  13. A sablon és éles kés segítségével kivágjuk az elefántokat (nekem 4 db tartott fél óráig!! Anyám...), a lepotyogó tésztadarabokat pedig újra összegyúrjuk, kinyújtjuk, és újabb elefántokat gyártunk belőlük. (Aha, nekem azóta is ott hever érintetlenül a maradék tészta a hűtőben... :-))
  14. Óvatosan tegyük át őket a sütőlemezekre, s kb. 12 percig süssük őket, míg a szélük elkezd picikét pirulni.
  15. Rácsra téve hagyjuk őket kihűlni.
  16. Elefántok díszítése:
  17. A marcipán feléhez (ha nem kaptunk színes marcipánt!) piros ételfestéket gyúrunk. Vékony csíkot sodrunk egy részéből, és a lábak köré, az ormány végéhez illesztjük, díszítő cukormázzal rögzítjük őket.
  18. Az elefántok fejére lapos, ovális formákat készítünk a piros marcipánból, és cukormázzal odaragasztjuk.
  19. Kinyújtjuk a fehér marcipánt, és pogácsaszaggatóval kicsípjük belőlük a takarókat.
  20. Cukormázzal rögzítjük őket az elefántok hátán, a lelógó részeket levágjuk.
  21. A marcipántakarók szélére cukormázzal rojtokat rajzolunk a nyomózsákkal.
  22. Az ormány tetejéhez, a nyak köré, a lábakra és a farok végéhez cukorpöttyöket nyomunk a zsákból, és megrajzoljuk a szemeket.
  23. A.) A kis édességeket félbevágjuk, és cukormázzal a takarók széleihez rögzítjük őket. B.) Színes marcipánból apró kis golyókat gyúrunk, majd ovális formává laposítjuk őket, s cukormázzal a takarók széléhez rögzítjük.
  24. A színes édességekbe/ marcipánokba és a takaróra cukormázpöttyöket ejtünk, azokba aranyszínű (vagy amilyen van) cukorgolyókat nyomunk.
  25. A süteményeket néhány órára félretesszük, hogy a dísz megkeményedjen.

Recept infó

  • Előkészítés ideje: 180 perc
  • Sütés ideje: 12 perc
  • Sütés hőfoka: 180 °C
  • Sütés módja: alul-felül sütés

Szerintem inkább kakaós mézeskalács tészta kell hozzá, aminek leírása az adventi koszorúmnál található! Ezzel sokkal mutatósabb lett volna meg a megfelelő alapanyagokból, de hát ez volt itthon. Azért csak jó lesz így is. Nnna... Hát egy bizonyos: én soha az életben nem ragadtattam volna magam ekkora melóra, ha nem ünnepelte volna BORI barátnőm a születésnapját mostanában. Ő ugyanis bele van szerelmesedve Indiába, ezért gondoltam, készítek neki valami "gyorsat, egyszerűt" (aha...), így lett is belőle egy jó 3 napos munka (a Gyerkőcök nevelése meg a háztartás mellett ennyire elhúzódott a dolog). :-) FIGYELEM! Mi nem kaptunk sem aranyszínű dekorgyöngyöt, sem színes marcipánt, sem élénk színű ételfestéket. De feltaláltam magam: a fehér marcipánból csíptem le egy-egy kis darabot, azokra cseppentettem 2-3 csepp ételszínezéket (borzasztó érzés volt), jól összegyurmáztam, csak sajnos a szép, harsány piros és zöld helyett amolyan halovány, tavaszi virág színek lettek ezekből... Meg a halványrózsaszínű cukorgyöngyökből... Apró, színes édességbogyókat sem kaptunk most, így az elefántok takarójának szegélyén a színes pöttyöket marcipánnal helyettesítettem, de ez simán megoldható színes marcipánnal (aminek tényleg van is színe...) Forrás: egyik legkedvesebb karácsonyi ajándékom (Édesanyáméktól), a Praktika könyvek sorozatból: Joanna Farrow : A mézeskalács készítésének kiskönyve.

Elmentem a receptkönyvembe

Elmentem a receptkönyvembe

Receptkönyvbe mentéshez kérjük lépj be!
Kinyomtatom
Jegyzetet írok

Jegyzet

Jegyzetíráshoz kérjük lépj be!
Elküldöm e-mailben
Megcsináltam

Bevált ez a recept? Kíváncsiak vagyunk a véleményedre!

Értékelés indításához kérjük lépj be!

Bevált ez a recept?

Kíváncsiak vagyunk a véleményedre!

Értékelési útmutató
5 • Egyszerűen imádom, tökéletes lett!
4 • Másodszorra lett az igazi.
3 • Hát...
2 • Vannak gondok.
1 • Soha többet!

Hozzászólások (0)

További receptek

Blondies

A blondies a brownies fehér csokis változata, aminek fő ízprofilját a karamellás, vaníliás jegyek adják. Pirított mandulával gazdagítva egy tökéletes választás, ha valami édesre, de ...

Simon Gábor

Mennyei brownie-sajttorta

Ezek a mennyei, ragacsos sajttortabrownie-k azért születtek, hogy azoknak is jusson a Valentin-napi kényeztetésből, akik egyedülállóak. Ez a legfinomabb csokoládés brownie, amit valaha is ...

Gerzsenyi Flóra

Szaftos vegán brownie

Tej és tojás nélkül is lehet ugyanolyan isteni, csupacsokis, szaftos brownie-t sütni, ráadásul furcsa alapanyagok sem kellenek a dologhoz. Az alábbi egyszerű recept pikk-pakk hozzájuttat ...

Lakos Benedek

Címlapról ajánljuk

Úgy néz ki, végre meglépi a MOHU, amit annyira vártunk:...

A palackvisszaváltással járó egyik nehézségünk, hogy ha több szatyornyi palackkal vágunk neki a visszaváltásnak, akkor nem kevés időbe telik, míg a végére érünk. Egy Pest vármegyei településen úgy néz ki, tesztüzemmel végre elindulhatott az ömlesztett visszaváltás, ami jelentősen meggyorsítja a folyamatot.

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...

Hoppá!

Recept beküldéséhez be kell jelentkezned!