Indiai elefántok mézeskalácsból
- 6% Fehérje
- 69% Szénhidrát
- 12% Zsír
A puszedli tésztához
-
15g vaj108 kcal
-
25g méz76 kcal
-
7g tojás9 kcal
-
50g finomliszt182 kcal
-
0 kcal
-
0g gyömbér0 kcal
-
0g szegfűszeg0 kcal
-
0g chili0 kcal
A díszítéshez
-
28g marcipán127 kcal
-
27 kcal
-
4g cukorgyöngy15 kcal
-
0g ételfesték0 kcal
A cukormázhoz
-
5g tojásfehérje3 kcal
-
25g porcukor97 kcal
- 6% Fehérje
- 69% Szénhidrát
- 12% Zsír
A puszedli tésztához
-
120g vaj860 kcal
-
200g méz608 kcal
-
55g tojás69 kcal
-
400g finomliszt1456 kcal
-
0 kcal
-
2g gyömbér2 kcal
-
0g szegfűszeg0 kcal
-
0g chili0 kcal
A díszítéshez
-
220g marcipán1016 kcal
-
57g színes cukorka217 kcal
-
30g cukorgyöngy116 kcal
-
0g ételfesték0 kcal
A cukormázhoz
-
40g tojásfehérje21 kcal
-
200g porcukor774 kcal
- 6% Fehérje
- 69% Szénhidrát
- 12% Zsír
A puszedli tésztához
-
9g vaj65 kcal
-
15.1g méz46 kcal
-
4.1g tojás5 kcal
-
30.2g finomliszt110 kcal
-
0.2g szódabikarbóna0 kcal
-
0.2g gyömbér0 kcal
-
0g szegfűszeg0 kcal
-
0g chili0 kcal
A díszítéshez
-
16.6g marcipán77 kcal
-
4.3g színes cukorka16 kcal
-
2.3g cukorgyöngy9 kcal
-
0g ételfesték0 kcal
A cukormázhoz
-
3g tojásfehérje2 kcal
-
15.1g porcukor58 kcal
- 6% Fehérje
- 69% Szénhidrát
- 12% Zsír
- 14% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Szelén
-
Kálcium
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
C vitamin:
-
A vitamin (RAE):
Fehérje
-
Összesen 8.6 g
Zsír
-
Összesen 19 g
-
Telített zsírsav 8 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 4 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 55 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 216.1 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 20 mg
-
Kálcium 17 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 13 mg
-
Foszfor 71 mg
-
Nátrium 93 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 110 g
-
Cukor 69 mg
-
Élelmi rost 2 mg
VÍZ
-
Összesen 21.8 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 112 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 5 micro
-
K vitamin: 1 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 17 micro
-
Kolin: 26 mg
-
Retinol - A vitamin: 110 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 24 micro
-
β-crypt 1 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 39 micro
- 6% Fehérje
- 69% Szénhidrát
- 12% Zsír
- 14% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Szelén
-
Kálcium
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
C vitamin:
-
A vitamin (RAE):
Fehérje
-
Összesen 68.8 g
Zsír
-
Összesen 152.1 g
-
Telített zsírsav 65 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 30 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 6 g
-
Koleszterin 438 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 1728.8 g
-
Cink 4 mg
-
Szelén 163 mg
-
Kálcium 133 mg
-
Vas 7 mg
-
Magnézium 105 mg
-
Foszfor 571 mg
-
Nátrium 742 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 3 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 880 g
-
Cukor 552 mg
-
Élelmi rost 18 mg
VÍZ
-
Összesen 174.8 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 898 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 4 mg
-
C vitamin: 1 mg
-
D vitamin: 40 micro
-
K vitamin: 10 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 5 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 136 micro
-
Kolin: 212 mg
-
Retinol - A vitamin: 883 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 190 micro
-
β-crypt 4 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 315 micro
- 6% Fehérje
- 69% Szénhidrát
- 12% Zsír
- 14% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Szelén
-
Kálcium
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
C vitamin:
-
A vitamin (RAE):
Fehérje
-
Összesen 5.2 g
Zsír
-
Összesen 11.5 g
-
Telített zsírsav 5 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 2 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 0 g
-
Koleszterin 33 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 130.4 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 12 mg
-
Kálcium 10 mg
-
Vas 0 mg
-
Magnézium 8 mg
-
Foszfor 43 mg
-
Nátrium 56 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 66.4 g
-
Cukor 42 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 13.2 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 68 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 3 micro
-
K vitamin: 1 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 10 micro
-
Kolin: 16 mg
-
Retinol - A vitamin: 67 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 14 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 24 micro
Hozzávalók
A puszedli tésztához
-
20 dkg méz
-
1 db tojás
-
40 dkg finomliszt
A díszítéshez
-
22 dkg marcipán
A cukormázhoz
-
1 db tojásfehérje
-
20 dkg porcukor
Elkészítés
A puszedli tésztához
- Puszedli tészta elkészítése:
- A vajat és a mézet egy tálban habosra keverjük, beleütjük a tojást, beleszitáljuk a lisztet, a szódabikarbónát, a gyömbért, a szegfűszeget és a chiliport.
- Addig kevergetjük, amíg jól összeáll.
- Folpackba csavarva hűtőszekrénybe tesszük fél órára pihenni.
- Díszítő cukormáz elkészítése:
- A tojásfehérjét kissé felverjük. Apránként hozzáadagoljuk az egész cukrot, minden adagnál újból együtt verve a kettőt, míg az egész egységes, fényes fehér nem lesz a végén.
- A masszát egy kis méretű nejlonzacskóba töltjük, aminek a száját becsomózzuk.
- Az egyik sarkán pedig vágunk egy ici-pici lyukat, amin majd a mintákat nyomjuk. (Ez a máz nagyon jó díszítőelem: hófehérre és keményre szilárdul, illetve erős ragasztóelem.)
- Tészta formázása:
- A sütőt előmelegítjük 180°C-ra. Két nagy sütőlapot kivajazunk, vagy még egyszerűbb, ha jó minőségű, mindkét oldalán tapadásmentes bevonatú sütőpapírral kibéleljük őket (csak gyorsabb legyen).
- Papírból sablont készítünk az elefántokhoz (ld. "ajánlat" !!).
- A puszedlitésztát kinyújtjuk, kb. 3 mm vastagra.
- A sablon és éles kés segítségével kivágjuk az elefántokat (nekem 4 db tartott fél óráig!! Anyám...), a lepotyogó tésztadarabokat pedig újra összegyúrjuk, kinyújtjuk, és újabb elefántokat gyártunk belőlük. (Aha, nekem azóta is ott hever érintetlenül a maradék tészta a hűtőben... :-))
- Óvatosan tegyük át őket a sütőlemezekre, s kb. 12 percig süssük őket, míg a szélük elkezd picikét pirulni.
- Rácsra téve hagyjuk őket kihűlni.
- Elefántok díszítése:
- A marcipán feléhez (ha nem kaptunk színes marcipánt!) piros ételfestéket gyúrunk. Vékony csíkot sodrunk egy részéből, és a lábak köré, az ormány végéhez illesztjük, díszítő cukormázzal rögzítjük őket.
- Az elefántok fejére lapos, ovális formákat készítünk a piros marcipánból, és cukormázzal odaragasztjuk.
- Kinyújtjuk a fehér marcipánt, és pogácsaszaggatóval kicsípjük belőlük a takarókat.
- Cukormázzal rögzítjük őket az elefántok hátán, a lelógó részeket levágjuk.
- A marcipántakarók szélére cukormázzal rojtokat rajzolunk a nyomózsákkal.
- Az ormány tetejéhez, a nyak köré, a lábakra és a farok végéhez cukorpöttyöket nyomunk a zsákból, és megrajzoljuk a szemeket.
- A.) A kis édességeket félbevágjuk, és cukormázzal a takarók széleihez rögzítjük őket. B.) Színes marcipánból apró kis golyókat gyúrunk, majd ovális formává laposítjuk őket, s cukormázzal a takarók széléhez rögzítjük.
- A színes édességekbe/ marcipánokba és a takaróra cukormázpöttyöket ejtünk, azokba aranyszínű (vagy amilyen van) cukorgolyókat nyomunk.
- A süteményeket néhány órára félretesszük, hogy a dísz megkeményedjen.
- Sütés hőfoka: 180 °C
- Sütés módja: alul-felül sütés
- Sütés ideje: 12 perc
- Receptkönyvben: 15
- Tegnapi nézettség: 1
- 7 napos nézettség: 2
- Össznézettség: 12875
- Feltöltés dátuma: 2010. február 06.
Ajánló
Kell hozzá némi "nem-teljesen-komplettség". :-) Ja, aki nem boldogul az elefánt sablonnal, az jelezze, adjon meg e-mail címet, és én beszkennelek egy rajzot, és szívesen átküldöm, ha az segít!
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- vegetáriánus:
Szerintem inkább kakaós mézeskalács tészta kell hozzá, aminek leírása az adventi koszorúmnál található! Ezzel sokkal mutatósabb lett volna meg a megfelelő alapanyagokból, de hát ez volt itthon. Azért csak jó lesz így is. Nnna... Hát egy bizonyos: én soha az életben nem ragadtattam volna magam ekkora melóra, ha nem ünnepelte volna BORI barátnőm a születésnapját mostanában. Ő ugyanis bele van szerelmesedve Indiába, ezért gondoltam, készítek neki valami "gyorsat, egyszerűt" (aha...), így lett is belőle egy jó 3 napos munka (a Gyerkőcök nevelése meg a háztartás mellett ennyire elhúzódott a dolog). :-) FIGYELEM! Mi nem kaptunk sem aranyszínű dekorgyöngyöt, sem színes marcipánt, sem élénk színű ételfestéket. De feltaláltam magam: a fehér marcipánból csíptem le egy-egy kis darabot, azokra cseppentettem 2-3 csepp ételszínezéket (borzasztó érzés volt), jól összegyurmáztam, csak sajnos a szép, harsány piros és zöld helyett amolyan halovány, tavaszi virág színek lettek ezekből... Meg a halványrózsaszínű cukorgyöngyökből... Apró, színes édességbogyókat sem kaptunk most, így az elefántok takarójának szegélyén a színes pöttyöket marcipánnal helyettesítettem, de ez simán megoldható színes marcipánnal (aminek tényleg van is színe...) Forrás: egyik legkedvesebb karácsonyi ajándékom (Édesanyáméktól), a Praktika könyvek sorozatból: Joanna Farrow : A mézeskalács készítésének kiskönyve.