Igazi fudge brownie - brutál csokis
- 5% Fehérje
- 59% Szénhidrát
- 22% Zsír
-
33g cukor129 kcal
-
15g vaj105 kcal
-
8g étcsokoládé46 kcal
-
8g finomliszt27 kcal
-
16 kcal
-
22 kcal
-
14g tojás17 kcal
-
6 kcal
-
0g só0 kcal
- 5% Fehérje
- 59% Szénhidrát
- 22% Zsír
-
400g cukor1548 kcal
-
175g vaj1255 kcal
-
100g étcsokoládé546 kcal
-
90g finomliszt328 kcal
-
194 kcal
-
40g kókuszreszelék264 kcal
-
165g tojás208 kcal
-
20g vaníliás cukor77 kcal
-
4g só0 kcal
- 5% Fehérje
- 59% Szénhidrát
- 22% Zsír
-
37.1g cukor143 kcal
-
16.2g vaj116 kcal
-
9.3g étcsokoládé51 kcal
-
8.3g finomliszt30 kcal
-
7.9g cukrozatlan kakaópor18 kcal
-
3.7g kókuszreszelék24 kcal
-
15.3g tojás19 kcal
-
1.9g vaníliás cukor7 kcal
-
0.4g só0 kcal
- 5% Fehérje
- 59% Szénhidrát
- 22% Zsír
- 15% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Kálcium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
A vitamin (RAE):
-
Retinol - A vitamin:
Fehérje
-
Összesen 4.4 g
Zsír
-
Összesen 18.8 g
-
Telített zsírsav 12 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 5 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 77 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 357.6 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 8 mg
-
Kálcium 26 mg
-
Vas 2 mg
-
Magnézium 54 mg
-
Foszfor 112 mg
-
Nátrium 153 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 50.8 g
-
Cukor 39 mg
-
Élelmi rost 4 mg
VÍZ
-
Összesen 12.9 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 119 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 10 micro
-
K vitamin: 2 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 11 micro
-
Kolin: 41 mg
-
Retinol - A vitamin: 117 micro
-
α-karotin 1 micro
-
β-karotin 25 micro
-
β-crypt 1 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 67 micro
- 5% Fehérje
- 59% Szénhidrát
- 22% Zsír
- 15% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Kálcium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
A vitamin (RAE):
-
Retinol - A vitamin:
Fehérje
-
Összesen 53.3 g
Zsír
-
Összesen 225.4 g
-
Telített zsírsav 141 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 61 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 10 g
-
Koleszterin 924 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 4291 g
-
Cink 11 mg
-
Szelén 102 mg
-
Kálcium 317 mg
-
Vas 25 mg
-
Magnézium 647 mg
-
Foszfor 1339 mg
-
Nátrium 1838 mg
-
Réz 5 mg
-
Mangán 6 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 609.6 g
-
Cukor 472 mg
-
Élelmi rost 47 mg
VÍZ
-
Összesen 154.4 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 1431 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 2 micro
-
E vitamin: 6 mg
-
C vitamin: 1 mg
-
D vitamin: 119 micro
-
K vitamin: 23 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 4 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 128 micro
-
Kolin: 488 mg
-
Retinol - A vitamin: 1407 micro
-
α-karotin 7 micro
-
β-karotin 303 micro
-
β-crypt 14 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 810 micro
- 5% Fehérje
- 59% Szénhidrát
- 22% Zsír
- 15% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Kálcium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
A vitamin (RAE):
-
Retinol - A vitamin:
Fehérje
-
Összesen 4.9 g
Zsír
-
Összesen 20.9 g
-
Telített zsírsav 13 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 6 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 86 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 397.7 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 9 mg
-
Kálcium 29 mg
-
Vas 2 mg
-
Magnézium 60 mg
-
Foszfor 124 mg
-
Nátrium 170 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 56.5 g
-
Cukor 44 mg
-
Élelmi rost 4 mg
VÍZ
-
Összesen 14.3 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 133 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 11 micro
-
K vitamin: 2 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 12 micro
-
Kolin: 45 mg
-
Retinol - A vitamin: 130 micro
-
α-karotin 1 micro
-
β-karotin 28 micro
-
β-crypt 1 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 75 micro
Hozzávalók
-
400 g cukor
-
100 g étcsokoládé
-
90 g finomliszt
-
85 g cukrozatlan kakaópor
-
40 g kókuszreszelék
-
3 db tojás
-
2 csomag vaníliás cukor
-
1 kávéskanál só
Elkészítés
- Szükségünk lesz: 1 nagyobb fémtálra (kb. 3 literes), 1 kisebb lábasra, 1 fakanálra, 1 mélytányérra, 1 fémevőkanálra, 1 villára, 1 teáskanálra és egy fémhabverőre. Továbbá legyen otthon sütőpapír és egy nagyobb vágódeszka a szeleteléshez. Egy konyhai kés és egy szilikonspatula hasznos lesz a felszolgálásnál. Konyhamérleg természetesen kelleni fog a pontos kiméréshez. A kiméréshez bármilyen tál vagy műanyag doboz megfelel. A tojásokat érdemes külön egy tányérban feltörni, hogy véletlenül se kerüljön tojáshéj a süteménybe.
- Melegítsük elő a sütőt 175°C-ra (155°C légkeverésen). Béleljünk ki egy kb. 25 x 35 cm-es tepsit zsírpapírral úgy, hogy a papír kb. 5 cm-rel legyen magasabb a tepsi rövid szélénél. (Én egy kb. 5 cm magas sütőtálat használtam.) Ez a sütés befejeztével majd segíti a brownie kiemelését a tepsiből, továbbá a szeletelésnél is hasznos lesz. A papírt hajtsuk kifelé, hogy véletlenül se menjen a massza a papír és a tepsi közé. Tegyük félre az így előkészített tepsit.
- Keressünk egy kisebb lábast amit töltsünk meg kb. 2 ujjnyi forró vízzel. Vegyük kis lángra, hogy éppen gyöngyözzön a víz, majd tegyük rá a fémtálat. A gyöngyöző víz felett így a fémtálban olvasszuk meg a vajat és 50 g felkockázott csokoládét, a habverővel kevergetve. Ha teljesen megolvadt, zárjuk el a lángot, és óvatosan vegyük ki a fémtálat a lábasból, figyelve arra, hogy forró gőz fog kijönni alóla! Tegyünk egy nedves konyharuhát a tál alá (hogy ne csúszkáljon), és amíg olvadt a vaj, keverjük össze jó alaposan a cukorral. Ezután keverjük bele a tojásokat (érdemes előtte felverni úgy, mint ha rántottát csinálnál) és a vaníliát.
- Adjuk hozzá a megmaradt hozzávalókat: kakaópor, liszt, só, kókuszreszelék; és jó alaposan keverjük össze a ragacsos masszát. A csoki megmaradó részét vágjuk fel pici, kb. 0,5x0,5 cm-es darabkákra, majd óvatosan keverjük a masszába. A masszát öntsük bele az előkészített és kibélelt tepsibe, és oszlassuk el arányos vastagságúra. Itt segít az evőkanál, a sűrű massza kikaparásában.
- Tegyük be a sütő középső rácsára a tepsit, és süssük 35 percig. Én légkeveréssel 155°C-on sütöttem a képen látható (gyorsan elfogyasztott) verziót.
- Amikor elkészült, fogókesztyűvel vegyük ki a tepsit, és hagyjuk teljesen kihűlni egy fémrácson. Ha teljesen elhűlt, fogjuk meg a sütőpapír két szélét, és óvatosan emeljük ki a tepsiből a brownie-t, és tegyük sima, karcmentes felületre vagy nagyobb vágódeszkára mielőtt felszeletelnénk. A szeletek ragaszkodnak a sütőpapírhoz, így érdemes a szilikonspatulával óvatosan elválasztani egymástól. A papír alja is vajas lesz, így ajánlott egy extra réteg sütőpapírt tenni a vágódeszkára. Zacskóban, szobahőmérsékleten, nagyjából 1 hétig áll el.
- Sütés hőfoka: 155 °C
- Sütés módja: hőlégkeveréses
- Tepsi mérete: 25x35
- Sütés ideje: 45 perc
- Elkészítettem: 5 alkalommal
- Receptkönyvben: 209
- Tegnapi nézettség: 9
- 7 napos nézettség: 77
- Össznézettség: 44520
- Feltöltés dátuma: 2020. március 20.
Ajánló
Szeletenként 1 gombóc vaníliajégkrém, és kb. egy csészényi tejszínhab javasolt. 1 szeletet mikróban 1 perc alatt fel lehet melegíteni, de hidegen is nagyon finom. A kevésbé édesszájúaknak 1 pohár tejjel javaslom enyhíteni a brownie elfogyasztása okozta túladagolási tüneteket. Az eredeti receptek nem tartalmaznak kókuszreszeléket, én azonban a liszt egy részét helyettesítve jobban kedvelem az eredményt. Kókuszreszelék nélkül 125 g liszttel dolgozzunk.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- vegetáriánus:
-
- alkalom:
2008-ban költöztem Írországba, és az első évben szerelembe estem a Fudge Brownie-val (Fádzs Brávni). A szerelem azóta is tart, így gondoltam, az otthoniakkal, azaz veletek is megosztom ezt a tömör gyönyört. Nem, ez most nem túlzás. Ennek tömörnek, ragacsosnak kell lennie, nem olyan mint a torta vagy a linzer. Többfélét kipróbáltam 12 év alatt, és ez a (picit módosított) recept az eddigi legjobb szerintem. Remélem nektek is ízlik!