Húsvéti ötfonatú kalács
cukrot taratalmaz
laktózt tartalmaz
glutént tartalmaz
tejet tartalmaz
tojást tartalmaz
Nosalty
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
180 °C
- 10% Fehérje
- 57% Szénhidrát
- 12% Zsír
Élesztő
-
25g tej14 kcal
-
7 kcal
-
4g finomliszt14 kcal
-
1g porcukor2 kcal
Tészta
-
63g finomliszt228 kcal
-
63g kenyérliszt bl80226 kcal
-
20g porcukor77 kcal
-
63g tej35 kcal
-
14g tojás17 kcal
-
25g vaj179 kcal
-
2g citromhéj1 kcal
Díszítés
Összesen
817
kcal
- 10% Fehérje
- 57% Szénhidrát
- 12% Zsír
Élesztő
-
100g tej56 kcal
-
25g friss élesztő26 kcal
-
15g finomliszt55 kcal
-
2g porcukor8 kcal
Tészta
-
250g finomliszt910 kcal
-
250g kenyérliszt bl80903 kcal
-
80g porcukor310 kcal
-
250g tej140 kcal
-
55g tojás69 kcal
-
100g vaj717 kcal
-
6g citromhéj3 kcal
Díszítés
Összesen
3266
kcal
- 10% Fehérje
- 57% Szénhidrát
- 12% Zsír
Élesztő
-
8.3g tej5 kcal
-
2.1g friss élesztő2 kcal
-
1.2g finomliszt5 kcal
-
0.2g porcukor1 kcal
Tészta
-
20.7g finomliszt75 kcal
-
20.7g kenyérliszt bl8075 kcal
-
6.6g porcukor26 kcal
-
20.7g tej12 kcal
-
4.5g tojás6 kcal
-
8.3g vaj59 kcal
-
0.5g citromhéj0 kcal
Díszítés
Összesen
272
kcal
- 10% Fehérje
- 57% Szénhidrát
- 12% Zsír
- 21% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 20.8 g
Zsír
-
Összesen 26.1 g
-
Telített zsírsav 15 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 7 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 2 g
-
Koleszterin 144 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 2665.1 g
-
Cink 2 mg
-
Szelén 56 mg
-
Kálcium 143 mg
-
Vas 2 mg
-
Magnézium 36 mg
-
Foszfor 207 mg
-
Nátrium 2217 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 121.4 g
-
Cukor 24 mg
-
Élelmi rost 4 mg
VÍZ
-
Összesen 44.3 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 210 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 2 mg
-
D vitamin: 20 micro
-
K vitamin: 2 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 2 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 99 micro
-
Kolin: 91 mg
-
Retinol - A vitamin: 206 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 40 micro
-
β-crypt 3 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 183 micro
Összesen
817
kcal
- 10% Fehérje
- 57% Szénhidrát
- 12% Zsír
- 21% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 83 g
Zsír
-
Összesen 104.6 g
-
Telített zsírsav 58 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 28 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 8 g
-
Koleszterin 575 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 10660.3 g
-
Cink 8 mg
-
Szelén 222 mg
-
Kálcium 573 mg
-
Vas 8 mg
-
Magnézium 146 mg
-
Foszfor 829 mg
-
Nátrium 8869 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 4 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 485.8 g
-
Cukor 98 mg
-
Élelmi rost 16 mg
VÍZ
-
Összesen 177.1 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 839 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 5 mg
-
C vitamin: 8 mg
-
D vitamin: 79 micro
-
K vitamin: 9 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 9 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 397 micro
-
Kolin: 365 mg
-
Retinol - A vitamin: 826 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 161 micro
-
β-crypt 11 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 733 micro
Összesen
3266
kcal
- 10% Fehérje
- 57% Szénhidrát
- 12% Zsír
- 21% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 6.9 g
Zsír
-
Összesen 8.6 g
-
Telített zsírsav 5 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 2 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 48 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 881 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 18 mg
-
Kálcium 47 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 12 mg
-
Foszfor 69 mg
-
Nátrium 733 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 40.1 g
-
Cukor 8 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 14.6 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 69 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 1 mg
-
D vitamin: 7 micro
-
K vitamin: 1 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 33 micro
-
Kolin: 30 mg
-
Retinol - A vitamin: 68 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 13 micro
-
β-crypt 1 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 61 micro
Összesen
272
kcal
-
Nosalty kipróbálta
Hozzávalók
Elkészítés
Élesztő
- Egy kisebb tálkába öntjük a tejet (vigyázzunk, hogy ne legyen túl forró, mert 40°C felett az élesztőgombák nem lépnek működésbe), hozzáadjuk a lisztet és a porcukrot, majd belemorzsoljuk a friss élesztőt. Letakarva félrerakjuk meleg helyre, ahol 20 perc alatt szépen felfut.
Tészta
- A kalácshoz használhatunk egyféle lisztet, de sokkal finomabb lesz, ha a finomliszt mellé kenyérlisztet is szitálunk. Ehhez adjuk hozzá a porcukrot, egy csipet sót és a felfuttatott élesztőt. Elkezdjük összeforgatni a kezünkkel, majd egy lyukat alakítunk ki a tál közepén a többi hozzávaló részére.
- A lisztes keverék közepére öntjük a tojást, az olvasztott vajat és a tejet (ami ekkor se legyen hűtőhideg, dolgozzunk langyossal, de minimum szobahőmérsékletűvel). Ha ízlésünk engedi, nyugodtan reszeljük bele 1 citrom héját, ami még ízesebbé teszi a végeredményt.
- Kezdjük el összedolgozni a tésztát, majd dagasszuk kb. 10 percig. A tészta akkor jó, amikor már könnyedén elválik a táltól, és nem ragad túlságosan.
- A dagasztás után kevés liszttel szórjuk meg a tészta tetejét, majd takarjuk le, és tegyük félre meleg helyre kb. 30 percig keleszteni.
- A megkelt tésztát egy kicsit mozgassuk át, majd válasszuk szét 5 egyforma részre. Mindegyik darabkát nyújtsuk ki öt, lehetőleg egyforma hosszúságú és vastagságú szálra, majd az egyik végüknél fogva fogjuk össze őket.
- A szálakat úgy rendezzük el, hogy egyik oldalra 3 darabot, másik oldalra két darabot tegyünk, középen pedig hagyjunk egy üres sávot, hiszen erre a helyre fonjuk majd a kalácsot. Az ötös fonás hasonló logikával működik, mint a hármas fonás, mindig épp a külső szálat emeljük középre arról az oldalról, ahol 3 szál van. A fonás végén a szálakat hasonlóan összenyomkodjuk, mint az elején, ügyelve arra, hogy egyiknél se jöjjön szét.
- A kalácsot emeljük egy sütőpapírral kibélelt tepsire, takarjuk le, és kelesszük ismét 30 percet.
Díszítés
- A tészta kelesztése után a kalács tetejét kenjük be egy felvert tojással, majd szórjuk meg nagy szemű sóval. Ezután mehet 25 percre a 180°-os sütőbe.
- A kész kalácsot a sütőből kivéve hagyjuk egy kicsit hűlni, majd felszeletelve tálaljuk a húsvéti fogások mellé.
- Sütés hőfoka: 180 °C
- Sütés módja: hőlégkeveréses
- Sütés ideje: 30 perc
- Elkészítettem: 1 alkalommal
- Receptkönyvben: 141
- Tegnapi nézettség: 16
- 7 napos nézettség: 143
- Össznézettség: 19950
- Feltöltés dátuma: 2022. április 01.
Receptkategóriák
-
- főkategória:
-
- kategória:
további kategória:
húsvét
kategória:
kalács receptek húsvétra
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- maradékból:
-
- vegetáriánus:
-
- alkalom:
Nosalty
1495 recept
Ahány ház, annyiféle kalácsrecept jellemzi a húsvéti időszakot. Összetevőiken kívül fonástechnikájukban is eltérnek, van, aki az egyszerűbb hármasat választja, más nem ad lejjebb a hatos fonásnál. Mi az arany középút érdekében az ötös mellett döntöttünk, de ha valakit zavar, hogy az egyik szálnak nincsen párja, akkor csináljon neki!