r
Nosalty Logó

Húsvéti foszlós kalács 3.

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojást tartalmaz
NS
Húsvéti foszlós kalács 3.
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
180 °C
  • 10% Fehérje
  • 62% Szénhidrát
  • 11% Zsír

A tésztához

A kenéshez

Összesen 1418 kcal
  • 10% Fehérje
  • 62% Szénhidrát
  • 11% Zsír

A tésztához

A kenéshez

Összesen 5672 kcal
  • 10% Fehérje
  • 62% Szénhidrát
  • 11% Zsír

A tésztához

A kenéshez

Összesen 307 kcal
  • 10% Fehérje
  • 62% Szénhidrát
  • 11% Zsír
  • 17% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    38.3 g

Zsír

  • Összesen
    40 g
  • Telített zsírsav
    6 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    16 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    14 g
  • Koleszterin
    90 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1808.4 g
  • Cink
    5 mg
  • Szelén
    95 mg
  • Kálcium
    387 mg
  • Vas
    6 mg
  • Magnézium
    145 mg
  • Foszfor
    541 mg
  • Nátrium
    627 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    3 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    223.2 g
  • Cukor
    24 mg
  • Élelmi rost
    12 mg

VÍZ

  • Összesen
    61.3 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    39 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    12 mg
  • C vitamin:
    2 mg
  • D vitamin:
    20 micro
  • K vitamin:
    2 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    5 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    192 micro
  • Kolin:
    110 mg
  • Retinol - A vitamin:
    39 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    1 micro
  • β-crypt
    3 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    167 micro
Összesen 1418 kcal
  • 10% Fehérje
  • 62% Szénhidrát
  • 11% Zsír
  • 17% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    153.1 g

Zsír

  • Összesen
    160.1 g
  • Telített zsírsav
    24 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    64 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    57 g
  • Koleszterin
    360 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    7233.8 g
  • Cink
    19 mg
  • Szelén
    382 mg
  • Kálcium
    1547 mg
  • Vas
    23 mg
  • Magnézium
    578 mg
  • Foszfor
    2165 mg
  • Nátrium
    2506 mg
  • Réz
    3 mg
  • Mangán
    11 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    892.9 g
  • Cukor
    96 mg
  • Élelmi rost
    49 mg

VÍZ

  • Összesen
    245.3 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    155 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    49 mg
  • C vitamin:
    9 mg
  • D vitamin:
    79 micro
  • K vitamin:
    10 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    3 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    2 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    21 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    767 micro
  • Kolin:
    441 mg
  • Retinol - A vitamin:
    155 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    2 micro
  • β-crypt
    11 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    668 micro
Összesen 5672 kcal
  • 10% Fehérje
  • 62% Szénhidrát
  • 11% Zsír
  • 17% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    8.3 g

Zsír

  • Összesen
    8.7 g
  • Telített zsírsav
    1 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    3 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    3 g
  • Koleszterin
    19 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    391.7 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    21 mg
  • Kálcium
    84 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    31 mg
  • Foszfor
    117 mg
  • Nátrium
    136 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    48.3 g
  • Cukor
    5 mg
  • Élelmi rost
    3 mg

VÍZ

  • Összesen
    13.3 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    8 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    3 mg
  • C vitamin:
    1 mg
  • D vitamin:
    4 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    42 micro
  • Kolin:
    24 mg
  • Retinol - A vitamin:
    8 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    0 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    36 micro
Összesen 307 kcal

Hozzávalók

A tésztához

A kenéshez

Elkészítés

A tésztához

  1. A hozzávalókat előző este kikészítjük, hogy egyforma hőmérsékletűek legyenek.
  2. A tejet meglangyosítjuk. Az élesztőt nem kell felfuttatni, csak belemorzsoljuk a lisztbe.
  3. Minden hozzáávalót tálba teszünk, és robotgép dagasztó spiráljával addig dagasztatjuk, míg fényes rugalmas, sima tésztát kapunk.
  4. Pihentetjük a gép táljában kb. fél órát, majd újra alaposan átkevertetjük.
  5. Áttesszük nagyobb edénybe, kicsit alászórunk liszttel.
  6. Meleg helyre tesszük, letakarjuk, és kétszeresére kelesztjük. Ha hidegebb a helyiség lehet 1-1,5 óra. (Hőmérséklettől függően kel, de várjuk meg, míg feljön a tészta.)
  7. Lisztezett deszkán óvatosan átgyúrjuk és beletesszük a mazsolát.
  8. Hosszúra igazítjuk és 3 részre vágjuk. Kicsit megnyújtjuk a tésztákat, és hármasfonással megfonjuk.
  9. Kizsírozott, középen lyukas kuglófformába tesszük.
  10. Fél órát pihentetjük, majd megkenjük felvert tojással.
  11. Megszórjuk szeletelt mandulával, és egy kis egész mákkal.
  12. Frissen begyújtott sütőbe tesszük. Kb. negyed óra múlva lejjebb vesszük a sütőt.
  13. A kalács tetejére papírt teszünk, nehogy megégjen.
  14. Kb. 60 perc alatt megsütjük.
  15. A sütőt lezárjuk, az ajtaját nyitva hagyjuk, és a kalácsot a sütőben hagyjuk kihűlni.
  16. Ha kihűlt, kifordítjuk a formából.
  • Sütés hőfoka: 180 °C
  • Sütés módja: hőlégkeveréses
  • Sütés ideje: 60 perc
  • Receptkönyvben: 46
  • Tegnapi nézettség: 0
  • 7 napos nézettség: 1
  • Össznézettség: 17520
  • Feltöltés dátuma: 2010. április 03.

Ajánló

Húsvét Vasárnapjára, ünnepi kalácsnak.

Receptkategóriák

Receptjellemzők

Nagypéntek szigorú böjti nap a családunkban. Ilyenkor családi hagyomány szerint tejfölös bableves és isterc a menü. Gyorsan és kevés munkával készülő ételek, hogy legyen mellette idő elkészíteni a Húsvéti kalácsot. Kicsit időigényes hosszadalmas, de a végeredmény megéri a fáradtságot. Amíg sül a kalács, addig megfestjük a tojásokat. Húsvét reggeléig ez az asztalidísz, a kalács körberakva a festett piros tojásokkal. Megszegni nagymamám mindig csak Húsvét Vasárnap reggelikor szegte meg. A felnőttek sonkával és tojással, mi gyerekek pedig finom házi lekvárral és kakaóval fogyasztottuk reggelire. Nagyon fontosnak tartom, hogy az ember őrizze a családi hagyományokat, ezért ma már nagyanyám helyett én készítem, és megvárjuk a vasárnapot a megkóstolásával.

Hozzávalók

A tésztához

A kenéshez

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...