Húsvéti foszlós kalács 3.
- 10% Fehérje
- 62% Szénhidrát
- 11% Zsír
A tésztához
-
250g finomliszt910 kcal
-
13g élesztő13 kcal
-
100g tej56 kcal
-
21g napraforgó olaj188 kcal
-
8g cukor29 kcal
-
1g só0 kcal
-
2g citromhéj1 kcal
-
10 kcal
-
0 kcal
-
14g tojás17 kcal
-
13g mazsola37 kcal
-
13g mandula74 kcal
-
13g mák66 kcal
A kenéshez
-
14g tojás17 kcal
- 10% Fehérje
- 62% Szénhidrát
- 11% Zsír
A tésztához
-
1000g finomliszt3640 kcal
-
50g élesztő53 kcal
-
400g tej224 kcal
-
85g napraforgó olaj751 kcal
-
30g cukor116 kcal
-
4g só0 kcal
-
6g citromhéj3 kcal
-
10g vaníliás cukor39 kcal
-
0 kcal
-
55g tojás69 kcal
-
50g mazsola150 kcal
-
50g mandula295 kcal
-
50g mák263 kcal
A kenéshez
-
55g tojás69 kcal
- 10% Fehérje
- 62% Szénhidrát
- 11% Zsír
A tésztához
-
54.1g finomliszt197 kcal
-
2.7g élesztő3 kcal
-
21.7g tej12 kcal
-
4.6g napraforgó olaj41 kcal
-
1.6g cukor6 kcal
-
0.2g só0 kcal
-
0.3g citromhéj0 kcal
-
0.5g vaníliás cukor2 kcal
-
0.1g szódabikarbóna0 kcal
-
3g tojás4 kcal
-
2.7g mazsola8 kcal
-
2.7g mandula16 kcal
-
2.7g mák14 kcal
A kenéshez
-
3g tojás4 kcal
- 10% Fehérje
- 62% Szénhidrát
- 11% Zsír
- 17% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
C vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 38.3 g
Zsír
-
Összesen 40 g
-
Telített zsírsav 6 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 16 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 14 g
-
Koleszterin 90 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 1808.4 g
-
Cink 5 mg
-
Szelén 95 mg
-
Kálcium 387 mg
-
Vas 6 mg
-
Magnézium 145 mg
-
Foszfor 541 mg
-
Nátrium 627 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 3 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 223.2 g
-
Cukor 24 mg
-
Élelmi rost 12 mg
VÍZ
-
Összesen 61.3 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 39 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 12 mg
-
C vitamin: 2 mg
-
D vitamin: 20 micro
-
K vitamin: 2 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 5 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 192 micro
-
Kolin: 110 mg
-
Retinol - A vitamin: 39 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 1 micro
-
β-crypt 3 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 167 micro
- 10% Fehérje
- 62% Szénhidrát
- 11% Zsír
- 17% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
C vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 153.1 g
Zsír
-
Összesen 160.1 g
-
Telített zsírsav 24 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 64 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 57 g
-
Koleszterin 360 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 7233.8 g
-
Cink 19 mg
-
Szelén 382 mg
-
Kálcium 1547 mg
-
Vas 23 mg
-
Magnézium 578 mg
-
Foszfor 2165 mg
-
Nátrium 2506 mg
-
Réz 3 mg
-
Mangán 11 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 892.9 g
-
Cukor 96 mg
-
Élelmi rost 49 mg
VÍZ
-
Összesen 245.3 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 155 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 49 mg
-
C vitamin: 9 mg
-
D vitamin: 79 micro
-
K vitamin: 10 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 3 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 2 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 21 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 767 micro
-
Kolin: 441 mg
-
Retinol - A vitamin: 155 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 2 micro
-
β-crypt 11 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 668 micro
- 10% Fehérje
- 62% Szénhidrát
- 11% Zsír
- 17% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
C vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 8.3 g
Zsír
-
Összesen 8.7 g
-
Telített zsírsav 1 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 3 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 3 g
-
Koleszterin 19 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 391.7 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 21 mg
-
Kálcium 84 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 31 mg
-
Foszfor 117 mg
-
Nátrium 136 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 48.3 g
-
Cukor 5 mg
-
Élelmi rost 3 mg
VÍZ
-
Összesen 13.3 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 8 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 3 mg
-
C vitamin: 1 mg
-
D vitamin: 4 micro
-
K vitamin: 1 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 42 micro
-
Kolin: 24 mg
-
Retinol - A vitamin: 8 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 0 micro
-
β-crypt 1 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 36 micro
Hozzávalók
A tésztához
-
5 dkg élesztő
-
4 dl tej
-
1 dl napraforgó olaj
-
3 ek cukor
-
1 kk só
-
1 csomag vaníliás cukor
-
1 kk szódabikarbóna
-
1 db tojás
A kenéshez
-
1 db tojás
Elkészítés
A tésztához
- A hozzávalókat előző este kikészítjük, hogy egyforma hőmérsékletűek legyenek.
- A tejet meglangyosítjuk. Az élesztőt nem kell felfuttatni, csak belemorzsoljuk a lisztbe.
- Minden hozzáávalót tálba teszünk, és robotgép dagasztó spiráljával addig dagasztatjuk, míg fényes rugalmas, sima tésztát kapunk.
- Pihentetjük a gép táljában kb. fél órát, majd újra alaposan átkevertetjük.
- Áttesszük nagyobb edénybe, kicsit alászórunk liszttel.
- Meleg helyre tesszük, letakarjuk, és kétszeresére kelesztjük. Ha hidegebb a helyiség lehet 1-1,5 óra. (Hőmérséklettől függően kel, de várjuk meg, míg feljön a tészta.)
- Lisztezett deszkán óvatosan átgyúrjuk és beletesszük a mazsolát.
- Hosszúra igazítjuk és 3 részre vágjuk. Kicsit megnyújtjuk a tésztákat, és hármasfonással megfonjuk.
- Kizsírozott, középen lyukas kuglófformába tesszük.
- Fél órát pihentetjük, majd megkenjük felvert tojással.
- Megszórjuk szeletelt mandulával, és egy kis egész mákkal.
- Frissen begyújtott sütőbe tesszük. Kb. negyed óra múlva lejjebb vesszük a sütőt.
- A kalács tetejére papírt teszünk, nehogy megégjen.
- Kb. 60 perc alatt megsütjük.
- A sütőt lezárjuk, az ajtaját nyitva hagyjuk, és a kalácsot a sütőben hagyjuk kihűlni.
- Ha kihűlt, kifordítjuk a formából.
- Sütés hőfoka: 180 °C
- Sütés módja: hőlégkeveréses
- Sütés ideje: 60 perc
- Receptkönyvben: 46
- Tegnapi nézettség: 0
- 7 napos nézettség: 0
- Össznézettség: 17517
- Feltöltés dátuma: 2010. április 03.
Ajánló
Húsvét Vasárnapjára, ünnepi kalácsnak.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- vegetáriánus:
Nagypéntek szigorú böjti nap a családunkban. Ilyenkor családi hagyomány szerint tejfölös bableves és isterc a menü. Gyorsan és kevés munkával készülő ételek, hogy legyen mellette idő elkészíteni a Húsvéti kalácsot. Kicsit időigényes hosszadalmas, de a végeredmény megéri a fáradtságot. Amíg sül a kalács, addig megfestjük a tojásokat. Húsvét reggeléig ez az asztalidísz, a kalács körberakva a festett piros tojásokkal. Megszegni nagymamám mindig csak Húsvét Vasárnap reggelikor szegte meg. A felnőttek sonkával és tojással, mi gyerekek pedig finom házi lekvárral és kakaóval fogyasztottuk reggelire. Nagyon fontosnak tartom, hogy az ember őrizze a családi hagyományokat, ezért ma már nagyanyám helyett én készítem, és megvárjuk a vasárnapot a megkóstolásával.