Hummusz nem mindegy módra
0,0
1 csillag
Soha többet!
2 csillag
Vannak gondok.
3 csillag
Hát...
4 csillag
Másodszorra lett az igazi.
5 csillag
Egyszerűen imádom, tökéletes lett!
Értékelés indításához kérjük lépj be!
![Hummusz nem mindegy módra](https://image-api.nosalty.hu/nosalty/images/recipes/qE/Rw/hummusz-nem-mindegy-modra.jpeg?w=670&fit=crop&fm=jpeg&crop=800%2C550%2C%2C48&h=460&mark=watermark.png&markpos=bottom-left&markpad=20&markw=&s=77bb90e535c00949deb085919b31882b)
adag
Idő
perc
Költség
olcsó
Nehézség
könnyű
630
Kalória
26g
Fehérje
72.3g
Szénhidrátok
29g
Zsír
37.5g
Víz
-
Koleszterin
15.1g
Rost
10.9g
Cukor
- 16% Fehérje
- 44% Szénhidrát
- 18% Zsír
-
100g csicseriborsó378 kcal
-
3g fokhagyma4 kcal
-
30g tahini171 kcal
-
8g citromlé2 kcal
-
20g víz0 kcal
-
9g olívaolaj75 kcal
-
0g római kömény0 kcal
-
4g himalája só0 kcal
-
0 kcal
Összesen
630
kcal
- 16% Fehérje
- 44% Szénhidrát
- 18% Zsír
-
500g csicseriborsó1890 kcal
-
15g fokhagyma20 kcal
-
150g tahini855 kcal
-
40g citromlé9 kcal
-
100g víz0 kcal
-
43g olívaolaj376 kcal
-
0g római kömény0 kcal
-
20g himalája só0 kcal
-
0 kcal
Összesen
3150
kcal
- 16% Fehérje
- 44% Szénhidrát
- 18% Zsír
-
57.6g csicseriborsó218 kcal
-
1.7g fokhagyma2 kcal
-
17.3g tahini99 kcal
-
4.6g citromlé1 kcal
-
11.5g víz0 kcal
-
4.9g olívaolaj43 kcal
-
0g római kömény0 kcal
-
2.3g himalája só0 kcal
-
0 kcal
Összesen
363
kcal
- 16% Fehérje
- 44% Szénhidrát
- 18% Zsír
- 23% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Vas
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 26 g
Zsír
-
Összesen 29 g
-
Telített zsírsav 4 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 13 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 10 g
-
Koleszterin 0 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 2395.2 g
-
Cink 4 mg
-
Szelén 0 mg
-
Kálcium 190 mg
-
Vas 5 mg
-
Magnézium 109 mg
-
Foszfor 482 mg
-
Nátrium 1598 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 5 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 72.3 g
-
Cukor 11 mg
-
Élelmi rost 15 mg
Víz
-
Összesen 37.5 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 4 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 2 mg
-
C vitamin: 8 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 14 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 3 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 588 micro
-
Kolin: 100 mg
-
Retinol - A vitamin: 0 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 40 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 2 micro
Összesen
630
kcal
- 16% Fehérje
- 44% Szénhidrát
- 18% Zsír
- 23% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Vas
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 130.1 g
Zsír
-
Összesen 144.9 g
-
Telített zsírsav 19 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 65 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 50 g
-
Koleszterin 0 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 11975.8 g
-
Cink 21 mg
-
Szelén 2 mg
-
Kálcium 950 mg
-
Vas 26 mg
-
Magnézium 546 mg
-
Foszfor 2412 mg
-
Nátrium 7990 mg
-
Réz 6 mg
-
Mangán 23 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 361.3 g
-
Cukor 55 mg
-
Élelmi rost 75 mg
Víz
-
Összesen 187.7 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 20 micro
-
B6 vitamin: 3 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 10 mg
-
C vitamin: 40 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 71 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 4 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 2 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 17 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 2940 micro
-
Kolin: 502 mg
-
Retinol - A vitamin: 0 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 201 micro
-
β-crypt 2 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 8 micro
Összesen
3150
kcal
- 16% Fehérje
- 44% Szénhidrát
- 18% Zsír
- 23% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Vas
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 15 g
Zsír
-
Összesen 16.7 g
-
Telített zsírsav 2 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 8 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 6 g
-
Koleszterin 0 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 1380.5 g
-
Cink 2 mg
-
Szelén 0 mg
-
Kálcium 110 mg
-
Vas 3 mg
-
Magnézium 63 mg
-
Foszfor 278 mg
-
Nátrium 921 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 3 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 41.6 g
-
Cukor 6 mg
-
Élelmi rost 9 mg
Víz
-
Összesen 21.6 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 2 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 5 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 8 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 2 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 339 micro
-
Kolin: 58 mg
-
Retinol - A vitamin: 0 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 23 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 1 micro
Összesen
363
kcal
Elkészítés
- A csicseriborsót legalább egy éjszakára beáztatjuk vízbe. Hosszabb áztatás esetén cseréljük a vizet naponta, majd felhasználás előtt mossuk át alaposan a borsót. Így a hummusz sokkal könnyebben emészthető lesz.
- Tegyük fel bő vízben főni a csicseriborsót, érdemes szódabikarbónát adni hozzá. Kuktában bizonyára hamar megpuhul, de egy sima lefedett lábasban is kb. 30-40 perc alatt megvan. (Az első felforráskor keletkező habot el szoktam távolítani, és innentől takaréklángon főzöm tovább a csicseriborsót.)
- Amint megfőtt a csicseriborsó (ilyenkor már láthatóan 'hullajtja' héjait), zárjuk le a tüzet, és a főzővízből tegyünk félre 1-2 decit, ennek az íze rengeteget dob a hummusz ízén a sima vízhez képest. Amint kihűlt a csicseriborsó, távolítsuk el a már levált héjakat, és ha időnk/energiánk engedi, hámozhatjuk a megfőtt borsót, ízlés dolga (két ujjunk között összenyomva ekkor már szinte kicsusszannak a héjukból). Díszítés céljából félretehetünk egy maréknyi hámozott, főtt csicseriborsót.
- Egy alkalmas méretű tálban botmixerrel dolgozzuk el a csicseriborsót a többi hozzávalóval (turmixgép vagy konyhai robotgép ugyanúgy megfelelő lehet erre a célra). A vizet folyamatosan adagoljuk hozzá, hogy megfelelő sűrűségű legyen a krémünk (hűtve sűrűbbé válik). Közben kóstolással győződjünk meg róla, hogy szorul-e további ízesítésre a hummusz.
- Opcionálisan borssal, cayenne borssal, őrölt csemege paprikával, esetleg az indiai konyhában használatos chana masala fűszerkeverékkel feldobhatjuk a hummuszt, de mivel a csicseriborsó íze inkább mérsékelt fűszerezés mellett élvezhető a maga teljes valójában, nem kell túlzásba esnünk. Pár óra hűtés után fogyasztva az igazi. A kész hummuszt a félretett főtt csicseriborsóval, olívaolajjal, petrezselyemmel vagy friss korianderrel, esetleg fenyőmaggal díszíthetjük.
Recept infó
- Előkészítés ideje: 5 perc
- Főzés ideje: 30 perc
A hummuszra Libanon és Izrael egyaránt a sajátjaként tekint, ráadásul ahány ház, annyi szokás (már Budapesten is), így blődség volna autentikus receptnek kikiáltani. Nem adhatok tehát mást/többet, mint a saját bevált receptemet, mely tőle telhetően igyekszik kíméletes, ízletes és egészséges lenni.
Elmentem a receptkönyvembe
Receptkönyvbe mentéshez kérjük lépj be!
Kinyomtatom
Jegyzetet írok
Jegyzetíráshoz kérjük lépj be!
Megcsináltam
Bevált ez a recept? Kíváncsiak vagyunk a véleményedre!
1 csillag
Soha többet!
2 csillag
Vannak gondok.
3 csillag
Hát...
4 csillag
Másodszorra lett az igazi.
5 csillag
Egyszerűen imádom, tökéletes lett!
Értékelés indításához kérjük lépj be!
Hozzászólások (0)
A hozzászólás íráshoz belépés szükséges!