r
Nosalty Logó

Hummusz nem mindegy módra

cukormentes laktózmentes gluténmentes tejmentes tojásmentes
toroltfelhasznalo-137777
Hummusz nem mindegy módra
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Összesen
perc
  • 16% Fehérje
  • 44% Szénhidrát
  • 18% Zsír
Összesen 630 kcal
  • 16% Fehérje
  • 44% Szénhidrát
  • 18% Zsír
Összesen 3150 kcal
  • 16% Fehérje
  • 44% Szénhidrát
  • 18% Zsír
Összesen 363 kcal
  • 16% Fehérje
  • 44% Szénhidrát
  • 18% Zsír
  • 23% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Vas

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    26 g

Zsír

  • Összesen
    29 g
  • Telített zsírsav
    4 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    13 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    10 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    2395.2 g
  • Cink
    4 mg
  • Szelén
    0 mg
  • Kálcium
    190 mg
  • Vas
    5 mg
  • Magnézium
    109 mg
  • Foszfor
    482 mg
  • Nátrium
    1598 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    5 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    72.3 g
  • Cukor
    11 mg
  • Élelmi rost
    15 mg

VÍZ

  • Összesen
    37.5 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    4 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    2 mg
  • C vitamin:
    8 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    14 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    3 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    588 micro
  • Kolin:
    100 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    40 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    2 micro
Összesen 630 kcal
  • 16% Fehérje
  • 44% Szénhidrát
  • 18% Zsír
  • 23% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Vas

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    130.1 g

Zsír

  • Összesen
    144.9 g
  • Telített zsírsav
    19 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    65 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    50 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    11975.8 g
  • Cink
    21 mg
  • Szelén
    2 mg
  • Kálcium
    950 mg
  • Vas
    26 mg
  • Magnézium
    546 mg
  • Foszfor
    2412 mg
  • Nátrium
    7990 mg
  • Réz
    6 mg
  • Mangán
    23 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    361.3 g
  • Cukor
    55 mg
  • Élelmi rost
    75 mg

VÍZ

  • Összesen
    187.7 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    20 micro
  • B6 vitamin:
    3 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    10 mg
  • C vitamin:
    40 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    71 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    4 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    2 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    17 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    2940 micro
  • Kolin:
    502 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    201 micro
  • β-crypt
    2 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    8 micro
Összesen 3150 kcal
  • 16% Fehérje
  • 44% Szénhidrát
  • 18% Zsír
  • 23% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Vas

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    15 g

Zsír

  • Összesen
    16.7 g
  • Telített zsírsav
    2 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    8 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    6 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1380.5 g
  • Cink
    2 mg
  • Szelén
    0 mg
  • Kálcium
    110 mg
  • Vas
    3 mg
  • Magnézium
    63 mg
  • Foszfor
    278 mg
  • Nátrium
    921 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    3 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    41.6 g
  • Cukor
    6 mg
  • Élelmi rost
    9 mg

VÍZ

  • Összesen
    21.6 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    2 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    5 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    8 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    2 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    339 micro
  • Kolin:
    58 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    23 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    1 micro
Összesen 363 kcal

Hozzávalók

Elkészítés

  1. A csicseriborsót legalább egy éjszakára beáztatjuk vízbe. Hosszabb áztatás esetén cseréljük a vizet naponta, majd felhasználás előtt mossuk át alaposan a borsót. Így a hummusz sokkal könnyebben emészthető lesz.
  2. Tegyük fel bő vízben főni a csicseriborsót, érdemes szódabikarbónát adni hozzá. Kuktában bizonyára hamar megpuhul, de egy sima lefedett lábasban is kb. 30-40 perc alatt megvan. (Az első felforráskor keletkező habot el szoktam távolítani, és innentől takaréklángon főzöm tovább a csicseriborsót.)
  3. Amint megfőtt a csicseriborsó (ilyenkor már láthatóan 'hullajtja' héjait), zárjuk le a tüzet, és a főzővízből tegyünk félre 1-2 decit, ennek az íze rengeteget dob a hummusz ízén a sima vízhez képest. Amint kihűlt a csicseriborsó, távolítsuk el a már levált héjakat, és ha időnk/energiánk engedi, hámozhatjuk a megfőtt borsót, ízlés dolga (két ujjunk között összenyomva ekkor már szinte kicsusszannak a héjukból). Díszítés céljából félretehetünk egy maréknyi hámozott, főtt csicseriborsót.
  4. Egy alkalmas méretű tálban botmixerrel dolgozzuk el a csicseriborsót a többi hozzávalóval (turmixgép vagy konyhai robotgép ugyanúgy megfelelő lehet erre a célra). A vizet folyamatosan adagoljuk hozzá, hogy megfelelő sűrűségű legyen a krémünk (hűtve sűrűbbé válik). Közben kóstolással győződjünk meg róla, hogy szorul-e további ízesítésre a hummusz.
  5. Opcionálisan borssal, cayenne borssal, őrölt csemege paprikával, esetleg az indiai konyhában használatos chana masala fűszerkeverékkel feldobhatjuk a hummuszt, de mivel a csicseriborsó íze inkább mérsékelt fűszerezés mellett élvezhető a maga teljes valójában, nem kell túlzásba esnünk. Pár óra hűtés után fogyasztva az igazi. A kész hummuszt a félretett főtt csicseriborsóval, olívaolajjal, petrezselyemmel vagy friss korianderrel, esetleg fenyőmaggal díszíthetjük.
  • Elkészítettem: 20 alkalommal
  • Receptkönyvben: 21
  • Tegnapi nézettség: 1
  • 7 napos nézettség: 13
  • Össznézettség: 9324
  • Feltöltés dátuma: 2015. július 02.

Ajánló

A hummusz mellé a legjobb párosítás a paradicsom, akár nyersen salátaként, vagy bármelyik közel-keleties 'lecsó' formájában (matbuha, shakshuka). Ezen kívül tetszőleges friss péksüteménnyel, lepénykenyérrel, pitával remekül kombinálható.

Receptkategóriák

Felhasználó képe
toroltfelhasznalo-137777 2 recept

A hummuszra Libanon és Izrael egyaránt a sajátjaként tekint, ráadásul ahány ház, annyi szokás (már Budapesten is), így blődség volna autentikus receptnek kikiáltani. Nem adhatok tehát mást/többet, mint a saját bevált receptemet, mely tőle telhetően igyekszik kíméletes, ízletes és egészséges lenni. 

Hozzávalók

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...