r
Nosalty Logó

Hummusz nem mindegy módra

0,0

0 ÉRTÉKELÉS

Értékelés indításához kérjük lépj be!

Bevált ez a recept?

Kíváncsiak vagyunk a véleményedre!

Értékelési útmutató
5 • Egyszerűen imádom, tökéletes lett!
4 • Másodszorra lett az igazi.
3 • Hát...
2 • Vannak gondok.
1 • Soha többet!
toroltfelhasznalo-137777
Hummusz nem mindegy módra
adag
Idő
perc
Költség
olcsó
Nehézség
könnyű

Hozzávalók

630
Kalória
26g
Fehérje
72.3g
Szénhidrátok
29g
Zsír
37.5g
Víz
-
Koleszterin
15.1g
Rost
10.9g
Cukor
  • 16% Fehérje
  • 44% Szénhidrát
  • 18% Zsír
Összesen 630 kcal
  • 16% Fehérje
  • 44% Szénhidrát
  • 18% Zsír
Összesen 3150 kcal
  • 16% Fehérje
  • 44% Szénhidrát
  • 18% Zsír
Összesen 363 kcal
  • 16% Fehérje
  • 44% Szénhidrát
  • 18% Zsír
  • 23% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Vas

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    26 g

Zsír

  • Összesen
    29 g
  • Telített zsírsav
    4 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    13 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    10 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    2395.2 g
  • Cink
    4 mg
  • Szelén
    0 mg
  • Kálcium
    190 mg
  • Vas
    5 mg
  • Magnézium
    109 mg
  • Foszfor
    482 mg
  • Nátrium
    1598 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    5 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    72.3 g
  • Cukor
    11 mg
  • Élelmi rost
    15 mg

Víz

  • Összesen
    37.5 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    4 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    2 mg
  • C vitamin:
    8 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    14 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    3 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    588 micro
  • Kolin:
    100 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    40 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    2 micro
Összesen 630 kcal
  • 16% Fehérje
  • 44% Szénhidrát
  • 18% Zsír
  • 23% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Vas

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    130.1 g

Zsír

  • Összesen
    144.9 g
  • Telített zsírsav
    19 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    65 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    50 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    11975.8 g
  • Cink
    21 mg
  • Szelén
    2 mg
  • Kálcium
    950 mg
  • Vas
    26 mg
  • Magnézium
    546 mg
  • Foszfor
    2412 mg
  • Nátrium
    7990 mg
  • Réz
    6 mg
  • Mangán
    23 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    361.3 g
  • Cukor
    55 mg
  • Élelmi rost
    75 mg

Víz

  • Összesen
    187.7 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    20 micro
  • B6 vitamin:
    3 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    10 mg
  • C vitamin:
    40 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    71 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    4 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    2 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    17 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    2940 micro
  • Kolin:
    502 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    201 micro
  • β-crypt
    2 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    8 micro
Összesen 3150 kcal
  • 16% Fehérje
  • 44% Szénhidrát
  • 18% Zsír
  • 23% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Vas

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    15 g

Zsír

  • Összesen
    16.7 g
  • Telített zsírsav
    2 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    8 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    6 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1380.5 g
  • Cink
    2 mg
  • Szelén
    0 mg
  • Kálcium
    110 mg
  • Vas
    3 mg
  • Magnézium
    63 mg
  • Foszfor
    278 mg
  • Nátrium
    921 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    3 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    41.6 g
  • Cukor
    6 mg
  • Élelmi rost
    9 mg

Víz

  • Összesen
    21.6 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    2 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    5 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    8 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    2 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    339 micro
  • Kolin:
    58 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    23 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    1 micro
Összesen 363 kcal

Elkészítés

  1. A csicseriborsót legalább egy éjszakára beáztatjuk vízbe. Hosszabb áztatás esetén cseréljük a vizet naponta, majd felhasználás előtt mossuk át alaposan a borsót. Így a hummusz sokkal könnyebben emészthető lesz.
  2. Tegyük fel bő vízben főni a csicseriborsót, érdemes szódabikarbónát adni hozzá. Kuktában bizonyára hamar megpuhul, de egy sima lefedett lábasban is kb. 30-40 perc alatt megvan. (Az első felforráskor keletkező habot el szoktam távolítani, és innentől takaréklángon főzöm tovább a csicseriborsót.)
  3. Amint megfőtt a csicseriborsó (ilyenkor már láthatóan 'hullajtja' héjait), zárjuk le a tüzet, és a főzővízből tegyünk félre 1-2 decit, ennek az íze rengeteget dob a hummusz ízén a sima vízhez képest. Amint kihűlt a csicseriborsó, távolítsuk el a már levált héjakat, és ha időnk/energiánk engedi, hámozhatjuk a megfőtt borsót, ízlés dolga (két ujjunk között összenyomva ekkor már szinte kicsusszannak a héjukból). Díszítés céljából félretehetünk egy maréknyi hámozott, főtt csicseriborsót.
  4. Egy alkalmas méretű tálban botmixerrel dolgozzuk el a csicseriborsót a többi hozzávalóval (turmixgép vagy konyhai robotgép ugyanúgy megfelelő lehet erre a célra). A vizet folyamatosan adagoljuk hozzá, hogy megfelelő sűrűségű legyen a krémünk (hűtve sűrűbbé válik). Közben kóstolással győződjünk meg róla, hogy szorul-e további ízesítésre a hummusz.
  5. Opcionálisan borssal, cayenne borssal, őrölt csemege paprikával, esetleg az indiai konyhában használatos chana masala fűszerkeverékkel feldobhatjuk a hummuszt, de mivel a csicseriborsó íze inkább mérsékelt fűszerezés mellett élvezhető a maga teljes valójában, nem kell túlzásba esnünk. Pár óra hűtés után fogyasztva az igazi. A kész hummuszt a félretett főtt csicseriborsóval, olívaolajjal, petrezselyemmel vagy friss korianderrel, esetleg fenyőmaggal díszíthetjük.

Recept infó

  • Előkészítés ideje: 5 perc
  • Főzés ideje: 30 perc

A hummuszra Libanon és Izrael egyaránt a sajátjaként tekint, ráadásul ahány ház, annyi szokás (már Budapesten is), így blődség volna autentikus receptnek kikiáltani. Nem adhatok tehát mást/többet, mint a saját bevált receptemet, mely tőle telhetően igyekszik kíméletes, ízletes és egészséges lenni. 

Elmentem a receptkönyvembe

Elmentem a receptkönyvembe

Receptkönyvbe mentéshez kérjük lépj be!
Kinyomtatom
Jegyzetet írok

Jegyzet

Jegyzetíráshoz kérjük lépj be!
Elküldöm e-mailben
Megcsináltam

Bevált ez a recept? Kíváncsiak vagyunk a véleményedre!

Értékelés indításához kérjük lépj be!

Bevált ez a recept?

Kíváncsiak vagyunk a véleményedre!

Értékelési útmutató
5 • Egyszerűen imádom, tökéletes lett!
4 • Másodszorra lett az igazi.
3 • Hát...
2 • Vannak gondok.
1 • Soha többet!

Hozzászólások (0)

További receptek

Avokádókrém

Imádjuk a villámgyors, egészséges mártogatósokat, ez a fantasztikus, ízekben tobzódó avokádókrém pedig a legnagyobb libling, bármelyik nap tudnánk enni! Tunkolhatjátok tortillával ...

Rosanics Petra

Szotyitepertő

A szotyitepertő felfedezése teljesen a véletlen műve volt, ennél szerencsésebb (és finomabb) gasztrovéletlen azonban ritkán esik meg. A napraforgóalapú hamis tepertőkrém nem csak ízben ...

Rosanics Petra

Címlapról ajánljuk

Top Receptek

Kárpátok-krémes

A lengyel cukrászat nagy kedvenc süteménye, a karpatka két réteg égetett tésztából és egy nagy adag, lágy vaníliakrémből áll. A torta hullámos felszínét porcukorral behintve kapjuk ...

Olasz tejbegríztorta (Migliaccio)

Olaszország Campania régiójában és Nápoly környékén elterjedt, farsangi édesség ez, amelynek alapját citrushéjjal ízesített tejbegríz adja. A kisült végeredmény olyan krémes, hogy ...

Hoppá!

Recept beküldéséhez be kell jelentkezned!