Horvát túrós tészta (Zagorski strukli)
cukormentes
laktózt tartalmaz
glutént tartalmaz
tejet tartalmaz
tojást tartalmaz
Lakos Benedek
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Összesen
perc
- 13% Fehérje
- 22% Szénhidrát
- 7% Zsír
A tésztához
-
31g rétesliszt114 kcal
-
31g finomliszt114 kcal
-
18 kcal
-
25g víz0 kcal
-
14g tojás17 kcal
-
0g só0 kcal
A töltelékhez
A tálaláshoz
-
4g vaj25 kcal
-
5g zsemlemorzsa20 kcal
Összesen
527
kcal
- 13% Fehérje
- 22% Szénhidrát
- 7% Zsír
A tésztához
-
125g rétesliszt455 kcal
-
125g finomliszt455 kcal
-
71 kcal
-
100g víz0 kcal
-
55g tojás69 kcal
-
0g só0 kcal
A töltelékhez
A tálaláshoz
-
14g vaj100 kcal
-
20g zsemlemorzsa79 kcal
Összesen
2102
kcal
- 13% Fehérje
- 22% Szénhidrát
- 7% Zsír
A tésztához
-
11.8g rétesliszt43 kcal
-
11.8g finomliszt43 kcal
-
0.8g napraforgó olaj7 kcal
-
9.5g víz0 kcal
-
5.2g tojás7 kcal
-
0g só0 kcal
A töltelékhez
A tálaláshoz
-
1.3g vaj9 kcal
-
1.9g zsemlemorzsa7 kcal
Összesen
199
kcal
- 13% Fehérje
- 22% Szénhidrát
- 7% Zsír
- 59% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Cink
-
Vas
-
Kálcium
-
Nátrium
TOP vitaminok
-
Riboflavin - B2 vitamin:
-
Kolin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 31.7 g
Zsír
-
Összesen 17.9 g
-
Telített zsírsav 8 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 3 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 2 g
-
Koleszterin 143 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 1304.6 g
-
Cink 326 mg
-
Szelén 34 mg
-
Kálcium 140 mg
-
Vas 252 mg
-
Magnézium 28 mg
-
Foszfor 388 mg
-
Nátrium 113 mg
-
Réz 13 mg
-
Mangán 10 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 55.3 g
-
Cukor 4 mg
-
Élelmi rost 2 mg
VÍZ
-
Összesen 149.7 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 82 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 30 micro
-
K vitamin: 1 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 31 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 150 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 39 micro
-
Kolin: 115 mg
-
Retinol - A vitamin: 82 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 6 micro
-
β-crypt 3 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 194 micro
Összesen
527
kcal
- 13% Fehérje
- 22% Szénhidrát
- 7% Zsír
- 59% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Cink
-
Vas
-
Kálcium
-
Nátrium
TOP vitaminok
-
Riboflavin - B2 vitamin:
-
Kolin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 126.9 g
Zsír
-
Összesen 71.7 g
-
Telített zsírsav 33 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 13 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 8 g
-
Koleszterin 570 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 5218.4 g
-
Cink 1304 mg
-
Szelén 135 mg
-
Kálcium 562 mg
-
Vas 1006 mg
-
Magnézium 112 mg
-
Foszfor 1554 mg
-
Nátrium 453 mg
-
Réz 51 mg
-
Mangán 42 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 221.2 g
-
Cukor 17 mg
-
Élelmi rost 8 mg
VÍZ
-
Összesen 598.8 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 328 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 5 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 119 micro
-
K vitamin: 4 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 126 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 601 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 5 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 155 micro
-
Kolin: 458 mg
-
Retinol - A vitamin: 326 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 22 micro
-
β-crypt 13 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 775 micro
Összesen
2102
kcal
- 13% Fehérje
- 22% Szénhidrát
- 7% Zsír
- 59% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Cink
-
Vas
-
Kálcium
-
Nátrium
TOP vitaminok
-
Riboflavin - B2 vitamin:
-
Kolin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 12 g
Zsír
-
Összesen 6.8 g
-
Telített zsírsav 3 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 1 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 54 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 493.7 g
-
Cink 123 mg
-
Szelén 13 mg
-
Kálcium 53 mg
-
Vas 95 mg
-
Magnézium 11 mg
-
Foszfor 147 mg
-
Nátrium 43 mg
-
Réz 5 mg
-
Mangán 4 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 20.9 g
-
Cukor 2 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 56.7 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 31 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 11 micro
-
K vitamin: 0 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 12 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 57 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 15 micro
-
Kolin: 43 mg
-
Retinol - A vitamin: 31 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 2 micro
-
β-crypt 1 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 73 micro
Összesen
199
kcal
-
Legnézettebb receptje
Hozzávalók
A tésztához
-
125 g rétesliszt
-
125 g finomliszt
-
1 ek napraforgó olaj
-
100 ml víz
-
1 db tojás
-
1 csipet só
A töltelékhez
A tálaláshoz
-
1 ek vaj
-
2 ek zsemlemorzsa
Elkészítés
A tésztához
- A tészta hozzávalóit alaposan keverjük össze, majd 10 percig gyúrjuk a gombócot. Amikor elkészült, a külsejét olajozzuk be, és lefedve 30 percig pihentessük szobahőmérsékleten.
- A kinyújtáshoz egy nagy terítőt vagy kendőt fogunk használni. Alaposan lisztezzük be, hogy ne ragadjon rá a tészta. Először sodrófával nyújtsuk ki a gombócot, amennyire csak tudjuk. Inkább legyen téglalap alakú a tészta.
- Ezután a kezünkkel fogjuk folytatni a nyújtást, amíg hajszálvékony nem lesz a tészta. Nyúljunk a tészta alá az egyik kezünkkel, és húzzuk a belsejétől kifelé, a másik kezünkkel pedig felülről óvatosan tartsunk ellen a húzásnak. Így haladjunk körbe, amíg a tészta olyan vékony nem lesz, hogy látjuk rajta keresztül a tenyerünket. Nem baj, ha kicsit elszakad, csak nagy repedések ne legyenek rajta.
- Amikor teljesen kinyújtottuk, terítsük le nedves konyharuhával, hogy ne száradjon ki, és készítsük el a tölteléket.
A töltelékhez
- A töltelékhez keverjük össze a három hozzávalót. Ha nem találunk tradicionális friss sajtot, használjunk túrót. Ezt lehet, hogy egy kevés tejföllel fel kell majd lazítanunk, hogy krémesebb állaga legyen. Persze ne legyen túl folyós a töltelék.
- A tésztánkat vágjuk félbe hosszában. A töltelék felét halmozzuk egy vonalban a tészta egyik felére, a szélétől nagyjából 3 cm-re. Hajtogassuk rá a 3 cm-es tésztát a töltelékre, majd az alatta lévő terítő segítségével csavarjuk fel az egészet, hogy egy hosszú rudat kapjunk.
- Először a kezünkkel keressük meg, hogy a széleken hol kezdődik a töltelék. Innen szemmértékkel osszuk fel a rudat 4 egyenlő részre, és a tenyerünkkel nyomjuk le a tésztát, hogy kijelöljük a vágások helyét.
- Fogjunk egy kis tányért, majd a peremével vágjuk el a kijelölt kis táskákat. Ezzel enyhén lezárjuk a strukli széleit, így az nem fog teljesen szétesni a főzővízben.
- Főzzük meg a struklikat bő, sós vízben. Nagyjából 3-4 perc kell nekik, ez alatt az idő alatt teljesen megfőnek. Amikor elkészülnek, elkezdenek feljönni egy kicsit a felszínre. Szűrőkanállal emeljük ki őket a vízből.
A tálaláshoz
- A tálaláshoz olvasszuk fel egy serpenyőben a vajat, majd adjuk hozzá a zsemlemorzsát is. Pirítsuk meg alaposan, hogy szép aranybarna színe legyen. Kanalazzunk bőven a vajas zsemlemorzsából a feltálalt struklik tetejére.
- Elkészítettem: 1 alkalommal
- Receptkönyvben: 26
- Tegnapi nézettség: 2
- 7 napos nézettség: 7
- Össznézettség: 16023
- Feltöltés dátuma: 2022. március 23.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- maradékból:
-
- vegetáriánus:
-
- alkalom:
-
- Speciális étrendek:
Lakos Benedek
394 recept
A strukli sok különböző formát ölthet, ez azonban az alaprecept, amiben egyszerűen csak egy sós, túrós töltelék van (hagyományosan friss sajttal készül). A házi rétestésztába göngyölt túrótöltelék talán a túrós tésztára emlékeztethet minket.