Hortobágyi húsos palacsinta Dórától
- 11% Fehérje
- 17% Szénhidrát
- 14% Zsír
A pörkölthöz
-
45g vöröshagyma16 kcal
-
25g paradicsom5 kcal
-
25g paprika4 kcal
-
71 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
0 kcal
-
0 kcal
-
375g tyúk443 kcal
-
38g tejföl74 kcal
A palacsintákhoz
-
100g finomliszt364 kcal
-
14g tojás17 kcal
-
100g tej56 kcal
-
0g só0 kcal
-
25g szódavíz0 kcal
-
21g napraforgó olaj188 kcal
- 11% Fehérje
- 17% Szénhidrát
- 14% Zsír
A pörkölthöz
-
180g vöröshagyma66 kcal
-
100g paradicsom18 kcal
-
100g paprika16 kcal
-
32g napraforgó olaj283 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
0 kcal
-
0 kcal
-
1500g tyúk1774 kcal
-
150g tejföl297 kcal
A palacsintákhoz
-
400g finomliszt1456 kcal
-
55g tojás69 kcal
-
400g tej224 kcal
-
0g só0 kcal
-
100g szódavíz0 kcal
-
85g napraforgó olaj751 kcal
- 11% Fehérje
- 17% Szénhidrát
- 14% Zsír
A pörkölthöz
-
5.8g vöröshagyma2 kcal
-
3.2g paradicsom1 kcal
-
3.2g paprika1 kcal
-
9 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
0 kcal
-
0 kcal
-
48.4g tyúk57 kcal
-
4.8g tejföl10 kcal
A palacsintákhoz
-
12.9g finomliszt47 kcal
-
1.8g tojás2 kcal
-
12.9g tej7 kcal
-
0g só0 kcal
-
3.2g szódavíz0 kcal
-
2.7g napraforgó olaj24 kcal
- 11% Fehérje
- 17% Szénhidrát
- 14% Zsír
- 57% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
B6 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 55 g
Zsír
-
Összesen 71.8 g
-
Telített zsírsav 18 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 29 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 18 g
-
Koleszterin 222 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 1081.3 g
-
Cink 4 mg
-
Szelén 69 mg
-
Kálcium 211 mg
-
Vas 3 mg
-
Magnézium 78 mg
-
Foszfor 486 mg
-
Nátrium 230 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 87.9 g
-
Cukor 8 mg
-
Élelmi rost 4 mg
VÍZ
-
Összesen 289 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 165 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 13 mg
-
C vitamin: 27 mg
-
D vitamin: 31 micro
-
K vitamin: 9 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 16 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 60 micro
-
Kolin: 182 mg
-
Retinol - A vitamin: 149 micro
-
α-karotin 30 micro
-
β-karotin 165 micro
-
β-crypt 3 micro
-
Likopin 643 micro
-
Lut-zea 183 micro
- 11% Fehérje
- 17% Szénhidrát
- 14% Zsír
- 57% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
B6 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 219.9 g
Zsír
-
Összesen 287.3 g
-
Telített zsírsav 72 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 115 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 73 g
-
Koleszterin 887 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 4325.3 g
-
Cink 15 mg
-
Szelén 276 mg
-
Kálcium 844 mg
-
Vas 14 mg
-
Magnézium 310 mg
-
Foszfor 1942 mg
-
Nátrium 919 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 3 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 351.5 g
-
Cukor 34 mg
-
Élelmi rost 16 mg
VÍZ
-
Összesen 1155.9 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 658 micro
-
B6 vitamin: 4 mg
-
B12 Vitamin: 3 micro
-
E vitamin: 53 mg
-
C vitamin: 106 mg
-
D vitamin: 122 micro
-
K vitamin: 37 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 2 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 62 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 240 micro
-
Kolin: 726 mg
-
Retinol - A vitamin: 597 micro
-
α-karotin 118 micro
-
β-karotin 659 micro
-
β-crypt 12 micro
-
Likopin 2573 micro
-
Lut-zea 731 micro
- 11% Fehérje
- 17% Szénhidrát
- 14% Zsír
- 57% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
B6 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 7.1 g
Zsír
-
Összesen 9.3 g
-
Telített zsírsav 2 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 4 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 2 g
-
Koleszterin 29 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 139.4 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 9 mg
-
Kálcium 27 mg
-
Vas 0 mg
-
Magnézium 10 mg
-
Foszfor 63 mg
-
Nátrium 30 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 11.3 g
-
Cukor 1 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 37.3 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 21 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 2 mg
-
C vitamin: 3 mg
-
D vitamin: 4 micro
-
K vitamin: 1 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 2 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 8 micro
-
Kolin: 23 mg
-
Retinol - A vitamin: 19 micro
-
α-karotin 4 micro
-
β-karotin 21 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 83 micro
-
Lut-zea 24 micro
Hozzávalók
A pörkölthöz
-
2 közepes fej vöröshagyma
-
1 db paradicsom
-
1 db paprika
-
4 ek napraforgó olaj
-
só ízlés szerint
-
bors ízlés szerint
-
őrölt fűszerkömény ízlés szerint
-
fűszerpaprika ízlés szerint
-
150 ml tejföl
A palacsintákhoz
-
40 dkg finomliszt
-
1 db tojás
-
4 dl tej
-
só ízlés szerint
Elkészítés
A pörkölthöz
- A felkockázott vöröshagymát kevés olajon megdinszteljük, sózzuk, borsozzuk, köménymagozzuk, mellé dobjuk a szintén kockázott paprikát és a paradicsomot, ezeket puhára pároljuk.
- A tűzről levéve rászorjuk az édesnemes paprikát, majd beletesszük a darabjaira szedett tyúkot, visszatesszük a tűzre, és a húst egy kicsit megpirítjuk. Ezután felengedjük annyi vízzel, ami épp ellepi, és puhára főzzük. Könnyítsünk a dolgunkon: kuktában főzve ez kb. 50 perc.
- Mikor a pörkölt kész, hagyjuk langyosra hűlni, a húst szedjük le a csontokról, húsdarálón daráljuk le.
- A zaftot szűrjük le egy lábasba, a szűrőben visszamaradt hagymás, paprikás paradicsomot is daráljuk le a hússal együtt, a tiszta pörkölt levet pedig habarjuk be tejfölös liszttel annyira, hogy egy hígabb szószt kapjunk.
- A ledarált húshoz adjunk egy kicsit a szószból, hogy krémes állagú legyen.
- A palacsintákhoz csomómentesen összekeverjük a hozzávalókat, és olajozott serpenyőben kisütjük őket.
- A kész palacsinta egynegyedébe töltjük a krémes darált pörkölthúst, majd háromszögbe hajtjuk, és a szósszal nyakon öntve tálaljuk.
- Elkészítettem: 8 alkalommal
- Receptkönyvben: 48
- Tegnapi nézettség: 1
- 7 napos nézettség: 1
- Össznézettség: 8512
- Feltöltés dátuma: 2012. március 26.
Ajánló
Egy pörkölt alap receptje családonként változhat, ki-ki a saját megszokott receptjét használhatja. Télen, mikor nincs friss paradicsom és paprika, akkor vagy bontok egy nyáron eltett házi lecsót, vagy a mélyhűtőből szedek ki fagyasztottakat, de ha minden kötél szakad, simán helyettesítem őket paradicsompürével és paprikakrémmel. Minden esetre ne hagyjuk ki őket a pörköltalapból, mert csak a vöröshagymától nem lesz finom a pörköltünk, hiába teszünk bele akár 4 fejet is.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- konyhatechnológia:
-
- alkalom:
-
- Speciális étrendek:
Szerintem nagyon tisztességtelen módon szokták ezt az ételt "maradék-felhasználó"-nak emlegetni. Ne is várjunk maradék pörköltre, hanem csak azért is csináljunk egy jó pörit e méltán híres magyar ételünk kedvéért. Meg fogja hálálni, mert tapasztalatom szerint az étel érzi, mikor van kedvem megcsinálni, és mikor van az, amikor csak összecsapom. Tiszteljük meg minden elkészített ételünket az odafigyelésünkkel! A hűtőmben mindig lapul egy tyúk, és bizony egy idő után már ráunok a tyúkhúslevesre és a tyúkpörköltre, de ez egy újabb alternatíva, ha a tyúknak mennie kell a frigóból egy újabb lakó kedvéért.