Homár risotto Szardínia szigetéről
cukormentes
laktózmentes
gluténmentes
tejmentes
tojásmentes
NS
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Összesen
perc
- 4% Fehérje
- 29% Szénhidrát
- 2% Zsír
-
100g homár23 kcal
-
95g rizottó rizs340 kcal
-
63g fehérbor51 kcal
-
50g paradicsom9 kcal
-
45g vöröshagyma16 kcal
-
20g sárgarépa7 kcal
-
1g petrezselyem0 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g fehér bors0 kcal
-
4g olívaolaj35 kcal
Összesen
481
kcal
- 4% Fehérje
- 29% Szénhidrát
- 2% Zsír
-
200g homár46 kcal
-
190g rizottó rizs680 kcal
-
125g fehérbor103 kcal
-
100g paradicsom18 kcal
-
90g vöröshagyma33 kcal
-
40g sárgarépa15 kcal
-
1g petrezselyem0 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g fehér bors0 kcal
-
8g olívaolaj71 kcal
Összesen
966
kcal
- 4% Fehérje
- 29% Szénhidrát
- 2% Zsír
-
26.5g homár6 kcal
-
25.2g rizottó rizs90 kcal
-
16.6g fehérbor14 kcal
-
13.3g paradicsom2 kcal
-
11.9g vöröshagyma4 kcal
-
5.3g sárgarépa2 kcal
-
0.1g petrezselyem0 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g fehér bors0 kcal
-
1.1g olívaolaj9 kcal
Összesen
127
kcal
- 4% Fehérje
- 29% Szénhidrát
- 2% Zsír
- 65% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
β-karotin
-
Likopin
Fehérje
-
Összesen 12.2 g
Zsír
-
Összesen 4.9 g
-
Telített zsírsav 1 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 3 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 38 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 476.7 g
-
Cink 2 mg
-
Szelén 34 mg
-
Kálcium 55 mg
-
Vas 5 mg
-
Magnézium 51 mg
-
Foszfor 180 mg
-
Nátrium 148 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 84.3 g
-
Cukor 4 mg
-
Élelmi rost 4 mg
VÍZ
-
Összesen 191.1 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 172 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 12 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 17 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 5 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 242 micro
-
Kolin: 31 mg
-
Retinol - A vitamin: 0 micro
-
α-karotin 669 micro
-
β-karotin 1725 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 1287 micro
-
Lut-zea 137 micro
Összesen
481
kcal
- 4% Fehérje
- 29% Szénhidrát
- 2% Zsír
- 65% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
β-karotin
-
Likopin
Fehérje
-
Összesen 24.5 g
Zsír
-
Összesen 9.8 g
-
Telített zsírsav 2 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 6 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 76 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 953.4 g
-
Cink 5 mg
-
Szelén 67 mg
-
Kálcium 109 mg
-
Vas 9 mg
-
Magnézium 103 mg
-
Foszfor 360 mg
-
Nátrium 296 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 2 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 168.6 g
-
Cukor 9 mg
-
Élelmi rost 9 mg
VÍZ
-
Összesen 382.2 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 344 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 2 mg
-
C vitamin: 23 mg
-
D vitamin: 1 micro
-
K vitamin: 35 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 10 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 485 micro
-
Kolin: 63 mg
-
Retinol - A vitamin: 1 micro
-
α-karotin 1339 micro
-
β-karotin 3450 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 2573 micro
-
Lut-zea 273 micro
Összesen
966
kcal
- 4% Fehérje
- 29% Szénhidrát
- 2% Zsír
- 65% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
β-karotin
-
Likopin
Fehérje
-
Összesen 3.2 g
Zsír
-
Összesen 1.3 g
-
Telített zsírsav 0 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 1 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 0 g
-
Koleszterin 10 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 126.4 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 9 mg
-
Kálcium 15 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 14 mg
-
Foszfor 48 mg
-
Nátrium 39 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 22.4 g
-
Cukor 1 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 50.7 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 46 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 3 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 5 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 64 micro
-
Kolin: 8 mg
-
Retinol - A vitamin: 0 micro
-
α-karotin 178 micro
-
β-karotin 458 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 341 micro
-
Lut-zea 36 micro
Összesen
127
kcal
Hozzávalók
-
20 dkg homár
-
19 dkg rizottó rizs
-
1.3 dl fehérbor
-
1 közepes fej vöröshagyma
-
1 kis db sárgarépa
-
1 szál petrezselyem
-
só ízlés szerint
-
fehér bors ízlés szerint
-
1 ek olívaolaj
Elkészítés
- Vágjuk le a fejét és az ollóit a homárnak, s tegyük fel főni kb. 1 liter vízbe a petrezselyemmel, sárgarépával és fél hagymával. Főzzük kis lángon kb. fél órát.
- Ha kész, a a hagyma másik felének felét - azaz egy negyed hagymát - vágjuk apróra, s pároljuk meg kevés olajon. Majd adjuk hozzá a kettévágott homártörzset, s alacsony lángon főzzük 5 percig.
- Ezután öntsük fel a borral, 1-2 percig főzzük, amíg el nem párolog az alkoholtartalma, adjuk hozzá a paradicsomot, s 10 percig kis lángon főzzük, néha alaposan keverjük át.
- A maradék negyed hagymát vágjuk apróra, tegyük egy serpenyőbe kevés olajjal, s pároljuk meg. Ha kész, öntsük hozzá a riszt, s pirítsuk meg egy kicsit. Öntsük fel a rizst a főzőlével - amiben a fej és az ollók főttek - úgy, hogy a rizs mennyiségének kétszerese legyen.
- Adjuk hozzá az ollókat is a rizshez, s fedjük le, és főzzük félideig. Ezután adjuk hozzá a paradicsomos homárt, s főzzük addig, amíg a rizs meg nem fő - ezt az időpontot a rizs zacskóján szokták jelölni -. Tálaláskor szórjuk meg petrezselyemmel.
- Ne feledjük, a homár ollója is tele van finom falatokkal. Igaz, nehéz hozzájutni, mert nagyon kemény a páncélja, de ha nincs otthon homárollónk, megteszik a metszőolló is.:-)
- Receptkönyvben: 13
- Tegnapi nézettség: 2
- 7 napos nézettség: 3
- Össznézettség: 5194
- Feltöltés dátuma: 2013. február 28.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- alkalom:
-
- Speciális étrendek:
NS
17513 recept
Szerintem az olaszok legmegosztóbb szigete. Leginkább abban, hogy van-e ott tényleg látnivaló, vagy inkább egy unalmas, mára már modernné vált sziget. Nos, én azokat erősítem, akik találtak érdekességet ezen a szigeten, leginkább a gasztronómiájában. Íme egy a sok közül. Csak ajánlani tudom, hogy friss homárból készítsük el ezt a receptet. Én sem bírom szegényt sehogy sem megölni, de pl. az egyik nagyáruház halosztályán készséggel elvégezték helyettem.