Homár
Leírás
A felsőbbrendű rákok osztályába tartozó, hideg vizekben élő tengeri rákféle, a rákok közt a legnagyobb és egyben a legfinomabb is. Testét vastag páncél borítja, potroha szelvényekből áll, kicsi fején vöröses csápok vannak, első pár lába megvastagodott, és hatalmas ollóvá alakult, amit hatékony fegyverként használ. Hossza 30-70cm, tömege elérheti a fél kg-ot is. Húsa zsírszegény, fehérjékben és ásványi sókban gazdag, de kissé nehezen emészthető. Megkülönböztetünk európai, brit, norvég, fokföldi és amerikai homárt, attól függően, hogy hol él. A homár sokféleképpen elkészíthető, bár egy közönséges konyhában ritkán előforduló alapanyag, mivel ára meglehetősen borsos.
Mikor vegyem
Bármikor.
hogyan tároljam
Hűtőben.
100g Homár
fehérjetartalom
16.52 g
zsírtartalom
127000.697 g
szénhidráttartalom
0 g
víztartalom
80.95 g
Top ásványi anyagok
Nátrium
423 mg
Foszfor
161 mg
Kalcium
84 mg
Magnézium
38 mg
Top vitaminok
B6 vitamin
0.104 g
Kolin
70.3 mg
Niacin - B3 vitamin
1.591 mg
Pantoténsav - B5 vitamin
1.449 mg
Tápanyagtartalom / 100 gramm
fehérje
16.52 g
Zsír
telített zsírsav
0.181 g
egyszeresen telített zsírsav
0.22 g
többszörösen telített zsírsav
0.296 g
koleszterin
127 g
ásványi anyagok
Kalcium
84 mg
Vas
0.26 mg
Magnézium
38 mg
Foszfor
161 mg
Nátrium
423 mg
Cink
3.53 mg
Réz
1.349 mg
Mangán
0.056 mg
Szelén
63.6 µg
szénhidrát
víz
80.95 g
vitaminok
Tiamin - B1 vitamin
0.02 mg
Riboflavin - B2 vitamin
0.014 mg
Niacin - B3 vitamin
1.591 mg
Pantoténsav - B5 vitamin
1.449 mg
Folát
10 µg
Kolin
70.3 mg
Retinol
1 µg
E vitamin
0.87 mg
D vitamin
1 µg
B12 vitamin
1.25 µg
A vitamin
1 µg
B6 vitamin
0.104 g