Hiánypótló vegetáriánus rakott krumpli (spenótos-pórés-gorgonzolás)
cukormentes
laktózt tartalmaz
glutént tartalmaz
tejet tartalmaz
tojást tartalmaz
Lakos Benedek
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
- 6% Fehérje
- 11% Szénhidrát
- 10% Zsír
A rakott krumplihoz
-
167g burgonya96 kcal
-
33g póréhagyma9 kcal
-
33g spenót6 kcal
-
46g tojás58 kcal
-
25g gorgonzola88 kcal
-
83g főzőtejszín109 kcal
-
2g fokhagyma2 kcal
-
0g szerecsendió0 kcal
-
0 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
12g gruyére sajt48 kcal
-
8g panko33 kcal
-
7g vaj50 kcal
Összesen
499
kcal
- 6% Fehérje
- 11% Szénhidrát
- 10% Zsír
A rakott krumplihoz
-
1000g burgonya578 kcal
-
200g póréhagyma54 kcal
-
200g spenót33 kcal
-
275g tojás346 kcal
-
150g gorgonzola530 kcal
-
500g főzőtejszín655 kcal
-
9g fokhagyma12 kcal
-
0g szerecsendió0 kcal
-
0 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
70g gruyére sajt289 kcal
-
50g panko198 kcal
-
42g vaj301 kcal
Összesen
2996
kcal
- 6% Fehérje
- 11% Szénhidrát
- 10% Zsír
A rakott krumplihoz
-
40.1g burgonya23 kcal
-
8g póréhagyma2 kcal
-
8g spenót1 kcal
-
11g tojás14 kcal
-
6g gorgonzola21 kcal
-
20g főzőtejszín26 kcal
-
0.4g fokhagyma0 kcal
-
0g szerecsendió0 kcal
-
0 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
2.8g gruyére sajt12 kcal
-
2g panko8 kcal
-
1.7g vaj12 kcal
Összesen
119
kcal
- 6% Fehérje
- 11% Szénhidrát
- 10% Zsír
- 73% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Cink
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Lut-zea
-
Niacin - B3 vitamin:
-
β-karotin
Fehérje
-
Összesen 21.1 g
Zsír
-
Összesen 30.6 g
-
Telített zsírsav 18 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 9 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 2 g
-
Koleszterin 226 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 1667 g
-
Cink 68 mg
-
Szelén 23 mg
-
Kálcium 428 mg
-
Vas 3 mg
-
Magnézium 79 mg
-
Foszfor 432 mg
-
Nátrium 632 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 35.7 g
-
Cukor 6 mg
-
Élelmi rost 4 mg
VÍZ
-
Összesen 237.4 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 350 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 34 mg
-
D vitamin: 38 micro
-
K vitamin: 128 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 2 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 106 micro
-
Kolin: 160 mg
-
Retinol - A vitamin: 222 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 1531 micro
-
β-crypt 4 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 3421 micro
Összesen
499
kcal
- 6% Fehérje
- 11% Szénhidrát
- 10% Zsír
- 73% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Cink
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Lut-zea
-
Niacin - B3 vitamin:
-
β-karotin
Fehérje
-
Összesen 126.8 g
Zsír
-
Összesen 183.4 g
-
Telített zsírsav 105 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 53 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 12 g
-
Koleszterin 1355 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 10002 g
-
Cink 411 mg
-
Szelén 141 mg
-
Kálcium 2571 mg
-
Vas 19 mg
-
Magnézium 474 mg
-
Foszfor 2592 mg
-
Nátrium 3789 mg
-
Réz 2 mg
-
Mangán 4 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 214 g
-
Cukor 35 mg
-
Élelmi rost 23 mg
VÍZ
-
Összesen 1424.2 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 2098 micro
-
B6 vitamin: 4 mg
-
B12 Vitamin: 4 micro
-
E vitamin: 9 mg
-
C vitamin: 206 mg
-
D vitamin: 225 micro
-
K vitamin: 767 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 2 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 3 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 14 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 639 micro
-
Kolin: 959 mg
-
Retinol - A vitamin: 1332 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 9189 micro
-
β-crypt 22 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 20523 micro
Összesen
2996
kcal
- 6% Fehérje
- 11% Szénhidrát
- 10% Zsír
- 73% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Cink
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Lut-zea
-
Niacin - B3 vitamin:
-
β-karotin
Fehérje
-
Összesen 5.1 g
Zsír
-
Összesen 7.3 g
-
Telített zsírsav 4 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 2 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 0 g
-
Koleszterin 54 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 400.7 g
-
Cink 16 mg
-
Szelén 6 mg
-
Kálcium 103 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 19 mg
-
Foszfor 104 mg
-
Nátrium 152 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 8.6 g
-
Cukor 1 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 57.1 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 84 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 8 mg
-
D vitamin: 9 micro
-
K vitamin: 31 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 26 micro
-
Kolin: 38 mg
-
Retinol - A vitamin: 53 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 368 micro
-
β-crypt 1 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 822 micro
Összesen
119
kcal
Hozzávalók
A rakott krumplihoz
-
1 kg burgonya
-
1 db póréhagyma
-
200 g spenót
-
5 db tojás
-
150 g gorgonzola
-
3 gerezd fokhagyma
-
1 késhegynyi szerecsendió
-
só ízlés szerint
-
bors ízlés szerint
-
70 g gruyére sajt
-
5 ek panko
-
3 ek vaj
Elkészítés
A rakott krumplihoz
- A tojásokat 12 perc alatt keményre főzzük, majd meghámozzuk és felszeleteljük. A krumplit meghámozzuk és egy uborkagyalun vékonyra szeleteljük. A spenótot megpároljuk, a póréhagymát pedig felaprítjuk. A tejszínt elkeverjük a szerecsendióval, és belereszeljük a fokhagymákat.
- Előmelegítjük a sütőt 130 fokra, és kivajazunk egy vaslábost, tepsit vagy jénai edényt. A krumplit fejben három részre osztjuk, a tojást, gorgonzolát, pórét és spenótot pedig kettőre. Az edénybe tesszük a krumpli harmadát, majd a fele tojást, sajtot, spenótot és pórét. A réteget sózzuk, borsozzuk, illetve megszórjuk provence-i fűszerkeverékkel. Ráöntjük a tejszín harmadát. Jöhet újabb réteg krumpli, kiegészítők, fűszerezés és tejszín, majd az egészet egy réteg krumplival zárjuk és nyakon öntjük a maradék tejszínnel.
- A rakott krumplit lefedjük (vaslábos tetejével, alufóliával) majd két órára a sütőbe tesszük. Ha lejárt az idő, felvesszük 200 fokosra a sütőt, a rakott krumpliról levesszük a fedést és megszórjuk panko morzsával és reszelt gruyére sajttal. További 10 perc alatt aranybarnára pirítjuk a tetejét. Nagyjából 15 percig hagyjuk pihenni, majd tálaljuk.
- Sütés ideje: 130 perc
- Receptkönyvben: 37
- Tegnapi nézettség: 4
- 7 napos nézettség: 36
- Össznézettség: 3639
- Feltöltés dátuma: 2023. július 12.
Receptkategóriák
-
- főkategória:
-
- kategória:
további kategória:
mentes receptek
kategória:
vegetáriánus receptek
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- vegetáriánus:
-
-
alkalom:
- valentin-nap ,
- márton-nap ,
- vasárnapi ebéd ,
- anyák napja ,
- születésnap ,
- farsang ,
- szüret ,
- buli receptek
-
alkalom:
-
- Speciális étrendek:
Lakos Benedek
369 recept
Vannak ételek, amelyek húsmentesen egyszerűen értelmüket vesztik – a listát magabiztosan vezeti a magyaros rakott krumpli. Persze mindez csak annak köszönhető, hogy a vega verziót úgy akarjuk megalkotni, hogy elveszünk belőle dolgokat, de a helyükre nem teszünk vissza semmit. Ilyen stratégiával pedig nem csoda, ha összeomlik a recept, no meg az abba vetett hit. Nekem a megváltás Dragomán György Adjuk meg a módját! c. könyvét olvasva érkezett: ő ugyanis olyan keretek közé foglalta a húsmentes rakott krumplit, hogy az végre egy vegetáriánus számára is értelmezhető étellé vált. Remélem másnak is hasonló élményt okoz majd a recept.