r
Nosalty Logó

Ajvár, a Balkán paprikakréme

cukormentes laktózmentes gluténmentes tejmentes tojásmentes
Nosalty vegán
Ajvár, a Balkán paprikakréme
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
180 °C
  • 1% Fehérje
  • 6% Szénhidrát
  • 11% Zsír
Összesen 154 kcal
  • 1% Fehérje
  • 6% Szénhidrát
  • 11% Zsír
Összesen 930 kcal
  • 1% Fehérje
  • 6% Szénhidrát
  • 11% Zsír
Összesen 108 kcal
  • 1% Fehérje
  • 6% Szénhidrát
  • 11% Zsír
  • 82% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Magnézium
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Vas

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • E vitamin:
  • β-karotin
  • Niacin - B3 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    1.1 g

Zsír

  • Összesen
    14.4 g
  • Telített zsírsav
    2 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    10 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    2 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    59.5 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    0 mg
  • Kálcium
    11 mg
  • Vas
    0 mg
  • Magnézium
    14 mg
  • Foszfor
    29 mg
  • Nátrium
    4 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    7 g
  • Cukor
    4 mg
  • Élelmi rost
    3 mg

VÍZ

  • Összesen
    103.1 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    103 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    3 mg
  • C vitamin:
    85 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    13 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    40 micro
  • Kolin:
    7 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    13 micro
  • β-karotin
    1072 micro
  • β-crypt
    321 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    50 micro
Összesen 154 kcal
  • 1% Fehérje
  • 6% Szénhidrát
  • 11% Zsír
  • 82% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Magnézium
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Vas

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • E vitamin:
  • β-karotin
  • Niacin - B3 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    6.9 g

Zsír

  • Összesen
    86.7 g
  • Telített zsírsav
    12 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    62 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    10 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    356.9 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    2 mg
  • Kálcium
    63 mg
  • Vas
    3 mg
  • Magnézium
    86 mg
  • Foszfor
    176 mg
  • Nátrium
    24 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    41.8 g
  • Cukor
    26 mg
  • Élelmi rost
    16 mg

VÍZ

  • Összesen
    618.9 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    621 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    19 mg
  • C vitamin:
    513 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    80 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    6 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    241 micro
  • Kolin:
    42 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    79 micro
  • β-karotin
    6432 micro
  • β-crypt
    1929 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    297 micro
Összesen 930 kcal
  • 1% Fehérje
  • 6% Szénhidrát
  • 11% Zsír
  • 82% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Magnézium
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Vas

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • E vitamin:
  • β-karotin
  • Niacin - B3 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    0.8 g

Zsír

  • Összesen
    10.1 g
  • Telített zsírsav
    1 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    7 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    41.5 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    0 mg
  • Kálcium
    7 mg
  • Vas
    0 mg
  • Magnézium
    10 mg
  • Foszfor
    20 mg
  • Nátrium
    3 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    4.9 g
  • Cukor
    3 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

VÍZ

  • Összesen
    72 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    72 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    2 mg
  • C vitamin:
    60 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    9 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    28 micro
  • Kolin:
    5 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    9 micro
  • β-karotin
    749 micro
  • β-crypt
    225 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    35 micro
Összesen 108 kcal

Hozzávalók

Elkészítés

  1. A sütőt előmelegítjük 180°-ra, a kápiapaprikákat és a padlizsánt megmossuk, majd félbevágjuk. Egy sütőpapírral kibélelt tepsin kb. 30 perc alatt megpirítjuk őket. Ne ijedjünk meg, ha a paprika héja már elkezd feketedni, így lesz igazán zamatos a krém.
  2. A sütőből kivéve szedjük őket egy tálba, és még melegen fóliázzuk le. Hagyjuk kihűlni őket. Így sokkal egyszerűbb lesz megszabadulni a zöldségek héjától, könnyedén lehúzhatjuk őket.
  3. A héjától megszabadított sült zöldségeket egy darálóba helyezzük, hozzáadjuk a gerezd fokhagymákat, sózzuk, borsozzuk, majd meglocsoljuk olívaolajjal, hogy igazán krémes legyen. Turmixolás közben adhatunk hozzá kevés lime-levet is.
  4. A krémet addig turmixoljuk, amíg szép és homogén lesz, majd tálkákba szedjük, esetleg befőttesüvegbe. Paprikadarabokkal és petrezselyemmel díszítjük.
  • Sütés hőfoka: 180 °C
  • Sütés ideje: 30 perc
  • Elkészítettem: 2 alkalommal
  • Receptkönyvben: 152
  • Tegnapi nézettség: 7
  • 7 napos nézettség: 53
  • Össznézettség: 16056
  • Feltöltés dátuma: 2022. július 12.

Receptkategóriák

további kategória: mentes receptek kategória: tejmentes receptek
további kategória: mentes receptek kategória: vegán receptek
további kategória: mentes receptek kategória: vegetáriánus receptek
Ajvár, a Balkán paprikakréme
Nosalty vegán 138 recept

Ha a Balkánon megkérdezünk valakit arról, hogy merre kóstolhatjuk meg ezt a jellegzetes mártogatóst, biztosan tud egyszerre több helyet is mutatni nekünk. Náluk az ajvár olyan, mint nálunk bármelyik paprikakészítmény, mindenki ismeri. Szerencsénkre nem kell odáig utazni egy kiadós kóstolóért, egyszerűen összedobhatjuk itthon is.

Hozzávalók

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...