Háromszor hajtogatott sajtos pogácsa
cukrot taratalmaz
laktózt tartalmaz
glutént tartalmaz
tejet tartalmaz
tojást tartalmaz
PSzaboIstvan
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
200 °C
- 12% Fehérje
- 34% Szénhidrát
- 22% Zsír
-
125g finomliszt455 kcal
-
75g trappista sajt264 kcal
-
45g vaj323 kcal
-
38g tejföl74 kcal
-
13g tej7 kcal
-
5g só0 kcal
-
4g cukor15 kcal
-
3g méz8 kcal
-
6 kcal
-
28g tojás35 kcal
Összesen
1187
kcal
- 12% Fehérje
- 34% Szénhidrát
- 22% Zsír
-
500g finomliszt1820 kcal
-
300g trappista sajt1056 kcal
-
180g vaj1291 kcal
-
150g tejföl297 kcal
-
50g tej28 kcal
-
20g só0 kcal
-
15g cukor58 kcal
-
10g méz30 kcal
-
23 kcal
-
110g tojás138 kcal
Összesen
4741
kcal
- 12% Fehérje
- 34% Szénhidrát
- 22% Zsír
-
37.3g finomliszt136 kcal
-
22.4g trappista sajt79 kcal
-
13.4g vaj96 kcal
-
11.2g tejföl22 kcal
-
3.7g tej2 kcal
-
1.5g só0 kcal
-
1.1g cukor4 kcal
-
0.7g méz2 kcal
-
0.5g instant élesztő2 kcal
-
8.2g tojás10 kcal
Összesen
353
kcal
- 12% Fehérje
- 34% Szénhidrát
- 22% Zsír
- 33% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Foszfor
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
A vitamin (RAE):
-
Retinol - A vitamin:
Fehérje
-
Összesen 36.2 g
Zsír
-
Összesen 68.8 g
-
Telített zsírsav 40 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 20 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 3 g
-
Koleszterin 301 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 3610.9 g
-
Cink 3 mg
-
Szelén 63 mg
-
Kálcium 585 mg
-
Vas 2 mg
-
Magnézium 54 mg
-
Foszfor 503 mg
-
Nátrium 2399 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 104.8 g
-
Cukor 8 mg
-
Élelmi rost 4 mg
VÍZ
-
Összesen 102.6 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 629 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 2 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 36 micro
-
K vitamin: 6 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 2 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 102 micro
-
Kolin: 112 mg
-
Retinol - A vitamin: 621 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 102 micro
-
β-crypt 3 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 146 micro
Összesen
1187
kcal
- 12% Fehérje
- 34% Szénhidrát
- 22% Zsír
- 33% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Foszfor
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
A vitamin (RAE):
-
Retinol - A vitamin:
Fehérje
-
Összesen 144.7 g
Zsír
-
Összesen 275.3 g
-
Telített zsírsav 161 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 81 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 13 g
-
Koleszterin 1205 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 14443.6 g
-
Cink 14 mg
-
Szelén 251 mg
-
Kálcium 2339 mg
-
Vas 9 mg
-
Magnézium 216 mg
-
Foszfor 2014 mg
-
Nátrium 9596 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 4 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 419.1 g
-
Cukor 34 mg
-
Élelmi rost 15 mg
VÍZ
-
Összesen 410.5 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 2517 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 6 micro
-
E vitamin: 7 mg
-
C vitamin: 1 mg
-
D vitamin: 142 micro
-
K vitamin: 24 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 2 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 10 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 408 micro
-
Kolin: 448 mg
-
Retinol - A vitamin: 2483 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 409 micro
-
β-crypt 10 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 583 micro
Összesen
4741
kcal
- 12% Fehérje
- 34% Szénhidrát
- 22% Zsír
- 33% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Foszfor
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
A vitamin (RAE):
-
Retinol - A vitamin:
Fehérje
-
Összesen 10.8 g
Zsír
-
Összesen 20.5 g
-
Telített zsírsav 12 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 6 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 90 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 1076.3 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 19 mg
-
Kálcium 174 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 16 mg
-
Foszfor 150 mg
-
Nátrium 715 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 31.2 g
-
Cukor 3 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 30.6 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 188 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 11 micro
-
K vitamin: 2 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 30 micro
-
Kolin: 33 mg
-
Retinol - A vitamin: 185 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 30 micro
-
β-crypt 1 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 43 micro
Összesen
353
kcal
Hozzávalók
-
300 g trappista sajt
-
180 g vaj
-
150 g tejföl
-
50 ml tej
-
20 g só
-
15 g cukor
-
10 g méz
-
1 tasak (7 gr) instant élesztő
-
2 db tojás
Elkészítés
- 50 g kézmeleg tejben elkeverünk 10 g mézet, majd beleszórjuk és elkeverjük az 1 csomag friss vagy instant élesztőt. (A jobb eredmény érdekében szórhatunk erre az elegyre még egy kis lisztet is, mielőtt félretesszük felfutni az élesztőt.)
- Egy keverőtálban kimérünk és összekeverünk 500 g lisztet, 20 g sót és 15 g cukrot, majd beledarabolunk 130 g hideg vajat. A tál tartalmát daraszerűre morzsoljuk. Fontos, hogy a lisztszemeket teljesen átfogja a zsiradék, és hogy egyáltalán ne maradjanak összeálló vajdarabkák.
- Erre a "darára" ráütünk egy egész tojást, ráöntjük a felfutott élesztőt és a 150 g tejfölt, majd tésztává gyúrjuk. A kész tésztát legalább 30 percig hagyjuk pihenni.
- Míg a tészta pihen, lereszelünk 300 g tetszés szerint választott - vagy akár több fajtából összeválogatott - sajtot apró szemű reszelőn, majd szétválasztjuk 1/3-2/3 részre. (A 2/3 megy majd a tésztába, az 1/3 pedig a sajt tetejére.)
- Amint a tésztánk "kipihente magát", lisztezett felületen ujjnyi vastagságúra nyújtjuk, majd megolvasztjuk a maradék 50 g vajat, melynek 1/3 részével megkenjük a kinyújtott tésztánkat.
- A megvajazott tésztára egyenletesen rászórjuk a (kb. 200 g) reszelt sajt 1/3 részét, majd a tésztát a szokásos módon hajtogatjuk: jobbról-középre, balról-rá, fentről-középre, lentről-rá. A meghajtogatott tésztát tiszta konyharuhával letakarva kb. 15 percre állni hagyjuk.
- A tészta nyújtását, a vajas kenést, a sajtszórást, a hajtogatást, és a pihentetést még egyszer vagy kétszer megismételjük, miközben felhasználjuk az összes (50 g) vajat, és a (200 g) reszelt sajtot.
- Az utolsó hajtogatás után ismét kb. ujjnyi vastagságúra nyújtjuk a tésztánkat. (Ezen a ponton akár tetszés szerint be is lehet csíkozni vagy kockázni a tésztánk felületét, kb. fél centinként meghúzott átlós bevágásokkal, de ez nem feltétlenül szükséges.)
- A másik tojást egy kis tálban kikeverjük, a tojás felével megkenjük a kinyújtott tésztánk felszínét, majd megvárjuk míg ez az első "kenet" megszárad. (Ez lehet akár 30 perc is.)
- Előmelegítjük a sütőt - légkeverésen - 200 fokra, majd egy kisméretű pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk a nyers pogácsákat, melyeket sütőpapírral bélelt sütőtálcára sorakoztatunk.
- És már nincs is más hátra, mint a maradék tojással egyenként megkenni a tálcára helyezett nyers pogácsákat, a félretett (kb. 100 g) reszelt sajtból csipkedve finoman megszórni a tetejüket, majd kb. 13-15 perc alatt - gőzmentes(!) sütőben - aranybarnára sütni őket.
- Sütés hőfoka: 200 °C
- Sütés módja: alul-felül sütés
- Sütés ideje: 15 perc
- Receptkönyvben: 43
- Tegnapi nézettség: 1
- 7 napos nézettség: 12
- Össznézettség: 5198
- Feltöltés dátuma: 2021. október 19.
Ajánló
(A szaggatásból kimaradt tésztamaradványokat én általában újra összegyúrom és fóliába tekerve lefagyasztom, vagy kinyújtom, pihentetem, pizza-vágóval a pogácsákkal azonos méretű kockákra vágom, tojásozom, majd miután rácsipkedtem a reszelt sajtot, megszórom még őket napraforgó-, vagy szezámmaggal, és így sütöm ki. Így nem csak "szép" és "nem annyira szép" pogácsákat kapunk, hanem két szinte teljesen más, mégis hasonló rágcsálnivalót...)
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- maradékból:
-
- vegetáriánus:
-
- alkalom:
PSzaboIstvan
6 recept