r
Nosalty Logó

Háromszor hajtogatott sajtos pogácsa

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojást tartalmaz
PSzaboIstvan
Háromszor hajtogatott sajtos pogácsa
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
200 °C
  • 12% Fehérje
  • 34% Szénhidrát
  • 22% Zsír
Összesen 1187 kcal
  • 12% Fehérje
  • 34% Szénhidrát
  • 22% Zsír
Összesen 4741 kcal
  • 12% Fehérje
  • 34% Szénhidrát
  • 22% Zsír
Összesen 353 kcal
  • 12% Fehérje
  • 34% Szénhidrát
  • 22% Zsír
  • 33% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Kálcium
  • Foszfor
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • A vitamin (RAE):
  • Retinol - A vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    36.2 g

Zsír

  • Összesen
    68.8 g
  • Telített zsírsav
    40 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    20 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    3 g
  • Koleszterin
    301 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    3610.9 g
  • Cink
    3 mg
  • Szelén
    63 mg
  • Kálcium
    585 mg
  • Vas
    2 mg
  • Magnézium
    54 mg
  • Foszfor
    503 mg
  • Nátrium
    2399 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    104.8 g
  • Cukor
    8 mg
  • Élelmi rost
    4 mg

VÍZ

  • Összesen
    102.6 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    629 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    2 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    36 micro
  • K vitamin:
    6 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    2 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    102 micro
  • Kolin:
    112 mg
  • Retinol - A vitamin:
    621 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    102 micro
  • β-crypt
    3 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    146 micro
Összesen 1187 kcal
  • 12% Fehérje
  • 34% Szénhidrát
  • 22% Zsír
  • 33% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Kálcium
  • Foszfor
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • A vitamin (RAE):
  • Retinol - A vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    144.7 g

Zsír

  • Összesen
    275.3 g
  • Telített zsírsav
    161 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    81 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    13 g
  • Koleszterin
    1205 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    14443.6 g
  • Cink
    14 mg
  • Szelén
    251 mg
  • Kálcium
    2339 mg
  • Vas
    9 mg
  • Magnézium
    216 mg
  • Foszfor
    2014 mg
  • Nátrium
    9596 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    4 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    419.1 g
  • Cukor
    34 mg
  • Élelmi rost
    15 mg

VÍZ

  • Összesen
    410.5 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    2517 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    6 micro
  • E vitamin:
    7 mg
  • C vitamin:
    1 mg
  • D vitamin:
    142 micro
  • K vitamin:
    24 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    2 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    10 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    408 micro
  • Kolin:
    448 mg
  • Retinol - A vitamin:
    2483 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    409 micro
  • β-crypt
    10 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    583 micro
Összesen 4741 kcal
  • 12% Fehérje
  • 34% Szénhidrát
  • 22% Zsír
  • 33% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Kálcium
  • Foszfor
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • A vitamin (RAE):
  • Retinol - A vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    10.8 g

Zsír

  • Összesen
    20.5 g
  • Telített zsírsav
    12 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    6 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    90 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1076.3 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    19 mg
  • Kálcium
    174 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    16 mg
  • Foszfor
    150 mg
  • Nátrium
    715 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    31.2 g
  • Cukor
    3 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    30.6 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    188 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    11 micro
  • K vitamin:
    2 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    30 micro
  • Kolin:
    33 mg
  • Retinol - A vitamin:
    185 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    30 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    43 micro
Összesen 353 kcal

Hozzávalók

Elkészítés

  1. 50 g kézmeleg tejben elkeverünk 10 g mézet, majd beleszórjuk és elkeverjük az 1 csomag friss vagy instant élesztőt. (A jobb eredmény érdekében szórhatunk erre az elegyre még egy kis lisztet is, mielőtt félretesszük felfutni az élesztőt.)
  2. Egy keverőtálban kimérünk és összekeverünk 500 g lisztet, 20 g sót és 15 g cukrot, majd beledarabolunk 130 g hideg vajat. A tál tartalmát daraszerűre morzsoljuk. Fontos, hogy a lisztszemeket teljesen átfogja a zsiradék, és hogy egyáltalán ne maradjanak összeálló vajdarabkák.
  3. Erre a "darára" ráütünk egy egész tojást, ráöntjük a felfutott élesztőt és a 150 g tejfölt, majd tésztává gyúrjuk. A kész tésztát legalább 30 percig hagyjuk pihenni.
  4. Míg a tészta pihen, lereszelünk 300 g tetszés szerint választott - vagy akár több fajtából összeválogatott - sajtot apró szemű reszelőn, majd szétválasztjuk 1/3-2/3 részre. (A 2/3 megy majd a tésztába, az 1/3 pedig a sajt tetejére.)
  5. Amint a tésztánk "kipihente magát", lisztezett felületen ujjnyi vastagságúra nyújtjuk, majd megolvasztjuk a maradék 50 g vajat, melynek 1/3 részével megkenjük a kinyújtott tésztánkat.
  6. A megvajazott tésztára egyenletesen rászórjuk a (kb. 200 g) reszelt sajt 1/3 részét, majd a tésztát a szokásos módon hajtogatjuk: jobbról-középre, balról-rá, fentről-középre, lentről-rá. A meghajtogatott tésztát tiszta konyharuhával letakarva kb. 15 percre állni hagyjuk.
  7. A tészta nyújtását, a vajas kenést, a sajtszórást, a hajtogatást, és a pihentetést még egyszer vagy kétszer megismételjük, miközben felhasználjuk az összes (50 g) vajat, és a (200 g) reszelt sajtot.
  8. Az utolsó hajtogatás után ismét kb. ujjnyi vastagságúra nyújtjuk a tésztánkat. (Ezen a ponton akár tetszés szerint be is lehet csíkozni vagy kockázni a tésztánk felületét, kb. fél centinként meghúzott átlós bevágásokkal, de ez nem feltétlenül szükséges.)
  9. A másik tojást egy kis tálban kikeverjük, a tojás felével megkenjük a kinyújtott tésztánk felszínét, majd megvárjuk míg ez az első "kenet" megszárad. (Ez lehet akár 30 perc is.)
  10. Előmelegítjük a sütőt - légkeverésen - 200 fokra, majd egy kisméretű pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk a nyers pogácsákat, melyeket sütőpapírral bélelt sütőtálcára sorakoztatunk.
  11. És már nincs is más hátra, mint a maradék tojással egyenként megkenni a tálcára helyezett nyers pogácsákat, a félretett (kb. 100 g) reszelt sajtból csipkedve finoman megszórni a tetejüket, majd kb. 13-15 perc alatt - gőzmentes(!) sütőben - aranybarnára sütni őket.
  • Sütés hőfoka: 200 °C
  • Sütés módja: alul-felül sütés
  • Sütés ideje: 15 perc
  • Receptkönyvben: 43
  • Tegnapi nézettség: 1
  • 7 napos nézettség: 12
  • Össznézettség: 5198
  • Feltöltés dátuma: 2021. október 19.

Ajánló

(A szaggatásból kimaradt tésztamaradványokat én általában újra összegyúrom és fóliába tekerve lefagyasztom, vagy kinyújtom, pihentetem, pizza-vágóval a pogácsákkal azonos méretű kockákra vágom, tojásozom, majd miután rácsipkedtem a reszelt sajtot, megszórom még őket napraforgó-, vagy szezámmaggal, és így sütöm ki. Így nem csak "szép" és "nem annyira szép" pogácsákat kapunk, hanem két szinte teljesen más, mégis hasonló rágcsálnivalót...)

Receptkategóriák

Receptjellemzők

Háromszor hajtogatott sajtos pogácsa
PSzaboIstvan 6 recept

Hozzávalók

Címlapról ajánljuk

További cikkek