Hamis túrós és almás rétes
cukormentes
laktózt tartalmaz
glutént tartalmaz
tejet tartalmaz
tojást tartalmaz
NS
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
200 °C
- 8% Fehérje
- 19% Szénhidrát
- 14% Zsír
A tésztához
-
76 kcal
-
23g zabpehelyliszt91 kcal
-
25g vaj179 kcal
-
6g tojás7 kcal
-
26g tejföl51 kcal
-
1g sertészsír9 kcal
A túrós töltelékhez
Az almás töltelékhez
A kenéshez
-
9g tejföl17 kcal
-
6g tojás7 kcal
-
4g sertészsír36 kcal
Összesen
668
kcal
- 8% Fehérje
- 19% Szénhidrát
- 14% Zsír
A tésztához
-
225g tönkölybúza liszt761 kcal
-
225g zabpehelyliszt909 kcal
-
250g vaj1793 kcal
-
55g tojás69 kcal
-
260g tejföl515 kcal
-
10g sertészsír90 kcal
A túrós töltelékhez
Az almás töltelékhez
A kenéshez
-
85g tejföl168 kcal
-
55g tojás69 kcal
-
40g sertészsír361 kcal
Összesen
6681
kcal
- 8% Fehérje
- 19% Szénhidrát
- 14% Zsír
A tésztához
-
7.2g tönkölybúza liszt24 kcal
-
7.2g zabpehelyliszt29 kcal
-
8g vaj58 kcal
-
1.8g tojás2 kcal
-
8.4g tejföl17 kcal
-
0.3g sertészsír3 kcal
A túrós töltelékhez
Az almás töltelékhez
A kenéshez
-
2.7g tejföl5 kcal
-
1.8g tojás2 kcal
-
1.3g sertészsír12 kcal
Összesen
214
kcal
- 8% Fehérje
- 19% Szénhidrát
- 14% Zsír
- 59% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Cink
-
Vas
-
Kálcium
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Riboflavin - B2 vitamin:
-
Kolin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 21.9 g
Zsír
-
Összesen 41.2 g
-
Telített zsírsav 22 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 11 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 3 g
-
Koleszterin 115 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 1085.8 g
-
Cink 197 mg
-
Szelén 17 mg
-
Kálcium 133 mg
-
Vas 152 mg
-
Magnézium 89 mg
-
Foszfor 434 mg
-
Nátrium 48 mg
-
Réz 8 mg
-
Mangán 8 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 56.3 g
-
Cukor 15 mg
-
Élelmi rost 7 mg
VÍZ
-
Összesen 171.6 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 232 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 4 mg
-
D vitamin: 13 micro
-
K vitamin: 6 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 19 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 90 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 2 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 30 micro
-
Kolin: 54 mg
-
Retinol - A vitamin: 225 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 74 micro
-
β-crypt 11 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 164 micro
Összesen
668
kcal
- 8% Fehérje
- 19% Szénhidrát
- 14% Zsír
- 59% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Cink
-
Vas
-
Kálcium
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Riboflavin - B2 vitamin:
-
Kolin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 219.5 g
Zsír
-
Összesen 412.3 g
-
Telített zsírsav 219 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 109 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 30 g
-
Koleszterin 1149 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 10857.7 g
-
Cink 1969 mg
-
Szelén 171 mg
-
Kálcium 1330 mg
-
Vas 1525 mg
-
Magnézium 889 mg
-
Foszfor 4339 mg
-
Nátrium 479 mg
-
Réz 78 mg
-
Mangán 79 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 563.4 g
-
Cukor 146 mg
-
Élelmi rost 68 mg
VÍZ
-
Összesen 1716.1 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 2320 micro
-
B6 vitamin: 2 mg
-
B12 Vitamin: 2 micro
-
E vitamin: 14 mg
-
C vitamin: 45 mg
-
D vitamin: 130 micro
-
K vitamin: 60 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 191 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 902 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 20 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 300 micro
-
Kolin: 536 mg
-
Retinol - A vitamin: 2250 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 736 micro
-
β-crypt 111 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 1637 micro
Összesen
6681
kcal
- 8% Fehérje
- 19% Szénhidrát
- 14% Zsír
- 59% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Cink
-
Vas
-
Kálcium
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Riboflavin - B2 vitamin:
-
Kolin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 7.1 g
Zsír
-
Összesen 13.3 g
-
Telített zsírsav 7 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 4 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 37 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 349.1 g
-
Cink 63 mg
-
Szelén 5 mg
-
Kálcium 43 mg
-
Vas 49 mg
-
Magnézium 29 mg
-
Foszfor 140 mg
-
Nátrium 15 mg
-
Réz 2 mg
-
Mangán 3 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 18.1 g
-
Cukor 5 mg
-
Élelmi rost 2 mg
VÍZ
-
Összesen 55.2 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 75 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 1 mg
-
D vitamin: 4 micro
-
K vitamin: 2 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 6 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 29 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 10 micro
-
Kolin: 17 mg
-
Retinol - A vitamin: 72 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 24 micro
-
β-crypt 4 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 53 micro
Összesen
214
kcal
Hozzávalók
A tésztához
-
225 g zabpehelyliszt
-
250 g vaj
-
1 db tojás
-
260 g tejföl
A túrós töltelékhez
Az almás töltelékhez
A kenéshez
Elkészítés
A tésztához
- A kétféle lisztet összekeverjük, kb. 20 grammot félreteszünk belőle, a fennmaradó részbe beleütjük a tojást, beletesszük a tejfölt, és tésztát gyúrunk belőle. Addig dagasztjuk, míg teljesen el nem válik a kezünktől és a tál falától.
- A vajat mikróban kicsit megolvasztjuk, hogy puha legyen, de ne folyós! A félretett liszthez adjuk, és simára keverjük.
- A meggyúrt tésztánkat szép vékonyra nyújtjuk, majd egy kés segítségével megkenjük a vajas-lisztes keverékkel. Ha ez kész, szép szorosan feltekerjük, az így kapott hengert 4 egyforma darabra vágjuk, és félretesszük pihenni. (Mivel a lisztek nem a szokásos rétestészta állagot eredményezik, így nekem akkor lett tökéletesen nyújtható és nem szakadós, amikor kb. fél órát pihent.)
- Elkészítjük a túrós tölteléket: a túrót a vaníliás cukorral, 2 marék nyírfacukorral szép simára keverjük, megkóstoljuk, és ha nem érezzük elég édesnek, még korrigálunk az ízesítésen.:)
- Az almás tölteléket is elkészítjük: az almát meghámozzuk, lereszeljük, a fahéjjal és 2-3 marék nyírfacukorral ízesítjük.
- A 5 dkg zsírt megolvasztjuk, kikenjük vele a tepsinket, a maradékot pedig a rétesek töltésekor fogjuk használni.
- Elővesszük a tepsinket, hogy előttünk legyen a "méretminta", az első tésztadarabot minden oldalról meglisztezzük, és elkezdjük nyújtani. Közben legyen kéznél a liszt ,és ha kell forgassuk, szórjuk a tésztát, hogy ne tapadjon le. A tepsi méretére nyújtjuk, majd kezdődhet a töltés.
- Előtte azért melegítsük elő a sütőnket.
- A töltelékkel nem teljesen kenjük meg a tésztát, hogy a feltekeréskor ne folyjon ki belőle, tehát a tészta azon szélénél, amerre feltekerjük majd kb. 5 cm üres helyet hagyjunk. Először a túró felét kenjük szét rajta, majd locsoljuk meg a fél pohár tejföl felével. Ezután villával verjünk össze egy tojást, és a fele mennyiséggel locsoljuk meg a tölteléket, ezután pedig egy ecset segítségével locsoljuk meg picit az olvasztott zsírral is.
- Miután kész vagyunk a töltelék betöltésével, feltekerjük a rétesünket szépen óvatosan, hogy el ne szakadjon, majd kész is az első rúd, elhelyezzük a tepsiben.
- Jöhet a következő! Az előzőhöz hasonlóan töltsük meg a túrós töltelék másik felével.
- Az almásak kinyújtott tésztáit előszőr szórjuk meg egy-egy marék zabkorpával. Az ízesített almát nyomkodjuk ki egy kicsit, ezután a túróhoz hasonló módon az egyik szélétől 5 centit elhagyva kenjük meg. Locsoljuk meg zsírral és a tojással, majd óvatosan tekerjük fel.
- Miután mind a négy rúd elkészült, helyezzük a tepsit az előmelegített sütőbe, és kb. 50 perc alatt megsütjük. Kihűlve szeleteljük.
- Sütés hőfoka: 200 °C
- Sütés módja: alul-felül sütés
- Tepsi mérete: 34x26
- Sütés ideje: 50 perc
- Elkészítettem: 4 alkalommal
- Receptkönyvben: 80
- Tegnapi nézettség: 1
- 7 napos nézettség: 4
- Össznézettség: 19107
- Feltöltés dátuma: 2012. augusztus 21.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- alkalom:
-
- Speciális étrendek:
NS
17513 recept
A Mama rétese nagy kedvencem, így az ő receptje az alap, csak kicseréltem a hozzávalókat. Persze a tészta így nem annyira "réteses" de azért nagyon finom. Elkészíthető rétes- és finomliszt keverékével, úgy igazán réteges tésztát kapunk, és az igazi rétestésztához képest jóval egyszerűbb módon.