Hájas tészta baracklekvárral
- 5% Fehérje
- 45% Szénhidrát
- 20% Zsír
- 5% Fehérje
- 45% Szénhidrát
- 20% Zsír
-
700g finomliszt2548 kcal
-
350g sertésháj2842 kcal
-
50g tejföl99 kcal
-
55g tojás69 kcal
-
10g ecet2 kcal
-
4g só0 kcal
-
3g cukor10 kcal
-
200g víz0 kcal
-
300g sárgabaracklekvár834 kcal
-
8g porcukor31 kcal
- 5% Fehérje
- 45% Szénhidrát
- 20% Zsír
-
41.7g finomliszt152 kcal
-
20.8g sertésháj169 kcal
-
3g tejföl6 kcal
-
3.3g tojás4 kcal
-
0.6g ecet0 kcal
-
0.2g só0 kcal
-
0.1g cukor1 kcal
-
11.9g víz0 kcal
-
17.9g sárgabaracklekvár50 kcal
-
0.5g porcukor2 kcal
- 5% Fehérje
- 45% Szénhidrát
- 20% Zsír
- 29% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Szelén
-
Kálcium
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 11.4 g
Zsír
-
Összesen 41.5 g
-
Telített zsírsav 15 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 19 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 5 g
-
Koleszterin 51 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 453.5 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 36 mg
-
Kálcium 32 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 23 mg
-
Foszfor 135 mg
-
Nátrium 224 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 94.2 g
-
Cukor 20 mg
-
Élelmi rost 3 mg
VÍZ
-
Összesen 60.6 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 20 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 3 mg
-
D vitamin: 58 micro
-
K vitamin: 0 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 2 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 31 micro
-
Kolin: 39 mg
-
Retinol - A vitamin: 19 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 2 micro
-
β-crypt 1 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 46 micro
- 5% Fehérje
- 45% Szénhidrát
- 20% Zsír
- 29% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Szelén
-
Kálcium
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 90.9 g
Zsír
-
Összesen 331.8 g
-
Telített zsírsav 120 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 152 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 40 g
-
Koleszterin 409 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 3627.7 g
-
Cink 7 mg
-
Szelén 288 mg
-
Kálcium 257 mg
-
Vas 11 mg
-
Magnézium 186 mg
-
Foszfor 1080 mg
-
Nátrium 1791 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 5 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 753.9 g
-
Cukor 160 mg
-
Élelmi rost 22 mg
VÍZ
-
Összesen 484.4 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 157 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 27 mg
-
D vitamin: 467 micro
-
K vitamin: 3 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 12 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 244 micro
-
Kolin: 309 mg
-
Retinol - A vitamin: 155 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 13 micro
-
β-crypt 5 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 371 micro
- 5% Fehérje
- 45% Szénhidrát
- 20% Zsír
- 29% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Szelén
-
Kálcium
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 5.4 g
Zsír
-
Összesen 19.8 g
-
Telített zsírsav 7 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 9 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 2 g
-
Koleszterin 24 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 216 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 17 mg
-
Kálcium 15 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 11 mg
-
Foszfor 64 mg
-
Nátrium 107 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 44.9 g
-
Cukor 10 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 28.8 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 9 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 2 mg
-
D vitamin: 28 micro
-
K vitamin: 0 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 15 micro
-
Kolin: 18 mg
-
Retinol - A vitamin: 9 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 1 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 22 micro
Hozzávalók
-
70 dkg finomliszt
-
2.5 ek tejföl
-
1 db tojás
-
1 kk só
-
0.5 teáskanál cukor
-
300 g sárgabaracklekvár
-
4 teáskanál porcukor
Elkészítés
- A hájat megtisztítjuk a hártyától, úgy, hogy a megtisztított mennyiség 35 dkg legyen. Lehet kaparni vagy darálni, lényeg, hogy kenhető állagú, apró cafatokatkapjunk a művelet végére.
- A megtisztított hájat 10 dkg liszttel jól eldolgozzuk, és hidegre tesszük állni (kb 25 perc).
- A többi hozzávalóból tésztát gyúrunk, 15 percre féreteszük állni.
- A tésztát kinyújtjuk (kb. ujjnyi vastagra), és rákenjük a lisztes hájat (kézzel a legegyszerűbb lapogatni)
- Az egészet felcsavarjuk, és elkezdjük nyújtani, lehetőség szerint úgy, hogyviszonylag szabályos négyszögetkapjunk.
- Ha már sikerült ujjnyi vastagra nyújtani, akkor hajtogatunk rajta egyet: előbb az alsó részt, majd a felső részt hajtjuk középre.
- Az előttünk lévő téglalap alakú tésztának most a jobb, majd bal oldalát hajtjuk szintén középre.
- Kicsit meglapogatjuk az egészet, és hűvös helyen 20-25 percig pihentetjük.
- Utána ismét ujjnyi vastag négyszöget nyújtunk a tésztából, és megint meghajtogatjuk az előbb leírt módon.
- Ezt a nyújtás-hajtogatás-pihentetést még kétszer megcsináljuk (tehát összesen négyszer).
- Az utolsó nyújtás után (mikor szintén ujjnyi vastag a tésztánk)hosszú csíkokat vágunk le belőle, amit szabályos négyszögecskékre osztunk (kb. tenyérnyiekre).
- A tenyérnyi négyszögek sarkatit átlósan összenyomjuk, hogy kis batyukat kapjunk.
- 200 fokra előmelegített sütőben, 25 perc alatt aranyszínűre sütjük őket.
- A sütőből kivéve még melegen porcukorba forgatjuk, majd az addigra szépen kinyílt kis batyukba teszünk egy-egy kanál saját készítésű baracklekvárt.
- Sütés ideje: 25 perc
- Elkészítettem: 2 alkalommal
- Receptkönyvben: 341
- Tegnapi nézettség: 5
- 7 napos nézettség: 18
- Össznézettség: 87776
- Feltöltés dátuma: 2009. december 25.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
Élek-halok a hájas tésztából készült süteményekért. Sajnos az a szomorú tapasztalatom, hogy egyre kevesebb a kedves, vidéki rokon nénik száma, akik nekikezdenek ennek a süteménynek, (nem is csodálom, mert a tészta kidolgozása igényel némi karizmot). A minap rémülten ébredtem rá, az elmúlt két évben nem ettem házi hájas sütit. Éreztem, hogy elérkezett a pont, amikor nem lehet tovább halogatni az ügyet - nekem kell nekiállni a sütésnek. Azalatt a nem kis idő alatt, amíg rájöttem, hogy hogyan lehet a hájat hatékonyan kaparni, illetve, amíg felfogtam a hajtogatás fortélyait, magamban eldöntöttem, hogy na jó, ez volt az utolsó alkalom, hogy én ennek nekiálltam. Aztán mikor beleharaptam az első, még langyos, porcukros, baracklekváros süteménybe, rájöttem, hogy megéri, megéri, megéri...és már bánom, hogy nem dupla adagot csináltam.