Gyümölcsös tartelette
cukrot taratalmaz
laktózt tartalmaz
glutént tartalmaz
tejet tartalmaz
tojást tartalmaz
NS
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
200 °C
- 8% Fehérje
- 56% Szénhidrát
- 18% Zsír
A tésztához
-
50g finomliszt182 kcal
-
25g vaj179 kcal
-
7g porcukor27 kcal
-
0g sütőpor0 kcal
-
14g tojás17 kcal
-
0g vaníliaaroma0 kcal
-
4g vaj25 kcal
A krémhez
-
43g cukor164 kcal
-
25g tojássárgája81 kcal
-
20g finomliszt73 kcal
-
106g tej60 kcal
-
4g vaj27 kcal
-
4g vaníliaaroma0 kcal
A tetejére
-
2g tortazselé5 kcal
-
31 kcal
Összesen
871
kcal
- 8% Fehérje
- 56% Szénhidrát
- 18% Zsír
A tésztához
-
200g finomliszt728 kcal
-
100g vaj717 kcal
-
28g porcukor108 kcal
-
0g sütőpor0 kcal
-
55g tojás69 kcal
-
0g vaníliaaroma0 kcal
-
14g vaj100 kcal
A krémhez
-
170g cukor658 kcal
-
100g tojássárgája322 kcal
-
80g finomliszt291 kcal
-
425g tej238 kcal
-
15g vaj108 kcal
-
15g vaníliaaroma0 kcal
A tetejére
-
6g tortazselé20 kcal
-
300g erdei gyümölcs mix123 kcal
Összesen
3482
kcal
- 8% Fehérje
- 56% Szénhidrát
- 18% Zsír
A tésztához
-
13.3g finomliszt48 kcal
-
6.6g vaj48 kcal
-
1.9g porcukor7 kcal
-
0g sütőpor0 kcal
-
3.6g tojás5 kcal
-
0g vaníliaaroma0 kcal
-
0.9g vaj7 kcal
A krémhez
-
11.3g cukor44 kcal
-
6.6g tojássárgája21 kcal
-
5.3g finomliszt19 kcal
-
28.2g tej16 kcal
-
1g vaj7 kcal
-
1g vaníliaaroma0 kcal
A tetejére
-
0.4g tortazselé1 kcal
-
19.9g erdei gyümölcs mix8 kcal
Összesen
231
kcal
- 8% Fehérje
- 56% Szénhidrát
- 18% Zsír
- 18% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Lut-zea
-
A vitamin (RAE):
Fehérje
-
Összesen 16.2 g
Zsír
-
Összesen 36.8 g
-
Telített zsírsav 20 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 11 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 3 g
-
Koleszterin 386 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 535.9 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 42 mg
-
Kálcium 179 mg
-
Vas 2 mg
-
Magnézium 19 mg
-
Foszfor 205 mg
-
Nátrium 88 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 114.7 g
-
Cukor 55 mg
-
Élelmi rost 2 mg
VÍZ
-
Összesen 35.9 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 335 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 2 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 64 micro
-
K vitamin: 3 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 61 micro
-
Kolin: 254 mg
-
Retinol - A vitamin: 329 micro
-
α-karotin 10 micro
-
β-karotin 73 micro
-
β-crypt 9 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 347 micro
Összesen
871
kcal
- 8% Fehérje
- 56% Szénhidrát
- 18% Zsír
- 18% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Lut-zea
-
A vitamin (RAE):
Fehérje
-
Összesen 64.7 g
Zsír
-
Összesen 147 g
-
Telített zsírsav 81 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 44 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 10 g
-
Koleszterin 1542 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 2143.5 g
-
Cink 5 mg
-
Szelén 168 mg
-
Kálcium 716 mg
-
Vas 7 mg
-
Magnézium 75 mg
-
Foszfor 819 mg
-
Nátrium 351 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 2 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 458.7 g
-
Cukor 221 mg
-
Élelmi rost 8 mg
VÍZ
-
Összesen 143.4 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 1341 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 3 micro
-
E vitamin: 6 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 258 micro
-
K vitamin: 11 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 4 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 245 micro
-
Kolin: 1016 mg
-
Retinol - A vitamin: 1314 micro
-
α-karotin 38 micro
-
β-karotin 292 micro
-
β-crypt 37 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 1388 micro
Összesen
3482
kcal
- 8% Fehérje
- 56% Szénhidrát
- 18% Zsír
- 18% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Lut-zea
-
A vitamin (RAE):
Fehérje
-
Összesen 4.3 g
Zsír
-
Összesen 9.7 g
-
Telített zsírsav 5 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 3 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 102 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 142.1 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 11 mg
-
Kálcium 47 mg
-
Vas 0 mg
-
Magnézium 5 mg
-
Foszfor 54 mg
-
Nátrium 23 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 30.4 g
-
Cukor 15 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 9.5 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 89 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 17 micro
-
K vitamin: 1 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 16 micro
-
Kolin: 67 mg
-
Retinol - A vitamin: 87 micro
-
α-karotin 3 micro
-
β-karotin 19 micro
-
β-crypt 2 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 92 micro
Összesen
231
kcal
Hozzávalók
A tésztához
-
200 g finomliszt
-
4 ek porcukor
-
1 csipet sütőpor
-
1 kávéskanál vaníliaaroma
A krémhez
-
170 g cukor
-
5 db tojássárgája
-
80 g finomliszt
-
15 g vaj
-
15 ml vaníliaaroma
A tetejére
-
0.5 csomag tortazselé
-
300 g erdei gyümölcs mix
Elkészítés
A tésztához
- Elkészítjük a tésztát: egy tálba kimérjük a lisztet, a cukrot, és belekeverjük a sütőport. Kivesszük a hűtőből a vajat, vékony darabkákra szeleteljük. Ezeket az ujjunk hegyével, csipkedve összedolgozzuk a liszttel (így nem melegedik annyira fel, mintha tenyérrel gyúrnánk). Addig csipkedjük, míg aránylag homogén fehér színű keveréket nem kapunk. Ekkor hozzáadjuk a maradék folyékony hozzávalókat, és gombócot gyúrunk belőle. Lisztezett konyhaasztalra rakjuk a gombócot, majd egy hirtelen mozdulattal "beleboxolunk" a tenyerünk alsó részével, amitől hosszan elnyúlik a tészta (ez elvileg jót tesz neki a franciák szerint,„Fraisage”-nak hívják, és a célja, hogy a liszt és a vaj jobban elegyedjenek). Végül még egyszer gombóccá gyúrjuk, és kicsit kilapítjuk, hogy gyorsabban és egyenletesebben hűljön. Fóliába csomagolva legalább fél órára hűtőbe tesszük.
- Ezután a tésztát óvatosan kinyújtjuk 2-3 mm vastagra, annyi "majdnem kör alakú" részre osztjuk, ahány formánk van, ezeket a formákat kivajazzuk és belerakjuk a tésztát, majd elegyengetjük a kezünk segítségével bennük (én tartelette forma helyett muffinformába tettem, mivel elég tömény süti és ezért bőven elég szerintem egy "muffinadagnyi" is, mivel a tartelett forma jóval nagyobb).
- A peremét késsel levágjuk, majd előmelegítjük a sütőt. A formánál jóval nagyobb kör alakú sütőpapír darabkákat vágunk, majd ebbe rizst vagy babot töltünk, ugyanis e nélkül a tartelettek összeesnének, laposak lennének. 9 percig így sütjük, majd kivesszük a sütőpapírt és a rizst, megszurkáljuk a tésztát villával és még 7-10 percre visszatesszük a sütőbe.
- Elkészítjük a cukrászkrémet (kb. 1/2 liter ki fog maradni belőle, de magában is nagyon finom). A tejet feltesszük forrni, kimérjük a cukrot, a lisztet és szétválasztjuk a tojásokat. A tojássárgákat felverjük, miközben folyamatosan hozzáadjuk a cukrot. Szépen ki fog fehéredni. Továbbra is habverővel hozzákeverjük a lisztet, a felforralt tejet is lassan adagolva hozzákeverjük, miközben folyamatosan keverjük a habverővel. Ezt a masszát vastag aljú fazékba öntjük, közepes lángon melegítjük, miközben kavarjuk szó szerint mint az őrült, mivel nagyon gyorsan besűrűsödik és könnyen leragadhat. Forrástól számítva még 2-3 percig főzzük alacsony lángon, majd tűzről levéve hozzákeverjük a vajat és a vanília aromát is. Hűtőben egy hétig eláll.
- A kész tartelette kosárkákat megtöltjük a krémmel, rakunk rá gyümölcskeveréket, majd az előzőleg a tasak hátulján leírtak szerint elkészített tortazseléből öntünk rá egy kicsit (így nem fonnyad el a gyümölcs, és szebb is:)).
- Sütés hőfoka: 200 °C
- Sütés módja: alul-felül sütés
- Sütés ideje: 15 perc
- Receptkönyvben: 90
- Tegnapi nézettség: 5
- 7 napos nézettség: 11
- Össznézettség: 11665
- Feltöltés dátuma: 2011. október 07.
Ajánló
Tartelette forma hiányában én muffinformában sütöttem. Így több is lett, és a töménysége miatt nem baj, hogy kisebb.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- vegetáriánus:
NS
17513 recept
Tartelette-et először Párizsban ettem és mit ne mondjak, beleszerelmesedtem, így elhatároztam, hogy itthon is megcsinálom. Ezt a nagyszerű, eredeti franci receptet La Table de Daniel blogjáról lestem el :) A kóstolók véleménye alapján nagyon hasonlít a Mc Donald's-ban kapható málnás kosárkára, de szerintem ez egyértelműen finomabb:) Elég tömény süti, szóval nem kell aggódni, hogy kevés lesz a 12 db muffinformában sült adagunk. Elég hosszasra sikeredett a leírás, de nem bonyolult egyátalán, érdemes kipróbálni :))