r
Nosalty Logó

Gyümölcsös tartelette

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojást tartalmaz
NS
Gyümölcsös tartelette
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
200 °C
  • 8% Fehérje
  • 56% Szénhidrát
  • 18% Zsír

A tésztához

A krémhez

A tetejére

Összesen 871 kcal
  • 8% Fehérje
  • 56% Szénhidrát
  • 18% Zsír

A tésztához

A krémhez

A tetejére

Összesen 3482 kcal
  • 8% Fehérje
  • 56% Szénhidrát
  • 18% Zsír

A tésztához

A krémhez

A tetejére

Összesen 231 kcal
  • 8% Fehérje
  • 56% Szénhidrát
  • 18% Zsír
  • 18% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Lut-zea
  • A vitamin (RAE):

Fehérje

  • Összesen
    16.2 g

Zsír

  • Összesen
    36.8 g
  • Telített zsírsav
    20 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    11 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    3 g
  • Koleszterin
    386 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    535.9 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    42 mg
  • Kálcium
    179 mg
  • Vas
    2 mg
  • Magnézium
    19 mg
  • Foszfor
    205 mg
  • Nátrium
    88 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    114.7 g
  • Cukor
    55 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

VÍZ

  • Összesen
    35.9 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    335 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    2 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    64 micro
  • K vitamin:
    3 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    61 micro
  • Kolin:
    254 mg
  • Retinol - A vitamin:
    329 micro
  • α-karotin
    10 micro
  • β-karotin
    73 micro
  • β-crypt
    9 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    347 micro
Összesen 871 kcal
  • 8% Fehérje
  • 56% Szénhidrát
  • 18% Zsír
  • 18% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Lut-zea
  • A vitamin (RAE):

Fehérje

  • Összesen
    64.7 g

Zsír

  • Összesen
    147 g
  • Telített zsírsav
    81 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    44 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    10 g
  • Koleszterin
    1542 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    2143.5 g
  • Cink
    5 mg
  • Szelén
    168 mg
  • Kálcium
    716 mg
  • Vas
    7 mg
  • Magnézium
    75 mg
  • Foszfor
    819 mg
  • Nátrium
    351 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    2 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    458.7 g
  • Cukor
    221 mg
  • Élelmi rost
    8 mg

VÍZ

  • Összesen
    143.4 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    1341 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    3 micro
  • E vitamin:
    6 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    258 micro
  • K vitamin:
    11 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    4 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    245 micro
  • Kolin:
    1016 mg
  • Retinol - A vitamin:
    1314 micro
  • α-karotin
    38 micro
  • β-karotin
    292 micro
  • β-crypt
    37 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    1388 micro
Összesen 3482 kcal
  • 8% Fehérje
  • 56% Szénhidrát
  • 18% Zsír
  • 18% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Lut-zea
  • A vitamin (RAE):

Fehérje

  • Összesen
    4.3 g

Zsír

  • Összesen
    9.7 g
  • Telített zsírsav
    5 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    3 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    102 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    142.1 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    11 mg
  • Kálcium
    47 mg
  • Vas
    0 mg
  • Magnézium
    5 mg
  • Foszfor
    54 mg
  • Nátrium
    23 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    30.4 g
  • Cukor
    15 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    9.5 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    89 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    17 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    16 micro
  • Kolin:
    67 mg
  • Retinol - A vitamin:
    87 micro
  • α-karotin
    3 micro
  • β-karotin
    19 micro
  • β-crypt
    2 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    92 micro
Összesen 231 kcal

Hozzávalók

A tésztához

A krémhez

A tetejére

Elkészítés

A tésztához

  1. Elkészítjük a tésztát: egy tálba kimérjük a lisztet, a cukrot, és belekeverjük a sütőport. Kivesszük a hűtőből a vajat, vékony darabkákra szeleteljük. Ezeket az ujjunk hegyével, csipkedve összedolgozzuk a liszttel (így nem melegedik annyira fel, mintha tenyérrel gyúrnánk). Addig csipkedjük, míg aránylag homogén fehér színű keveréket nem kapunk. Ekkor hozzáadjuk a maradék folyékony hozzávalókat, és gombócot gyúrunk belőle. Lisztezett konyhaasztalra rakjuk a gombócot, majd egy hirtelen mozdulattal "beleboxolunk" a tenyerünk alsó részével, amitől hosszan elnyúlik a tészta (ez elvileg jót tesz neki a franciák szerint,„Fraisage”-nak hívják, és a célja, hogy a liszt és a vaj jobban elegyedjenek). Végül még egyszer gombóccá gyúrjuk, és kicsit kilapítjuk, hogy gyorsabban és egyenletesebben hűljön. Fóliába csomagolva legalább fél órára hűtőbe tesszük.
  2. Ezután a tésztát óvatosan kinyújtjuk 2-3 mm vastagra, annyi "majdnem kör alakú" részre osztjuk, ahány formánk van, ezeket a formákat kivajazzuk és belerakjuk a tésztát, majd elegyengetjük a kezünk segítségével bennük (én tartelette forma helyett muffinformába tettem, mivel elég tömény süti és ezért bőven elég szerintem egy "muffinadagnyi" is, mivel a tartelett forma jóval nagyobb).
  3. A peremét késsel levágjuk, majd előmelegítjük a sütőt. A formánál jóval nagyobb kör alakú sütőpapír darabkákat vágunk, majd ebbe rizst vagy babot töltünk, ugyanis e nélkül a tartelettek összeesnének, laposak lennének. 9 percig így sütjük, majd kivesszük a sütőpapírt és a rizst, megszurkáljuk a tésztát villával és még 7-10 percre visszatesszük a sütőbe.
  4. Elkészítjük a cukrászkrémet (kb. 1/2 liter ki fog maradni belőle, de magában is nagyon finom). A tejet feltesszük forrni, kimérjük a cukrot, a lisztet és szétválasztjuk a tojásokat. A tojássárgákat felverjük, miközben folyamatosan hozzáadjuk a cukrot. Szépen ki fog fehéredni. Továbbra is habverővel hozzákeverjük a lisztet, a felforralt tejet is lassan adagolva hozzákeverjük, miközben folyamatosan keverjük a habverővel. Ezt a masszát vastag aljú fazékba öntjük, közepes lángon melegítjük, miközben kavarjuk szó szerint mint az őrült, mivel nagyon gyorsan besűrűsödik és könnyen leragadhat. Forrástól számítva még 2-3 percig főzzük alacsony lángon, majd tűzről levéve hozzákeverjük a vajat és a vanília aromát is. Hűtőben egy hétig eláll.
  5. A kész tartelette kosárkákat megtöltjük a krémmel, rakunk rá gyümölcskeveréket, majd az előzőleg a tasak hátulján leírtak szerint elkészített tortazseléből öntünk rá egy kicsit (így nem fonnyad el a gyümölcs, és szebb is:)).
  • Sütés hőfoka: 200 °C
  • Sütés módja: alul-felül sütés
  • Sütés ideje: 15 perc
  • Receptkönyvben: 90
  • Tegnapi nézettség: 1
  • 7 napos nézettség: 15
  • Össznézettség: 11618
  • Feltöltés dátuma: 2011. október 07.

Ajánló

Tartelette forma hiányában én muffinformában sütöttem. Így több is lett, és a töménysége miatt nem baj, hogy kisebb.

Receptkategóriák

Receptjellemzők

Tartelette-et először Párizsban ettem és mit ne mondjak, beleszerelmesedtem, így elhatároztam, hogy itthon is megcsinálom. Ezt a nagyszerű, eredeti franci receptet La Table de Daniel blogjáról lestem el :) A kóstolók véleménye alapján nagyon hasonlít a Mc Donald's-ban kapható málnás kosárkára, de szerintem ez egyértelműen finomabb:) Elég tömény süti, szóval nem kell aggódni, hogy kevés lesz a 12 db muffinformában sült adagunk. Elég hosszasra sikeredett a leírás, de nem bonyolult egyátalán, érdemes kipróbálni :))

Hozzávalók

A tésztához

A krémhez

A tetejére

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...