Gyors maradékmentő savanyúság
cukrot taratalmaz
laktózmentes
gluténmentes
tejmentes
tojásmentes
Nosalty
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Összesen
perc
- 0% Fehérje
- 8% Szénhidrát
- 0% Zsír
savanyúságlé
zöldségek
-
4g káposzta1 kcal
-
17g paradicsom3 kcal
-
17g kígyóuborka2 kcal
-
1g wakame0 kcal
-
2g só0 kcal
Összesen
33
kcal
- 0% Fehérje
- 8% Szénhidrát
- 0% Zsír
savanyúságlé
zöldségek
-
50g káposzta10 kcal
-
200g paradicsom36 kcal
-
200g kígyóuborka29 kcal
-
10g wakame5 kcal
-
18g só0 kcal
Összesen
392
kcal
- 0% Fehérje
- 8% Szénhidrát
- 0% Zsír
savanyúságlé
zöldségek
-
4.2g káposzta1 kcal
-
16.6g paradicsom3 kcal
-
16.6g kígyóuborka2 kcal
-
0.8g wakame0 kcal
-
1.5g só0 kcal
Összesen
32
kcal
- 0% Fehérje
- 8% Szénhidrát
- 0% Zsír
- 92% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
C vitamin:
-
Kolin:
-
Likopin
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
Fehérje
-
Összesen 0.3 g
Zsír
-
Összesen 0.1 g
-
Telített zsírsav 0 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 0 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 0 g
-
Koleszterin 0 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 625.5 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 0 mg
-
Kálcium 14 mg
-
Vas 0 mg
-
Magnézium 6 mg
-
Foszfor 10 mg
-
Nátrium 594 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 7.6 g
-
Cukor 7 mg
-
Élelmi rost 0 mg
VÍZ
-
Összesen 88.4 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 8 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 4 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 7 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 7 micro
-
Kolin: 3 mg
-
Retinol - A vitamin: 0 micro
-
α-karotin 20 micro
-
β-karotin 85 micro
-
β-crypt 4 micro
-
Likopin 429 micro
-
Lut-zea 25 micro
Összesen
33
kcal
- 0% Fehérje
- 8% Szénhidrát
- 0% Zsír
- 92% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
C vitamin:
-
Kolin:
-
Likopin
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
Fehérje
-
Összesen 3.9 g
Zsír
-
Összesen 0.7 g
-
Telített zsírsav 0 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 0 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 0 g
-
Koleszterin 0 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 7506 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 2 mg
-
Kálcium 173 mg
-
Vas 2 mg
-
Magnézium 76 mg
-
Foszfor 122 mg
-
Nátrium 7129 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 91.7 g
-
Cukor 83 mg
-
Élelmi rost 4 mg
VÍZ
-
Összesen 1061.4 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 98 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 48 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 79 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 2 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 81 micro
-
Kolin: 32 mg
-
Retinol - A vitamin: 0 micro
-
α-karotin 237 micro
-
β-karotin 1024 micro
-
β-crypt 50 micro
-
Likopin 5146 micro
-
Lut-zea 303 micro
Összesen
392
kcal
- 0% Fehérje
- 8% Szénhidrát
- 0% Zsír
- 92% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
C vitamin:
-
Kolin:
-
Likopin
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
Fehérje
-
Összesen 0.3 g
Zsír
-
Összesen 0.1 g
-
Telített zsírsav 0 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 0 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 0 g
-
Koleszterin 0 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 623.9 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 0 mg
-
Kálcium 14 mg
-
Vas 0 mg
-
Magnézium 6 mg
-
Foszfor 10 mg
-
Nátrium 593 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 7.6 g
-
Cukor 7 mg
-
Élelmi rost 0 mg
VÍZ
-
Összesen 88.2 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 8 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 4 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 7 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 7 micro
-
Kolin: 3 mg
-
Retinol - A vitamin: 0 micro
-
α-karotin 20 micro
-
β-karotin 85 micro
-
β-crypt 4 micro
-
Likopin 428 micro
-
Lut-zea 25 micro
Összesen
32
kcal
-
Nosalty kipróbálta
Hozzávalók
Elkészítés
savanyúságlé
- Ez a recept a maradék zöldségekről szól, szóval tényleg használjunk, amit csak szeretnénk. Mindenesetre remek felhasználási módja ez a megmaradt zöldségeknek (nálam például a káposztamix sose fogy el teljesen), a kicsit csúnyácska paradicsomoknak, szárzellereknek vagy a túl sok felszeletelt uborkának.
- A különféle savanyítandó zöldségeket tegyük külön-külön tálkákba, és sózzuk meg alaposan. Keverjük át az egészen, majd hagyjuk pihenni egy bő fél órát - ez alatt (zöldségtípustól függően) sok levet fognak engedni. Az uborka mellé én tettem egy kevés tengeri algát, pusztán mert volt nekem itthon, és szerintem szuperül illik hozzá, de persze nyugodtan hagyjuk ki.
- A savanyúságlé hozzávalóit tegyük egy kis lábasba, és időnként megkeverve forraljuk fel. Forraljuk fél-egy percet, majd húzzuk le a tűzről.
- A zöldségből nyomkodjuk ki a nedvességet, amennyire lehet, majd tegyük őket tiszta befőttesüvegekbe. Az üvegek mérete persze a savanyúság mennyiségétől függ - ez a 6 decinyi lé nálam 4-5 kisebb (kb. lekváros) üvegre volt elég.
- Öntsük fel a zöldségeket az ecetes lével, zárjuk le őket, majd hagyjuk szobahőmérsékletűre hűlni. Amikor ez megvan, tegyük hűtőbe őket, ahol legalább egy-két napot hagyjuk érni.
- A savanyúság ezzel kész is, fogyaszthatjuk másod-harmadnap, de bontva is sokáig eláll. Reggeli szendvicsfeltétnek, tojás vagy sült húsok mellé, savanyúságként egyaránt finom.
- Elkészítettem: 2 alkalommal
- Receptkönyvben: 28
- Tegnapi nézettség: 0
- 7 napos nézettség: 0
- Össznézettség: 1739
- Feltöltés dátuma: 2020. május 05.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- vegetáriánus:
-
- alkalom:
-
- Speciális étrendek:
Nosalty
1491 recept
Mindössze fél óra munkával szuper savanyúságokat készíthetünk, így megmentve a maradék zöldségeket. Ha túl sok uborkát aprítottunk, vagy van egy pár csúnyácska paradicsom a hűtőben, amit csak pakolgatunk, akkor ne várjunk tovább, és inkább készítsünk belőle savanyúságot. Itt most nem a mennyiség a lényeg, vagy a télire elrakás, sokkal inkább a maradékmentés, ami által mindig lesz akár többféle savanyúság is a hűtőnkben. Ezeket aztán szendvicsfeltétnek, reggeli tojás mellé vagy sült húsok kiegészítéseként egyaránt fogyaszthatjuk.