r
Nosalty Logó

Gyors maradékmentő savanyúság

cukrot taratalmaz laktózmentes gluténmentes tejmentes tojásmentes
Nosalty
Gyors maradékmentő savanyúság
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Összesen
perc
  • 0% Fehérje
  • 8% Szénhidrát
  • 0% Zsír

savanyúságlé

zöldségek

Összesen 33 kcal
  • 0% Fehérje
  • 8% Szénhidrát
  • 0% Zsír

savanyúságlé

zöldségek

Összesen 392 kcal
  • 0% Fehérje
  • 8% Szénhidrát
  • 0% Zsír

savanyúságlé

zöldségek

Összesen 32 kcal
  • 0% Fehérje
  • 8% Szénhidrát
  • 0% Zsír
  • 92% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Kálcium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • Likopin
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    0.3 g

Zsír

  • Összesen
    0.1 g
  • Telített zsírsav
    0 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    0 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    625.5 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    0 mg
  • Kálcium
    14 mg
  • Vas
    0 mg
  • Magnézium
    6 mg
  • Foszfor
    10 mg
  • Nátrium
    594 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    7.6 g
  • Cukor
    7 mg
  • Élelmi rost
    0 mg

VÍZ

  • Összesen
    88.4 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    8 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    4 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    7 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    7 micro
  • Kolin:
    3 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    20 micro
  • β-karotin
    85 micro
  • β-crypt
    4 micro
  • Likopin
    429 micro
  • Lut-zea
    25 micro
Összesen 33 kcal
  • 0% Fehérje
  • 8% Szénhidrát
  • 0% Zsír
  • 92% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Kálcium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • Likopin
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    3.9 g

Zsír

  • Összesen
    0.7 g
  • Telített zsírsav
    0 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    0 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    7506 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    2 mg
  • Kálcium
    173 mg
  • Vas
    2 mg
  • Magnézium
    76 mg
  • Foszfor
    122 mg
  • Nátrium
    7129 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    91.7 g
  • Cukor
    83 mg
  • Élelmi rost
    4 mg

VÍZ

  • Összesen
    1061.4 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    98 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    48 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    79 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    2 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    81 micro
  • Kolin:
    32 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    237 micro
  • β-karotin
    1024 micro
  • β-crypt
    50 micro
  • Likopin
    5146 micro
  • Lut-zea
    303 micro
Összesen 392 kcal
  • 0% Fehérje
  • 8% Szénhidrát
  • 0% Zsír
  • 92% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Kálcium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • Likopin
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    0.3 g

Zsír

  • Összesen
    0.1 g
  • Telített zsírsav
    0 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    0 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    623.9 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    0 mg
  • Kálcium
    14 mg
  • Vas
    0 mg
  • Magnézium
    6 mg
  • Foszfor
    10 mg
  • Nátrium
    593 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    7.6 g
  • Cukor
    7 mg
  • Élelmi rost
    0 mg

VÍZ

  • Összesen
    88.2 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    8 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    4 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    7 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    7 micro
  • Kolin:
    3 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    20 micro
  • β-karotin
    85 micro
  • β-crypt
    4 micro
  • Likopin
    428 micro
  • Lut-zea
    25 micro
Összesen 32 kcal
  • Nosalty kipróbálta

Hozzávalók

savanyúságlé

zöldségek

Elkészítés

savanyúságlé

  1. Ez a recept a maradék zöldségekről szól, szóval tényleg használjunk, amit csak szeretnénk. Mindenesetre remek felhasználási módja ez a megmaradt zöldségeknek (nálam például a káposztamix sose fogy el teljesen), a kicsit csúnyácska paradicsomoknak, szárzellereknek vagy a túl sok felszeletelt uborkának.
  2. A különféle savanyítandó zöldségeket tegyük külön-külön tálkákba, és sózzuk meg alaposan. Keverjük át az egészen, majd hagyjuk pihenni egy bő fél órát - ez alatt (zöldségtípustól függően) sok levet fognak engedni. Az uborka mellé én tettem egy kevés tengeri algát, pusztán mert volt nekem itthon, és szerintem szuperül illik hozzá, de persze nyugodtan hagyjuk ki.
  3. A savanyúságlé hozzávalóit tegyük egy kis lábasba, és időnként megkeverve forraljuk fel. Forraljuk fél-egy percet, majd húzzuk le a tűzről.
  4. A zöldségből nyomkodjuk ki a nedvességet, amennyire lehet, majd tegyük őket tiszta befőttesüvegekbe. Az üvegek mérete persze a savanyúság mennyiségétől függ - ez a 6 decinyi lé nálam 4-5 kisebb (kb. lekváros) üvegre volt elég.
  5. Öntsük fel a zöldségeket az ecetes lével, zárjuk le őket, majd hagyjuk szobahőmérsékletűre hűlni. Amikor ez megvan, tegyük hűtőbe őket, ahol legalább egy-két napot hagyjuk érni.
  6. A savanyúság ezzel kész is, fogyaszthatjuk másod-harmadnap, de bontva is sokáig eláll. Reggeli szendvicsfeltétnek, tojás vagy sült húsok mellé, savanyúságként egyaránt finom.
  • Elkészítettem: 2 alkalommal
  • Receptkönyvben: 28
  • Tegnapi nézettség: 0
  • 7 napos nézettség: 0
  • Össznézettség: 1740
  • Feltöltés dátuma: 2020. május 05.

Receptkategóriák

Mindössze fél óra munkával szuper savanyúságokat készíthetünk, így megmentve a maradék zöldségeket. Ha túl sok uborkát aprítottunk, vagy van egy pár csúnyácska paradicsom a hűtőben, amit csak pakolgatunk, akkor ne várjunk tovább, és inkább készítsünk belőle savanyúságot. Itt most nem a mennyiség a lényeg, vagy a télire elrakás, sokkal inkább a maradékmentés, ami által mindig lesz akár többféle savanyúság is a hűtőnkben. Ezeket aztán szendvicsfeltétnek, reggeli tojás mellé vagy sült húsok kiegészítéseként egyaránt fogyaszthatjuk.

Hozzávalók

savanyúságlé

zöldségek

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...