Gyömbéres fehérboros pulykamáj
cukormentes
laktózt tartalmaz
gluténmentes
tejet tartalmaz
tojásmentes
Iaklazs
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
- 14% Fehérje
- 5% Szénhidrát
- 15% Zsír
-
125g pulykamáj160 kcal
-
15g fokhagyma20 kcal
-
125g tej70 kcal
-
0 kcal
-
25g vaj179 kcal
-
0g gyömbérpor0 kcal
-
0g szerecsendió0 kcal
-
25g fehérbor21 kcal
Összesen
450
kcal
- 14% Fehérje
- 5% Szénhidrát
- 15% Zsír
-
500g pulykamáj640 kcal
-
60g fokhagyma80 kcal
-
500g tej280 kcal
-
0 kcal
-
100g vaj717 kcal
-
0g gyömbérpor0 kcal
-
0g szerecsendió0 kcal
-
100g fehérbor82 kcal
Összesen
1799
kcal
- 14% Fehérje
- 5% Szénhidrát
- 15% Zsír
-
39.7g pulykamáj51 kcal
-
4.8g fokhagyma6 kcal
-
39.7g tej22 kcal
-
0 kcal
-
7.9g vaj57 kcal
-
0g gyömbérpor0 kcal
-
0g szerecsendió0 kcal
-
7.9g fehérbor7 kcal
Összesen
143
kcal
- 14% Fehérje
- 5% Szénhidrát
- 15% Zsír
- 65% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
A vitamin (RAE):
-
Retinol - A vitamin:
Fehérje
-
Összesen 27.7 g
Zsír
-
Összesen 29.7 g
-
Telített zsírsav 16 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 7 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 3 g
-
Koleszterin 573 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 954.7 g
-
Cink 4 mg
-
Szelén 88 mg
-
Kálcium 200 mg
-
Vas 11 mg
-
Magnézium 36 mg
-
Foszfor 380 mg
-
Nátrium 233 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 10.1 g
-
Cukor 5 mg
-
Élelmi rost 0 mg
VÍZ
-
Összesen 128.1 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 10244 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 25 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 35 mg
-
D vitamin: 63 micro
-
K vitamin: 2 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 3 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 14 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 848 micro
-
Kolin: 286 mg
-
Retinol - A vitamin: 10238 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 76 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 2 micro
Összesen
450
kcal
- 14% Fehérje
- 5% Szénhidrát
- 15% Zsír
- 65% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
A vitamin (RAE):
-
Retinol - A vitamin:
Fehérje
-
Összesen 110.7 g
Zsír
-
Összesen 118.9 g
-
Telített zsírsav 64 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 28 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 12 g
-
Koleszterin 2290 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 3818.9 g
-
Cink 18 mg
-
Szelén 352 mg
-
Kálcium 801 mg
-
Vas 46 mg
-
Magnézium 146 mg
-
Foszfor 1520 mg
-
Nátrium 930 mg
-
Réz 4 mg
-
Mangán 3 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 40.5 g
-
Cukor 22 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 512.4 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 40974 micro
-
B6 vitamin: 6 mg
-
B12 Vitamin: 99 micro
-
E vitamin: 4 mg
-
C vitamin: 139 mg
-
D vitamin: 250 micro
-
K vitamin: 8 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 11 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 57 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 3391 micro
-
Kolin: 1145 mg
-
Retinol - A vitamin: 40951 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 306 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 9 micro
Összesen
1799
kcal
- 14% Fehérje
- 5% Szénhidrát
- 15% Zsír
- 65% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
A vitamin (RAE):
-
Retinol - A vitamin:
Fehérje
-
Összesen 8.8 g
Zsír
-
Összesen 9.4 g
-
Telített zsírsav 5 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 2 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 182 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 303.1 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 28 mg
-
Kálcium 64 mg
-
Vas 4 mg
-
Magnézium 12 mg
-
Foszfor 121 mg
-
Nátrium 74 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 3.2 g
-
Cukor 2 mg
-
Élelmi rost 0 mg
VÍZ
-
Összesen 40.7 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 3252 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 8 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 11 mg
-
D vitamin: 20 micro
-
K vitamin: 1 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 4 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 269 micro
-
Kolin: 91 mg
-
Retinol - A vitamin: 3250 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 24 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 1 micro
Összesen
143
kcal
Hozzávalók
-
50 dkg pulykamáj
-
1 közepes fej fokhagyma
-
5 csepp napraforgó olaj
-
gyömbérpor ízlés szerint
-
szerecsendió ízlés szerint
Elkészítés
- A májat megtisztítjuk, eltávolítjuk az epevezeték maradékait, inasabb részeket. Majd pár órára fokhagymás tejbe áztatjuk.
- Egy serpenyőbe pár csepp olajat cseppentünk, hogy ne ragadjon le a máj, de tényleg csak pár cseppet. A májat kitesszük egy tányérba, és pár gerezd fokhagymát még ráreszelünk, összeforgatjuk vele.
- A májszeleteket a serpenyőbe helyezzük és rádaraboljuk a vajat. Alacsony lángon sütjük a májat. Ahogy olvad a vaj, fel-felemeljük a májszeleteket, hogy oda is belecsorogjon a vaj.
- Pár csipet őrölt szerecsendiót és kicsit több csipet gyömbérport szórunk a máj felszínére, majd 1-2 perc múlva megfordítjuk a májszeleteket, és ugyanígy megszórjuk fűszerrel a másik oldalt is.
- 3-4 percig sütjük, végig alacsony lángon, meg is fordítgatjuk a szeleteket. Majd felöntjük 1-2 dl fehérborral. Lefedjük egy tányérral 1 percre.
- Levesszük a tányért, megfordítjuk a szeleteket, és megint lefedjük egy percre a tányérral. Ez azért kell, hogy párolódjon a máj a borgőzben.
- Levesszük a tányért, és addig sütjük tovább a májat, amíg egy villával azt megszúrva már nem szivárog jelentősen a vér a májból. Megéri nem teljesen keményre sütni, mert úgy ízletesebb, nem baj, ha csak addig sütjük, hogy még épp egy-két csepp vér ki tud folyni belőle nyomásra. Elvágva ilyenkor már nem véres a máj, de még rózsaszín a közepe.
- Olajon először barnára pirított, majd megfőzött rizzsel tálaljuk.
- Sütés ideje: 15 perc
- Elkészítettem: 2 alkalommal
- Receptkönyvben: 6
- Tegnapi nézettség: 0
- 7 napos nézettség: 0
- Össznézettség: 1179
- Feltöltés dátuma: 2014. november 12.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- Speciális étrendek:
Iaklazs
1 recept
A pulykamájat találom a liba- és kacsamáj után a legízletesebbnek. Nincs erős utóíze, és megfelelő sütési idő választásával finom, puha állaga lesz az elkészített májnak. Szeretek bátran főzni, és a fűszereket alkalmazni. Szeretem a meglepő párosításokat, ahol mégis jól harmonizáló ízeket kapunk, így került össze a máj a gyömbérrel, szerecsendióval és fehérborral ebben a receptben.