r
Nosalty Logó

Gyömbéres fehérboros pulykamáj

cukormentes laktózt tartalmaz gluténmentes tejet tartalmaz tojásmentes
Iaklazs
Gyömbéres fehérboros pulykamáj
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
  • 14% Fehérje
  • 5% Szénhidrát
  • 15% Zsír
Összesen 450 kcal
  • 14% Fehérje
  • 5% Szénhidrát
  • 15% Zsír
Összesen 1799 kcal
  • 14% Fehérje
  • 5% Szénhidrát
  • 15% Zsír
Összesen 143 kcal
  • 14% Fehérje
  • 5% Szénhidrát
  • 15% Zsír
  • 65% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • A vitamin (RAE):
  • Retinol - A vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    27.7 g

Zsír

  • Összesen
    29.7 g
  • Telített zsírsav
    16 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    7 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    3 g
  • Koleszterin
    573 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    954.7 g
  • Cink
    4 mg
  • Szelén
    88 mg
  • Kálcium
    200 mg
  • Vas
    11 mg
  • Magnézium
    36 mg
  • Foszfor
    380 mg
  • Nátrium
    233 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    10.1 g
  • Cukor
    5 mg
  • Élelmi rost
    0 mg

VÍZ

  • Összesen
    128.1 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    10244 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    25 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    35 mg
  • D vitamin:
    63 micro
  • K vitamin:
    2 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    3 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    14 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    848 micro
  • Kolin:
    286 mg
  • Retinol - A vitamin:
    10238 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    76 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    2 micro
Összesen 450 kcal
  • 14% Fehérje
  • 5% Szénhidrát
  • 15% Zsír
  • 65% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • A vitamin (RAE):
  • Retinol - A vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    110.7 g

Zsír

  • Összesen
    118.9 g
  • Telített zsírsav
    64 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    28 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    12 g
  • Koleszterin
    2290 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    3818.9 g
  • Cink
    18 mg
  • Szelén
    352 mg
  • Kálcium
    801 mg
  • Vas
    46 mg
  • Magnézium
    146 mg
  • Foszfor
    1520 mg
  • Nátrium
    930 mg
  • Réz
    4 mg
  • Mangán
    3 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    40.5 g
  • Cukor
    22 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    512.4 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    40974 micro
  • B6 vitamin:
    6 mg
  • B12 Vitamin:
    99 micro
  • E vitamin:
    4 mg
  • C vitamin:
    139 mg
  • D vitamin:
    250 micro
  • K vitamin:
    8 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    11 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    57 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    3391 micro
  • Kolin:
    1145 mg
  • Retinol - A vitamin:
    40951 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    306 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    9 micro
Összesen 1799 kcal
  • 14% Fehérje
  • 5% Szénhidrát
  • 15% Zsír
  • 65% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • A vitamin (RAE):
  • Retinol - A vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    8.8 g

Zsír

  • Összesen
    9.4 g
  • Telített zsírsav
    5 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    2 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    182 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    303.1 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    28 mg
  • Kálcium
    64 mg
  • Vas
    4 mg
  • Magnézium
    12 mg
  • Foszfor
    121 mg
  • Nátrium
    74 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    3.2 g
  • Cukor
    2 mg
  • Élelmi rost
    0 mg

VÍZ

  • Összesen
    40.7 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    3252 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    8 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    11 mg
  • D vitamin:
    20 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    4 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    269 micro
  • Kolin:
    91 mg
  • Retinol - A vitamin:
    3250 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    24 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    1 micro
Összesen 143 kcal

Hozzávalók

Elkészítés

  1. A májat megtisztítjuk, eltávolítjuk az epevezeték maradékait, inasabb részeket. Majd pár órára fokhagymás tejbe áztatjuk.
  2. Egy serpenyőbe pár csepp olajat cseppentünk, hogy ne ragadjon le a máj, de tényleg csak pár cseppet. A májat kitesszük egy tányérba, és pár gerezd fokhagymát még ráreszelünk, összeforgatjuk vele.
  3. A májszeleteket a serpenyőbe helyezzük és rádaraboljuk a vajat. Alacsony lángon sütjük a májat. Ahogy olvad a vaj, fel-felemeljük a májszeleteket, hogy oda is belecsorogjon a vaj.
  4. Pár csipet őrölt szerecsendiót és kicsit több csipet gyömbérport szórunk a máj felszínére, majd 1-2 perc múlva megfordítjuk a májszeleteket, és ugyanígy megszórjuk fűszerrel a másik oldalt is.
  5. 3-4 percig sütjük, végig alacsony lángon, meg is fordítgatjuk a szeleteket. Majd felöntjük 1-2 dl fehérborral. Lefedjük egy tányérral 1 percre.
  6. Levesszük a tányért, megfordítjuk a szeleteket, és megint lefedjük egy percre a tányérral. Ez azért kell, hogy párolódjon a máj a borgőzben.
  7. Levesszük a tányért, és addig sütjük tovább a májat, amíg egy villával azt megszúrva már nem szivárog jelentősen a vér a májból. Megéri nem teljesen keményre sütni, mert úgy ízletesebb, nem baj, ha csak addig sütjük, hogy még épp egy-két csepp vér ki tud folyni belőle nyomásra. Elvágva ilyenkor már nem véres a máj, de még rózsaszín a közepe.
  8. Olajon először barnára pirított, majd megfőzött rizzsel tálaljuk.
  • Sütés ideje: 15 perc
  • Elkészítettem: 2 alkalommal
  • Receptkönyvben: 6
  • Tegnapi nézettség: 0
  • 7 napos nézettség: 1
  • Össznézettség: 1178
  • Feltöltés dátuma: 2014. november 12.

Receptkategóriák

Receptjellemzők

Felhasználó képe
Iaklazs 1 recept

A pulykamájat találom a liba- és kacsamáj után a legízletesebbnek. Nincs erős utóíze, és megfelelő sütési idő választásával finom, puha állaga lesz az elkészített májnak. Szeretek bátran főzni, és a fűszereket alkalmazni. Szeretem a meglepő párosításokat, ahol mégis jól harmonizáló ízeket kapunk, így került össze a máj a gyömbérrel, szerecsendióval és fehérborral ebben a receptben.

Hozzávalók

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...