Guacamole 3.
- 2% Fehérje
- 12% Szénhidrát
- 9% Zsír
A guacamolehoz
-
190g avokádó225 kcal
-
2g fokhagyma2 kcal
-
80g paradicsom14 kcal
-
10g vöröshagyma4 kcal
-
90g tejföl178 kcal
-
0g chili0 kcal
-
200g lime50 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
A mártogatáshoz
-
40g tortilla chips199 kcal
- 2% Fehérje
- 12% Szénhidrát
- 9% Zsír
A guacamolehoz
-
950g avokádó1125 kcal
-
9g fokhagyma12 kcal
-
400g paradicsom72 kcal
-
50g vöröshagyma18 kcal
-
450g tejföl891 kcal
-
0g chili0 kcal
-
1000g lime252 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
A mártogatáshoz
-
200g tortilla chips994 kcal
- 2% Fehérje
- 12% Szénhidrát
- 9% Zsír
A guacamolehoz
-
31.1g avokádó37 kcal
-
0.3g fokhagyma0 kcal
-
13.1g paradicsom2 kcal
-
1.6g vöröshagyma1 kcal
-
14.7g tejföl29 kcal
-
0g chili0 kcal
-
32.7g lime8 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
A mártogatáshoz
-
6.5g tortilla chips32 kcal
- 2% Fehérje
- 12% Szénhidrát
- 9% Zsír
- 77% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
C vitamin:
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Likopin
Fehérje
-
Összesen 9.7 g
Zsír
-
Összesen 47.5 g
-
Telített zsírsav 13 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 21 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 7 g
-
Koleszterin 53 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 794.8 g
-
Cink 2 mg
-
Szelén 8 mg
-
Kálcium 218 mg
-
Vas 3 mg
-
Magnézium 104 mg
-
Foszfor 290 mg
-
Nátrium 170 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 65.3 g
-
Cukor 10 mg
-
Élelmi rost 17 mg
VÍZ
-
Összesen 402.5 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 162 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 5 mg
-
C vitamin: 76 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 39 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 4 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 155 micro
-
Kolin: 60 mg
-
Retinol - A vitamin: 109 micro
-
α-karotin 137 micro
-
β-karotin 535 micro
-
β-crypt 63 micro
-
Likopin 2058 micro
-
Lut-zea 963 micro
- 2% Fehérje
- 12% Szénhidrát
- 9% Zsír
- 77% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
C vitamin:
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Likopin
Fehérje
-
Összesen 48.7 g
Zsír
-
Összesen 237.4 g
-
Telített zsírsav 66 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 107 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 36 g
-
Koleszterin 266 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 3973.9 g
-
Cink 11 mg
-
Szelén 41 mg
-
Kálcium 1089 mg
-
Vas 13 mg
-
Magnézium 518 mg
-
Foszfor 1448 mg
-
Nátrium 849 mg
-
Réz 2 mg
-
Mangán 2 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 326.6 g
-
Cukor 49 mg
-
Élelmi rost 86 mg
VÍZ
-
Összesen 2012.3 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 808 micro
-
B6 vitamin: 3 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 26 mg
-
C vitamin: 379 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 193 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 2 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 20 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 777 micro
-
Kolin: 299 mg
-
Retinol - A vitamin: 545 micro
-
α-karotin 685 micro
-
β-karotin 2675 micro
-
β-crypt 315 micro
-
Likopin 10292 micro
-
Lut-zea 4814 micro
- 2% Fehérje
- 12% Szénhidrát
- 9% Zsír
- 77% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
C vitamin:
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Likopin
Fehérje
-
Összesen 1.6 g
Zsír
-
Összesen 7.8 g
-
Telített zsírsav 2 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 3 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 9 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 129.9 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 1 mg
-
Kálcium 36 mg
-
Vas 0 mg
-
Magnézium 17 mg
-
Foszfor 47 mg
-
Nátrium 28 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 10.7 g
-
Cukor 2 mg
-
Élelmi rost 3 mg
VÍZ
-
Összesen 65.8 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 26 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 12 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 6 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 25 micro
-
Kolin: 10 mg
-
Retinol - A vitamin: 18 micro
-
α-karotin 22 micro
-
β-karotin 87 micro
-
β-crypt 10 micro
-
Likopin 336 micro
-
Lut-zea 157 micro
Hozzávalók
A guacamolehoz
-
4 db paradicsom
-
1 kis fej vöröshagyma
-
450 g tejföl
-
só ízlés szerint
-
bors ízlés szerint
A mártogatáshoz
Elkészítés
A guacamolehoz
- Az avokádót kettévágjuk, kiszedjük a magját, és egy kanállal kikanalazzuk a húsát. Beletesszük egy tálba, villával összetörjük, ésmeglocsoljuk a limevagy citrom levével. Az utóbbi azért is kell, hogy ne színeződjön el az avokádó.
- A vöröshagymátfelaprítjuk, és feltesszük egy ici-pici olívaolajon a gázra. A fokhagymát pépesre reszeljük, és a chilipaprikát is apróra vágjuk, majd hozzáadjuk az avokádóhoz.
- Hozzáadjuk az aranybarnára pirult vöröshagymát is, és botmixerrel pépesre keverjük.
- A 4 paradicsomot apró darabokra vágjuk, és azt is hozzáadjuk az avokádókrémhez.
- Összekeverjük, sózzuk, borsozzuk ízlés szerint.
- Ezt követően betesszük a hűtőbe egy kis időre (15 perc), hogy az ízek összeérjenek.
- Receptkönyvben: 82
- Tegnapi nézettség: 0
- 7 napos nézettség: 1
- Össznézettség: 16637
- Feltöltés dátuma: 2010. február 24.
Ajánló
Úgy is elkészíthetjük, hogy vöröshagyma helyett lilahagymát használunk, azt pirítani sem kell. Én így is, úgy is készítettem már, és meg kell mondjam, mindenhogy nagyon finom. A Nagymamám még reszelt sajtot is rak bele... :o)
Receptjellemzők
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- konyhatechnológia:
-
- vegetáriánus:
-
- Speciális étrendek:
Igazság szerint én sem az igazi guacamolet készítem, mert szerintem így sokkal finomabb, de találtam egy receptet, ami egyben vicces is, ez Váncsa István Ezeregy recept című szakácskönyvében található : "GUACAMOLE Avokadóhús, finomra vágott zöld chili, fokhagyma, citromlé. Alapvető jelentőségű táplálék, részint a szegény mexikóiak, részint az egészségmániás és gazdag európaiak fogyasztják; állítólag csökkenti a koleszterinszintet, regenerálja az érfalakat, elmulasztja a szürke hályogot, a lúdtalpat és az impotenciát, továbbá a tőzsdekrach, az autóbaleset és az adóhivatal ellen is védelmet nyújt. Bonyolultságát tekintve a guacamole a zsíros kenyér szintje alatt marad, a guacamole ugyanis, ha szigorúbban nézzük, nem is étel, hanem az avokadó fogyasztásának technikája. Az avokadót úgy esszük, hogy a húsát kikanalazzuk a héjból, összetörjük, beledolgozunk egy jó adag chilit, sózzuk, ennyi. Ehhez képest a guacamole készítésének valóságos iskolái vannak. A legszigorúbban ortodox, fundamentalista irányzat képviselői szerint guacamole csakis Mexikóban készíthető, ugyanis a lényege az avokadó maga, márpedig e célra alkalmas avokadó egyedül Mexikóban terem. Mások azt mondják, hogy ez ugyan igaz, de azért próbálkozzunk, megint mások akként vélekednek, hogy jónak tekinthető minden olyan guacamole, amely a gyümölcs ízét - függetlenül annak származásától - érvényesülni hagyja. A közvélekedés ezzel szemben afelé tendál, hogy azért a guacamoléba kell egy kis citromlé, korianderzöld, fokhagyma, finomra vágott vöröshagyma, esetleg tejföl, netán római kömény, de csak egy leheletnyi, aztán semmi más. Végezetül vannak az újhullámos, neobarokk-posztmodern őrültek, akik szerint mehet bele szezámmag, savanyított gyömbér, almaborecet, wasabi. Vagy akár brokkoli, majonéz, parmezán, cheddar, curry por, worcester, tequila, Monterey Jack, chorizo, és mindez együtt. Én a magam részéről a puristákhoz állok közelebb, azaz szerintem Isten az avokadót elég jól kitalálta, nem hiányzik abból semmi. Más kérdés, hogy némi erős paprika, fokhagyma és citromlé sohase árt, ezért aztán a guacamole összetétele az én fogalmaim szerint: pépesített avokadóhús, finomra vágott zöld chili, kis fokhagyma, pár csepp citromlé, tortilla chips. Ez így nagyon finom, másrészt meg minden javasasszony, sámán, vajákos és csodadoktor szerint roppant egészséges, tehát a guacamole fogyasztása közben az ember büszkén gondol arra, hogy íme, a halhatatlanok ételét fogyasztom, noha ezzel az erővel ehetnék csülköt is." Manapság már nagyon sok helyen lehet kapni avokádót, de olyat nagyon nehezen, ami igazán érett és puha. Ezért, ha csak keményet találunk, akkor sincs semmi baj, egy pár napra betesszük a gyümölcskosarunkba, és megpuhul. :o)