r
Nosalty Logó

Guacamole 3.

cukormentes laktózt tartalmaz gluténmentes tejet tartalmaz tojásmentes
NS
Guacamole 3.
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Összesen
perc
hidegkonyha
  • 2% Fehérje
  • 12% Szénhidrát
  • 9% Zsír

A guacamolehoz

A mártogatáshoz

Összesen 672 kcal
  • 2% Fehérje
  • 12% Szénhidrát
  • 9% Zsír

A guacamolehoz

A mártogatáshoz

Összesen 3364 kcal
  • 2% Fehérje
  • 12% Szénhidrát
  • 9% Zsír

A guacamolehoz

A mártogatáshoz

Összesen 109 kcal
  • 2% Fehérje
  • 12% Szénhidrát
  • 9% Zsír
  • 77% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Likopin

Fehérje

  • Összesen
    9.7 g

Zsír

  • Összesen
    47.5 g
  • Telített zsírsav
    13 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    21 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    7 g
  • Koleszterin
    53 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    794.8 g
  • Cink
    2 mg
  • Szelén
    8 mg
  • Kálcium
    218 mg
  • Vas
    3 mg
  • Magnézium
    104 mg
  • Foszfor
    290 mg
  • Nátrium
    170 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    65.3 g
  • Cukor
    10 mg
  • Élelmi rost
    17 mg

VÍZ

  • Összesen
    402.5 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    162 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    5 mg
  • C vitamin:
    76 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    39 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    4 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    155 micro
  • Kolin:
    60 mg
  • Retinol - A vitamin:
    109 micro
  • α-karotin
    137 micro
  • β-karotin
    535 micro
  • β-crypt
    63 micro
  • Likopin
    2058 micro
  • Lut-zea
    963 micro
Összesen 672 kcal
  • 2% Fehérje
  • 12% Szénhidrát
  • 9% Zsír
  • 77% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Likopin

Fehérje

  • Összesen
    48.7 g

Zsír

  • Összesen
    237.4 g
  • Telített zsírsav
    66 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    107 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    36 g
  • Koleszterin
    266 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    3973.9 g
  • Cink
    11 mg
  • Szelén
    41 mg
  • Kálcium
    1089 mg
  • Vas
    13 mg
  • Magnézium
    518 mg
  • Foszfor
    1448 mg
  • Nátrium
    849 mg
  • Réz
    2 mg
  • Mangán
    2 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    326.6 g
  • Cukor
    49 mg
  • Élelmi rost
    86 mg

VÍZ

  • Összesen
    2012.3 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    808 micro
  • B6 vitamin:
    3 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    26 mg
  • C vitamin:
    379 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    193 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    2 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    20 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    777 micro
  • Kolin:
    299 mg
  • Retinol - A vitamin:
    545 micro
  • α-karotin
    685 micro
  • β-karotin
    2675 micro
  • β-crypt
    315 micro
  • Likopin
    10292 micro
  • Lut-zea
    4814 micro
Összesen 3364 kcal
  • 2% Fehérje
  • 12% Szénhidrát
  • 9% Zsír
  • 77% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Likopin

Fehérje

  • Összesen
    1.6 g

Zsír

  • Összesen
    7.8 g
  • Telített zsírsav
    2 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    3 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    9 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    129.9 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    1 mg
  • Kálcium
    36 mg
  • Vas
    0 mg
  • Magnézium
    17 mg
  • Foszfor
    47 mg
  • Nátrium
    28 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    10.7 g
  • Cukor
    2 mg
  • Élelmi rost
    3 mg

VÍZ

  • Összesen
    65.8 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    26 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    12 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    6 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    25 micro
  • Kolin:
    10 mg
  • Retinol - A vitamin:
    18 micro
  • α-karotin
    22 micro
  • β-karotin
    87 micro
  • β-crypt
    10 micro
  • Likopin
    336 micro
  • Lut-zea
    157 micro
Összesen 109 kcal

Hozzávalók

A guacamolehoz

A mártogatáshoz

Elkészítés

A guacamolehoz

  1. Az avokádót kettévágjuk, kiszedjük a magját, és egy kanállal kikanalazzuk a húsát. Beletesszük egy tálba, villával összetörjük, ésmeglocsoljuk a limevagy citrom levével. Az utóbbi azért is kell, hogy ne színeződjön el az avokádó.
  2. A vöröshagymátfelaprítjuk, és feltesszük egy ici-pici olívaolajon a gázra. A fokhagymát pépesre reszeljük, és a chilipaprikát is apróra vágjuk, majd hozzáadjuk az avokádóhoz.
  3. Hozzáadjuk az aranybarnára pirult vöröshagymát is, és botmixerrel pépesre keverjük.
  4. A 4 paradicsomot apró darabokra vágjuk, és azt is hozzáadjuk az avokádókrémhez.
  5. Összekeverjük, sózzuk, borsozzuk ízlés szerint.
  6. Ezt követően betesszük a hűtőbe egy kis időre (15 perc), hogy az ízek összeérjenek.
  • Receptkönyvben: 82
  • Tegnapi nézettség: 0
  • 7 napos nézettség: 1
  • Össznézettség: 16637
  • Feltöltés dátuma: 2010. február 24.

Ajánló

Úgy is elkészíthetjük, hogy vöröshagyma helyett lilahagymát használunk, azt pirítani sem kell. Én így is, úgy is készítettem már, és meg kell mondjam, mindenhogy nagyon finom. A Nagymamám még reszelt sajtot is rak bele... :o)

Receptkategóriák

Receptjellemzők

Igazság szerint én sem az igazi guacamolet készítem, mert szerintem így sokkal finomabb, de találtam egy receptet, ami egyben vicces is, ez Váncsa István Ezeregy recept című szakácskönyvében található : "GUACAMOLE Avokadóhús, finomra vágott zöld chili, fokhagyma, citromlé. Alapvető jelentőségű táplálék, részint a szegény mexikóiak, részint az egészségmániás és gazdag európaiak fogyasztják; állítólag csökkenti a koleszterinszintet, regenerálja az érfalakat, elmulasztja a szürke hályogot, a lúdtalpat és az impotenciát, továbbá a tőzsdekrach, az autóbaleset és az adóhivatal ellen is védelmet nyújt. Bonyolultságát tekintve a guacamole a zsíros kenyér szintje alatt marad, a guacamole ugyanis, ha szigorúbban nézzük, nem is étel, hanem az avokadó fogyasztásának technikája. Az avokadót úgy esszük, hogy a húsát kikanalazzuk a héjból, összetörjük, beledolgozunk egy jó adag chilit, sózzuk, ennyi. Ehhez képest a guacamole készítésének valóságos iskolái vannak. A legszigorúbban ortodox, fundamentalista irányzat képviselői szerint guacamole csakis Mexikóban készíthető, ugyanis a lényege az avokadó maga, márpedig e célra alkalmas avokadó egyedül Mexikóban terem. Mások azt mondják, hogy ez ugyan igaz, de azért próbálkozzunk, megint mások akként vélekednek, hogy jónak tekinthető minden olyan guacamole, amely a gyümölcs ízét - függetlenül annak származásától - érvényesülni hagyja. A közvélekedés ezzel szemben afelé tendál, hogy azért a guacamoléba kell egy kis citromlé, korianderzöld, fokhagyma, finomra vágott vöröshagyma, esetleg tejföl, netán római kömény, de csak egy leheletnyi, aztán semmi más. Végezetül vannak az újhullámos, neobarokk-posztmodern őrültek, akik szerint mehet bele szezámmag, savanyított gyömbér, almaborecet, wasabi. Vagy akár brokkoli, majonéz, parmezán, cheddar, curry por, worcester, tequila, Monterey Jack, chorizo, és mindez együtt. Én a magam részéről a puristákhoz állok közelebb, azaz szerintem Isten az avokadót elég jól kitalálta, nem hiányzik abból semmi. Más kérdés, hogy némi erős paprika, fokhagyma és citromlé sohase árt, ezért aztán a guacamole összetétele az én fogalmaim szerint: pépesített avokadóhús, finomra vágott zöld chili, kis fokhagyma, pár csepp citromlé, tortilla chips. Ez így nagyon finom, másrészt meg minden javasasszony, sámán, vajákos és csodadoktor szerint roppant egészséges, tehát a guacamole fogyasztása közben az ember büszkén gondol arra, hogy íme, a halhatatlanok ételét fogyasztom, noha ezzel az erővel ehetnék csülköt is." Manapság már nagyon sok helyen lehet kapni avokádót, de olyat nagyon nehezen, ami igazán érett és puha. Ezért, ha csak keményet találunk, akkor sincs semmi baj, egy pár napra betesszük a gyümölcskosarunkba, és megpuhul. :o)  

Hozzávalók

A guacamolehoz

A mártogatáshoz

Címlapról ajánljuk

„Ordibálhatsz, csak nem biztos, hogy ezt tolerálni fogják, és a...

Nem tervezte, hogy a szakácspályára lépjen, az újranyitást követően mégis az ő vezetésével kapott 2022-ben ismét Michelin-csillagot a Babel, amit tavaly is megtartottak. Szentesi Évával közös videósorozatuk, a Ki főzte? keretében már belekóstolt, milyen is egy kamerával farkasszemet nézni, de igazi mélyvíz volt számára a konyha után egy televíziós műsorban dolgozni. A Konyhafőnök új évadában a szintén Michelin-csillagos SALT séfjével, Tóth Szilárddal együtt csatlakozott a zsűrihez Kaszás Kornél, a Babel séfje. Vele beszélgettünk.

Szász Nóri

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...