Grillázsos-rumos diós tejszíntorta
cukrot taratalmaz
laktózt tartalmaz
glutént tartalmaz
tejet tartalmaz
tojást tartalmaz
Sienne
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
180 °C
- 8% Fehérje
- 18% Szénhidrát
- 32% Zsír
A piskótához
-
28g tojás35 kcal
-
0g só0 kcal
-
5g cukor19 kcal
-
8g finomliszt27 kcal
A forma előkészítéséhez
-
1g vaj8 kcal
-
1g finomliszt5 kcal
A krémhez
-
42g habtejszín122 kcal
-
21g mascarpone84 kcal
-
8g dió55 kcal
-
0g vanília0 kcal
-
1g sütő rum2 kcal
-
0g cukor2 kcal
-
1g habfixáló2 kcal
A grillázshoz
Összesen
429
kcal
- 8% Fehérje
- 18% Szénhidrát
- 32% Zsír
A piskótához
-
330g tojás415 kcal
-
0g só0 kcal
-
60g cukor232 kcal
-
90g finomliszt328 kcal
A forma előkészítéséhez
-
14g vaj100 kcal
-
15g finomliszt55 kcal
A krémhez
-
500g habtejszín1460 kcal
-
250g mascarpone1010 kcal
-
100g dió654 kcal
-
0g vanília0 kcal
-
8g sütő rum18 kcal
-
5g cukor19 kcal
-
8g habfixáló30 kcal
A grillázshoz
Összesen
5130
kcal
- 8% Fehérje
- 18% Szénhidrát
- 32% Zsír
A piskótához
-
21.7g tojás27 kcal
-
0g só0 kcal
-
3.9g cukor15 kcal
-
5.9g finomliszt22 kcal
A forma előkészítéséhez
-
0.9g vaj7 kcal
-
1g finomliszt4 kcal
A krémhez
-
32.9g habtejszín96 kcal
-
16.4g mascarpone66 kcal
-
6.6g dió43 kcal
-
0g vanília0 kcal
-
0.5g sütő rum1 kcal
-
0.3g cukor1 kcal
-
0.5g habfixáló2 kcal
A grillázshoz
Összesen
337
kcal
- 8% Fehérje
- 18% Szénhidrát
- 32% Zsír
- 42% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 8.9 g
Zsír
-
Összesen 35.6 g
-
Telített zsírsav 11 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 6 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 9 g
-
Koleszterin 139 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 298.9 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 11 mg
-
Kálcium 60 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 34 mg
-
Foszfor 141 mg
-
Nátrium 49 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 19.7 g
-
Cukor 11 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 47.2 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 163 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 29 micro
-
K vitamin: 2 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 32 micro
-
Kolin: 86 mg
-
Retinol - A vitamin: 161 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 29 micro
-
β-crypt 2 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 125 micro
Összesen
429
kcal
- 8% Fehérje
- 18% Szénhidrát
- 32% Zsír
- 42% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 106.2 g
Zsír
-
Összesen 427.5 g
-
Telített zsírsav 133 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 77 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 105 g
-
Koleszterin 1665 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 3586.6 g
-
Cink 12 mg
-
Szelén 138 mg
-
Kálcium 724 mg
-
Vas 12 mg
-
Magnézium 409 mg
-
Foszfor 1689 mg
-
Nátrium 591 mg
-
Réz 4 mg
-
Mangán 8 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 236.9 g
-
Cukor 131 mg
-
Élelmi rost 16 mg
VÍZ
-
Összesen 566.9 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 1957 micro
-
B6 vitamin: 2 mg
-
B12 Vitamin: 4 micro
-
E vitamin: 9 mg
-
C vitamin: 6 mg
-
D vitamin: 353 micro
-
K vitamin: 21 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 2 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 4 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 380 micro
-
Kolin: 1029 mg
-
Retinol - A vitamin: 1929 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 346 micro
-
β-crypt 26 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 1498 micro
Összesen
5130
kcal
- 8% Fehérje
- 18% Szénhidrát
- 32% Zsír
- 42% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 7 g
Zsír
-
Összesen 28.1 g
-
Telített zsírsav 9 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 5 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 7 g
-
Koleszterin 110 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 236 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 9 mg
-
Kálcium 48 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 27 mg
-
Foszfor 111 mg
-
Nátrium 39 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 15.6 g
-
Cukor 9 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 37.3 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 129 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 23 micro
-
K vitamin: 1 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 25 micro
-
Kolin: 68 mg
-
Retinol - A vitamin: 127 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 23 micro
-
β-crypt 2 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 99 micro
Összesen
337
kcal
Hozzávalók
A piskótához
-
6 db tojás
-
1 csipet só
-
6 ek cukor
-
6 evőkanál finomliszt
A forma előkészítéséhez
-
1 ek vaj
-
1 evőkanál finomliszt
A krémhez
-
5 dl habtejszín
-
10 dkg dió
-
0.5 db vanília
-
1 teáskanál cukor (vagy édesítőpor, esetleg ezek keveréke, én mesterséges poralakú édesítőszerrel készítem)
A grillázshoz
-
4 ek cukor
Elkészítés
A piskótához
- Először elkészítjük a grillázst. Egy száraz teflonserpenyőbe tesszük a cukrot, és a tűzhely fölött olvadásig kevergetjük, beleszórjuk a vagdalt magot, majd 1-2 percig, a mag és cukor aranyszínűvé válásáig kevergetjük, majd vajjal enyhén megkent tepsire öntjük, laposra simítjuk, kenjük, és várunk, amíg megszilárdul, kihűl.
- Akkor felvesszük a talapzatról, és durvára összetörjük (kézzel, késsel, kés lapjával vagy akár klopfolóval).
- Tejszínt habfixálóval vagy instant zselatinnal kemény habbá verjük, félidőben édesítjük, vaníliával ízesítjük. Mikor már kemény a hab, a habverővel beledolgozzuk a pohár mascarponét (anélkül is jó, csak így még több lesz a krém, és jobban "megáll").
- Beleszórjuk a darált diót, és rummal ízesítjük, könnyedén fakanállal vagy kézi habverővel elkeverjük.
- A piskótát 2 részre vágjuk, a közepébe beletesszük a krém kicsit több, mint felét, rátesszük a felső lapot.
- Megkenjük a torta oldalát (tetejét még nem!!) krémmel, majd egy lapát segítségével két lapos tenyerünk közé vesszük a tortát, és végig gurítjuk a grillázsdarabokat tartalmazó tepsin, míg egyenletesen "bepanírozódik" az oldala.
- Tortatányérra fektetjük a piskótát, majd a maradék krémet elsimítjuk a torta tetején, élein, és a maradék grillázzsal megszórjuk.
- 3-4 órára, de még jobb, ha egy egész éjszakára hidegre állítjuk.
- Sütés hőfoka: 180 °C
- Tepsi mérete: 26
- Sütés ideje: 30 perc
- Elkészítettem: 10 alkalommal
- Receptkönyvben: 62
- Tegnapi nézettség: 2
- 7 napos nézettség: 8
- Össznézettség: 4014
- Feltöltés dátuma: 2013. január 30.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- vegetáriánus:
-
- alkalom:
Sienne
16 recept
Régi alapreceptem, tulajdonképpen minden tortám "alapja" ez a tejszínhab krém. Sokkal könnyebb, mint egy vajkrém, cseppet se tömény. Bármit el lehet vele készíteni (a szokásos vajkrém vagy vaj+pudingkrém - alias főzött krém - helyett). Aki egyszer kipróbálja, rájön, miről beszélek. Ez a rumos diós különösen nagyon finom...