Grillázsos gesztenyekrémes torta
- 4% Fehérje
- 47% Szénhidrát
- 26% Zsír
A tésztához
-
21g tojás26 kcal
-
8g cukor29 kcal
-
6g finomliszt23 kcal
-
3 kcal
-
0g sütőpor0 kcal
-
0g só0 kcal
A krémhez
-
13g porcukor48 kcal
-
25g margarin179 kcal
-
31g gesztenyemassza56 kcal
-
3g víz0 kcal
A grillázshoz
- 4% Fehérje
- 47% Szénhidrát
- 26% Zsír
A tésztához
-
165g tojás208 kcal
-
60g cukor232 kcal
-
50g finomliszt182 kcal
-
23 kcal
-
2g sütőpor1 kcal
-
0g só0 kcal
A krémhez
-
100g porcukor387 kcal
-
200g margarin1434 kcal
-
250g gesztenyemassza448 kcal
-
24g víz0 kcal
A grillázshoz
- 4% Fehérje
- 47% Szénhidrát
- 26% Zsír
A tésztához
-
17.4g tojás22 kcal
-
6.3g cukor24 kcal
-
5.3g finomliszt19 kcal
-
1.1g cukrozatlan kakaópor2 kcal
-
0.2g sütőpor0 kcal
-
0g só0 kcal
A krémhez
-
10.5g porcukor41 kcal
-
21g margarin151 kcal
-
26.3g gesztenyemassza47 kcal
-
2.5g víz0 kcal
A grillázshoz
- 4% Fehérje
- 47% Szénhidrát
- 26% Zsír
- 23% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
A vitamin (RAE):
-
Retinol - A vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 4.4 g
Zsír
-
Összesen 24.9 g
-
Telített zsírsav 5 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 11 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 8 g
-
Koleszterin 68 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 200 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 8 mg
-
Kálcium 36 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 17 mg
-
Foszfor 91 mg
-
Nátrium 47 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 45.4 g
-
Cukor 28 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 21.9 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 234 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 2 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 15 micro
-
K vitamin: 23 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 14 micro
-
Kolin: 59 mg
-
Retinol - A vitamin: 221 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 153 micro
-
β-crypt 2 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 93 micro
- 4% Fehérje
- 47% Szénhidrát
- 26% Zsír
- 23% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
A vitamin (RAE):
-
Retinol - A vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 35.3 g
Zsír
-
Összesen 199.2 g
-
Telített zsírsav 38 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 86 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 66 g
-
Koleszterin 540 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 1600.2 g
-
Cink 4 mg
-
Szelén 66 mg
-
Kálcium 287 mg
-
Vas 6 mg
-
Magnézium 133 mg
-
Foszfor 727 mg
-
Nátrium 375 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 2 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 363.4 g
-
Cukor 221 mg
-
Élelmi rost 7 mg
VÍZ
-
Összesen 175.2 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 1871 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 20 mg
-
C vitamin: 1 mg
-
D vitamin: 119 micro
-
K vitamin: 188 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 116 micro
-
Kolin: 470 mg
-
Retinol - A vitamin: 1768 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 1224 micro
-
β-crypt 13 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 746 micro
- 4% Fehérje
- 47% Szénhidrát
- 26% Zsír
- 23% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
A vitamin (RAE):
-
Retinol - A vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 3.7 g
Zsír
-
Összesen 20.9 g
-
Telített zsírsav 4 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 9 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 7 g
-
Koleszterin 57 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 168.3 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 7 mg
-
Kálcium 30 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 14 mg
-
Foszfor 76 mg
-
Nátrium 39 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 38.2 g
-
Cukor 23 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 18.4 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 197 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 2 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 13 micro
-
K vitamin: 20 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 12 micro
-
Kolin: 49 mg
-
Retinol - A vitamin: 186 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 129 micro
-
β-crypt 1 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 78 micro
Hozzávalók
A tésztához
-
3 db tojás
-
6 dkg cukor
-
5 dkg finomliszt
-
1 dkg cukrozatlan kakaópor
-
1 kk sütőpor
-
1 csipet só
A krémhez
A grillázshoz
-
6 dkg cukor
Elkészítés
A tésztához
- A tésztához a tojásokat kettéválasztjuk. A fehérjét egy csipet sóval kemény habbá verjük, a sárgáját a cukorral robotgéppel fehéredésig keverjük, aztán fakanállal összedolgozzuk gyorsan a felvert hab 1/3-ával, és hozzászitáljuk a kakaós-sütőporos lisztet. Ezt is gyorsan elkeverjük, és aztán nagyon óvatosan hozzádolgozzuk a maradék tojásfehérjehabot.
- (Én úgy sütöm meg, hogy lapos tepsire sütőpapírt teszek, erre rakom rá a méretre állított tortagyűrűt. Nem kell sem vajazgatni, sem lisztezgetni.) De természetesen "normál" tortaformában is megsüthető, ezt valószínűleg ki kell kenni és lisztezni.
- Előmelegített sütőben (légkeverés nélkül 220 C-on) megsül. Tűpróba!
- Ha a tészta megsült, körbevágjuk, lehúzzuk az aljáról a sütőpapírt, és rácsra tesszük hűlni.
- Amíg a tortalap hűl, addig a szobahőmérsékletű margarint a porcukorral robotgéppel alaposan kikeverjük, majd hozzáreszeljük a felengedett, szobahőmérsékletű gesztenyemasszát és a vizet, és tovább keverjük. Amennyiben a gesztenyemassza nem ízesített, akkor külön rummal/rumaromával, és esetleg egy kis plusz porcukorral még ízesíteni kell.
- A grillázshoz a diót apróra vágjuk (de azért ne legyen belőle zuzalék!). Egy száraz lábasban elkezdjük folyton kevergetve hevíteni a cukrot, és mikor szép világos a karamell, akkor hozzáadjuk a diót, és jól átforgatjuk. Ha esetleg kevésnek érezzük a karamell arányát a dióhoz képest, akkor még nyugodtan adhatunk hozzá plusz cukrot, mert a diótól is függ, mennyit vesz fel.
- A grillázst sütőpapírra borítjuk, és amennyire csak tudjuk szétterítjük/elvékonyítjuk. Hagyjuk kihűlni, majd összetördeljük, amilyen kicsire csak sikerül.
- A kihűlt tortalapot 3-ba vágjuk. Az első lapot megkenjük a krémmel, majd megszórjuk grillázzsal, aztán újra tortalap-krém-grillázs, majd a legfelső lap. Erre is és a torta oldalaira is krém kerül, a tetejére grillázs.
- Egy éjszakát jó, ha hűvös helyen pihen!
- Sütés hőfoka: 200 °C
- Sütés módja: hőlégkeveréses
- Tepsi mérete: 18
- Sütés ideje: 15 perc
- Elkészítettem: 2 alkalommal
- Receptkönyvben: 47
- Tegnapi nézettség: 1
- 7 napos nézettség: 4
- Össznézettség: 4795
- Feltöltés dátuma: 2011. november 16.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- vegetáriánus:
-
- alkalom:
Az alapreceptet a Nők Lapja Konyha 2011. októberi számában találtam, és - mivel régen nagymamám nagyon finom gesztenyetortát tudott csinálni, és úgyis közeledett apukám születésnapja - gondoltam kipróbálom. Elég vegyes lett a végeredmény. A krémje az eredeti recept alapján is elég finom volt, de a tésztája nekem szörnyen lapos, és túlságosan tömör lett. Egyáltalán nem hasonlított a nagymamáméra :( Így gondoltam egyet, és a legközelebbi családi ebédre már a saját verziómmal álltam elő. A tésztáját könnyű kakaós piskótára cseréltem, ami magasra feljött, így rétegezni lehetett, amolyan "tortásabb" lett. A grillázsból pedig jutott nem csak a tetejére, hanem minden rétegbe! Győzelem! Elfogyott az utolsó morzsáig. Megjegyzés: a férjem szerint feltétlenül igényel maga mellé tejszínhabot, és hát ... ez valószínűleg így igaz!