Graham-lisztes magos kenyér vadkovásszal
cukrot taratalmaz
laktózmentes
glutént tartalmaz
tejmentes
tojásmentes
Fahéj
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
230 °C
vadkovászos
- 9% Fehérje
- 46% Szénhidrát
- 4% Zsír
-
25g kovász46 kcal
-
1g szőlőcukor2 kcal
-
1g sikér5 kcal
-
25g graham-liszt83 kcal
-
125g kenyérliszt bl80451 kcal
-
88g víz0 kcal
-
3g só0 kcal
-
18g napraforgómag102 kcal
Összesen
689
kcal
- 9% Fehérje
- 46% Szénhidrát
- 4% Zsír
-
100g kovász182 kcal
-
2g szőlőcukor7 kcal
-
5g sikér19 kcal
-
100g graham-liszt332 kcal
-
500g kenyérliszt bl801805 kcal
-
350g víz0 kcal
-
11g só0 kcal
-
70g napraforgómag409 kcal
Összesen
2754
kcal
- 9% Fehérje
- 46% Szénhidrát
- 4% Zsír
-
8.8g kovász16 kcal
-
0.2g szőlőcukor1 kcal
-
0.4g sikér2 kcal
-
8.8g graham-liszt29 kcal
-
43.9g kenyérliszt bl80159 kcal
-
30.8g víz0 kcal
-
1g só0 kcal
-
6.2g napraforgómag36 kcal
Összesen
243
kcal
- 9% Fehérje
- 46% Szénhidrát
- 4% Zsír
- 41% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Szelén
-
Kálcium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
-
B6 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 23.2 g
Zsír
-
Összesen 11.6 g
-
Telített zsírsav 1 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 3 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 5 g
-
Koleszterin 0 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 1653.3 g
-
Cink 3 mg
-
Szelén 67 mg
-
Kálcium 47 mg
-
Vas 3 mg
-
Magnézium 121 mg
-
Foszfor 334 mg
-
Nátrium 1075 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 2 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 122.9 g
-
Cukor 2 mg
-
Élelmi rost 8 mg
VÍZ
-
Összesen 109.4 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 1 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 7 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 1 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 4 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 91 micro
-
Kolin: 32 mg
-
Retinol - A vitamin: 0 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 8 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 156 micro
Összesen
689
kcal
- 9% Fehérje
- 46% Szénhidrát
- 4% Zsír
- 41% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Szelén
-
Kálcium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
-
B6 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 92.8 g
Zsír
-
Összesen 46.4 g
-
Telített zsírsav 5 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 14 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 21 g
-
Koleszterin 0 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 6613 g
-
Cink 11 mg
-
Szelén 267 mg
-
Kálcium 190 mg
-
Vas 12 mg
-
Magnézium 485 mg
-
Foszfor 1337 mg
-
Nátrium 4299 mg
-
Réz 3 mg
-
Mangán 9 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 491.6 g
-
Cukor 6 mg
-
Élelmi rost 32 mg
VÍZ
-
Összesen 437.6 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 2 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 27 mg
-
C vitamin: 1 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 3 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 2 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 16 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 365 micro
-
Kolin: 127 mg
-
Retinol - A vitamin: 0 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 31 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 624 micro
Összesen
2754
kcal
- 9% Fehérje
- 46% Szénhidrát
- 4% Zsír
- 41% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Szelén
-
Kálcium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
-
B6 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 8.2 g
Zsír
-
Összesen 4.1 g
-
Telített zsírsav 0 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 1 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 2 g
-
Koleszterin 0 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 581.1 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 23 mg
-
Kálcium 17 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 43 mg
-
Foszfor 117 mg
-
Nátrium 378 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 43.2 g
-
Cukor 1 mg
-
Élelmi rost 3 mg
VÍZ
-
Összesen 38.5 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 0 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 2 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 0 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 32 micro
-
Kolin: 11 mg
-
Retinol - A vitamin: 0 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 3 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 55 micro
Összesen
243
kcal
Hozzávalók
-
100 g kovász
-
10 dkg graham-liszt
-
50 dkg kenyérliszt bl80
-
7 dkg napraforgómag (5-10 dkg mag tetszés szerint (nálam napraforgómag, tökmag, mandula, szezámmag))
Elkészítés
- A kovászt 1 dl vízzel, majd 10 dkg kenyérliszttel elkeverjük. Szobahőmérsékleten hagyjuk kb. 5 órát, hogy szépen megkeljen.
- Ha aktív lett, hozzáadunk 2,5 dl vizet, a cukrot, a sikért, a maradék liszteket, a sót, és jól összedolgozzuk -esetleg még kis vizet adva hozzá-, hogy közepesen lágy tésztát kapjunk. 10 percet pihentetjük.
- Dagasztunk rajta, majd megint 10 percet pihentetjük.
- Harmadszor is megdagasztjuk, majd langyos helyen letakarva kelesztjük 1,5 órát.
- A tésztát finoman széthúzkodjuk, megszórjuk magvakkal, meghajtogatjuk fentről le háromba, jobbról-balra szintén háromba, és letakarva kelesztjük 1 órát.
- Megint finoman lelapogatjuk, széthúzkodjuk, megszórjuk magvakkal, meghajtogatjuk fentről le háromba, jobbról-balra szintén háromba, és letakarva kelesztjük még 1 órát.
- Kilapogatjuk, széthúzkodjuk 30x30-as négyzetté, megint magvakkal szórjuk, majd lazán feltekerjük. Enyhén zsírozott formába tesszük, és megint kelesztjük letakarva 1,5-2 órát.
- Közben előmelegítjük a sütőt 230°C-ra, az aljába kis edénybe vizet teszünk.
- A tésztát bekenjük vízzel, éles késsel bevagdossuk, lefedjük, és a gőzös sütőbe tesszük.
- Fél óra múlva a fedőt eltávolítjuk, a hőt levesszük 200°C-ra, vagy hőlégkeverés mellett 180°C-ra , és még legalább 20 percig sütjük, amíg szép barna színt nem kap.
- Ha kész, kivesszük a formából, lekenjük hideg vízzel, és rácson nagyjuk kihűlni.
- Sütés hőfoka: 230 °C
- Sütés módja: alul-felül sütés
- Sütés ideje: 50 perc
- Elkészítettem: 2 alkalommal
- Receptkönyvben: 34
- Tegnapi nézettség: 0
- 7 napos nézettség: 1
- Össznézettség: 5008
- Feltöltés dátuma: 2013. június 15.
Ajánló
A vadkovászos tészta ragacsosabb, mint élesztős párja. Ha dolgozunk vele, kenjünk kis étolajat vagy zsírt a kezünkre, úgy kevésbé ragad. A kelesztő edényt is kenjük ki éppen ezen okból. Ha ruhában kelesztjük, akkor azt szórjuk be bőven tk liszttel.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- konyhatechnológia:
-
- vegetáriánus:
-
- Speciális étrendek:
Fahéj
288 recept
Már elég erős az Ancsa kovászom ahhoz, hogy megemelje a magvas, graham-lisztes kenyeret is. Egyre többet rakosgatok bele minden kenyérnél, kíváncsi vagyok, mennyivel tud megbirkózni. Eddig még becsületesen "emelget", a kenyér puha és levegős, s közben egyre egészségesebb. :)