r
Nosalty Logó

Graham-lisztes magos kenyér vadkovásszal

cukrot taratalmaz laktózmentes glutént tartalmaz tejmentes tojásmentes
Fahéj
Graham-lisztes magos kenyér vadkovásszal
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
230 °C
vadkovászos
  • 9% Fehérje
  • 46% Szénhidrát
  • 4% Zsír
Összesen 689 kcal
  • 9% Fehérje
  • 46% Szénhidrát
  • 4% Zsír
Összesen 2754 kcal
  • 9% Fehérje
  • 46% Szénhidrát
  • 4% Zsír
Összesen 243 kcal
  • 9% Fehérje
  • 46% Szénhidrát
  • 4% Zsír
  • 41% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Szelén
  • Kálcium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    23.2 g

Zsír

  • Összesen
    11.6 g
  • Telített zsírsav
    1 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    3 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    5 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1653.3 g
  • Cink
    3 mg
  • Szelén
    67 mg
  • Kálcium
    47 mg
  • Vas
    3 mg
  • Magnézium
    121 mg
  • Foszfor
    334 mg
  • Nátrium
    1075 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    2 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    122.9 g
  • Cukor
    2 mg
  • Élelmi rost
    8 mg

VÍZ

  • Összesen
    109.4 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    1 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    7 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    4 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    91 micro
  • Kolin:
    32 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    8 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    156 micro
Összesen 689 kcal
  • 9% Fehérje
  • 46% Szénhidrát
  • 4% Zsír
  • 41% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Szelén
  • Kálcium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    92.8 g

Zsír

  • Összesen
    46.4 g
  • Telített zsírsav
    5 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    14 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    21 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    6613 g
  • Cink
    11 mg
  • Szelén
    267 mg
  • Kálcium
    190 mg
  • Vas
    12 mg
  • Magnézium
    485 mg
  • Foszfor
    1337 mg
  • Nátrium
    4299 mg
  • Réz
    3 mg
  • Mangán
    9 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    491.6 g
  • Cukor
    6 mg
  • Élelmi rost
    32 mg

VÍZ

  • Összesen
    437.6 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    2 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    27 mg
  • C vitamin:
    1 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    3 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    2 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    16 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    365 micro
  • Kolin:
    127 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    31 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    624 micro
Összesen 2754 kcal
  • 9% Fehérje
  • 46% Szénhidrát
  • 4% Zsír
  • 41% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Szelén
  • Kálcium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    8.2 g

Zsír

  • Összesen
    4.1 g
  • Telített zsírsav
    0 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    1 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    2 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    581.1 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    23 mg
  • Kálcium
    17 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    43 mg
  • Foszfor
    117 mg
  • Nátrium
    378 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    43.2 g
  • Cukor
    1 mg
  • Élelmi rost
    3 mg

VÍZ

  • Összesen
    38.5 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    0 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    2 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    0 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    32 micro
  • Kolin:
    11 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    3 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    55 micro
Összesen 243 kcal

Hozzávalók

Elkészítés

  1. A kovászt 1 dl vízzel, majd 10 dkg kenyérliszttel elkeverjük. Szobahőmérsékleten hagyjuk kb. 5 órát, hogy szépen megkeljen.
  2. Ha aktív lett, hozzáadunk 2,5 dl vizet, a cukrot, a sikért, a maradék liszteket, a sót, és jól összedolgozzuk -esetleg még kis vizet adva hozzá-, hogy közepesen lágy tésztát kapjunk. 10 percet pihentetjük.
  3. Dagasztunk rajta, majd megint 10 percet pihentetjük.
  4. Harmadszor is megdagasztjuk, majd langyos helyen letakarva kelesztjük 1,5 órát.
  5. A tésztát finoman széthúzkodjuk, megszórjuk magvakkal, meghajtogatjuk fentről le háromba, jobbról-balra szintén háromba, és letakarva kelesztjük 1 órát.
  6. Megint finoman lelapogatjuk, széthúzkodjuk, megszórjuk magvakkal, meghajtogatjuk fentről le háromba, jobbról-balra szintén háromba, és letakarva kelesztjük még 1 órát.
  7. Kilapogatjuk, széthúzkodjuk 30x30-as négyzetté, megint magvakkal szórjuk, majd lazán feltekerjük. Enyhén zsírozott formába tesszük, és megint kelesztjük letakarva 1,5-2 órát.
  8. Közben előmelegítjük a sütőt 230°C-ra, az aljába kis edénybe vizet teszünk.
  9. A tésztát bekenjük vízzel, éles késsel bevagdossuk, lefedjük, és a gőzös sütőbe tesszük.
  10. Fél óra múlva a fedőt eltávolítjuk, a hőt levesszük 200°C-ra, vagy hőlégkeverés mellett 180°C-ra , és még legalább 20 percig sütjük, amíg szép barna színt nem kap.
  11. Ha kész, kivesszük a formából, lekenjük hideg vízzel, és rácson nagyjuk kihűlni.
  • Sütés hőfoka: 230 °C
  • Sütés módja: alul-felül sütés
  • Sütés ideje: 50 perc
  • Elkészítettem: 2 alkalommal
  • Receptkönyvben: 34
  • Tegnapi nézettség: 0
  • 7 napos nézettség: 2
  • Össznézettség: 4995
  • Feltöltés dátuma: 2013. június 15.

Ajánló

A vadkovászos tészta ragacsosabb, mint élesztős párja. Ha dolgozunk vele, kenjünk kis étolajat vagy zsírt a kezünkre, úgy kevésbé ragad. A kelesztő edényt is kenjük ki éppen ezen okból. Ha ruhában kelesztjük, akkor azt szórjuk be bőven tk liszttel.

Receptkategóriák

Receptjellemzők

Már elég erős az Ancsa kovászom ahhoz, hogy megemelje a magvas, graham-lisztes kenyeret is. Egyre többet rakosgatok bele minden kenyérnél, kíváncsi vagyok, mennyivel tud megbirkózni. Eddig még becsületesen "emelget", a kenyér puha és levegős, s közben egyre egészségesebb. :)

Hozzávalók

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...