r
Nosalty Logó

Görög újévi sütemény

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojást tartalmaz
Kristyán Fanni
Görög újévi sütemény
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
170 °C
  • 6% Fehérje
  • 42% Szénhidrát
  • 24% Zsír
Összesen 468 kcal
  • 6% Fehérje
  • 42% Szénhidrát
  • 24% Zsír
Összesen 3737 kcal
  • 6% Fehérje
  • 42% Szénhidrát
  • 24% Zsír
Összesen 387 kcal
  • 6% Fehérje
  • 42% Szénhidrát
  • 24% Zsír
  • 28% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • A vitamin (RAE):

Fehérje

  • Összesen
    6.7 g

Zsír

  • Összesen
    28.1 g
  • Telített zsírsav
    17 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    8 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    2 g
  • Koleszterin
    158 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    602.7 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    19 mg
  • Kálcium
    161 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    14 mg
  • Foszfor
    243 mg
  • Nátrium
    165 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    48.3 g
  • Cukor
    24 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    31.7 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    254 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    1 mg
  • D vitamin:
    20 micro
  • K vitamin:
    2 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    21 micro
  • Kolin:
    81 mg
  • Retinol - A vitamin:
    249 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    50 micro
  • β-crypt
    2 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    127 micro
Összesen 468 kcal
  • 6% Fehérje
  • 42% Szénhidrát
  • 24% Zsír
  • 28% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • A vitamin (RAE):

Fehérje

  • Összesen
    53.7 g

Zsír

  • Összesen
    224.6 g
  • Telített zsírsav
    133 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    66 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    12 g
  • Koleszterin
    1262 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    4821.7 g
  • Cink
    5 mg
  • Szelén
    150 mg
  • Kálcium
    1286 mg
  • Vas
    9 mg
  • Magnézium
    109 mg
  • Foszfor
    1941 mg
  • Nátrium
    1320 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    2 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    386.2 g
  • Cukor
    189 mg
  • Élelmi rost
    7 mg

VÍZ

  • Összesen
    253.7 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    2029 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    2 micro
  • E vitamin:
    8 mg
  • C vitamin:
    8 mg
  • D vitamin:
    159 micro
  • K vitamin:
    19 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    4 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    169 micro
  • Kolin:
    651 mg
  • Retinol - A vitamin:
    1995 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    397 micro
  • β-crypt
    17 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    1019 micro
Összesen 3737 kcal
  • 6% Fehérje
  • 42% Szénhidrát
  • 24% Zsír
  • 28% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • A vitamin (RAE):

Fehérje

  • Összesen
    5.5 g

Zsír

  • Összesen
    23.2 g
  • Telített zsírsav
    14 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    7 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    130 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    498.6 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    15 mg
  • Kálcium
    133 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    11 mg
  • Foszfor
    201 mg
  • Nátrium
    136 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    39.9 g
  • Cukor
    20 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    26.2 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    210 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    1 mg
  • D vitamin:
    16 micro
  • K vitamin:
    2 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    18 micro
  • Kolin:
    67 mg
  • Retinol - A vitamin:
    206 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    41 micro
  • β-crypt
    2 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    105 micro
Összesen 387 kcal

Hozzávalók

Elkészítés

  1. A szobahőmérsékletű vajat pár perc alatt kihabosítjuk a cukorral. Hozzáadjuk a mézet, a narancshéjat, a vanília aromát, a fahéjat és a joghurtot, majd összevegyítjük.
  2. A tojásokat válasszuk ketté, a sárgáját egyesével adjuk hozzá a vajas keverékhez, a fehérjét külön edényben verjük fel.
  3. A lisztet és a sütőport keverjük el, majd apránként szitáljuk hozzá a tésztához.
  4. Ha jól elkevertük a lisztet, forgassuk bele a masszába óvatos, nagy mozdulatokkal a felvert tojásfehérjét.
  5. A masszát öntsük egy sütőpapírral kibélelt tortaformába (ha szeretnénk, akkor rejtsünk el benne egy érmét), majd 170 fokos előmelegített sütőben süssük kb. 45-50 percet.
  6. Amikor elkészült vegyük ki a sütőből, hagyjuk egy kicsit hűlni, majd hintsük meg porcukorral a tetejét és díszítsük kedvünk szerint.
  • Sütés hőfoka: 170 °C
  • Sütés módja: hőlégkeveréses
  • Sütés ideje: 45 perc
  • Elkészítettem: 5 alkalommal
  • Receptkönyvben: 52
  • Tegnapi nézettség: 2
  • 7 napos nézettség: 6
  • Össznézettség: 4688
  • Feltöltés dátuma: 2022. december 22.

Receptkategóriák

további kategória: szilveszter kategória: szilveszteri sütemények
Görög újévi sütemény
Kristyán Fanni 103 recept

A vasilopita, vagyis a görögök újévi süteménye egy egyszerű és könnyedén elkészíthető piskóta. Tökéletes párosítás a szilveszteri pezsgővel, előnye pedig, hogy bármilyen ízzel tovább turbózhatjuk (akár pezsgő ízesítésűt is készíthetünk). Általában porcukor kerül a tetejére, de a cukormáz is jellemző topping. Újévi hagyományként a görögök pénzérmét rejtenek el a piskótába, szerencsét hozva ezzel a megtalálóra.

Hozzávalók

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...