Görög újévi sütemény
cukrot taratalmaz
laktózt tartalmaz
glutént tartalmaz
tejet tartalmaz
tojást tartalmaz
Kristyán Fanni
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
170 °C
- 6% Fehérje
- 42% Szénhidrát
- 24% Zsír
-
31g vaj224 kcal
-
23g barna cukor86 kcal
-
2g méz5 kcal
-
1g narancshéj1 kcal
-
28g tojás35 kcal
-
1g vaníliaaroma0 kcal
-
4g joghurt2 kcal
-
31g finomliszt114 kcal
-
2g sütőpor1 kcal
-
0g fahéj0 kcal
Összesen
468
kcal
- 6% Fehérje
- 42% Szénhidrát
- 24% Zsír
-
250g vaj1793 kcal
-
180g barna cukor684 kcal
-
14g méz43 kcal
-
6g narancshéj6 kcal
-
220g tojás277 kcal
-
5g vaníliaaroma0 kcal
-
30g joghurt18 kcal
-
250g finomliszt910 kcal
-
12g sütőpor6 kcal
-
0g fahéj0 kcal
Összesen
3737
kcal
- 6% Fehérje
- 42% Szénhidrát
- 24% Zsír
-
25.9g vaj185 kcal
-
18.6g barna cukor71 kcal
-
1.4g méz4 kcal
-
0.6g narancshéj1 kcal
-
22.8g tojás29 kcal
-
0.5g vaníliaaroma0 kcal
-
3.1g joghurt2 kcal
-
25.9g finomliszt94 kcal
-
1.2g sütőpor1 kcal
-
0g fahéj0 kcal
Összesen
387
kcal
- 6% Fehérje
- 42% Szénhidrát
- 24% Zsír
- 28% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
A vitamin (RAE):
Fehérje
-
Összesen 6.7 g
Zsír
-
Összesen 28.1 g
-
Telített zsírsav 17 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 8 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 2 g
-
Koleszterin 158 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 602.7 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 19 mg
-
Kálcium 161 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 14 mg
-
Foszfor 243 mg
-
Nátrium 165 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 48.3 g
-
Cukor 24 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 31.7 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 254 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 1 mg
-
D vitamin: 20 micro
-
K vitamin: 2 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 21 micro
-
Kolin: 81 mg
-
Retinol - A vitamin: 249 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 50 micro
-
β-crypt 2 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 127 micro
Összesen
468
kcal
- 6% Fehérje
- 42% Szénhidrát
- 24% Zsír
- 28% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
A vitamin (RAE):
Fehérje
-
Összesen 53.7 g
Zsír
-
Összesen 224.6 g
-
Telített zsírsav 133 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 66 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 12 g
-
Koleszterin 1262 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 4821.7 g
-
Cink 5 mg
-
Szelén 150 mg
-
Kálcium 1286 mg
-
Vas 9 mg
-
Magnézium 109 mg
-
Foszfor 1941 mg
-
Nátrium 1320 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 2 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 386.2 g
-
Cukor 189 mg
-
Élelmi rost 7 mg
VÍZ
-
Összesen 253.7 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 2029 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 2 micro
-
E vitamin: 8 mg
-
C vitamin: 8 mg
-
D vitamin: 159 micro
-
K vitamin: 19 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 4 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 169 micro
-
Kolin: 651 mg
-
Retinol - A vitamin: 1995 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 397 micro
-
β-crypt 17 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 1019 micro
Összesen
3737
kcal
- 6% Fehérje
- 42% Szénhidrát
- 24% Zsír
- 28% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
A vitamin (RAE):
Fehérje
-
Összesen 5.5 g
Zsír
-
Összesen 23.2 g
-
Telített zsírsav 14 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 7 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 130 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 498.6 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 15 mg
-
Kálcium 133 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 11 mg
-
Foszfor 201 mg
-
Nátrium 136 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 39.9 g
-
Cukor 20 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 26.2 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 210 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 1 mg
-
D vitamin: 16 micro
-
K vitamin: 2 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 18 micro
-
Kolin: 67 mg
-
Retinol - A vitamin: 206 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 41 micro
-
β-crypt 2 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 105 micro
Összesen
387
kcal
Hozzávalók
-
180 g barna cukor
-
2 teáskanál méz
-
1 narancsból nyert narancshéj
-
4 db tojás
-
1 teáskanál vaníliaaroma
-
2 ek joghurt
-
250 g finomliszt
-
1 csomag sütőpor
-
1 teáskanál fahéj
Elkészítés
- A szobahőmérsékletű vajat pár perc alatt kihabosítjuk a cukorral. Hozzáadjuk a mézet, a narancshéjat, a vanília aromát, a fahéjat és a joghurtot, majd összevegyítjük.
- A tojásokat válasszuk ketté, a sárgáját egyesével adjuk hozzá a vajas keverékhez, a fehérjét külön edényben verjük fel.
- A lisztet és a sütőport keverjük el, majd apránként szitáljuk hozzá a tésztához.
- Ha jól elkevertük a lisztet, forgassuk bele a masszába óvatos, nagy mozdulatokkal a felvert tojásfehérjét.
- A masszát öntsük egy sütőpapírral kibélelt tortaformába (ha szeretnénk, akkor rejtsünk el benne egy érmét), majd 170 fokos előmelegített sütőben süssük kb. 45-50 percet.
- Amikor elkészült vegyük ki a sütőből, hagyjuk egy kicsit hűlni, majd hintsük meg porcukorral a tetejét és díszítsük kedvünk szerint.
- Sütés hőfoka: 170 °C
- Sütés módja: hőlégkeveréses
- Sütés ideje: 45 perc
- Elkészítettem: 5 alkalommal
- Receptkönyvben: 52
- Tegnapi nézettség: 1
- 7 napos nézettség: 14
- Össznézettség: 4740
- Feltöltés dátuma: 2022. december 22.
Receptkategóriák
további kategória:
szilveszter
kategória:
szilveszteri sütemények
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- maradékból:
-
- vegetáriánus:
-
-
alkalom:
- valentin-nap ,
- márton-nap ,
- vasárnapi ebéd ,
- anyák napja ,
- halloween ,
- születésnap ,
- farsang ,
- szüret ,
- buli receptek
-
alkalom:
Kristyán Fanni
107 recept
A vasilopita, vagyis a görögök újévi süteménye egy egyszerű és könnyedén elkészíthető piskóta. Tökéletes párosítás a szilveszteri pezsgővel, előnye pedig, hogy bármilyen ízzel tovább turbózhatjuk (akár pezsgő ízesítésűt is készíthetünk). Általában porcukor kerül a tetejére, de a cukormáz is jellemző topping. Újévi hagyományként a görögök pénzérmét rejtenek el a piskótába, szerencsét hozva ezzel a megtalálóra.