Görög szigeti lecsó-spetsofai
cukormentes
laktózmentes
gluténmentes
tejmentes
tojásmentes
NS
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Összesen
perc
- 4% Fehérje
- 3% Szénhidrát
- 12% Zsír
-
125g kolbász565 kcal
-
88g zöldpaprika14 kcal
-
50g padlizsán12 kcal
-
113g cukkini18 kcal
-
43g vöröshagyma15 kcal
-
88g paradicsom16 kcal
-
0g babérlevél0 kcal
-
3g fokhagyma4 kcal
-
43g olívaolaj376 kcal
-
38g félédes vörösbor31 kcal
-
8 kcal
-
250g víz0 kcal
-
0g menta0 kcal
-
0g petrezselyem0 kcal
-
0g kakukkfű0 kcal
-
0g bazsalikom0 kcal
-
0g rozmaring0 kcal
-
0g só0 kcal
Összesen
1059
kcal
- 4% Fehérje
- 3% Szénhidrát
- 12% Zsír
-
500g kolbász2260 kcal
-
350g zöldpaprika57 kcal
-
200g padlizsán48 kcal
-
450g cukkini73 kcal
-
170g vöröshagyma62 kcal
-
350g paradicsom63 kcal
-
0g babérlevél0 kcal
-
12g fokhagyma16 kcal
-
170g olívaolaj1503 kcal
-
150g félédes vörösbor123 kcal
-
33 kcal
-
1000g víz0 kcal
-
0g menta0 kcal
-
0g petrezselyem0 kcal
-
0g kakukkfű0 kcal
-
0g bazsalikom0 kcal
-
0g rozmaring0 kcal
-
0g só0 kcal
Összesen
4238
kcal
- 4% Fehérje
- 3% Szénhidrát
- 12% Zsír
-
14.7g kolbász67 kcal
-
10.3g zöldpaprika2 kcal
-
5.9g padlizsán1 kcal
-
13.3g cukkini2 kcal
-
5g vöröshagyma2 kcal
-
10.3g paradicsom2 kcal
-
0g babérlevél0 kcal
-
0.4g fokhagyma0 kcal
-
5g olívaolaj44 kcal
-
4.4g félédes vörösbor4 kcal
-
1.2g sűrített paradicsom1 kcal
-
29.5g víz0 kcal
-
0g menta0 kcal
-
0g petrezselyem0 kcal
-
0g kakukkfű0 kcal
-
0g bazsalikom0 kcal
-
0g rozmaring0 kcal
-
0g só0 kcal
Összesen
125
kcal
- 4% Fehérje
- 3% Szénhidrát
- 12% Zsír
- 81% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Vas
TOP vitaminok
-
C vitamin:
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
Likopin
-
Lut-zea
Fehérje
-
Összesen 31.7 g
Zsír
-
Összesen 93.3 g
-
Telített zsírsav 26 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 31 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 5 g
-
Koleszterin 0 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 2392.2 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 1 mg
-
Kálcium 63 mg
-
Vas 2 mg
-
Magnézium 54 mg
-
Foszfor 111 mg
-
Nátrium 2160 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 20.1 g
-
Cukor 11 mg
-
Élelmi rost 6 mg
VÍZ
-
Összesen 621 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 68 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 8 mg
-
C vitamin: 96 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 45 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 2 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 65 micro
-
Kolin: 30 mg
-
Retinol - A vitamin: 0 micro
-
α-karotin 106 micro
-
β-karotin 768 micro
-
β-crypt 5 micro
-
Likopin 5128 micro
-
Lut-zea 2642 micro
Összesen
1059
kcal
- 4% Fehérje
- 3% Szénhidrát
- 12% Zsír
- 81% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Vas
TOP vitaminok
-
C vitamin:
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
Likopin
-
Lut-zea
Fehérje
-
Összesen 126.8 g
Zsír
-
Összesen 373.3 g
-
Telített zsírsav 104 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 124 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 19 g
-
Koleszterin 0 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 9568.7 g
-
Cink 3 mg
-
Szelén 6 mg
-
Kálcium 250 mg
-
Vas 7 mg
-
Magnézium 216 mg
-
Foszfor 444 mg
-
Nátrium 8639 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 2 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 80.4 g
-
Cukor 45 mg
-
Élelmi rost 24 mg
VÍZ
-
Összesen 2483.9 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 274 micro
-
B6 vitamin: 2 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 30 mg
-
C vitamin: 383 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 182 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 8 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 260 micro
-
Kolin: 121 mg
-
Retinol - A vitamin: 0 micro
-
α-karotin 425 micro
-
β-karotin 3071 micro
-
β-crypt 20 micro
-
Likopin 20511 micro
-
Lut-zea 10570 micro
Összesen
4238
kcal
- 4% Fehérje
- 3% Szénhidrát
- 12% Zsír
- 81% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Vas
TOP vitaminok
-
C vitamin:
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
Likopin
-
Lut-zea
Fehérje
-
Összesen 3.7 g
Zsír
-
Összesen 11 g
-
Telített zsírsav 3 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 4 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 0 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 282.1 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 0 mg
-
Kálcium 7 mg
-
Vas 0 mg
-
Magnézium 6 mg
-
Foszfor 13 mg
-
Nátrium 255 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 2.4 g
-
Cukor 1 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 73.2 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 8 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 11 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 5 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 8 micro
-
Kolin: 4 mg
-
Retinol - A vitamin: 0 micro
-
α-karotin 13 micro
-
β-karotin 91 micro
-
β-crypt 1 micro
-
Likopin 605 micro
-
Lut-zea 312 micro
Összesen
125
kcal
Hozzávalók
-
50 dkg kolbász
-
35 dkg zöldpaprika
-
20 dkg padlizsán
-
45 dkg cukkini
-
1 nagy fej vöröshagyma
-
4 db babérlevél
-
4 gerezd fokhagyma
-
2 dl olívaolaj
-
1.5 dl félédes vörösbor
-
40 g sűrített paradicsom
-
1 l víz
-
menta ízlés szerint
-
petrezselyem ízlés szerint
-
kakukkfű ízlés szerint
-
bazsalikom ízlés szerint
-
rozmaring ízlés szerint
-
só ízlés szerint
Elkészítés
- Hagymát, fokhagymát, paradicsomot megpucoljuk, a kolbászt vastagabb karikákra felvágjuk (kb 1,5 cm).
- A cukkinit, padlizsánt, paprikát, hagymát nagy darabokra összevágjuk külön edényekbe.
- A hámozott paradicsomot apróra összevágjuk.
- 1 dl olívaolajon a kolbászkarikákat megsütjük, és kiszedjük egy edénybe.
- A kolbász visszamaradt olajában az összevágott padlizsánt, cukkinit, paprikát megsózva puhára főzzük fedő alatt. Ha kész, kirakjuk a kolbászkarikákra.
- A visszamaradt olajos lében a hámozott, összedarabolt paradicsomot, paradicsompürét, vizet viszonylag pépesre főzzük, és beletesszük a mentát, petrezselyemzöldet, kakukkfüvet, rozmaringot, bazsalikomot.
- Az összevágott fokhagymát, hagymát 0,5 dl olívaolajon megpirítjuk egy külön edénykében, és hozzáöntjük a vörösbort.
- A vörösboros-hagymás cuccot belerakjuk a paradicsompürés mártásba, és főzzük kevergetve kb 5 percet fedő nélkül, sózzuk ízlés szerint.
- Ebbe a masszába beleöntjük a kolbászos zöldségeket, amiket már előbb elkészítettünk, és főzzük még kb. 15 percig. Ennyi!
- Szóljunk mindenkinek hogy készen van, jöhetnek enni! :-)
- Elkészítettem: 5 alkalommal
- Receptkönyvben: 79
- Tegnapi nézettség: 0
- 7 napos nézettség: 0
- Össznézettség: 8072
- Feltöltés dátuma: 2012. március 18.
Ajánló
Ajánlom azoknak, akik a görög nyaralásukra szeretnének emlékezni, és azoknak is, akik szénhidrátszegényen szeretnének étkezni.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- alkalom:
-
- Speciális étrendek:
NS
17513 recept
18 éves korom óta nagyon szeretem Görögországot, és a görög konyhát. A görög emberekről köztudott, hogy viszonylag sokáig élnek egészségesen. Mindez a gasztonómiájuknak köszönhető. Sok zöldség, kevés hús, sok olívaolaj és magok. Ha valaki járt már Görögország bármegy üdülőrészén all inclusive szállodában, akkor valami ilyesmi spetsofait (szpetszofáj) ehetett ott. Az eredeti spetzofai csípős, nincs benne ennyi fűszernövény és cukkíni. Viszont én 2011-ben így ettem Paliourin, és nagyon fincsi volt....