Göngyölt marhafelsál spagettivel
cukormentes
laktózt tartalmaz
glutént tartalmaz
tejet tartalmaz
tojásmentes
Pipi
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Összesen
perc
kukta
- 13% Fehérje
- 19% Szénhidrát
- 11% Zsír
Előkészületek
-
188g marhafelsál266 kcal
-
38g bacon147 kcal
-
31g sajt110 kcal
-
64g vöröshagyma23 kcal
-
16g napraforgó olaj141 kcal
-
0g só0 kcal
-
63g víz0 kcal
-
44g tejföl87 kcal
-
125g spagetti tészta464 kcal
-
13g finomliszt46 kcal
A göngyölegek elkészítése
A szaft elkészítése
Spagetti
Összesen
1284
kcal
- 13% Fehérje
- 19% Szénhidrát
- 11% Zsír
Előkészületek
-
1500g marhafelsál2130 kcal
-
300g bacon1179 kcal
-
250g sajt880 kcal
-
510g vöröshagyma186 kcal
-
128g napraforgó olaj1127 kcal
-
0g só0 kcal
-
500g víz0 kcal
-
350g tejföl693 kcal
-
1000g spagetti tészta3710 kcal
-
100g finomliszt364 kcal
A göngyölegek elkészítése
A szaft elkészítése
Spagetti
Összesen
10269
kcal
- 13% Fehérje
- 19% Szénhidrát
- 11% Zsír
Előkészületek
-
32.3g marhafelsál46 kcal
-
6.5g bacon25 kcal
-
5.4g sajt19 kcal
-
11g vöröshagyma4 kcal
-
2.7g napraforgó olaj24 kcal
-
0g só0 kcal
-
10.8g víz0 kcal
-
7.5g tejföl15 kcal
-
21.6g spagetti tészta80 kcal
-
2.2g finomliszt8 kcal
A göngyölegek elkészítése
A szaft elkészítése
Spagetti
Összesen
221
kcal
- 13% Fehérje
- 19% Szénhidrát
- 11% Zsír
- 57% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
C vitamin:
-
B6 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 72.3 g
Zsír
-
Összesen 59.6 g
-
Telített zsírsav 21 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 23 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 10 g
-
Koleszterin 203 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 2080.5 g
-
Cink 11 mg
-
Szelén 158 mg
-
Kálcium 302 mg
-
Vas 9 mg
-
Magnézium 137 mg
-
Foszfor 870 mg
-
Nátrium 591 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 110.5 g
-
Cukor 8 mg
-
Élelmi rost 5 mg
VÍZ
-
Összesen 327.1 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 157 micro
-
B6 vitamin: 2 mg
-
B12 Vitamin: 9 micro
-
E vitamin: 7 mg
-
C vitamin: 5 mg
-
D vitamin: 13 micro
-
K vitamin: 3 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 23 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 330 micro
-
Kolin: 219 mg
-
Retinol - A vitamin: 155 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 21 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 29 micro
Összesen
1284
kcal
- 13% Fehérje
- 19% Szénhidrát
- 11% Zsír
- 57% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
C vitamin:
-
B6 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 578.7 g
Zsír
-
Összesen 476.6 g
-
Telített zsírsav 165 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 185 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 79 g
-
Koleszterin 1627 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 16644.3 g
-
Cink 86 mg
-
Szelén 1262 mg
-
Kálcium 2418 mg
-
Vas 76 mg
-
Magnézium 1097 mg
-
Foszfor 6962 mg
-
Nátrium 4727 mg
-
Réz 6 mg
-
Mangán 11 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 884 g
-
Cukor 61 mg
-
Élelmi rost 43 mg
VÍZ
-
Összesen 2616.4 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 1255 micro
-
B6 vitamin: 14 mg
-
B12 Vitamin: 71 micro
-
E vitamin: 58 mg
-
C vitamin: 37 mg
-
D vitamin: 101 micro
-
K vitamin: 21 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 11 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 9 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 182 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 2640 micro
-
Kolin: 1750 mg
-
Retinol - A vitamin: 1239 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 165 micro
-
β-crypt 4 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 231 micro
Összesen
10269
kcal
- 13% Fehérje
- 19% Szénhidrát
- 11% Zsír
- 57% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
C vitamin:
-
B6 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 12.5 g
Zsír
-
Összesen 10.3 g
-
Telített zsírsav 4 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 4 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 2 g
-
Koleszterin 35 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 358.9 g
-
Cink 2 mg
-
Szelén 27 mg
-
Kálcium 52 mg
-
Vas 2 mg
-
Magnézium 24 mg
-
Foszfor 150 mg
-
Nátrium 102 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 19.1 g
-
Cukor 1 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 56.4 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 27 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 2 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 1 mg
-
D vitamin: 2 micro
-
K vitamin: 0 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 4 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 57 micro
-
Kolin: 38 mg
-
Retinol - A vitamin: 27 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 4 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 5 micro
Összesen
221
kcal
Hozzávalók
Előkészületek
-
1.5 kg marhafelsál
-
3 nagy db vöröshagyma
-
só ízlés szerint
-
350 g tejföl
A göngyölegek elkészítése
A szaft elkészítése
Spagetti
Elkészítés
Előkészületek
- A húst, ha szerencsénk van, a hentes vékonyan felszeletelte, ha nincs, fel kell szeletelni vékonyan, majd kiklopfoljuk a szeleteket.
- Kb. tenyérnyi szeleteket kell kapjunk, amihez a klopfolás után elfelezzük őket úgy, hogy később batyut formázhassunk belőlük.
- A szeleteket megsózzuk, félretesszük.
- A sajtot lereszeljük.
- A hagymákat megpucoljuk, és apróra vágjuk vagy géppel aprítjuk.
A göngyölegek elkészítése
- Megfogunk egy szelet húst, teszünk bele ízlés szerint bacont és mértékkel sajtot (hogy össze lehessen göngyölni, ne folyjon ki).
- A húst összegöngyöljük formájától függően, és hústűvel vagy cérnával rögzítjük.
- Minden szelettel megismételjük az első két lépést.
- A hagymát az olajon megdinszteljük, majd a göngyölegeket egyesével megforgatjuk benne, míg a külseje megfehéredik, ezután kivesszük, hogy helye legyen a következő göngyölegeknek. (Gyakorlott háziasszonyok a kettőt csinálhatják párhuzamosan, hogy időt spóroljanak.:) )
- Ha ez kész, minden göngyöleget visszateszünk a hagymára egy kuktában, felöntjük vízzel kb. félig.
- A tűzhelyet maximumra állítjuk, majd ha jelez a kukta, visszavesszük takarékra, és 1 órán át főzzük a marhát. Ha letelt az 1 óra, elzárjuk a gázt, és hagyjuk zárt állapotában visszább hűlni, és még a saját gőzében tovább főni a göngyölegeket.
- Kivesszük a göngyölegeket, óvatosan eltávolítjuk a tűket (cérnát) belőlük.
A szaft elkészítése
- A kuktában maradt levet egy fazékban elkezdjük újramelegíteni, majd a lé mennyiségétől függően néhány dkg liszt és a lé segítségével egy külön kis tálban sűrítményt készítünk, amivel besűrítjük a levet, hogy szaft legyen belőle.
- A sűrítéshez folyamatosan kavargatjuk a sűrítményes lét, és forralunk rajta egyet, majd ha készen van, újra félretesszük hűlni.
- Amikor ismét kicsit meghűlt, hozzáadjuk a tejfölt, majd megint forralunk rajta egyet.
- Ha ezzel is megvagyunk, újra egyesítjük a szaftot a hússal egy tetszőleges edényben.
Spagetti
- A spagettit sós, lobogó vízben kifőzzük a szokásos módon vagy a rajta levő használati útmutató szerint.
- Elkészítettem: 20 alkalommal
- Receptkönyvben: 18
- Tegnapi nézettség: 1
- 7 napos nézettség: 3
- Össznézettség: 5620
- Feltöltés dátuma: 2014. július 16.
Ajánló
Egy testesebb vörösbor remekük dukál ehhez az ételhez, bár mi aszú rajongóként, felrúgva a szabályokat általában 5 puttonyos Tokaji aszút iszunk. :)
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- konyhatechnológia:
-
- alkalom:
-
- Speciális étrendek:
Pipi
3 recept
Szükségünk lesz még hozzá nagyon sok hústűre (vagy cérnára), amire fel szeretném hívni a figyelmet még az elkészítés előtt! Ez az én favoritom, illetve az egész család nagy kedvence. Eddig akárki kóstolta, a kedvenc ételei közé került azon nyomban. A batyuk elkészítése pepecs, érdemes úgy szervezni, hogy két ember csinálja, de hidd el, megéri a fáradozás, ezt garantálom! :) Egy videó is van a youtube.com-on, ahogy legutóbb készítettük, ha a recept nem lenne egyértelmű, a videó segít. Ha ezen felül is kérdésed támad, nyugodtan írd meg kommentben, és segítek! :)