r
Nosalty Logó

Gombapaprikás gyapjas tintagombából

cukormentes laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojásmentes
java46
Gombapaprikás gyapjas tintagombából
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Összesen
perc
  • 2% Fehérje
  • 5% Szénhidrát
  • 3% Zsír
Összesen 196 kcal
  • 2% Fehérje
  • 5% Szénhidrát
  • 3% Zsír
Összesen 787 kcal
  • 2% Fehérje
  • 5% Szénhidrát
  • 3% Zsír
Összesen 48 kcal
  • 2% Fehérje
  • 5% Szénhidrát
  • 3% Zsír
  • 90% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    9.2 g

Zsír

  • Összesen
    10.4 g
  • Telített zsírsav
    7 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    2 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    18 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    426.2 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    22 mg
  • Kálcium
    74 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    34 mg
  • Foszfor
    246 mg
  • Nátrium
    46 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    20.7 g
  • Cukor
    10 mg
  • Élelmi rost
    4 mg

VÍZ

  • Összesen
    348.4 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    123 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    68 mg
  • D vitamin:
    15 micro
  • K vitamin:
    3 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    8 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    65 micro
  • Kolin:
    49 mg
  • Retinol - A vitamin:
    48 micro
  • α-karotin
    9 micro
  • β-karotin
    777 micro
  • β-crypt
    231 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    27 micro
Összesen 196 kcal
  • 2% Fehérje
  • 5% Szénhidrát
  • 3% Zsír
  • 90% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    36.9 g

Zsír

  • Összesen
    41.5 g
  • Telített zsírsav
    27 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    8 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    3 g
  • Koleszterin
    70 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1704.6 g
  • Cink
    6 mg
  • Szelén
    90 mg
  • Kálcium
    297 mg
  • Vas
    5 mg
  • Magnézium
    137 mg
  • Foszfor
    984 mg
  • Nátrium
    183 mg
  • Réz
    3 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    82.6 g
  • Cukor
    38 mg
  • Élelmi rost
    15 mg

VÍZ

  • Összesen
    1393.7 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    490 micro
  • B6 vitamin:
    2 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    4 mg
  • C vitamin:
    270 mg
  • D vitamin:
    58 micro
  • K vitamin:
    13 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    4 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    31 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    262 micro
  • Kolin:
    195 mg
  • Retinol - A vitamin:
    190 micro
  • α-karotin
    38 micro
  • β-karotin
    3108 micro
  • β-crypt
    924 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    108 micro
Összesen 787 kcal
  • 2% Fehérje
  • 5% Szénhidrát
  • 3% Zsír
  • 90% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    2.2 g

Zsír

  • Összesen
    2.5 g
  • Telített zsírsav
    2 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    0 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    4 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    103.6 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    5 mg
  • Kálcium
    18 mg
  • Vas
    0 mg
  • Magnézium
    8 mg
  • Foszfor
    60 mg
  • Nátrium
    11 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    5 g
  • Cukor
    2 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    84.7 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    30 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    16 mg
  • D vitamin:
    4 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    2 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    16 micro
  • Kolin:
    12 mg
  • Retinol - A vitamin:
    12 micro
  • α-karotin
    2 micro
  • β-karotin
    189 micro
  • β-crypt
    56 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    7 micro
Összesen 48 kcal

Hozzávalók

Elkészítés

  1. A gombát a homoktól megtisztítjuk. Mosni is szükséges, mivel ez a fajta gomba a laza, homokos talajt kedveli és víz nélkül elég nehéz a homoktól megszabadítani.
  2. Szitán lecsepegtetjük, a szárakat egy csavart mozdulattal eltávolítjuk
  3. A hagymát hámozzuk, apró kockákra vágjuk, a felhevített zsiradékban üvegesre pároljuk
  4. A pirított hagymába dobáljuk az apró darabokra vágott szárakat,3 percig kevergetve, erős lángon együtt pirítjuk. A kucsmaszerű kalapokatis daraboljuk, az egészen kicsiket egészben hagyva a gombát a hagymás gombaszárakhoz adjuk, átkeverjük s megszórjuk a fűszersóval. Időnkénti keverés közben 10-15 percig együtt sütjük.
  5. Közben apró darabokra vágjuk a paprikát, a gombához vegytjük. Átkeverjük, majd megszórjuk a liszttel, felengedjük a vízzel.
  6. Felforraljuk, majd a tejszínt hozzákeverjük. Ízlés szerint borsozzuk.
  • Elkészítettem: 100 alkalommal
  • Receptkönyvben: 9
  • Tegnapi nézettség: 1
  • 7 napos nézettség: 2
  • Össznézettség: 9116
  • Feltöltés dátuma: 2012. november 26.

Ajánló

A gyapjas tintagomba a népi gyógyászatban a vércukor csökkentését eredményezi. Ilyenkor ősszel majdnem minden nap ez az ebédünk, ha reggel időt szakítok a gyűjtésre. Naponta másféleképpen, más ízesítéssel, más körettel változatos étek. Gluténmentes és tejmentes is lehet, amennyiben burgonyakeményítővel kötjük, tejmentes lehet, amennyiben a tejszínt vízzel helyettesítjük.

Receptkategóriák

Receptjellemzők

Ez a gombafajta előfordul a síkságtól a középhegységig. Kedveli a laza, tápdús talajokat. Csakis a fiatal, még el nem elszíneződött példányok alkalmasak étkezésre. Azok viszont kitűnő csemegék. A gyapjas tintagomba csökkenti a vércukor- és a triglicerid szintjét. Változatos elkészítési lehetőségek. Én a mai variációt töltöttem fel. Víz helyett krumpli főzővizét használtam, mert azt soha nem szoktam elönteni, hanem mindig valamire felhasználom. Aki vegán étrendet tart, a tejszín helyett vizet használhat, úgy is ízletes.

Hozzávalók

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...