Gluténmentes fűszeres keksz
cukrot taratalmaz
laktózt tartalmaz
gluténmentes
tejet tartalmaz
tojást tartalmaz
NS
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
180 °C
- 3% Fehérje
- 71% Szénhidrát
- 15% Zsír
-
22g rizsliszt79 kcal
-
34 kcal
-
2g tápiókaliszt6 kcal
-
1g xantana3 kcal
-
8g vaj60 kcal
-
18g cukor71 kcal
-
5g tojás6 kcal
-
20 kcal
-
0g sütőpor0 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g fahéj0 kcal
-
0g gyömbérpor0 kcal
-
0g szegfűszeg0 kcal
-
0g szerecsendió0 kcal
Összesen
279
kcal
- 3% Fehérje
- 71% Szénhidrát
- 15% Zsír
-
260g rizsliszt952 kcal
-
120g burgonyakeményítő404 kcal
-
20g tápiókaliszt72 kcal
-
10g xantana38 kcal
-
100g vaj717 kcal
-
220g cukor851 kcal
-
55g tojás69 kcal
-
50g dupla tejszín240 kcal
-
0g sütőpor0 kcal
-
4g só0 kcal
-
0g fahéj0 kcal
-
0g gyömbérpor0 kcal
-
0g szegfűszeg0 kcal
-
0g szerecsendió0 kcal
Összesen
3343
kcal
- 3% Fehérje
- 71% Szénhidrát
- 15% Zsír
-
31g rizsliszt113 kcal
-
14.3g burgonyakeményítő48 kcal
-
2.4g tápiókaliszt9 kcal
-
1.2g xantana5 kcal
-
11.9g vaj85 kcal
-
26.2g cukor101 kcal
-
6.6g tojás8 kcal
-
29 kcal
-
0g sütőpor0 kcal
-
0.5g só0 kcal
-
0g fahéj0 kcal
-
0g gyömbérpor0 kcal
-
0g szegfűszeg0 kcal
-
0g szerecsendió0 kcal
Összesen
398
kcal
- 3% Fehérje
- 71% Szénhidrát
- 15% Zsír
- 11% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Kálcium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
B6 vitamin:
-
A vitamin (RAE):
Fehérje
-
Összesen 2 g
Zsír
-
Összesen 9.6 g
-
Telített zsírsav 6 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 2 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 0 g
-
Koleszterin 33 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 190.1 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 5 mg
-
Kálcium 7 mg
-
Vas 0 mg
-
Magnézium 8 mg
-
Foszfor 31 mg
-
Nátrium 138 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 46.4 g
-
Cukor 18 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 7.3 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 63 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 3 micro
-
K vitamin: 1 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 3 micro
-
Kolin: 15 mg
-
Retinol - A vitamin: 62 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 13 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 20 micro
Összesen
279
kcal
- 3% Fehérje
- 71% Szénhidrát
- 15% Zsír
- 11% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Kálcium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
B6 vitamin:
-
A vitamin (RAE):
Fehérje
-
Összesen 24.2 g
Zsír
-
Összesen 114.9 g
-
Telített zsírsav 74 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 26 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 5 g
-
Koleszterin 395 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 2281.6 g
-
Cink 3 mg
-
Szelén 57 mg
-
Kálcium 84 mg
-
Vas 2 mg
-
Magnézium 99 mg
-
Foszfor 377 mg
-
Nátrium 1655 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 3 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 557.2 g
-
Cukor 222 mg
-
Élelmi rost 8 mg
VÍZ
-
Összesen 87 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 761 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 3 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 40 micro
-
K vitamin: 7 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 7 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 37 micro
-
Kolin: 176 mg
-
Retinol - A vitamin: 748 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 158 micro
-
β-crypt 4 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 243 micro
Összesen
3343
kcal
- 3% Fehérje
- 71% Szénhidrát
- 15% Zsír
- 11% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Kálcium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
B6 vitamin:
-
A vitamin (RAE):
Fehérje
-
Összesen 2.9 g
Zsír
-
Összesen 13.7 g
-
Telített zsírsav 9 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 3 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 47 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 271.9 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 7 mg
-
Kálcium 10 mg
-
Vas 0 mg
-
Magnézium 12 mg
-
Foszfor 45 mg
-
Nátrium 197 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 66.4 g
-
Cukor 26 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 10.4 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 91 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 5 micro
-
K vitamin: 1 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 4 micro
-
Kolin: 21 mg
-
Retinol - A vitamin: 89 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 19 micro
-
β-crypt 1 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 29 micro
Összesen
398
kcal
Hozzávalók
-
26 dkg rizsliszt
-
12 dkg burgonyakeményítő
-
2 dkg tápiókaliszt
-
1 csapott ek xantana
-
10 dkg vaj
-
22 dkg cukor
-
1 db tojás
-
0.5 dl dupla tejszín
-
1 teáskanál sütőpor
-
1 kávéskanál só
-
0.5 kávéskanál fahéj
-
0.5 kávéskanál gyömbérpor
-
0.5 kávéskanál szegfűszeg
-
0.5 kávéskanál szerecsendió
Elkészítés
- A rizs-, burgonya- és tapióka lisztet és a xanátát egy keverőtálba öntjük és habverővel pár percig keverjük, míg a csomók összetörnek, és a lisztek egyenletesen elkeverednek.
- A lisztes keverékhez adjuk a sót, sütőport és a fűszereket. Összekeverjük.
- Egy másik keverőtálban a cukrot és vajat elegyítjük.
- A vajas keverékhez adjuk a tojást és elkeverjük. Hozzáadjuk a tejszínt is és azzal is elkeverjük.
- A lisztes keveréket két részben adjuk a vajas keverékhez és mindegyikkel kikeverjük.
- Fóliával letakarva egy éjszakára a hűtőbe tesszük a tésztát.
- Másnap négy részre osztjuk és egyszerre csak egy résszel dolgozzuk. A többit a hűtőben hagyjuk. Bőségesen rizslisztezett deszkán minimum 3mm, maximum 5mm vastagra nyújtjuk és tetszés szerinti formával kiszaggatjuk. Sütőlapra helyezzük - amit nem kell kikenni vagy lisztezni - 1cm távolságra egymástól és a kekszeket további 15 percre a hűtőbe tesszük. Érdemes két sütőlapot előkészíteni a kekszekkel.
- A sütőt 180 Celsius fokra előmelegítjük addig, még két sütőlapot vagy gáztepsit telirakunk kekszekkel és a hűtőbe tesszük 15 percre.
- A kekszeket 10 perc alatt megsütjük, míg a szélek aranybarnára sülnek. Ha ropogósan szeretjük, hagyjuk további 5 percig, míg a keksz teljes felülete aranybarna lesz. Vigyázat! A rizsliszt hamar megég! Nem ajánlom 15 percnél tovább sütni, vagy csak állandó felügyelet mellett.
- Egyszerre csak egy sütőlapot vegyünk ki a sütőből és még melegen emeljük le a kekszeket széles élű késsel vagy fém spatulával tálcára vagy deszkára. Egy perc alatt kihűlnek és dobozolhatjuk.
- Sütés hőfoka: 180 °C
- Sütés módja: hőlégkeveréses
- Sütés ideje: 20 perc
- Elkészítettem: 1 alkalommal
- Receptkönyvben: 21
- Tegnapi nézettség: 2
- 7 napos nézettség: 7
- Össznézettség: 3723
- Feltöltés dátuma: 2015. február 07.
Ajánló
A rizsliszt könnyebben emészthető mint a búzaliszt.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- vegetáriánus:
-
- Speciális étrendek:
NS
17513 recept
Karácsonyi kekszként is megfelel. Mézeskalács fűszerkeveréket is használhatunk vagy csereberélhetjük a fűszereket ízlés szerint. Bevonhatjuk cukormázzal, csokimázzal, díszíthetjük sütés után, mint a kézműves mézeskalácsot. Mindez glutén nélkül!