r
Nosalty Logó

Gersli vargányával

cukormentes laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojásmentes
giuliettalupa
Gersli vargányával
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Összesen
perc
  • 7% Fehérje
  • 25% Szénhidrát
  • 5% Zsír
Összesen 317 kcal
  • 7% Fehérje
  • 25% Szénhidrát
  • 5% Zsír
Összesen 1265 kcal
  • 7% Fehérje
  • 25% Szénhidrát
  • 5% Zsír
Összesen 101 kcal
  • 7% Fehérje
  • 25% Szénhidrát
  • 5% Zsír
  • 63% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Lut-zea
  • β-karotin

Fehérje

  • Összesen
    13 g

Zsír

  • Összesen
    7.9 g
  • Telített zsírsav
    4 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    2 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    31 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1101.8 g
  • Cink
    2 mg
  • Szelén
    27 mg
  • Kálcium
    201 mg
  • Vas
    2 mg
  • Magnézium
    60 mg
  • Foszfor
    259 mg
  • Nátrium
    549 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    43.9 g
  • Cukor
    3 mg
  • Élelmi rost
    9 mg

VÍZ

  • Összesen
    111.1 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    127 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    17 mg
  • D vitamin:
    9 micro
  • K vitamin:
    186 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    4 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    45 micro
  • Kolin:
    35 mg
  • Retinol - A vitamin:
    78 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    583 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    706 micro
Összesen 317 kcal
  • 7% Fehérje
  • 25% Szénhidrát
  • 5% Zsír
  • 63% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Lut-zea
  • β-karotin

Fehérje

  • Összesen
    51.9 g

Zsír

  • Összesen
    31.6 g
  • Telített zsírsav
    17 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    10 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    2 g
  • Koleszterin
    123 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    4407.1 g
  • Cink
    9 mg
  • Szelén
    108 mg
  • Kálcium
    804 mg
  • Vas
    10 mg
  • Magnézium
    240 mg
  • Foszfor
    1037 mg
  • Nátrium
    2195 mg
  • Réz
    2 mg
  • Mangán
    3 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    175.4 g
  • Cukor
    11 mg
  • Élelmi rost
    36 mg

VÍZ

  • Összesen
    444.3 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    506 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    2 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    70 mg
  • D vitamin:
    35 micro
  • K vitamin:
    746 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    17 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    182 micro
  • Kolin:
    140 mg
  • Retinol - A vitamin:
    313 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    2330 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    2826 micro
Összesen 1265 kcal
  • 7% Fehérje
  • 25% Szénhidrát
  • 5% Zsír
  • 63% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Lut-zea
  • β-karotin

Fehérje

  • Összesen
    4.2 g

Zsír

  • Összesen
    2.5 g
  • Telített zsírsav
    1 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    1 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    10 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    352.6 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    9 mg
  • Kálcium
    64 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    19 mg
  • Foszfor
    83 mg
  • Nátrium
    176 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    14 g
  • Cukor
    1 mg
  • Élelmi rost
    3 mg

VÍZ

  • Összesen
    35.5 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    41 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    6 mg
  • D vitamin:
    3 micro
  • K vitamin:
    60 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    15 micro
  • Kolin:
    11 mg
  • Retinol - A vitamin:
    25 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    186 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    226 micro
Összesen 101 kcal

Hozzávalók

Elkészítés

  1. Tegyük fel főni a gerslit a zöldségalaplében (vagy ennek hiányában sós vízben). Közepes lángon kb. fél óra alatt puhul meg.
  2. Ezalatt a hagymát aprítsuk finomra, és pirítsuk meg a zsiradékban. A friss gombát vágjuk vékony szeletekre, és dobjuk a hagymára. Sózzuk, borsozzuk és fűszerezzük, és kis lángon pároljuk, amíg a gomba megfő. (kb. 15 perc) Ha szárított gombát használunk, akkor azt a főzés előtt egy órával forrázzuk le, és letakarva hagyjuk ázni. Felhasználás előtt szűrjük le.
  3. Ha a gersli kezd puhulni, akkor keverjük mellé a megpárolt vargányát, öntsük fel borral, és főzzük össze az ízeket kb. 10 percig.
  4. Tálalás előtt a még forró vargányás gerslibe keverjük bele a reszelt kemény sajtot, végezetül a tetejét szórjuk meg frissen őrölt borssal és apróra vágott petrezselyemmel.
  • Elkészítettem: 10 alkalommal
  • Receptkönyvben: 31
  • Tegnapi nézettség: 1
  • 7 napos nézettség: 2
  • Össznézettség: 1347
  • Feltöltés dátuma: 2020. március 28.

Ajánló

Fogyasztható önálló fogásként vagy akár szaftos húsok mellé köretként is.

Receptkategóriák

Receptjellemzők

Gersli vargányával
giuliettalupa 82 recept

Egyszerű, húsmentes, böjti étel, az olasz rizottó "falusi" változata.  A Muravidéken, Őrségben és Göcsejben gyakori alapanyag volt a falusi konyhákban a gersli, a köles vagy éppen a hajdina, amit gyakran ízesítettek különféle erdei gombákkal, leggyakrabban vargányával, galambgombával. Ez a régi recept alakult át egy kicsit, és került bele egy kis bor és sajt, hogy egy kicsit gazdagabb legyen.

Hozzávalók

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...