Gersli vargányával
cukormentes
laktózt tartalmaz
glutént tartalmaz
tejet tartalmaz
tojásmentes
giuliettalupa
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Összesen
perc
- 7% Fehérje
- 25% Szénhidrát
- 5% Zsír
-
4g kacsazsír0 kcal
-
50g gersli176 kcal
-
50g vargánya gomba11 kcal
-
23g vöröshagyma8 kcal
-
125g zöldség alaplé9 kcal
-
25g fehérbor21 kcal
-
11g petrezselyem4 kcal
-
25g sajt88 kcal
-
0g kakukkfű0 kcal
-
0g rozmaring0 kcal
-
0g fekete bors0 kcal
-
0g só0 kcal
Összesen
317
kcal
- 7% Fehérje
- 25% Szénhidrát
- 5% Zsír
-
15g kacsazsír0 kcal
-
200g gersli704 kcal
-
200g vargánya gomba43 kcal
-
90g vöröshagyma33 kcal
-
500g zöldség alaplé35 kcal
-
100g fehérbor82 kcal
-
45g petrezselyem16 kcal
-
100g sajt352 kcal
-
0g kakukkfű0 kcal
-
0g rozmaring0 kcal
-
0g fekete bors0 kcal
-
0g só0 kcal
Összesen
1265
kcal
- 7% Fehérje
- 25% Szénhidrát
- 5% Zsír
-
1.2g kacsazsír0 kcal
-
16g gersli56 kcal
-
16g vargánya gomba3 kcal
-
7.2g vöröshagyma3 kcal
-
40g zöldség alaplé3 kcal
-
8g fehérbor7 kcal
-
3.6g petrezselyem1 kcal
-
8g sajt28 kcal
-
0g kakukkfű0 kcal
-
0g rozmaring0 kcal
-
0g fekete bors0 kcal
-
0g só0 kcal
Összesen
101
kcal
- 7% Fehérje
- 25% Szénhidrát
- 5% Zsír
- 63% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Lut-zea
-
β-karotin
Fehérje
-
Összesen 13 g
Zsír
-
Összesen 7.9 g
-
Telített zsírsav 4 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 2 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 31 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 1101.8 g
-
Cink 2 mg
-
Szelén 27 mg
-
Kálcium 201 mg
-
Vas 2 mg
-
Magnézium 60 mg
-
Foszfor 259 mg
-
Nátrium 549 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 43.9 g
-
Cukor 3 mg
-
Élelmi rost 9 mg
VÍZ
-
Összesen 111.1 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 127 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 17 mg
-
D vitamin: 9 micro
-
K vitamin: 186 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 4 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 45 micro
-
Kolin: 35 mg
-
Retinol - A vitamin: 78 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 583 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 706 micro
Összesen
317
kcal
- 7% Fehérje
- 25% Szénhidrát
- 5% Zsír
- 63% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Lut-zea
-
β-karotin
Fehérje
-
Összesen 51.9 g
Zsír
-
Összesen 31.6 g
-
Telített zsírsav 17 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 10 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 2 g
-
Koleszterin 123 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 4407.1 g
-
Cink 9 mg
-
Szelén 108 mg
-
Kálcium 804 mg
-
Vas 10 mg
-
Magnézium 240 mg
-
Foszfor 1037 mg
-
Nátrium 2195 mg
-
Réz 2 mg
-
Mangán 3 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 175.4 g
-
Cukor 11 mg
-
Élelmi rost 36 mg
VÍZ
-
Összesen 444.3 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 506 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 2 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 70 mg
-
D vitamin: 35 micro
-
K vitamin: 746 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 17 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 182 micro
-
Kolin: 140 mg
-
Retinol - A vitamin: 313 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 2330 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 2826 micro
Összesen
1265
kcal
- 7% Fehérje
- 25% Szénhidrát
- 5% Zsír
- 63% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Lut-zea
-
β-karotin
Fehérje
-
Összesen 4.2 g
Zsír
-
Összesen 2.5 g
-
Telített zsírsav 1 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 1 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 0 g
-
Koleszterin 10 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 352.6 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 9 mg
-
Kálcium 64 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 19 mg
-
Foszfor 83 mg
-
Nátrium 176 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 14 g
-
Cukor 1 mg
-
Élelmi rost 3 mg
VÍZ
-
Összesen 35.5 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 41 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 6 mg
-
D vitamin: 3 micro
-
K vitamin: 60 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 15 micro
-
Kolin: 11 mg
-
Retinol - A vitamin: 25 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 186 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 226 micro
Összesen
101
kcal
Hozzávalók
-
1 ek kacsazsír
-
20 dkg gersli
-
1 közepes db vöröshagyma
-
1 dl fehérbor
-
só ízlés szerint
Elkészítés
- Tegyük fel főni a gerslit a zöldségalaplében (vagy ennek hiányában sós vízben). Közepes lángon kb. fél óra alatt puhul meg.
- Ezalatt a hagymát aprítsuk finomra, és pirítsuk meg a zsiradékban. A friss gombát vágjuk vékony szeletekre, és dobjuk a hagymára. Sózzuk, borsozzuk és fűszerezzük, és kis lángon pároljuk, amíg a gomba megfő. (kb. 15 perc) Ha szárított gombát használunk, akkor azt a főzés előtt egy órával forrázzuk le, és letakarva hagyjuk ázni. Felhasználás előtt szűrjük le.
- Ha a gersli kezd puhulni, akkor keverjük mellé a megpárolt vargányát, öntsük fel borral, és főzzük össze az ízeket kb. 10 percig.
- Tálalás előtt a még forró vargányás gerslibe keverjük bele a reszelt kemény sajtot, végezetül a tetejét szórjuk meg frissen őrölt borssal és apróra vágott petrezselyemmel.
- Elkészítettem: 10 alkalommal
- Receptkönyvben: 31
- Tegnapi nézettség: 1
- 7 napos nézettség: 2
- Össznézettség: 1347
- Feltöltés dátuma: 2020. március 28.
Ajánló
Fogyasztható önálló fogásként vagy akár szaftos húsok mellé köretként is.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- alkalom:
-
- Speciális étrendek:
giuliettalupa
82 recept
Egyszerű, húsmentes, böjti étel, az olasz rizottó "falusi" változata. A Muravidéken, Őrségben és Göcsejben gyakori alapanyag volt a falusi konyhákban a gersli, a köles vagy éppen a hajdina, amit gyakran ízesítettek különféle erdei gombákkal, leggyakrabban vargányával, galambgombával. Ez a régi recept alakult át egy kicsit, és került bele egy kis bor és sajt, hogy egy kicsit gazdagabb legyen.