r
Nosalty Logó

Fűszeres rumos almás pite

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojásmentes
NS
Fűszeres rumos almás pite
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
180 °C
  • 2% Fehérje
  • 37% Szénhidrát
  • 6% Zsír

Tészta

Töltelék

Összesen 892 kcal
  • 2% Fehérje
  • 37% Szénhidrát
  • 6% Zsír

Tészta

Töltelék

Összesen 4462 kcal
  • 2% Fehérje
  • 37% Szénhidrát
  • 6% Zsír

Tészta

Töltelék

Összesen 195 kcal
  • 2% Fehérje
  • 37% Szénhidrát
  • 6% Zsír
  • 55% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Magnézium
  • Kálcium
  • Szelén
  • Nátrium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • A vitamin (RAE):

Fehérje

  • Összesen
    6.9 g

Zsír

  • Összesen
    26.8 g
  • Telített zsírsav
    5 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    13 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    8 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    174.5 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    21 mg
  • Kálcium
    25 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    26 mg
  • Foszfor
    93 mg
  • Nátrium
    7 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    158 g
  • Cukor
    93 mg
  • Élelmi rost
    7 mg

VÍZ

  • Összesen
    234.7 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    269 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    3 mg
  • C vitamin:
    10 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    35 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    23 micro
  • Kolin:
    18 mg
  • Retinol - A vitamin:
    246 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    256 micro
  • β-crypt
    25 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    76 micro
Összesen 892 kcal
  • 2% Fehérje
  • 37% Szénhidrát
  • 6% Zsír
  • 55% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Magnézium
  • Kálcium
  • Szelén
  • Nátrium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • A vitamin (RAE):

Fehérje

  • Összesen
    34.3 g

Zsír

  • Összesen
    134 g
  • Telített zsírsav
    25 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    63 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    41 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    872.3 g
  • Cink
    3 mg
  • Szelén
    105 mg
  • Kálcium
    126 mg
  • Vas
    5 mg
  • Magnézium
    130 mg
  • Foszfor
    465 mg
  • Nátrium
    35 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    2 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    790.1 g
  • Cukor
    467 mg
  • Élelmi rost
    36 mg

VÍZ

  • Összesen
    1173.7 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    1344 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    17 mg
  • C vitamin:
    52 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    174 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    5 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    113 micro
  • Kolin:
    90 mg
  • Retinol - A vitamin:
    1229 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    1280 micro
  • β-crypt
    124 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    380 micro
Összesen 4462 kcal
  • 2% Fehérje
  • 37% Szénhidrát
  • 6% Zsír
  • 55% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Magnézium
  • Kálcium
  • Szelén
  • Nátrium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • A vitamin (RAE):

Fehérje

  • Összesen
    1.5 g

Zsír

  • Összesen
    5.9 g
  • Telített zsírsav
    1 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    3 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    2 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    38.4 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    5 mg
  • Kálcium
    6 mg
  • Vas
    0 mg
  • Magnézium
    6 mg
  • Foszfor
    20 mg
  • Nátrium
    2 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    34.8 g
  • Cukor
    21 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

VÍZ

  • Összesen
    51.7 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    59 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    2 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    8 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    5 micro
  • Kolin:
    4 mg
  • Retinol - A vitamin:
    54 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    56 micro
  • β-crypt
    5 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    17 micro
Összesen 195 kcal

Hozzávalók

Tészta

  • 16 dkg margarin (az eredeti recept 8 ek-t írt, ami kb. ennyi dkg-nak felel meg)
  • 8 evőkanál víz (a tészta gyúrása közben adagoljuk, kevesebb is elég)
  • 12 ek cukor
  • 2 bögre finomliszt
  • 1 csipet

Töltelék

Elkészítés

Tészta

  1. A por alapú hozzávalókat (liszt, cukor, só) összekeverjük egy nagy tálban. Kézzel belemorzsoljuk a margarint, kis vizet hozzáadva összegyúrjuk.
  2. A tésztát fóliába csomagolva a hűtőben pihentetjük legalább félóráig.
  3. A tésztát kétfelé osztjuk, az egyik lehet egy kicsit nagyobb, hogy a formánk oldalára is kerüljön tészta. Lisztes felületen, egyenletes vastagságúra kinyújtjuk (a formánknak megfelelő alakúra). Én 24 cm átmérőjű kapcsos tortaformát használtam, amit kivajaztam, kiliszteztem. A kettéválasztott tészta egyik felével kibéleljük a formát, szépen lenyomkodjuk az aljára és az oldalára.
  4. A tészta másik felét is kinyújtjuk. A pite tetejét sokféleképpen lehet variálni, én most csillagokat szaggattam ki a tésztából és azzal díszítettem, de simán is befedhetjük a tetejét a kinyújtott tésztával.

Töltelék

  1. Az almákat meghámozzuk, kicsumázzuk. Nagyjából egyenlő vastagságú, vékony cikkekre vágjuk őket. (Hogy ne barnuljanak meg túl hamar, egy kis citromlevet csepegtessünk rájuk, ami ha nem olyan savanykás az alma, akkor a pitének is nagyon jó ízt ad.)
  2. A fűszeres, rumos öntet hozzávalóit egyenletesre keverjük, és az almákra öntjük. Jól átforgatjuk benne az almákat.
  3. Ezután a kibélelt formába halmozzuk az almatölteléket (ha maradt egy kis lé, azt nyugodtan öntsük rá), majd lefedjük a másik tésztával (vagy a kiszaggatott formákkal).
  4. 180 Celsius fokon kb. 30 percig sütjük. (Folyamatosan figyeljük, akkor jó, ha a teteje aranybarna, az almák pedig megpuhultak.) Ha a teteje nagyon hamar elkezd barnulni, de az alja még nem, fedjük be alufóliával, és úgy süssük tovább.
  • Sütés hőfoka: 180 °C
  • Sütés ideje: 30 perc
  • Elkészítettem: 1 alkalommal
  • Receptkönyvben: 41
  • Tegnapi nézettség: 0
  • 7 napos nézettség: 0
  • Össznézettség: 1960
  • Feltöltés dátuma: 2014. október 01.

Ajánló

Vanília fagyival vagy tejszínhabbal tálalva is érdemes kipróbálni. :)

Receptkategóriák

Receptjellemzők

Az almás pite nagy kedvencem, de valahogy fel akartam dobni. Byron Talbott, amerikai szakács receptjét próbáltam ki. Szerintem remek! Nagyon ízletes és nagyon szép, a fűszerek miatt karácsonyi hangulatú, és elkészíteni sem nehéz. Én csillagokkal díszítettem ki a tetejét, hogy ezzel se egy hétköznapi pitének tűnjön. :)

Hozzávalók

Tészta

Töltelék

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...