Fűszeres almalekvár őszibarackkal
- 0% Fehérje
- 28% Szénhidrát
- 0% Zsír
-
125g alma59 kcal
-
125g őszibarack47 kcal
-
8g citromlé2 kcal
-
0g fahéj0 kcal
-
0g szegfűszeg0 kcal
-
8g méz23 kcal
-
50g cukor194 kcal
- 0% Fehérje
- 28% Szénhidrát
- 0% Zsír
-
1250g alma585 kcal
-
1250g őszibarack468 kcal
-
80g citromlé18 kcal
-
0g fahéj0 kcal
-
0g szegfűszeg0 kcal
-
75g méz228 kcal
-
500g cukor1935 kcal
- 0% Fehérje
- 28% Szénhidrát
- 0% Zsír
-
39.6g alma19 kcal
-
39.6g őszibarack15 kcal
-
2.5g citromlé1 kcal
-
0g fahéj0 kcal
-
0g szegfűszeg0 kcal
-
2.4g méz7 kcal
-
15.8g cukor61 kcal
- 0% Fehérje
- 28% Szénhidrát
- 0% Zsír
- 71% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Vas
TOP vitaminok
-
C vitamin:
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
β-karotin
Fehérje
-
Összesen 1.4 g
Zsír
-
Összesen 0.5 g
-
Telített zsírsav 0 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 0 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 0 g
-
Koleszterin 0 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 73.3 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 0 mg
-
Kálcium 15 mg
-
Vas 0 mg
-
Magnézium 17 mg
-
Foszfor 37 mg
-
Nátrium 2 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 83.7 g
-
Cukor 78 mg
-
Élelmi rost 5 mg
VÍZ
-
Összesen 211.6 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 23 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 16 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 6 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 10 micro
-
Kolin: 12 mg
-
Retinol - A vitamin: 0 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 225 micro
-
β-crypt 93 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 143 micro
- 0% Fehérje
- 28% Szénhidrát
- 0% Zsír
- 71% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Vas
TOP vitaminok
-
C vitamin:
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
β-karotin
Fehérje
-
Összesen 14.4 g
Zsír
-
Összesen 5.1 g
-
Telített zsírsav 1 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 1 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 2 g
-
Koleszterin 0 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 732.6 g
-
Cink 3 mg
-
Szelén 5 mg
-
Kálcium 154 mg
-
Vas 5 mg
-
Magnézium 171 mg
-
Foszfor 373 mg
-
Nátrium 20 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 837.1 g
-
Cukor 780 mg
-
Élelmi rost 45 mg
VÍZ
-
Összesen 2115.8 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 226 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 11 mg
-
C vitamin: 162 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 56 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 11 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 99 micro
-
Kolin: 117 mg
-
Retinol - A vitamin: 0 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 2249 micro
-
β-crypt 931 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 1430 micro
- 0% Fehérje
- 28% Szénhidrát
- 0% Zsír
- 71% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Vas
TOP vitaminok
-
C vitamin:
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
β-karotin
Fehérje
-
Összesen 0.5 g
Zsír
-
Összesen 0.2 g
-
Telített zsírsav 0 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 0 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 0 g
-
Koleszterin 0 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 23.2 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 0 mg
-
Kálcium 5 mg
-
Vas 0 mg
-
Magnézium 5 mg
-
Foszfor 12 mg
-
Nátrium 1 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 26.5 g
-
Cukor 25 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 67.1 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 7 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 5 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 2 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 3 micro
-
Kolin: 4 mg
-
Retinol - A vitamin: 0 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 71 micro
-
β-crypt 30 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 45 micro
Hozzávalók
-
1.3 kg alma
-
1.3 kg őszibarack
-
2 citromból nyert citromlé
-
3 ek méz
-
0.5 kg cukor
Elkészítés
- A gyümölcsöket alaposan megmossuk, és apróra összevágjuk. Rétegenként citromlével meglocsoljuk.
- Egy alkalmas fazekat jól kimosunk, és ecettel átöblítünk. A gyümölcsöket mérés után beleöntjük a lábosba, és fedő alatt elkezdjük párolni.
- Hozzáadjuk a fűszereket, a mézet, ha maradt, a citromlét és a cukrot.
- Fedő alatt addig pároljuk kis lángon, amíg jól összeesik a gyümölcs, kb. fél óra, majd fedő nélkül folytatjuk..
- Lassan folytatjuk a főzést, időnként megkeverjük. Ahogy csökken a víztartalma, egyre jobban pöfög és fröcsög. Maradjon a közelben a fedő, mert amikor már nem lehet bírni vele, kicsit betakarjuk.
- Attól függően, milyen keményre ill. hígabbra szeretnénk lekvárunkat, meg kell választani a főzés idejét. (Nekem ez a második szakasz kb. 1 óra volt.)
- Megkóstoljuk, elég édes-e. Ha szükséges, mehet bele kicsi cukor, ha jó, akkor jön a 3. szakasz.
- Felkapcsoljuk nagy lángra és miközben sűrűsödik, vadul kevergetjük, mert fröcsög.
- Amikor jónak érezzük, gyorsan az előre elkészített üvegekbe tesszük, 5 percre fejére állítjuk az üveget, majd száraz dunsztba tesszük másnapig.
- Elkészítettem: 1 alkalommal
- Receptkönyvben: 59
- Tegnapi nézettség: 0
- 7 napos nézettség: 0
- Össznézettség: 8304
- Feltöltés dátuma: 2012. szeptember 11.
Ajánló
Lekvárkedvelőknek javaslom.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- vegetáriánus:
-
- alkalom:
-
- Speciális étrendek:
Sok receptet átnézve és gyakorlott lekvár eltevőkkel konzultálva született meg a 2. tartósítószermentes lekvárom. Kolléganőmtől kaptam kicsit biós almát, enni nem tetszett, de a kihívás miatt megpróbáltam a lekvárt. Az almának nincs valami karakteres íze ilyen formában, meg aztán 2,5 kg-ra ki kellett egészíteni, így került bele az őszibarack. Az, hogy kapjon valami erőteljesebb ízt, azt már én gondoltam hozzá. Persze, azért ötleteket olvasgattam itt-ott. Az üvegek és kupakok sterilizálását nem írtam le, mert az evidens szerintem, de ha valaki kéri, leírom szívesen az én technikámat. Ehhez a mennyiséghez 2 hagyományos befőttes üveg és 3 bébiételes üveg kellett. Nekem a dunszt egy hűtőtáska volt, jól kibélelve és az üvegeket papírba csomagoltam. Mivel másodszor készítettem tartósítószermentesen, csak reménykedni tudok, hogy nem lesz vele gond.