r
Nosalty Logó

Fűszeres almalekvár őszibarackkal

cukrot taratalmaz laktózmentes gluténmentes tejmentes tojásmentes
Boszi
Fűszeres almalekvár őszibarackkal
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Összesen
perc
  • 0% Fehérje
  • 28% Szénhidrát
  • 0% Zsír
Összesen 325 kcal
  • 0% Fehérje
  • 28% Szénhidrát
  • 0% Zsír
Összesen 3234 kcal
  • 0% Fehérje
  • 28% Szénhidrát
  • 0% Zsír
Összesen 103 kcal
  • 0% Fehérje
  • 28% Szénhidrát
  • 0% Zsír
  • 71% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Magnézium
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Vas

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • β-karotin

Fehérje

  • Összesen
    1.4 g

Zsír

  • Összesen
    0.5 g
  • Telített zsírsav
    0 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    0 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    73.3 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    0 mg
  • Kálcium
    15 mg
  • Vas
    0 mg
  • Magnézium
    17 mg
  • Foszfor
    37 mg
  • Nátrium
    2 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    83.7 g
  • Cukor
    78 mg
  • Élelmi rost
    5 mg

VÍZ

  • Összesen
    211.6 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    23 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    16 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    6 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    10 micro
  • Kolin:
    12 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    225 micro
  • β-crypt
    93 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    143 micro
Összesen 325 kcal
  • 0% Fehérje
  • 28% Szénhidrát
  • 0% Zsír
  • 71% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Magnézium
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Vas

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • β-karotin

Fehérje

  • Összesen
    14.4 g

Zsír

  • Összesen
    5.1 g
  • Telített zsírsav
    1 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    1 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    2 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    732.6 g
  • Cink
    3 mg
  • Szelén
    5 mg
  • Kálcium
    154 mg
  • Vas
    5 mg
  • Magnézium
    171 mg
  • Foszfor
    373 mg
  • Nátrium
    20 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    837.1 g
  • Cukor
    780 mg
  • Élelmi rost
    45 mg

VÍZ

  • Összesen
    2115.8 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    226 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    11 mg
  • C vitamin:
    162 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    56 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    11 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    99 micro
  • Kolin:
    117 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    2249 micro
  • β-crypt
    931 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    1430 micro
Összesen 3234 kcal
  • 0% Fehérje
  • 28% Szénhidrát
  • 0% Zsír
  • 71% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Magnézium
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Vas

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • β-karotin

Fehérje

  • Összesen
    0.5 g

Zsír

  • Összesen
    0.2 g
  • Telített zsírsav
    0 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    0 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    23.2 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    0 mg
  • Kálcium
    5 mg
  • Vas
    0 mg
  • Magnézium
    5 mg
  • Foszfor
    12 mg
  • Nátrium
    1 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    26.5 g
  • Cukor
    25 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    67.1 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    7 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    5 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    2 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    3 micro
  • Kolin:
    4 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    71 micro
  • β-crypt
    30 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    45 micro
Összesen 103 kcal

Hozzávalók

Elkészítés

  1. A gyümölcsöket alaposan megmossuk, és apróra összevágjuk. Rétegenként citromlével meglocsoljuk.
  2. Egy alkalmas fazekat jól kimosunk, és ecettel átöblítünk. A gyümölcsöket mérés után beleöntjük a lábosba, és fedő alatt elkezdjük párolni.
  3. Hozzáadjuk a fűszereket, a mézet, ha maradt, a citromlét és a cukrot.
  4. Fedő alatt addig pároljuk kis lángon, amíg jól összeesik a gyümölcs, kb. fél óra, majd fedő nélkül folytatjuk..
  5. Lassan folytatjuk a főzést, időnként megkeverjük. Ahogy csökken a víztartalma, egyre jobban pöfög és fröcsög. Maradjon a közelben a fedő, mert amikor már nem lehet bírni vele, kicsit betakarjuk.
  6. Attól függően, milyen keményre ill. hígabbra szeretnénk lekvárunkat, meg kell választani a főzés idejét. (Nekem ez a második szakasz kb. 1 óra volt.)
  7. Megkóstoljuk, elég édes-e. Ha szükséges, mehet bele kicsi cukor, ha jó, akkor jön a 3. szakasz.
  8. Felkapcsoljuk nagy lángra és miközben sűrűsödik, vadul kevergetjük, mert fröcsög.
  9. Amikor jónak érezzük, gyorsan az előre elkészített üvegekbe tesszük, 5 percre fejére állítjuk az üveget, majd száraz dunsztba tesszük másnapig.
  • Elkészítettem: 1 alkalommal
  • Receptkönyvben: 59
  • Tegnapi nézettség: 0
  • 7 napos nézettség: 0
  • Össznézettség: 8304
  • Feltöltés dátuma: 2012. szeptember 11.

Ajánló

Lekvárkedvelőknek javaslom.

Receptkategóriák

Receptjellemzők

Sok receptet átnézve és gyakorlott lekvár eltevőkkel konzultálva született meg a 2. tartósítószermentes lekvárom. Kolléganőmtől kaptam kicsit biós almát, enni nem tetszett, de a kihívás miatt megpróbáltam a lekvárt. Az almának nincs valami karakteres íze ilyen formában, meg aztán 2,5 kg-ra ki kellett egészíteni, így került bele az őszibarack.  Az, hogy kapjon valami erőteljesebb ízt, azt már én gondoltam hozzá. Persze, azért ötleteket olvasgattam itt-ott. Az üvegek és kupakok sterilizálását nem írtam le, mert az evidens szerintem, de ha valaki kéri, leírom szívesen az én technikámat. Ehhez a mennyiséghez 2 hagyományos befőttes üveg és 3 bébiételes üveg kellett. Nekem a dunszt egy hűtőtáska volt, jól kibélelve és az üvegeket papírba csomagoltam. Mivel másodszor készítettem tartósítószermentesen, csak reménykedni tudok, hogy nem lesz vele gond.

Hozzávalók

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...