Fügés-mandulás linzerkeksz
cukrot taratalmaz
laktózt tartalmaz
glutént tartalmaz
tejet tartalmaz
tojást tartalmaz
Lakos Benedek
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
180 °C
- 7% Fehérje
- 38% Szénhidrát
- 15% Zsír
A tésztához
-
28g finomliszt102 kcal
-
6g porcukor23 kcal
-
12g vaj82 kcal
-
11g tojás14 kcal
-
0g sütőpor0 kcal
-
0g só0 kcal
-
1g citromhéj0 kcal
A töltelékhez
Összesen
319
kcal
- 7% Fehérje
- 38% Szénhidrát
- 15% Zsír
- 39% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Nátrium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 6.6 g
Zsír
-
Összesen 15.9 g
-
Telített zsírsav 7 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 6 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 2 g
-
Koleszterin 61 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 228.2 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 13 mg
-
Kálcium 49 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 40 mg
-
Foszfor 105 mg
-
Nátrium 18 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 39.9 g
-
Cukor 16 mg
-
Élelmi rost 3 mg
VÍZ
-
Összesen 40.7 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 96 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 3 mg
-
C vitamin: 2 mg
-
D vitamin: 8 micro
-
K vitamin: 2 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 19 micro
-
Kolin: 40 mg
-
Retinol - A vitamin: 93 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 46 micro
-
β-crypt 1 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 57 micro
Összesen
319
kcal
- 7% Fehérje
- 38% Szénhidrát
- 15% Zsír
- 39% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Nátrium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 66.2 g
Zsír
-
Összesen 158.8 g
-
Telített zsírsav 66 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 64 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 19 g
-
Koleszterin 607 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 2282.1 g
-
Cink 7 mg
-
Szelén 130 mg
-
Kálcium 494 mg
-
Vas 10 mg
-
Magnézium 402 mg
-
Foszfor 1052 mg
-
Nátrium 181 mg
-
Réz 2 mg
-
Mangán 4 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 398.9 g
-
Cukor 160 mg
-
Élelmi rost 28 mg
VÍZ
-
Összesen 407 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 965 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 28 mg
-
C vitamin: 22 mg
-
D vitamin: 79 micro
-
K vitamin: 25 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 2 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 9 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 193 micro
-
Kolin: 405 mg
-
Retinol - A vitamin: 927 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 464 micro
-
β-crypt 14 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 570 micro
Összesen
3204
kcal
- 7% Fehérje
- 38% Szénhidrát
- 15% Zsír
- 39% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Nátrium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 6.3 g
Zsír
-
Összesen 15 g
-
Telített zsírsav 6 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 6 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 2 g
-
Koleszterin 57 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 215.9 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 12 mg
-
Kálcium 47 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 38 mg
-
Foszfor 100 mg
-
Nátrium 17 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 37.7 g
-
Cukor 15 mg
-
Élelmi rost 3 mg
VÍZ
-
Összesen 38.5 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 91 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 3 mg
-
C vitamin: 2 mg
-
D vitamin: 8 micro
-
K vitamin: 2 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 18 micro
-
Kolin: 38 mg
-
Retinol - A vitamin: 88 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 44 micro
-
β-crypt 1 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 54 micro
Összesen
302
kcal
Hozzávalók
Elkészítés
A tésztához
- A lisztet elkeverjük a porcukorral, sóval, citromhéjjal és sütőporral, majd belekockázzuk a vajat és morzsásra dolgozzuk. Ekkor hozzáadjuk a tojásokat és gyors mozdulatokkal egységes gombóccá gyúrjuk. Felhasználásig hűtőbe tesszük dermedni, közben elkészítjük a tölteléket.
A töltelékhez
- A fügéket megmossuk, szárukat levágjuk, majd negyedbe vágva egy fazékba tesszük a mézzel és közepes lángon teljesen szétfőzzük a gyümölcsöt. Egy botmixerrel simára dolgozzuk.
- A mandulát ledaráljuk, elkeverjük a fügével és hozzáadjuk a citromhéjat is. A tölteléket habzsákba tesszük.
- A sütőt előmelegítjük 180 fokra, és kibélelünk egy nagy tepsit sütőpapírral. A tésztát lisztezett felületen téglalappá nyújtjuk (nagyjából 3-5 milliméter vastag legyen), majd középen hosszában félbe vágjuk. Mindkét tésztalap közepére nyomunk egy vastag csíkot a töltelékből. Az egyik oldalt ráhajtjuk, majd felcsavarjuk az egészet, hogy egy kígyót kapjunk, amelynek a belsejében külön réteget képez a fügés töltelék.
- A két megformázott rudat nagyjából kétujjnyi vastag darabokra vágjuk, a kekszeket elrendezzük a tepsin (mehetnek egymáshoz közel, csak egy kicsit fognak megnőni a sütőben).
- A tepsit a sütőbe toljuk, a kekszeket először 12 percig sütjük, majd megfordítjuk a tepsit, hogy egyenletesen süljön a sütemény. További 8 percet adunk nekik, majd kivesszük és teljesen hagyjuk kihűlni őket. Porcukorral meghintve kínáljuk, légmentesen zárható dobozban egy hétig is tárolhatjuk.
- Sütés hőfoka: 180 °C
- Sütés módja: hőlégkeveréses
- Sütés ideje: 20 perc
- Receptkönyvben: 66
- Tegnapi nézettség: 5
- 7 napos nézettség: 21
- Össznézettség: 6050
- Feltöltés dátuma: 2023. szeptember 28.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- vegetáriánus:
-
- alkalom:
Lakos Benedek
369 recept
Az alábbi süteményt minimális változásokkal megtalálhatjuk Olaszországban is, itt cucidati néven, míg az USA-ban fig newtonként hódít. Hogy legyen egy magyar verzió is, megalkottam ezt a receptet, amelybe a fügeszezon legédesebb szemei kerülhetnek. Formázása kicsit formabontó, az íze pedig házias, egyszerűségében nagyszerű. Adjunk neki egy esélyt!