r
Nosalty Logó

Fügés-mandulás linzerkeksz

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojást tartalmaz
Lakos Benedek
Fügés-mandulás linzerkeksz
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
180 °C
  • 7% Fehérje
  • 38% Szénhidrát
  • 15% Zsír

A tésztához

A töltelékhez

Összesen 319 kcal
  • 7% Fehérje
  • 38% Szénhidrát
  • 15% Zsír

A tésztához

A töltelékhez

Összesen 3204 kcal
  • 7% Fehérje
  • 38% Szénhidrát
  • 15% Zsír

A tésztához

A töltelékhez

Összesen 302 kcal
  • 7% Fehérje
  • 38% Szénhidrát
  • 15% Zsír
  • 39% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Nátrium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    6.6 g

Zsír

  • Összesen
    15.9 g
  • Telített zsírsav
    7 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    6 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    2 g
  • Koleszterin
    61 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    228.2 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    13 mg
  • Kálcium
    49 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    40 mg
  • Foszfor
    105 mg
  • Nátrium
    18 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    39.9 g
  • Cukor
    16 mg
  • Élelmi rost
    3 mg

VÍZ

  • Összesen
    40.7 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    96 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    3 mg
  • C vitamin:
    2 mg
  • D vitamin:
    8 micro
  • K vitamin:
    2 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    19 micro
  • Kolin:
    40 mg
  • Retinol - A vitamin:
    93 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    46 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    57 micro
Összesen 319 kcal
  • 7% Fehérje
  • 38% Szénhidrát
  • 15% Zsír
  • 39% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Nátrium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    66.2 g

Zsír

  • Összesen
    158.8 g
  • Telített zsírsav
    66 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    64 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    19 g
  • Koleszterin
    607 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    2282.1 g
  • Cink
    7 mg
  • Szelén
    130 mg
  • Kálcium
    494 mg
  • Vas
    10 mg
  • Magnézium
    402 mg
  • Foszfor
    1052 mg
  • Nátrium
    181 mg
  • Réz
    2 mg
  • Mangán
    4 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    398.9 g
  • Cukor
    160 mg
  • Élelmi rost
    28 mg

VÍZ

  • Összesen
    407 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    965 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    28 mg
  • C vitamin:
    22 mg
  • D vitamin:
    79 micro
  • K vitamin:
    25 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    2 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    9 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    193 micro
  • Kolin:
    405 mg
  • Retinol - A vitamin:
    927 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    464 micro
  • β-crypt
    14 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    570 micro
Összesen 3204 kcal
  • 7% Fehérje
  • 38% Szénhidrát
  • 15% Zsír
  • 39% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Nátrium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    6.3 g

Zsír

  • Összesen
    15 g
  • Telített zsírsav
    6 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    6 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    2 g
  • Koleszterin
    57 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    215.9 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    12 mg
  • Kálcium
    47 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    38 mg
  • Foszfor
    100 mg
  • Nátrium
    17 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    37.7 g
  • Cukor
    15 mg
  • Élelmi rost
    3 mg

VÍZ

  • Összesen
    38.5 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    91 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    3 mg
  • C vitamin:
    2 mg
  • D vitamin:
    8 micro
  • K vitamin:
    2 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    18 micro
  • Kolin:
    38 mg
  • Retinol - A vitamin:
    88 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    44 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    54 micro
Összesen 302 kcal

Hozzávalók

A tésztához

A töltelékhez

Elkészítés

A tésztához

  1. A lisztet elkeverjük a porcukorral, sóval, citromhéjjal és sütőporral, majd belekockázzuk a vajat és morzsásra dolgozzuk. Ekkor hozzáadjuk a tojásokat és gyors mozdulatokkal egységes gombóccá gyúrjuk. Felhasználásig hűtőbe tesszük dermedni, közben elkészítjük a tölteléket.

A töltelékhez

  1. A fügéket megmossuk, szárukat levágjuk, majd negyedbe vágva egy fazékba tesszük a mézzel és közepes lángon teljesen szétfőzzük a gyümölcsöt. Egy botmixerrel simára dolgozzuk.
  2. A mandulát ledaráljuk, elkeverjük a fügével és hozzáadjuk a citromhéjat is. A tölteléket habzsákba tesszük.
  3. A sütőt előmelegítjük 180 fokra, és kibélelünk egy nagy tepsit sütőpapírral. A tésztát lisztezett felületen téglalappá nyújtjuk (nagyjából 3-5 milliméter vastag legyen), majd középen hosszában félbe vágjuk. Mindkét tésztalap közepére nyomunk egy vastag csíkot a töltelékből. Az egyik oldalt ráhajtjuk, majd felcsavarjuk az egészet, hogy egy kígyót kapjunk, amelynek a belsejében külön réteget képez a fügés töltelék.
  4. A két megformázott rudat nagyjából kétujjnyi vastag darabokra vágjuk, a kekszeket elrendezzük a tepsin (mehetnek egymáshoz közel, csak egy kicsit fognak megnőni a sütőben).
  5. A tepsit a sütőbe toljuk, a kekszeket először 12 percig sütjük, majd megfordítjuk a tepsit, hogy egyenletesen süljön a sütemény. További 8 percet adunk nekik, majd kivesszük és teljesen hagyjuk kihűlni őket. Porcukorral meghintve kínáljuk, légmentesen zárható dobozban egy hétig is tárolhatjuk.
  • Sütés hőfoka: 180 °C
  • Sütés módja: hőlégkeveréses
  • Sütés ideje: 20 perc
  • Receptkönyvben: 66
  • Tegnapi nézettség: 5
  • 7 napos nézettség: 21
  • Össznézettség: 6050
  • Feltöltés dátuma: 2023. szeptember 28.

Receptkategóriák

Fügés-mandulás linzerkeksz
Lakos Benedek 369 recept

Az alábbi süteményt minimális változásokkal megtalálhatjuk Olaszországban is, itt cucidati néven, míg az USA-ban fig newtonként hódít. Hogy legyen egy magyar verzió is, megalkottam ezt a receptet, amelybe a fügeszezon legédesebb szemei kerülhetnek. Formázása kicsit formabontó, az íze pedig házias, egyszerűségében nagyszerű. Adjunk neki egy esélyt!

Hozzávalók

A tésztához

A töltelékhez

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...