r
Nosalty Logó

Fügés-diós baklava

Lakos Benedek
Fügés-diós baklava
adag
Idő
p
Költség
költséges
Nehézség
közepes

Hozzávalók

A fügeleveles sziruphoz

A baklavához

523
Kalória
8.5g
Fehérje
58.8g
Szénhidrát
30g
Zsír
64g
Víz
35.8g
Koleszterin
3.1g
Élelmi rost
32.3g
Cukor
  • 5% Fehérje
  • 37% Szénhidrát
  • 19% Zsír

A fügeleveles sziruphoz

A baklavához

Összesen 523 kcal
  • 5% Fehérje
  • 37% Szénhidrát
  • 19% Zsír

A fügeleveles sziruphoz

A baklavához

Összesen 6251 kcal
  • 5% Fehérje
  • 37% Szénhidrát
  • 19% Zsír

A fügeleveles sziruphoz

A baklavához

Összesen 300 kcal
  • 5% Fehérje
  • 37% Szénhidrát
  • 19% Zsír
  • 40% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Magnézium
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    8.5 g

Zsír

  • Összesen
    30 g
  • Telített zsírsav
    10 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    6 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    12 g
  • Koleszterin
    36 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    202.9 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    2 mg
  • Kálcium
    47 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    49 mg
  • Foszfor
    98 mg
  • Nátrium
    4 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    58.8 g
  • Cukor
    32 mg
  • Élelmi rost
    3 mg

Víz

  • Összesen
    64 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    118 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    3 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    4 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    29 micro
  • Kolin:
    16 mg
  • Retinol - A vitamin:
    112 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    71 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    7 micro
Összesen 523 kcal
  • 5% Fehérje
  • 37% Szénhidrát
  • 19% Zsír
  • 40% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Magnézium
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    101.8 g

Zsír

  • Összesen
    359.7 g
  • Telített zsírsav
    120 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    74 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    148 g
  • Koleszterin
    430 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    2434.8 g
  • Cink
    11 mg
  • Szelén
    20 mg
  • Kálcium
    566 mg
  • Vas
    12 mg
  • Magnézium
    585 mg
  • Foszfor
    1176 mg
  • Nátrium
    48 mg
  • Réz
    5 mg
  • Mangán
    11 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    705.8 g
  • Cukor
    387 mg
  • Élelmi rost
    38 mg

Víz

  • Összesen
    768.3 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    1413 micro
  • B6 vitamin:
    2 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    7 mg
  • C vitamin:
    32 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    50 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    6 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    346 micro
  • Kolin:
    187 mg
  • Retinol - A vitamin:
    1342 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    857 micro
  • β-crypt
    2 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    86 micro
Összesen 6251 kcal
  • 5% Fehérje
  • 37% Szénhidrát
  • 19% Zsír
  • 40% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Magnézium
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    4.9 g

Zsír

  • Összesen
    17.2 g
  • Telített zsírsav
    6 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    4 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    7 g
  • Koleszterin
    21 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    116.5 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    1 mg
  • Kálcium
    27 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    28 mg
  • Foszfor
    56 mg
  • Nátrium
    2 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    33.8 g
  • Cukor
    19 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

Víz

  • Összesen
    36.8 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    68 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    2 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    2 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    17 micro
  • Kolin:
    9 mg
  • Retinol - A vitamin:
    64 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    41 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    4 micro
Összesen 300 kcal

Elkészítés

A fügeleveles sziruphoz

  1. Megmosunk és csíkokra vágunk 5 közepes fügelevelet. Egy fazékba tesszük a cukorral, mézzel és vízzel. Felforraljuk, majd alacsony lángon hagyjuk 5-10 percig gyöngyözni. Ekkor az egészet turmixgépbe tesszük és 2-3 percig turmixoljuk. Utána egy sűrű szövésű szűrőn átszűrjük, hozzákeverjük a citromlevet, majd hagyjuk teljesen kihűlni.

A baklavához

  1. A fügéket megmossuk, szárukat levágjuk, majd negyedeljük és egy tepsire tesszük a szemeket. 200 fokos sütőben 15-20 percig sütjük, míg a gyümölcs alaposan karamellizált lesz és levet enged.
  2. A kihűlt fügét leturmixoljuk. A diót egy késes aprítóban durvára daráljuk (nyugodtan hagyhatunk benne nagyobb darabokat), majd elkeverjük a fügepürével és hozzáadjuk a fahéjat. Félretesszük.
  3. A vajat megolvasztjuk. A réteslapokat félbevágjuk, majd akkorára szabjuk, hogy pont beleférjenek a kiszemelt tepsinkbe (ez legyen nagyjából 30x20 centiméter területű és magas falú edény). A tepsit alaposan kikenjük olvasztott vajjal.
  4. Mivel feleztük a réteslapjainkat, összesen 36 rétegünk van. Az első 18-at egyesével a tepsibe egyengetjük, mindegyiket alaposan megkenve olvasztott vajjal. Ha bekerült a tepsibe 18 lap, elegyengetjük az edényben a fügés-diós tölteléket. Majd folytatjuk a lapok rétegezését, mindegyiket bekenve vajjal. Ha a végén marad vajunk, ráöntjük a kész baklavára.
  5. A sütőnket előmelegítjük 180 fokra. A baklavát egy éles késsel bevágjuk olyan formában, ahogy szeretnénk: lehetnek benne rombuszok, négyzetek vagy háromszögek is. A bevagdosott baklavát betoljuk a sütőbe és 40 percig sütjük, vagy amíg a felszíne szép aranybarna nem lesz.
  6. Ha a sütemény megsült, kivesszük a sütőből, hagyjuk pihenni 5-10 percet, majd leöntjük a hideg sziruppal. Hagyjuk teljesen kihűlni, majd hűtőbe tesszük egy éjszakára. Másnap átvágjuk a szeleteket és friss fügével tálaljuk a süteményt.

Recept infó

  • Előkészítés ideje: 25 p
  • Főzés ideje: 5 p
  • Sütés ideje: 60 p

Amikor ősszel beérik a karakteres füge, megannyi ízes receptben felhasználhatjuk. Azonban azért éri meg diós baklavába keverni a gyümölcsöt, mert az olajos maggal fantasztikusan kiegészítik egymást. Azon kívül, hogy a töltelékbe kerül friss füge, a cukorszirupban is landol a levélből, hogy ennyivel is fügésebb legyen az édesség.

További receptek

Flódnis rétes

Imádom a flódnit és szinte bármilyen formában el tudnám fogyasztani. De tényleg! Hogy ezt bebizonyítsam, létrehoztam az alábbi rétest, ami a klasszikus karácsonyi sütemény minden ízét ...

Lakos Benedek

Címlapról ajánljuk

Top Receptek

Hagyományos lencsefőzelék

Amikor Turós Emil kopott szakácskönyvéből főztem, mindig rácsodálkoztam, hogy évtizedekkel ezelőtt milyen ízletes ételek készülhettek. Ma már nem csodálkozom, és ha egy klasszikus ...

Osztrák krumplisaláta

Ha Bécsben járok, mindenképpen ennem KELL Wiener Schnitzel-t (bécsi szeletet)! Sokszor volt már szerencsénk egymáshoz, de talán legutóbb adták hozzá a legfinomabb krumplisalátát. Ezt ...