r
Nosalty Logó

Fügés-diós baklava

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojásmentes
Lakos Benedek
Fügés-diós baklava
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
  • 5% Fehérje
  • 37% Szénhidrát
  • 19% Zsír

A fügeleveles sziruphoz

A baklavához

Összesen 523 kcal
  • 5% Fehérje
  • 37% Szénhidrát
  • 19% Zsír

A fügeleveles sziruphoz

A baklavához

Összesen 6251 kcal
  • 5% Fehérje
  • 37% Szénhidrát
  • 19% Zsír

A fügeleveles sziruphoz

A baklavához

Összesen 300 kcal
  • 5% Fehérje
  • 37% Szénhidrát
  • 19% Zsír
  • 40% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Magnézium
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    8.5 g

Zsír

  • Összesen
    30 g
  • Telített zsírsav
    10 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    6 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    12 g
  • Koleszterin
    36 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    202.9 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    2 mg
  • Kálcium
    47 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    49 mg
  • Foszfor
    98 mg
  • Nátrium
    4 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    58.8 g
  • Cukor
    32 mg
  • Élelmi rost
    3 mg

VÍZ

  • Összesen
    64 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    118 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    3 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    4 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    29 micro
  • Kolin:
    16 mg
  • Retinol - A vitamin:
    112 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    71 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    7 micro
Összesen 523 kcal
  • 5% Fehérje
  • 37% Szénhidrát
  • 19% Zsír
  • 40% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Magnézium
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    101.8 g

Zsír

  • Összesen
    359.7 g
  • Telített zsírsav
    120 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    74 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    148 g
  • Koleszterin
    430 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    2434.8 g
  • Cink
    11 mg
  • Szelén
    20 mg
  • Kálcium
    566 mg
  • Vas
    12 mg
  • Magnézium
    585 mg
  • Foszfor
    1176 mg
  • Nátrium
    48 mg
  • Réz
    5 mg
  • Mangán
    11 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    705.8 g
  • Cukor
    387 mg
  • Élelmi rost
    38 mg

VÍZ

  • Összesen
    768.3 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    1413 micro
  • B6 vitamin:
    2 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    7 mg
  • C vitamin:
    32 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    50 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    6 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    346 micro
  • Kolin:
    187 mg
  • Retinol - A vitamin:
    1342 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    857 micro
  • β-crypt
    2 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    86 micro
Összesen 6251 kcal
  • 5% Fehérje
  • 37% Szénhidrát
  • 19% Zsír
  • 40% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Magnézium
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    4.9 g

Zsír

  • Összesen
    17.2 g
  • Telített zsírsav
    6 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    4 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    7 g
  • Koleszterin
    21 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    116.5 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    1 mg
  • Kálcium
    27 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    28 mg
  • Foszfor
    56 mg
  • Nátrium
    2 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    33.8 g
  • Cukor
    19 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

VÍZ

  • Összesen
    36.8 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    68 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    2 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    2 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    17 micro
  • Kolin:
    9 mg
  • Retinol - A vitamin:
    64 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    41 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    4 micro
Összesen 300 kcal

Hozzávalók

A fügeleveles sziruphoz

A baklavához

Elkészítés

A fügeleveles sziruphoz

  1. Megmosunk és csíkokra vágunk 5 közepes fügelevelet. Egy fazékba tesszük a cukorral, mézzel és vízzel. Felforraljuk, majd alacsony lángon hagyjuk 5-10 percig gyöngyözni. Ekkor az egészet turmixgépbe tesszük és 2-3 percig turmixoljuk. Utána egy sűrű szövésű szűrőn átszűrjük, hozzákeverjük a citromlevet, majd hagyjuk teljesen kihűlni.

A baklavához

  1. A fügéket megmossuk, szárukat levágjuk, majd negyedeljük és egy tepsire tesszük a szemeket. 200 fokos sütőben 15-20 percig sütjük, míg a gyümölcs alaposan karamellizált lesz és levet enged.
  2. A kihűlt fügét leturmixoljuk. A diót egy késes aprítóban durvára daráljuk (nyugodtan hagyhatunk benne nagyobb darabokat), majd elkeverjük a fügepürével és hozzáadjuk a fahéjat. Félretesszük.
  3. A vajat megolvasztjuk. A réteslapokat félbevágjuk, majd akkorára szabjuk, hogy pont beleférjenek a kiszemelt tepsinkbe (ez legyen nagyjából 30x20 centiméter területű és magas falú edény). A tepsit alaposan kikenjük olvasztott vajjal.
  4. Mivel feleztük a réteslapjainkat, összesen 36 rétegünk van. Az első 18-at egyesével a tepsibe egyengetjük, mindegyiket alaposan megkenve olvasztott vajjal. Ha bekerült a tepsibe 18 lap, elegyengetjük az edényben a fügés-diós tölteléket. Majd folytatjuk a lapok rétegezését, mindegyiket bekenve vajjal. Ha a végén marad vajunk, ráöntjük a kész baklavára.
  5. A sütőnket előmelegítjük 180 fokra. A baklavát egy éles késsel bevágjuk olyan formában, ahogy szeretnénk: lehetnek benne rombuszok, négyzetek vagy háromszögek is. A bevagdosott baklavát betoljuk a sütőbe és 40 percig sütjük, vagy amíg a felszíne szép aranybarna nem lesz.
  6. Ha a sütemény megsült, kivesszük a sütőből, hagyjuk pihenni 5-10 percet, majd leöntjük a hideg sziruppal. Hagyjuk teljesen kihűlni, majd hűtőbe tesszük egy éjszakára. Másnap átvágjuk a szeleteket és friss fügével tálaljuk a süteményt.
  • Sütés ideje: 60 perc
  • Receptkönyvben: 7
  • Tegnapi nézettség: 19
  • 7 napos nézettség: 96
  • Össznézettség: 571
  • Feltöltés dátuma: 2024. augusztus 26.

Receptkategóriák

Receptjellemzők

Fügés-diós baklava
Lakos Benedek 337 recept

Amikor ősszel beérik a karakteres füge, megannyi ízes receptben felhasználhatjuk. Azonban azért éri meg diós baklavába keverni a gyümölcsöt, mert az olajos maggal fantasztikusan kiegészítik egymást. Azon kívül, hogy a töltelékbe kerül friss füge, a cukorszirupban is landol a levélből, hogy ennyivel is fügésebb legyen az édesség.

Hozzávalók

A fügeleveles sziruphoz

A baklavához

Címlapról ajánljuk

Séftippek a legtökéletesebb, soktojásos házi tésztához Jahni Lászlótól, a Kistücsök...

A fejekben az él, hogy a levesekhez, tésztaételekhez nagy macera házi tésztát készíteni, ma már ezért automatikusan a gyári száraz tészta után nyúlunk. A legendás balatoni étterem, a Kistücsök séfje ezzel szemben arra biztat minden főzni szeretőt, hogy bátran álljunk neki frissen kigyúrni a tésztát, mert egy kis gyakorlással gyorsan megvan, az élmény pedig magáért beszél majd.

Nosalty

További cikkek