Fügés-diós baklava
cukrot taratalmaz
laktózt tartalmaz
glutént tartalmaz
tejet tartalmaz
tojásmentes
Lakos Benedek
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
- 5% Fehérje
- 37% Szénhidrát
- 19% Zsír
A fügeleveles sziruphoz
A baklavához
Összesen
523
kcal
- 5% Fehérje
- 37% Szénhidrát
- 19% Zsír
A fügeleveles sziruphoz
A baklavához
Összesen
6251
kcal
- 5% Fehérje
- 37% Szénhidrát
- 19% Zsír
- 40% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
B6 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 8.5 g
Zsír
-
Összesen 30 g
-
Telített zsírsav 10 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 6 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 12 g
-
Koleszterin 36 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 202.9 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 2 mg
-
Kálcium 47 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 49 mg
-
Foszfor 98 mg
-
Nátrium 4 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 58.8 g
-
Cukor 32 mg
-
Élelmi rost 3 mg
VÍZ
-
Összesen 64 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 118 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 3 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 4 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 29 micro
-
Kolin: 16 mg
-
Retinol - A vitamin: 112 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 71 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 7 micro
Összesen
523
kcal
- 5% Fehérje
- 37% Szénhidrát
- 19% Zsír
- 40% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
B6 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 101.8 g
Zsír
-
Összesen 359.7 g
-
Telített zsírsav 120 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 74 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 148 g
-
Koleszterin 430 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 2434.8 g
-
Cink 11 mg
-
Szelén 20 mg
-
Kálcium 566 mg
-
Vas 12 mg
-
Magnézium 585 mg
-
Foszfor 1176 mg
-
Nátrium 48 mg
-
Réz 5 mg
-
Mangán 11 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 705.8 g
-
Cukor 387 mg
-
Élelmi rost 38 mg
VÍZ
-
Összesen 768.3 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 1413 micro
-
B6 vitamin: 2 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 7 mg
-
C vitamin: 32 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 50 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 6 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 346 micro
-
Kolin: 187 mg
-
Retinol - A vitamin: 1342 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 857 micro
-
β-crypt 2 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 86 micro
Összesen
6251
kcal
- 5% Fehérje
- 37% Szénhidrát
- 19% Zsír
- 40% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
B6 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 4.9 g
Zsír
-
Összesen 17.2 g
-
Telített zsírsav 6 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 4 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 7 g
-
Koleszterin 21 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 116.5 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 1 mg
-
Kálcium 27 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 28 mg
-
Foszfor 56 mg
-
Nátrium 2 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 33.8 g
-
Cukor 19 mg
-
Élelmi rost 2 mg
VÍZ
-
Összesen 36.8 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 68 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 2 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 2 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 17 micro
-
Kolin: 9 mg
-
Retinol - A vitamin: 64 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 41 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 4 micro
Összesen
300
kcal
Hozzávalók
Elkészítés
A fügeleveles sziruphoz
- Megmosunk és csíkokra vágunk 5 közepes fügelevelet. Egy fazékba tesszük a cukorral, mézzel és vízzel. Felforraljuk, majd alacsony lángon hagyjuk 5-10 percig gyöngyözni. Ekkor az egészet turmixgépbe tesszük és 2-3 percig turmixoljuk. Utána egy sűrű szövésű szűrőn átszűrjük, hozzákeverjük a citromlevet, majd hagyjuk teljesen kihűlni.
A baklavához
- A fügéket megmossuk, szárukat levágjuk, majd negyedeljük és egy tepsire tesszük a szemeket. 200 fokos sütőben 15-20 percig sütjük, míg a gyümölcs alaposan karamellizált lesz és levet enged.
- A kihűlt fügét leturmixoljuk. A diót egy késes aprítóban durvára daráljuk (nyugodtan hagyhatunk benne nagyobb darabokat), majd elkeverjük a fügepürével és hozzáadjuk a fahéjat. Félretesszük.
- A vajat megolvasztjuk. A réteslapokat félbevágjuk, majd akkorára szabjuk, hogy pont beleférjenek a kiszemelt tepsinkbe (ez legyen nagyjából 30x20 centiméter területű és magas falú edény). A tepsit alaposan kikenjük olvasztott vajjal.
- Mivel feleztük a réteslapjainkat, összesen 36 rétegünk van. Az első 18-at egyesével a tepsibe egyengetjük, mindegyiket alaposan megkenve olvasztott vajjal. Ha bekerült a tepsibe 18 lap, elegyengetjük az edényben a fügés-diós tölteléket. Majd folytatjuk a lapok rétegezését, mindegyiket bekenve vajjal. Ha a végén marad vajunk, ráöntjük a kész baklavára.
- A sütőnket előmelegítjük 180 fokra. A baklavát egy éles késsel bevágjuk olyan formában, ahogy szeretnénk: lehetnek benne rombuszok, négyzetek vagy háromszögek is. A bevagdosott baklavát betoljuk a sütőbe és 40 percig sütjük, vagy amíg a felszíne szép aranybarna nem lesz.
- Ha a sütemény megsült, kivesszük a sütőből, hagyjuk pihenni 5-10 percet, majd leöntjük a hideg sziruppal. Hagyjuk teljesen kihűlni, majd hűtőbe tesszük egy éjszakára. Másnap átvágjuk a szeleteket és friss fügével tálaljuk a süteményt.
- Sütés ideje: 60 perc
- Receptkönyvben: 13
- Tegnapi nézettség: 1
- 7 napos nézettség: 4
- Össznézettség: 1327
- Feltöltés dátuma: 2024. augusztus 26.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- vegetáriánus:
-
- alkalom:
-
- Speciális étrendek:
Lakos Benedek
394 recept
Amikor ősszel beérik a karakteres füge, megannyi ízes receptben felhasználhatjuk. Azonban azért éri meg diós baklavába keverni a gyümölcsöt, mert az olajos maggal fantasztikusan kiegészítik egymást. Azon kívül, hogy a töltelékbe kerül friss füge, a cukorszirupban is landol a levélből, hogy ennyivel is fügésebb legyen az édesség.