r
Nosalty Logó

Frankfurti zöld szósz

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz gluténmentes tejet tartalmaz tojásmentes
NapsütötteVidékünkön
Frankfurti zöld szósz
adag
Előkészítés
perc
hidegkonyha
  • 3% Fehérje
  • 6% Szénhidrát
  • 10% Zsír
Összesen 139 kcal
  • 3% Fehérje
  • 6% Szénhidrát
  • 10% Zsír
Összesen 555 kcal
  • 3% Fehérje
  • 6% Szénhidrát
  • 10% Zsír
Összesen 82 kcal
  • 3% Fehérje
  • 6% Szénhidrát
  • 10% Zsír
  • 82% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Kálcium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    3.1 g

Zsír

  • Összesen
    11.4 g
  • Telített zsírsav
    6 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    3 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    36 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1158.9 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    4 mg
  • Kálcium
    114 mg
  • Vas
    0 mg
  • Magnézium
    13 mg
  • Foszfor
    89 mg
  • Nátrium
    938 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    6.9 g
  • Cukor
    6 mg
  • Élelmi rost
    0 mg

VÍZ

  • Összesen
    93.3 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    76 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    5 mg
  • D vitamin:
    1 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    9 micro
  • Kolin:
    18 mg
  • Retinol - A vitamin:
    74 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    16 micro
  • β-crypt
    2 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    6 micro
Összesen 139 kcal
  • 3% Fehérje
  • 6% Szénhidrát
  • 10% Zsír
  • 82% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Kálcium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    12.4 g

Zsír

  • Összesen
    45.6 g
  • Telített zsírsav
    25 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    11 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    2 g
  • Koleszterin
    144 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    4635.5 g
  • Cink
    2 mg
  • Szelén
    15 mg
  • Kálcium
    456 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    52 mg
  • Foszfor
    357 mg
  • Nátrium
    3754 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    27.7 g
  • Cukor
    23 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    373.2 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    303 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    18 mg
  • D vitamin:
    4 micro
  • K vitamin:
    4 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    35 micro
  • Kolin:
    73 mg
  • Retinol - A vitamin:
    296 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    66 micro
  • β-crypt
    6 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    25 micro
Összesen 555 kcal
  • 3% Fehérje
  • 6% Szénhidrát
  • 10% Zsír
  • 82% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Kálcium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    1.8 g

Zsír

  • Összesen
    6.8 g
  • Telített zsírsav
    4 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    2 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    21 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    690.8 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    2 mg
  • Kálcium
    68 mg
  • Vas
    0 mg
  • Magnézium
    8 mg
  • Foszfor
    53 mg
  • Nátrium
    559 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    4.1 g
  • Cukor
    3 mg
  • Élelmi rost
    0 mg

VÍZ

  • Összesen
    55.6 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    45 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    3 mg
  • D vitamin:
    1 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    5 micro
  • Kolin:
    11 mg
  • Retinol - A vitamin:
    44 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    10 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    4 micro
Összesen 82 kcal

Hozzávalók

Elkészítés

  1. A friss zöldfűszereket alaposan megmossuk és megszárítjuk, hogy ne legyenek vizesek. Nagyon apróra vágjuk őket, még a legapróbbnál is apróbbra, egészen addig, amíg a víz kiválik belőlük. Erre azért van szükség, mert ez fogja megadni a szósz zöld színét.
  2. A tejfölt és a natúr joghurtot elkeverjük egymással, majd mustárral, citromlével, fehérborecettel, sóval és borssal ízesítjük. Egy kevés mézet is adhatunk a hozzá, ezzel ellensúlyozva az ecet savanyúságát.
  3. A szószba keverjük a fűszereket és a fűszerekből kivált levet is.
  4. Fogyasztható azonnal, de még jobb egy éjszakát állni hagyni. Ezalatt összeérnek az ízek és sűrűsödik is a Grie Soß.
  5. Főtt tojással és főtt burgonyával kínáljuk, de kitűnő kísérője hús- és halételeknek is.
  • Receptkönyvben: 11
  • Tegnapi nézettség: 0
  • 7 napos nézettség: 2
  • Össznézettség: 1078
  • Feltöltés dátuma: 2021. augusztus 23.

Receptkategóriák

Receptjellemzők

Frankfurti zöld szósz
NapsütötteVidékünkön 175 recept

A Grie Soß Frankfurt legismertebb fogása, amit hagyományosan zöldcsütörtökre készítenek a legfrissebb zöldfűszerekből. Németországban annyira népszerű, hogy komplett vállalkozások épültek arra, hogy a hozzá szükséges fűszereket biztosítani tudják a fogyasztók számára. Nagyon büszke vagyok rá, hogy a hétféle fűszernövényt idén a saját kertemben termeltem meg. Valamennyi csodálatos növény lett. A zöldeken kívül tejfölt (Schmand & Saure Sahne), egy kevés mustárt, fehérborecetet, citromlevet, sót és borsot tartalmaz a szósz, de természetesen több változatban készítik. A mustárból keveset használjunk, hiszen a mérsékelt ízű fűszereket nem szabad elnyomnia, a kis vérfűből szintén keveset aprítsunk bele a kesernyéssége miatt. A fűszereket tetszőleges arányban használhatjuk, de a 30 %-os arányt egyik se lépje túl. A Grie Soß mellé hagyományosan főtt tojást és főtt burgonyát (Pellkartoffeln) kínálnak, de kiváló kísérője lehet hús- és halételeknek is. A fűszereket cserepes növényként, vetőmagként szerezhetjük be, de a hazai boltokban fagyasztottan is megvásárolhatjuk. A szükséges zöldfűszerek: -petrezselyem -zamatos turbolya -kis vérfű -borágó -mezei sóska -metélőhagyma -kerti zsázsa

Hozzávalók

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...