Frankfurti zöld szósz
- 3% Fehérje
- 6% Szénhidrát
- 10% Zsír
-
50g zöldfűszer0 kcal
-
50g tejföl99 kcal
-
50g joghurt31 kcal
-
3g mustár2 kcal
-
10g citromlé2 kcal
-
1g fehérborecet0 kcal
-
2g méz5 kcal
-
2g só0 kcal
-
0g fehér bors0 kcal
- 3% Fehérje
- 6% Szénhidrát
- 10% Zsír
-
200g zöldfűszer0 kcal
-
200g tejföl396 kcal
-
200g joghurt122 kcal
-
10g mustár6 kcal
-
40g citromlé9 kcal
-
5g fehérborecet1 kcal
-
7g méz21 kcal
-
9g só0 kcal
-
0g fehér bors0 kcal
- 3% Fehérje
- 6% Szénhidrát
- 10% Zsír
-
29.8g zöldfűszer0 kcal
-
29.8g tejföl59 kcal
-
29.8g joghurt18 kcal
-
1.5g mustár1 kcal
-
6g citromlé1 kcal
-
0.7g fehérborecet0 kcal
-
1g méz3 kcal
-
1.3g só0 kcal
-
0g fehér bors0 kcal
- 3% Fehérje
- 6% Szénhidrát
- 10% Zsír
- 82% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 3.1 g
Zsír
-
Összesen 11.4 g
-
Telített zsírsav 6 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 3 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 0 g
-
Koleszterin 36 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 1158.9 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 4 mg
-
Kálcium 114 mg
-
Vas 0 mg
-
Magnézium 13 mg
-
Foszfor 89 mg
-
Nátrium 938 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 6.9 g
-
Cukor 6 mg
-
Élelmi rost 0 mg
VÍZ
-
Összesen 93.3 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 76 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 5 mg
-
D vitamin: 1 micro
-
K vitamin: 1 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 9 micro
-
Kolin: 18 mg
-
Retinol - A vitamin: 74 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 16 micro
-
β-crypt 2 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 6 micro
- 3% Fehérje
- 6% Szénhidrát
- 10% Zsír
- 82% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 12.4 g
Zsír
-
Összesen 45.6 g
-
Telített zsírsav 25 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 11 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 2 g
-
Koleszterin 144 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 4635.5 g
-
Cink 2 mg
-
Szelén 15 mg
-
Kálcium 456 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 52 mg
-
Foszfor 357 mg
-
Nátrium 3754 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 27.7 g
-
Cukor 23 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 373.2 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 303 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 18 mg
-
D vitamin: 4 micro
-
K vitamin: 4 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 35 micro
-
Kolin: 73 mg
-
Retinol - A vitamin: 296 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 66 micro
-
β-crypt 6 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 25 micro
- 3% Fehérje
- 6% Szénhidrát
- 10% Zsír
- 82% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 1.8 g
Zsír
-
Összesen 6.8 g
-
Telített zsírsav 4 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 2 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 0 g
-
Koleszterin 21 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 690.8 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 2 mg
-
Kálcium 68 mg
-
Vas 0 mg
-
Magnézium 8 mg
-
Foszfor 53 mg
-
Nátrium 559 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 4.1 g
-
Cukor 3 mg
-
Élelmi rost 0 mg
VÍZ
-
Összesen 55.6 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 45 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 3 mg
-
D vitamin: 1 micro
-
K vitamin: 1 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 5 micro
-
Kolin: 11 mg
-
Retinol - A vitamin: 44 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 10 micro
-
β-crypt 1 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 4 micro
Hozzávalók
-
200 g tejföl
-
1 ek mustár
-
1 citromból nyert citromlé
-
1 ek fehérborecet
-
1 teáskanál méz
-
1.5 teáskanál só
-
fehér bors ízlés szerint
Elkészítés
- A friss zöldfűszereket alaposan megmossuk és megszárítjuk, hogy ne legyenek vizesek. Nagyon apróra vágjuk őket, még a legapróbbnál is apróbbra, egészen addig, amíg a víz kiválik belőlük. Erre azért van szükség, mert ez fogja megadni a szósz zöld színét.
- A tejfölt és a natúr joghurtot elkeverjük egymással, majd mustárral, citromlével, fehérborecettel, sóval és borssal ízesítjük. Egy kevés mézet is adhatunk a hozzá, ezzel ellensúlyozva az ecet savanyúságát.
- A szószba keverjük a fűszereket és a fűszerekből kivált levet is.
- Fogyasztható azonnal, de még jobb egy éjszakát állni hagyni. Ezalatt összeérnek az ízek és sűrűsödik is a Grie Soß.
- Főtt tojással és főtt burgonyával kínáljuk, de kitűnő kísérője hús- és halételeknek is.
- Receptkönyvben: 11
- Tegnapi nézettség: 0
- 7 napos nézettség: 2
- Össznézettség: 1078
- Feltöltés dátuma: 2021. augusztus 23.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- konyhatechnológia:
-
- vegetáriánus:
-
- Speciális étrendek:
A Grie Soß Frankfurt legismertebb fogása, amit hagyományosan zöldcsütörtökre készítenek a legfrissebb zöldfűszerekből. Németországban annyira népszerű, hogy komplett vállalkozások épültek arra, hogy a hozzá szükséges fűszereket biztosítani tudják a fogyasztók számára. Nagyon büszke vagyok rá, hogy a hétféle fűszernövényt idén a saját kertemben termeltem meg. Valamennyi csodálatos növény lett. A zöldeken kívül tejfölt (Schmand & Saure Sahne), egy kevés mustárt, fehérborecetet, citromlevet, sót és borsot tartalmaz a szósz, de természetesen több változatban készítik. A mustárból keveset használjunk, hiszen a mérsékelt ízű fűszereket nem szabad elnyomnia, a kis vérfűből szintén keveset aprítsunk bele a kesernyéssége miatt. A fűszereket tetszőleges arányban használhatjuk, de a 30 %-os arányt egyik se lépje túl. A Grie Soß mellé hagyományosan főtt tojást és főtt burgonyát (Pellkartoffeln) kínálnak, de kiváló kísérője lehet hús- és halételeknek is. A fűszereket cserepes növényként, vetőmagként szerezhetjük be, de a hazai boltokban fagyasztottan is megvásárolhatjuk. A szükséges zöldfűszerek: -petrezselyem -zamatos turbolya -kis vérfű -borágó -mezei sóska -metélőhagyma -kerti zsázsa