Francia krémes kehely
cukrot taratalmaz
laktózt tartalmaz
glutént tartalmaz
tejet tartalmaz
tojást tartalmaz
NS
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
- 6% Fehérje
- 36% Szénhidrát
- 27% Zsír
A tésztához
-
42g finomliszt152 kcal
-
42g vaj299 kcal
-
9g tojás12 kcal
-
0g só0 kcal
-
7g víz0 kcal
A krémhez
-
83g tej47 kcal
-
0g vanília0 kcal
-
17g cukor65 kcal
-
17g tojássárgája54 kcal
-
17g finomliszt61 kcal
-
42g habtejszín122 kcal
Az öntethez
-
20g cukor77 kcal
-
7g vaj48 kcal
-
17g habtejszín49 kcal
Összesen
986
kcal
- 6% Fehérje
- 36% Szénhidrát
- 27% Zsír
A tésztához
-
250g finomliszt910 kcal
-
250g vaj1793 kcal
-
55g tojás69 kcal
-
0g só0 kcal
-
40g víz0 kcal
A krémhez
-
500g tej280 kcal
-
0g vanília0 kcal
-
100g cukor387 kcal
-
100g tojássárgája322 kcal
-
100g finomliszt364 kcal
-
250g habtejszín730 kcal
Az öntethez
-
120g cukor464 kcal
-
40g vaj287 kcal
-
100g habtejszín292 kcal
Összesen
5898
kcal
- 6% Fehérje
- 36% Szénhidrát
- 27% Zsír
A tésztához
-
13.1g finomliszt48 kcal
-
13.1g vaj94 kcal
-
2.9g tojás4 kcal
-
0g só0 kcal
-
2.1g víz0 kcal
A krémhez
-
26.2g tej15 kcal
-
0g vanília0 kcal
-
5.2g cukor20 kcal
-
5.2g tojássárgája17 kcal
-
5.2g finomliszt19 kcal
-
13.1g habtejszín38 kcal
Az öntethez
-
6.3g cukor24 kcal
-
2.1g vaj15 kcal
-
5.2g habtejszín15 kcal
Összesen
309
kcal
- 6% Fehérje
- 36% Szénhidrát
- 27% Zsír
- 31% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
A vitamin (RAE):
-
Retinol - A vitamin:
Fehérje
-
Összesen 13.9 g
Zsír
-
Összesen 64.7 g
-
Telített zsírsav 38 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 19 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 3 g
-
Koleszterin 380 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 516.7 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 33 mg
-
Kálcium 182 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 20 mg
-
Foszfor 191 mg
-
Nátrium 88 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 86.9 g
-
Cukor 42 mg
-
Élelmi rost 2 mg
VÍZ
-
Összesen 73.3 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 570 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 2 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 56 micro
-
K vitamin: 5 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 47 micro
-
Kolin: 185 mg
-
Retinol - A vitamin: 559 micro
-
α-karotin 6 micro
-
β-karotin 126 micro
-
β-crypt 6 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 233 micro
Összesen
986
kcal
- 6% Fehérje
- 36% Szénhidrát
- 27% Zsír
- 31% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
A vitamin (RAE):
-
Retinol - A vitamin:
Fehérje
-
Összesen 83.2 g
Zsír
-
Összesen 388 g
-
Telített zsírsav 231 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 114 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 18 g
-
Koleszterin 2277 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 3100.1 g
-
Cink 7 mg
-
Szelén 195 mg
-
Kálcium 1093 mg
-
Vas 8 mg
-
Magnézium 119 mg
-
Foszfor 1147 mg
-
Nátrium 528 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 2 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 521.5 g
-
Cukor 252 mg
-
Élelmi rost 9 mg
VÍZ
-
Összesen 440 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 3419 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 4 micro
-
E vitamin: 13 mg
-
C vitamin: 2 mg
-
D vitamin: 338 micro
-
K vitamin: 32 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 5 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 282 micro
-
Kolin: 1112 mg
-
Retinol - A vitamin: 3353 micro
-
α-karotin 38 micro
-
β-karotin 756 micro
-
β-crypt 37 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 1400 micro
Összesen
5898
kcal
- 6% Fehérje
- 36% Szénhidrát
- 27% Zsír
- 31% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
A vitamin (RAE):
-
Retinol - A vitamin:
Fehérje
-
Összesen 4.4 g
Zsír
-
Összesen 20.4 g
-
Telített zsírsav 12 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 6 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 120 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 162.7 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 10 mg
-
Kálcium 57 mg
-
Vas 0 mg
-
Magnézium 6 mg
-
Foszfor 60 mg
-
Nátrium 28 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 27.4 g
-
Cukor 13 mg
-
Élelmi rost 0 mg
VÍZ
-
Összesen 23.1 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 179 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 18 micro
-
K vitamin: 2 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 15 micro
-
Kolin: 58 mg
-
Retinol - A vitamin: 176 micro
-
α-karotin 2 micro
-
β-karotin 40 micro
-
β-crypt 2 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 74 micro
Összesen
309
kcal
Hozzávalók
A tésztához
-
25 dkg finomliszt
-
25 dkg vaj
-
1 db tojás
-
1 csipet só
-
0.4 dl víz
A krémhez
-
5 dl tej
-
1 db vanília
-
10 dkg cukor
-
5 db tojássárgája
-
10 dkg finomliszt
-
2.5 dl habtejszín
Az öntethez
Elkészítés
A tésztához
- A tészta hozzávalóiból leveles vajastésztát gyúrunk a hagyományos módon. Jó kanálnyi lisztet gyúrunk 20 dkg vajhoz, majd azt téglalap formára simítva hűtőbe tesszük. A többi hozzávalóból tésztát gyúrunk, és 1 órán át fóliába csomagolva pihentetjük. Kinyújtjuk, és a közepébe tesszük a vajat, majd ráhajtjuk a tésztát, hogy teljesen betakarja. Így is pihentetjük úgy negyed órán át hideg helyen.
- Kinyújtjuk, és háromba hajtva szintén pihentetjük hidegen az előbbi módon. Ujjunkkal lehetőleg ne nyomkodjuk, ahogy lehet, csak a sodrófával dolgozzunk. A hajtogatást még háromszor ismételjük.
- Kinyújtjuk fél centi vastagra, és 1-3 cm széles szabálytalan formájú rudakra vágjuk. Tepsibe rakjuk, majd forró sütőben erős tűznél kisütjük.
- Ezután a krém következik: A cukrot, tojássárgáját és a lisztet tejjel csomómentesre keverjük.
- A maradék tejbe kaparjuk a vaníliarúd belsejét, és ezt is az előbbiekkel elegyítjük. Tűz fölött keverjük addig, amíg krémszerűvé sűrűsödik. Letakarva hagyjuk teljesen kihűlni.
- Közben elkészítjük a karamell öntetet. A cukrot addig pirítjuk, míg szép színe lesz, majd a vajjal és tejszínnel összefőzzük, míg teljesen felolvad. Hagyjuk hűlni.
- Az előzetesen lehűtött habtejszínt felverjük, majd óvatosan összekeverjük a kihűlt vaníliakrémmel.
- A lehűlt és kissé sűrűbbé vált karamell öntettel tetszőleges módon díszítjük az üvegpoharak belsejét. Ekkor tényleg ne legyen már forró, mert elrepedhet a pohár!
- Majd a krémmel megtöltjük a díszített poharakat. A krém tetejére is teszünk a karamellből.
- A leveles tészta rudakat kis tányérokra helyezve, egyik felüket leöntve a maradék karamellel tálaljuk. De egyet-egyet karamellbe mártva a krémbe is tehetünk közvetlen tálalás előtt.
- Sütés ideje: 10 perc
- Elkészítettem: 1 alkalommal
- Receptkönyvben: 290
- Tegnapi nézettség: 2
- 7 napos nézettség: 8
- Össznézettség: 29488
- Feltöltés dátuma: 2013. április 04.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- vegetáriánus:
-
- alkalom:
NS
17513 recept
Szeretjük a francia krémest, de mivel a tetejéről legtöbbször levesszük, és kézből ropogtatva fogyasztjuk a tésztát, továbbá jellemzően cukrászdákban az alján levő kissé átázott tésztát bajlódva lehet néha elvágni egy szem villával, így volt bennem régóta a gondolat, hogy lehetne a tésztát külön tálalni. Tehát hogy egyértelműen kézbe vevős módon ehessük. Azonban önmagában a krémes krémje bután nézne ki tányéron, így azt kehelybe/pohárba kényszerítettem. :) És ha már így tettem, kihagytam a hagyományos krémes receptbe való nyers tojásfehérje habot, helyette a kihűlt főzött krémhez kevertem a tejszínhabot. Így a krémesnél is krémesebb lett. Továbbá a száradós karamellmáz helyett folyékonyabb karamell öntetet álmodtam hozzá.