Francia almatorta kajszibarack lekvárral
- 1% Fehérje
- 26% Szénhidrát
- 5% Zsír
A tésztához
-
50g finomliszt182 kcal
-
25g vaj179 kcal
-
10g cukor39 kcal
-
0g só0 kcal
-
2g víz0 kcal
Az almapüréhez
A torta tetejére
- 1% Fehérje
- 26% Szénhidrát
- 5% Zsír
A tésztához
-
200g finomliszt728 kcal
-
100g vaj717 kcal
-
40g cukor155 kcal
-
0g só0 kcal
-
8g víz0 kcal
Az almapüréhez
A torta tetejére
- 1% Fehérje
- 26% Szénhidrát
- 5% Zsír
A tésztához
-
10.8g finomliszt39 kcal
-
5.4g vaj39 kcal
-
2.2g cukor8 kcal
-
0g só0 kcal
-
0.4g víz0 kcal
Az almapüréhez
-
32.5g alma15 kcal
-
1.6g cukor6 kcal
-
2.2g sárgabaracklekvár6 kcal
-
0.9g víz0 kcal
-
0g kardamom0 kcal
A torta tetejére
-
40.7g alma19 kcal
-
1.1g citromlé0 kcal
-
2.2g sárgabaracklekvár6 kcal
- 1% Fehérje
- 26% Szénhidrát
- 5% Zsír
- 67% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
-
Nátrium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
A vitamin (RAE):
Fehérje
-
Összesen 6.3 g
Zsír
-
Összesen 21.3 g
-
Telített zsírsav 13 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 6 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 54 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 195.4 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 18 mg
-
Kálcium 36 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 28 mg
-
Foszfor 98 mg
-
Nátrium 14 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 111.7 g
-
Cukor 59 mg
-
Élelmi rost 9 mg
VÍZ
-
Összesen 286.6 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 180 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 18 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 9 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 26 micro
-
Kolin: 23 mg
-
Retinol - A vitamin: 168 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 122 micro
-
β-crypt 34 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 98 micro
- 1% Fehérje
- 26% Szénhidrát
- 5% Zsír
- 67% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
-
Nátrium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
A vitamin (RAE):
Fehérje
-
Összesen 25 g
Zsír
-
Összesen 85.2 g
-
Telített zsírsav 51 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 24 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 4 g
-
Koleszterin 215 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 781.7 g
-
Cink 2 mg
-
Szelén 71 mg
-
Kálcium 146 mg
-
Vas 4 mg
-
Magnézium 111 mg
-
Foszfor 390 mg
-
Nátrium 55 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 2 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 446.9 g
-
Cukor 236 mg
-
Élelmi rost 36 mg
VÍZ
-
Összesen 1146.4 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 720 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 5 mg
-
C vitamin: 71 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 34 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 4 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 104 micro
-
Kolin: 90 mg
-
Retinol - A vitamin: 671 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 486 micro
-
β-crypt 134 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 391 micro
- 1% Fehérje
- 26% Szénhidrát
- 5% Zsír
- 67% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
-
Nátrium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
A vitamin (RAE):
Fehérje
-
Összesen 1.4 g
Zsír
-
Összesen 4.6 g
-
Telített zsírsav 3 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 1 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 0 g
-
Koleszterin 12 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 42.4 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 4 mg
-
Kálcium 8 mg
-
Vas 0 mg
-
Magnézium 6 mg
-
Foszfor 21 mg
-
Nátrium 3 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 24.2 g
-
Cukor 13 mg
-
Élelmi rost 2 mg
VÍZ
-
Összesen 62.2 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 39 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 4 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 2 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 6 micro
-
Kolin: 5 mg
-
Retinol - A vitamin: 36 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 26 micro
-
β-crypt 7 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 21 micro
Hozzávalók
A tésztához
-
20 dkg finomliszt
-
10 dkg vaj
-
4 dkg cukor
-
1 csipet só
-
1 ek víz
Az almapüréhez
-
3 közepes db alma
-
3 ek cukor
-
2 ek sárgabaracklekvár
-
2 evőkanál víz
A torta tetejére
-
3 nagy db alma
-
1 fél citromból nyert citromlé
-
2 ek sárgabaracklekvár
Elkészítés
A tésztához
- A tészta hozzávalóit összegyúrjuk, két fólia között kinyújtjuk és egy 24 cm átmérőjű (lehetőleg kivehető aljú) kerek tortaformát kibélelünk vele, majd hűtőbe tesszük.
- A püréhez az almát meghámozzuk, lereszeljük és a többi hozzávalóval, először fedő alatt, 15-20 perc alatt megpároljuk.
- A párolás vége felé vegyük le a fedőt, hogy a lé elpárologjon és az almapép jó krémes legyen. Miután elkészült a párolt almapép, hagyjuk kicsit hűlni.
- A torta tetejére kerülő almákat ugyancsak meghámozzuk, magházát eltávolítjuk, vékony szeletekre vágjuk és meglocsoljuk frissen facsart citromlével.
- A behűtött tésztára rákenjük az almapépet, erre rakosgatjuk sorba az almaszeleteket és a tortát előmelegített sütőben kb. 40-45 perc alatt készre sütjük.
- A lekvárt 1 evőkanál vízzel felforrósítjuk és egyenletesen rákenjük a tortára.
- Legalább 1-1,5 órát pihentetjük, majd a formából kivéve, szeletelve kínáljuk.
- Sütés hőfoka: 200 °C
- Sütés módja: alul-felül sütés
- Sütés ideje: 45 perc
- Receptkönyvben: 351
- Tegnapi nézettség: 12
- 7 napos nézettség: 42
- Össznézettség: 59733
- Feltöltés dátuma: 2010. október 28.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- vegetáriánus:
-
- Speciális étrendek:
Továbbra is lenyűgöznek a francia ételek, desszertek. A receptek valahogy máshogy közelítik meg az alapanyagokat, valahogy olyan nemes egyszerűséggel, és ami a desszerteket illeti, lényegesen kevesebb cukor használatával. Ebből az egyszerűségből ételcsodák születnek és széppé varázsolják a napjainkat. Ilyen ez a francia almatorta is. (Nagyon rég sütöttem ilyet, talán a nyolcvanas években..., akkor a receptből hiányzott az almaszeletek alatt elhelyezkedő almapüré réteg és talán a tésztát sem vajból készítettem. Ehhez a tortához csak vajból és ne margarinból készítsük a tésztát, különben más lesz az állaga.) Viszonylag kevés, egyszerű alapanyagokból egy laktató, de ugyanakkor egy könnyed tortát kapunk. Aki nem ismeri, csak javasolni tudom, hogy készítse el. Nagyon finom!! (Mi sem bizonyítja jobban ezt a tényt, minthogy az elmúlt hétvégén kétszer is elkészítettem:)