Fraisier torta
cukrot taratalmaz
laktózt tartalmaz
glutént tartalmaz
tejet tartalmaz
tojást tartalmaz
Dávid
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
180 °C
- 5% Fehérje
- 35% Szénhidrát
- 16% Zsír
A tésztához
-
9g finomliszt34 kcal
-
21g tojás26 kcal
-
9g cukor36 kcal
-
3g porcukor12 kcal
A vajkrémhez
-
8g cukor31 kcal
-
2g víz0 kcal
-
5g tojásfehérje3 kcal
-
8g tojássárgája24 kcal
-
15g cukor58 kcal
-
6g víz0 kcal
-
23g vaj161 kcal
A cukrász krémhez
-
0g vanília0 kcal
-
31g tej18 kcal
-
8g cukor29 kcal
-
12 kcal
-
8g tojássárgája24 kcal
-
3g vaj22 kcal
Az összeállításhoz
-
38g eper11 kcal
Összesen
501
kcal
- 5% Fehérje
- 35% Szénhidrát
- 16% Zsír
A tésztához
-
75g finomliszt273 kcal
-
165g tojás208 kcal
-
75g cukor290 kcal
-
25g porcukor97 kcal
A vajkrémhez
-
65g cukor252 kcal
-
12g víz0 kcal
-
40g tojásfehérje21 kcal
-
60g tojássárgája193 kcal
-
120g cukor464 kcal
-
50g víz0 kcal
-
180g vaj1291 kcal
A cukrász krémhez
-
0g vanília0 kcal
-
250g tej140 kcal
-
60g cukor232 kcal
-
95 kcal
-
60g tojássárgája193 kcal
-
25g vaj179 kcal
Az összeállításhoz
-
300g eper90 kcal
Összesen
4018
kcal
- 5% Fehérje
- 35% Szénhidrát
- 16% Zsír
A tésztához
-
4.7g finomliszt17 kcal
-
10.4g tojás13 kcal
-
4.7g cukor18 kcal
-
1.6g porcukor6 kcal
A vajkrémhez
-
4.1g cukor16 kcal
-
0.8g víz0 kcal
-
2.5g tojásfehérje1 kcal
-
3.8g tojássárgája12 kcal
-
7.6g cukor29 kcal
-
3.2g víz0 kcal
-
11.3g vaj81 kcal
A cukrász krémhez
-
0g vanília0 kcal
-
15.8g tej9 kcal
-
3.8g cukor15 kcal
-
1.6g kukoricakeményítő6 kcal
-
3.8g tojássárgája12 kcal
-
1.6g vaj11 kcal
Az összeállításhoz
-
18.9g eper6 kcal
Összesen
252
kcal
- 5% Fehérje
- 35% Szénhidrát
- 16% Zsír
- 43% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Lut-zea
Fehérje
-
Összesen 7.6 g
Zsír
-
Összesen 27.3 g
-
Telített zsírsav 15 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 8 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 2 g
-
Koleszterin 285 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 292.8 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 19 mg
-
Kálcium 79 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 11 mg
-
Foszfor 120 mg
-
Nátrium 61 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 57.8 g
-
Cukor 46 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 71.4 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 262 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 21 mg
-
D vitamin: 48 micro
-
K vitamin: 3 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 42 micro
-
Kolin: 184 mg
-
Retinol - A vitamin: 257 micro
-
α-karotin 6 micro
-
β-karotin 56 micro
-
β-crypt 7 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 266 micro
Összesen
501
kcal
- 5% Fehérje
- 35% Szénhidrát
- 16% Zsír
- 43% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Lut-zea
Fehérje
-
Összesen 60.6 g
Zsír
-
Összesen 218.6 g
-
Telített zsírsav 122 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 68 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 15 g
-
Koleszterin 2283 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 2342 g
-
Cink 6 mg
-
Szelén 151 mg
-
Kálcium 635 mg
-
Vas 8 mg
-
Magnézium 86 mg
-
Foszfor 963 mg
-
Nátrium 490 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 2 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 462.4 g
-
Cukor 370 mg
-
Élelmi rost 8 mg
VÍZ
-
Összesen 571 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 2095 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 4 micro
-
E vitamin: 10 mg
-
C vitamin: 166 mg
-
D vitamin: 381 micro
-
K vitamin: 22 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 2 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 2 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 338 micro
-
Kolin: 1474 mg
-
Retinol - A vitamin: 2053 micro
-
α-karotin 46 micro
-
β-karotin 449 micro
-
β-crypt 53 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 2130 micro
Összesen
4018
kcal
- 5% Fehérje
- 35% Szénhidrát
- 16% Zsír
- 43% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Lut-zea
Fehérje
-
Összesen 3.8 g
Zsír
-
Összesen 13.8 g
-
Telített zsírsav 8 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 4 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 144 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 147.6 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 10 mg
-
Kálcium 40 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 5 mg
-
Foszfor 61 mg
-
Nátrium 31 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 29.1 g
-
Cukor 23 mg
-
Élelmi rost 0 mg
VÍZ
-
Összesen 36 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 132 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 10 mg
-
D vitamin: 24 micro
-
K vitamin: 1 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 21 micro
-
Kolin: 93 mg
-
Retinol - A vitamin: 129 micro
-
α-karotin 3 micro
-
β-karotin 28 micro
-
β-crypt 3 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 134 micro
Összesen
252
kcal
Hozzávalók
A tésztához
-
75 g finomliszt
-
75 g cukor
-
25 g porcukor
A vajkrémhez
A cukrász krémhez
-
0.5 db vanília
-
250 ml tej
-
60 g cukor
-
25 g kukoricakeményítő
-
3 db tojássárgája
-
25 g vaj
Az összeállításhoz
-
30 dkg eper
Elkészítés
A tésztához
- A tojásfehérjéket egy csipet sóval félkemény habbá verjük.
- Folyamatos keverés mellett apránként hozzáadjuk a cukrot.
- Folyamatos keverés mellett beletesszük a tojássárgákat, és addig verjük tovább, amíg teljesen egynemű nem lesz.
- Ezután beleszitáljuk a lisztet, és már nem habverővel, hanem egy rugalmas spatulával óvatosan elkeverjük benne úgy, hogy ne törjük össze a tojásfehérjét.
- Most két választásunk van: külön sütjük meg két adagban a tésztalapot, vagy egyben, és utólag félbevágjuk. Igazából mindegy, amelyiket könnyebbnek érezzük, viszont sütés előtt a tetejét szórjuk meg porcukorral.
- 180 fokra előmelegített sütőben 10-12 perc alatt aranybarnára sütjük.
A vajkrémhez
- Egy edényben összekeverünk 50 g cukrot és a vizet, majd addig melegítjük amíg a cukor teljesen el nem olvad és forrni nem kezd.
- A tojásfehérjét közben elkezdjük habbá verni a maradék 15 g cukorral.
- Folyamatos keverés mellett, lassan beleöntjük a cukorszirupot, majd utána további 10 percig verjük a habot, amíg szobahőmérsékletű nem lesz. (Én ezt első próbálkozásra nem vártam meg, hiba volt.) Ha ezzel megvagyunk, akkor a tojásfehérjehabot félretesszük.
- Alacsony fokozaton elkezdjük felverni a tojássárgáját.
- Közben a cukorból és a vízből a korábbiak szerint szirupot készítünk.
- Ugyanúgy, folyamatosan keverés mellett, lassan hozzáadjuk a tojássárgájához a forró cukorszirupot, és magas fokozaton addig keverjük, amíg el nem kezd fehéredni.
- A vajat habosra keverjük, és a kihűlt tojássárgájás krémet hozzákeverjük. (Fontos, hogy hideg legyen a krém, különben elolvad a vaj, és nem lesz könnyű, habos az állaga. Én ezt a hibát az első próbálkozásnál elkövettem, és szétfolyt az egész.)
- Belekeverjük az előzőleg felvert tojásfehérjét is, de ezt már csak óvatosan, nehogy összetörjön a hab. És ezzel a vajkrém el is készült.
A cukrász krémhez
- A vaníliarúd magjait kikapargatjuk, és beletesszük egy edénybe, majd felöntjük a tejjel, és felforraljuk.
- A cukrot elkeverjük a keményítővel, majd elkezdjük felverni a tojássárgáját.
- Folyamatos keverés mellett a tojáshoz adjuk a keményítős cukrot, és elkeverjük.
- A forró tej egyharmadát folyamatos keverés mellett a tojáshoz adjuk, alaposan kikeverjük, majd hozzáadjuk a maradék tejet is.
- Az egészet visszaöntjük az edénybe, és közepes lángon melegíteni kezdjük.
- Folyamatosan kevergetjük, és amint érezzük, hogy kezd besűrűsödni, lehúzzuk a tűzről, hozzákeverjük a vajat és hagyjuk kihűlni!
Az összeállításhoz
- Az egyik tésztalapot a tortaforma aljára tesszük, és a szélét körberakjuk félbevágott eprekkel, majd a középső részét is kitöltjük a maradék eperrel.
- A kihűlt cukrászkrémet elkeverjük a vajkrémmel, és beleöntjük a tortaformába az eprekre.
- A másik tésztalapot rátesszük a krém tetejére, és tálalás előtt legalább három órát a hűtőben pihentetjük a tortát.
- Sütés hőfoka: 180 °C
- Sütés módja: alul-felül sütés
- Tepsi mérete: 23
- Sütés ideje: 12 perc
- Elkészítettem: 2 alkalommal
- Receptkönyvben: 678
- Tegnapi nézettség: 14
- 7 napos nézettség: 34
- Össznézettség: 119943
- Feltöltés dátuma: 2014. május 27.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- vegetáriánus:
-
- alkalom:
Dávid
350 recept
Csak ezért a tortáért vártam az eperszezont, mert annyira gyönyörű, hogy már csak a látványért is muszáj elkészíteni. Persze az íze sem semmi, viszont meg kell érte dolgozni. Nekem elsőre nem is sikerült, de leírtam, hogy én mit rontottam el, úgyhogy az én hibámból remélem, ti tanultok majd! Ha az eredeti recepthez akarjuk tartani magunkat, akkor egy kevés cseresznyepálinkával ízesített cukorsziruppal locsoljuk meg a tortalapokat!