Foszlós kalács Szilvásgombóc konyhájából
- 11% Fehérje
- 65% Szénhidrát
- 8% Zsír
A tésztához
-
75g finomliszt273 kcal
-
4g élesztő4 kcal
-
5g tojássárgája16 kcal
-
38g tej21 kcal
-
4g barna cukor14 kcal
-
5g vaj36 kcal
-
1g rum2 kcal
-
0g vanília0 kcal
-
0g só0 kcal
-
3g mazsola8 kcal
A tetejére
-
3g tojássárgája8 kcal
- 11% Fehérje
- 65% Szénhidrát
- 8% Zsír
A tésztához
-
600g finomliszt2184 kcal
-
30g élesztő32 kcal
-
40g tojássárgája129 kcal
-
300g tej168 kcal
-
30g barna cukor114 kcal
-
40g vaj287 kcal
-
8g rum18 kcal
-
1g vanília0 kcal
-
0g só0 kcal
-
22g mazsola66 kcal
A tetejére
-
20g tojássárgája64 kcal
- 11% Fehérje
- 65% Szénhidrát
- 8% Zsír
A tésztához
-
55g finomliszt200 kcal
-
2.7g élesztő3 kcal
-
3.7g tojássárgája12 kcal
-
27.5g tej15 kcal
-
2.7g barna cukor10 kcal
-
3.7g vaj26 kcal
-
0.7g rum2 kcal
-
0.1g vanília0 kcal
-
0g só0 kcal
-
2g mazsola6 kcal
A tetejére
-
1.8g tojássárgája6 kcal
- 11% Fehérje
- 65% Szénhidrát
- 8% Zsír
- 17% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Szelén
-
Nátrium
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 10.5 g
Zsír
-
Összesen 7.6 g
-
Telített zsírsav 4 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 2 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 92 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 277.5 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 30 mg
-
Kálcium 70 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 20 mg
-
Foszfor 127 mg
-
Nátrium 27 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 65.5 g
-
Cukor 7 mg
-
Élelmi rost 2 mg
VÍZ
-
Összesen 17.4 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 63 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 16 micro
-
K vitamin: 1 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 60 micro
-
Kolin: 72 mg
-
Retinol - A vitamin: 61 micro
-
α-karotin 3 micro
-
β-karotin 15 micro
-
β-crypt 2 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 96 micro
- 11% Fehérje
- 65% Szénhidrát
- 8% Zsír
- 17% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Szelén
-
Nátrium
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 84.1 g
Zsír
-
Összesen 60.9 g
-
Telített zsírsav 30 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 17 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 6 g
-
Koleszterin 737 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 2220.2 g
-
Cink 9 mg
-
Szelén 240 mg
-
Kálcium 563 mg
-
Vas 10 mg
-
Magnézium 158 mg
-
Foszfor 1016 mg
-
Nátrium 218 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 4 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 524.3 g
-
Cukor 57 mg
-
Élelmi rost 20 mg
VÍZ
-
Összesen 139.2 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 502 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 3 mg
-
C vitamin: 1 mg
-
D vitamin: 131 micro
-
K vitamin: 6 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 11 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 482 micro
-
Kolin: 575 mg
-
Retinol - A vitamin: 491 micro
-
α-karotin 23 micro
-
β-karotin 116 micro
-
β-crypt 20 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 764 micro
- 11% Fehérje
- 65% Szénhidrát
- 8% Zsír
- 17% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Szelén
-
Nátrium
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 7.7 g
Zsír
-
Összesen 5.6 g
-
Telített zsírsav 3 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 2 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 68 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 203.5 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 22 mg
-
Kálcium 52 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 15 mg
-
Foszfor 93 mg
-
Nátrium 20 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 48.1 g
-
Cukor 5 mg
-
Élelmi rost 2 mg
VÍZ
-
Összesen 12.8 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 46 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 12 micro
-
K vitamin: 1 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 44 micro
-
Kolin: 53 mg
-
Retinol - A vitamin: 45 micro
-
α-karotin 2 micro
-
β-karotin 11 micro
-
β-crypt 2 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 70 micro
Hozzávalók
A tésztához
-
60 dkg finomliszt
-
3 dkg élesztő
-
2 db tojássárgája
-
3 ek barna cukor
-
1 ek rum
-
só ízlés szerint
A tetejére
-
1 db tojássárgája
Elkészítés
A tésztához
- Az élesztőt egy deci langyos tejben, csipet cukorral felfuttatjuk.
- A lisztet nagyobb tálba szitáljuk, hozzáadjuk a két tojássárgáját, a felfuttatott élesztőt, a maradék tejet, a rumot, cukrot, és egy csipetnyi sót. Összegyúrjuk, közepesen lágy tésztává, ekkor hozzáadjuk az olvasztott vajat, és jól kidolgozzuk hólyagosra a tésztát.
- Lisztezett deszkán, a tállal leborítva fél óráig kelesztjük. Mikor megkelt, kettévágjuk, mindkét darabból három-három rudat sodrunk.
- Ezek összefonjuk, és külön-külön két sütőpapírral bélelt gyümölcskenyér formába tesszük, konyharuhával letakarva még 30 percig kelesztjük.
- Mielőtt megsütjük, a tetejét tojássárgájával lekenjük.
- Előmelegített sütőben készre sütjük.
- Természetesen egyben is megsüthetjük, de így szépen megtartja a formáját.
- Sütés hőfoka: 190 °C
- Sütés módja: alul-felül sütés
- Tepsi mérete: 30x11x7
- Sütés ideje: 30 perc
- Elkészítettem: 25 alkalommal
- Receptkönyvben: 851
- Tegnapi nézettség: 27
- 7 napos nézettség: 178
- Össznézettség: 103210
- Feltöltés dátuma: 2012. január 31.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- mikor:
-
- vegetáriánus:
-
- alkalom:
Ebből a tészta mennyiségből, általában, két kisebb kalácsot készítek, és mindig variálom őket, attól függően, milyen kedvem van, és mit találok itthon, hozzá. Készíthetjük dióval, mákkal, mogyoróval, márványosra, ha tésztájába keverjük a kakaót, különböző aszalt gyümölcsökkel, magvakkal vagy csak teljesen simán, fonva vagy fonás nélkül. Ahhoz, hogy foszlós legyen a kalácsunk, elengedhetetlen a tészta megfelelő kidolgozása. Mikor fonva készítjük, a fonatokhoz a rudakat, fonás előtt, jól sodorjuk meg. A tészta szerkezete, annál szebb lesz, minél több levegőt gyúrunk bele. Ezért fontos az alapos kidolgozása a kelt tésztának. Régen azt mondták, akkor van kidolgozva a tészta, mikor a gerendáról is csöpög a víz, ami nem más mint, a homlokunk. Az alapanyagokat lehetőleg szobahőmérsékleten dolgozzuk bele, mert a hideg hozzávalók lassítják az élesztő munkáját. A sót keverjük el a liszttel alaposan, mielőtt az élesztőt hozzáadjuk, mert a sóval érintkezve gátolja annak kelesztő hatását. Ugyanez igaz, a sok cukorra is, ezért csak egy csipetnyit tegyünk a tejhez, annyi is elég, hogy az élesztő felfusson. A zsiradék is lassítja az élesztőgombák szaporodását, emiatt minél több a tésztában a zsiradék, annál tovább tart a kelesztési idő. A konyhánkban, ahol a tésztát készítjük, ne legyen se hideg, se pedig huzat, mert az is árt a tésztának. Miután a kalácsunk kihűlt, felszeleteljük, kínálhatjuk vajjal, mézzel, lekvárral vagy egyszerűen egy csésze forró kakaóval.