r
Nosalty Logó

Fonott sós kalács

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojást tartalmaz
Kornél
Fonott sós kalács
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
200 °C
  • 11% Fehérje
  • 56% Szénhidrát
  • 8% Zsír

A tésztához

A tetejére

A szóráshoz

Összesen 785 kcal
  • 11% Fehérje
  • 56% Szénhidrát
  • 8% Zsír

A tésztához

A tetejére

A szóráshoz

Összesen 3139 kcal
  • 11% Fehérje
  • 56% Szénhidrát
  • 8% Zsír

A tésztához

A tetejére

A szóráshoz

Összesen 227 kcal
  • 11% Fehérje
  • 56% Szénhidrát
  • 8% Zsír
  • 24% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    24.9 g

Zsír

  • Összesen
    18.3 g
  • Telített zsírsav
    4 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    6 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    5 g
  • Koleszterin
    135 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    2054.1 g
  • Cink
    3 mg
  • Szelén
    63 mg
  • Kálcium
    189 mg
  • Vas
    3 mg
  • Magnézium
    42 mg
  • Foszfor
    276 mg
  • Nátrium
    1477 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    124.5 g
  • Cukor
    8 mg
  • Élelmi rost
    5 mg

VÍZ

  • Összesen
    54.2 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    58 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    5 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    30 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    3 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    154 micro
  • Kolin:
    126 mg
  • Retinol - A vitamin:
    58 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    0 micro
  • β-crypt
    3 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    210 micro
Összesen 785 kcal
  • 11% Fehérje
  • 56% Szénhidrát
  • 8% Zsír
  • 24% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    99.4 g

Zsír

  • Összesen
    73.1 g
  • Telített zsírsav
    16 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    26 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    21 g
  • Koleszterin
    540 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    8216.4 g
  • Cink
    11 mg
  • Szelén
    252 mg
  • Kálcium
    754 mg
  • Vas
    11 mg
  • Magnézium
    170 mg
  • Foszfor
    1103 mg
  • Nátrium
    5909 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    4 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    498 g
  • Cukor
    32 mg
  • Élelmi rost
    20 mg

VÍZ

  • Összesen
    216.6 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    232 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    19 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    119 micro
  • K vitamin:
    5 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    2 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    14 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    617 micro
  • Kolin:
    505 mg
  • Retinol - A vitamin:
    232 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    0 micro
  • β-crypt
    13 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    838 micro
Összesen 3139 kcal
  • 11% Fehérje
  • 56% Szénhidrát
  • 8% Zsír
  • 24% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    7.2 g

Zsír

  • Összesen
    5.3 g
  • Telített zsírsav
    1 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    2 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    2 g
  • Koleszterin
    39 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    594.7 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    18 mg
  • Kálcium
    55 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    12 mg
  • Foszfor
    80 mg
  • Nátrium
    428 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    36 g
  • Cukor
    2 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    15.7 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    17 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    9 micro
  • K vitamin:
    0 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    45 micro
  • Kolin:
    37 mg
  • Retinol - A vitamin:
    17 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    0 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    61 micro
Összesen 227 kcal

Hozzávalók

A tésztához

A tetejére

A szóráshoz

Elkészítés

A tésztához

  1. A tejet langyosítsuk meg, fele mennyiséghez adjunk egy kevés cukrot, és futtassuk fel az élesztőt benne.
  2. Egy keverőtálba üssünk bele két tojást, és fokozatosan hozzáadva az olajat, keverjük sima állagúvá.
  3. Ha az élesztő felfutott, adjuk a tojáshoz a tej másik felével együtt, majd hozzáadva a lisztet, cukrot és sót, keverjük lágy tésztává.
  4. Dagasszuk a tésztát ún. hólyagosra, ha szükséges, kevés liszttel szórjuk meg, de a tésztának nagyon lágynak kell maradnia, ügyeljünk arra, hogy ne sokalljuk el a lisztezést.
  5. Kelesszük a tésztát kb. 45 - 50 percig, majd öntsük ki a keverőtálból egy jól belisztezett gyúródeszkára.
  6. Liszttel szórjuk meg a tetejét, majd egy éles késsel vágjunk belőle kis darabokat (kb. 10x10 cm). A mennyiség függvényében kb. 20 db-ot kapunk.
  7. A kis darabkákból formázzunk gombócokat, majd ujjaink segítségével sodorjunk belőle kb. 25-30 cm hosszú rudakat. (Nem kell túlságosan elvékonyítani.) Ezután "u" alakban félbehajtjuk, majd összefonjuk a két szárat. A végén nyomjuk le a szárakat, lezárva a fonatot. Ha kész, tegyük olajozott tepsibe (lehet használni sütőpapírt is, illetve bármilyen egyéb zsiradékot). Folytassuk, amíg az összes kalácsunk elkészül.
  8. A harmadik tojást verjük fel, és kenjük meg a kalácsokat vele, majd szórjunk rájuk köménymagot, illetve durvára őrölt sót.
  9. Pihentessük a kalácsokat kb. 20 percig, majd süssük készre őket (kb. 16-18 perc).
  10. Ha kész, vegyük ki a sütőből, és takarjuk le tiszta konyharuhával a kalácsokat, amíg kihűlnek.
  • Sütés hőfoka: 200 °C
  • Sütés módja: alul-felül sütés
  • Sütés ideje: 16 perc
  • Receptkönyvben: 336
  • Tegnapi nézettség: 12
  • 7 napos nézettség: 43
  • Össznézettség: 65154
  • Feltöltés dátuma: 2010. február 08.

Ajánló

Ajánlom mindenkinek, aki kedveli a kelt tésztából készült süteményeket.

Receptkategóriák

Receptjellemzők

Fonott sós kalács
Kornél 167 recept

Ez a recept néhai apai nagyanyámtól származik, aki gyerekkoromban minden vasárnap ezzel a kaláccsal várt. Évek alatt többször próbáltam elkészíteni, valahogy sosem sikerült igazán úgy, ahogy kellett volna. A kísérletezések azonban meghozták az eredményt, végre olyan lett, amilyennek lennie kell, úgyhogy gyorsan leírtam a receptet, amit most megosztok itt veletek. Igazán ízletes, és miután sós, különleges fajtája ez a kalácsoknak.

Hozzávalók

A tésztához

A tetejére

A szóráshoz

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...