Földimogyorós karamelltorta BMW rajongóknak
cukrot taratalmaz
laktózt tartalmaz
glutént tartalmaz
tejet tartalmaz
tojást tartalmaz
Nyuszikutya
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
180 °C
- 6% Fehérje
- 50% Szénhidrát
- 22% Zsír
A piskótához:
-
32g tojás40 kcal
-
12g cukor45 kcal
-
5g víz0 kcal
-
8 kcal
-
18 kcal
-
13g finomliszt46 kcal
-
1g sütőpor1 kcal
A karamellhez:
-
18g cukor71 kcal
-
10g vaj72 kcal
-
17g habtejszín49 kcal
-
0g só0 kcal
A vajkrémhez:
-
21g vaj149 kcal
-
21g mascarpone84 kcal
-
13g porcukor48 kcal
-
11 kcal
A földimogyorós réteghez:
-
11 kcal
-
8g földimogyoró47 kcal
A tetejére:
-
58g cukorfondant202 kcal
Összesen
902
kcal
- 6% Fehérje
- 50% Szénhidrát
- 22% Zsír
A piskótához:
-
385g tojás484 kcal
-
140g cukor542 kcal
-
56g víz0 kcal
-
91 kcal
-
24g napraforgó olaj212 kcal
-
150g finomliszt546 kcal
-
12g sütőpor6 kcal
A karamellhez:
-
220g cukor851 kcal
-
120g vaj860 kcal
-
200g habtejszín584 kcal
-
0g só0 kcal
A vajkrémhez:
-
250g vaj1793 kcal
-
250g mascarpone1010 kcal
-
150g porcukor581 kcal
-
60g karamell öntet130 kcal
A földimogyorós réteghez:
-
60g karamell öntet130 kcal
-
100g földimogyoró567 kcal
A tetejére:
-
700g cukorfondant2422 kcal
Összesen
10809
kcal
- 6% Fehérje
- 50% Szénhidrát
- 22% Zsír
A piskótához:
-
13.2g tojás17 kcal
-
4.8g cukor19 kcal
-
1.9g víz0 kcal
-
1.4g cukrozatlan kakaópor3 kcal
-
0.8g napraforgó olaj7 kcal
-
5.1g finomliszt19 kcal
-
0.4g sütőpor0 kcal
A karamellhez:
-
7.5g cukor29 kcal
-
4.1g vaj29 kcal
-
6.9g habtejszín20 kcal
-
0g só0 kcal
A vajkrémhez:
-
8.6g vaj61 kcal
-
8.6g mascarpone35 kcal
-
5.1g porcukor20 kcal
-
2.1g karamell öntet4 kcal
A földimogyorós réteghez:
-
2.1g karamell öntet4 kcal
-
3.4g földimogyoró19 kcal
A tetejére:
-
24g cukorfondant83 kcal
Összesen
369
kcal
- 6% Fehérje
- 50% Szénhidrát
- 22% Zsír
- 22% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
A vitamin (RAE):
-
Retinol - A vitamin:
Fehérje
-
Összesen 13.3 g
Zsír
-
Összesen 48.1 g
-
Telített zsírsav 21 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 13 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 4 g
-
Koleszterin 190 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 672.1 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 15 mg
-
Kálcium 128 mg
-
Vas 2 mg
-
Magnézium 39 mg
-
Foszfor 246 mg
-
Nátrium 241 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 108 g
-
Cukor 95 mg
-
Élelmi rost 2 mg
VÍZ
-
Összesen 48 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 304 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 3 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 27 micro
-
K vitamin: 3 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 39 micro
-
Kolin: 98 mg
-
Retinol - A vitamin: 300 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 59 micro
-
β-crypt 3 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 146 micro
Összesen
902
kcal
- 6% Fehérje
- 50% Szénhidrát
- 22% Zsír
- 22% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
A vitamin (RAE):
-
Retinol - A vitamin:
Fehérje
-
Összesen 160.1 g
Zsír
-
Összesen 576.8 g
-
Telített zsírsav 256 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 155 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 44 g
-
Koleszterin 2278 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 8065.3 g
-
Cink 12 mg
-
Szelén 177 mg
-
Kálcium 1531 mg
-
Vas 20 mg
-
Magnézium 474 mg
-
Foszfor 2950 mg
-
Nátrium 2893 mg
-
Réz 3 mg
-
Mangán 5 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 1296.5 g
-
Cukor 1144 mg
-
Élelmi rost 27 mg
VÍZ
-
Összesen 575.7 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 3654 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 4 micro
-
E vitamin: 32 mg
-
C vitamin: 2 mg
-
D vitamin: 324 micro
-
K vitamin: 35 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 2 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 15 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 473 micro
-
Kolin: 1179 mg
-
Retinol - A vitamin: 3596 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 705 micro
-
β-crypt 30 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 1746 micro
Összesen
10809
kcal
- 6% Fehérje
- 50% Szénhidrát
- 22% Zsír
- 22% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
A vitamin (RAE):
-
Retinol - A vitamin:
Fehérje
-
Összesen 5.5 g
Zsír
-
Összesen 19.8 g
-
Telített zsírsav 9 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 5 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 2 g
-
Koleszterin 78 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 276.5 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 6 mg
-
Kálcium 53 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 16 mg
-
Foszfor 101 mg
-
Nátrium 99 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 44.4 g
-
Cukor 39 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 19.7 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 125 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 11 micro
-
K vitamin: 1 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 16 micro
-
Kolin: 40 mg
-
Retinol - A vitamin: 123 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 24 micro
-
β-crypt 1 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 60 micro
Összesen
369
kcal
Hozzávalók
A piskótához:
-
7 db tojás
-
14 ek cukor
-
7 evőkanál víz
-
4 ek cukrozatlan kakaópor
-
3 ek napraforgó olaj
-
10 evőkanál finomliszt
-
1 csomag sütőpor
A karamellhez:
-
22 dkg cukor
-
12 dkg vaj
-
200 ml habtejszín
-
1 csipet só
A vajkrémhez:
-
25 dkg vaj
-
25 dkg mascarpone
-
15 dkg porcukor
A földimogyorós réteghez:
-
10 dkg földimogyoró
A tetejére:
-
70 dkg cukorfondant
Elkészítés
A piskótához:
- A tojások sárgáját habosra verjük a cukorral. Hozzáadjuk a vizet és az olajat. Összekeverjük. Hozzáadjuk a kakaóport és a sütőporral elkevert lisztet. Szintén összekeverjük.
- Hozzáadjuk a tojásfehérjék felvert habját és óvatosan fakanállal elkeverjük. Tortaformában megsütjük.
A karamellhez:
- A cukrot egy vastagabb aljú lábosban megolvasztjuk borostyán színűre. Hozzáadjuk a felmelegített tejszínt. Hagyjuk, hogy felolvadjon a karamell, majd hozzáadjuk a kockára vágott vajat. Összefőzzük. Kiöntjük egy edénybe és hűlni hagyjuk.
A vajkrémhez:
- A vajat a mascarpone krémmel és a porcukorral elkeverjük. Fontos, hogy mindegyik szoba-hőmérsékletű legyen. Hozzáadunk a kihűlt karamellből 4 evőkanállal. Hűtőbe tesszük a krémet.
A földimogyorós réteghez:
- Durvára aprítjuk a földimogyorót, majd hozzáadjuk a maradék karamellszószhoz.
- A tortát 4 lapba vágjuk. Az alsó lapra, kenjük a karamellás vajkrém 1/3 részét. Ráteszünk egy piskótát. Erre kenjük a földimogyorós réteget. Egy csipet sóval megsózzuk a réteget.
- Ismét piskóta következik, amire a megmaradt karamellás vajkrém felét kenjük rá. A tetejére tesszük a felső lapot. A tortát bekenjük a maradék vajkrémmel. Jól kihűtjük.
A tetejére:
- A kész fondantot kinyújtjuk porcukros felületen, majd beborítjuk vele a tortát. Az előre megrajzolt sablonok alapján kivágjuk a fekete kört, a kék és fehér negyedkörszeleteket. Ezüst csíkokat teszünk a rétegek közé. Ezüstre festett betűvel díszítjük.
- Sütés hőfoka: 180 °C
- Sütés módja: alul-felül sütés
- Tepsi mérete: 26
- Sütés ideje: 30 perc
- Elkészítettem: 1 alkalommal
- Receptkönyvben: 13
- Tegnapi nézettség: 0
- 7 napos nézettség: 0
- Össznézettség: 1571
- Feltöltés dátuma: 2015. október 03.
Ajánló
Díszítés nélkül elkészítve is egy finom karamellás tortát kapunk.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- vegetáriánus:
-
- alkalom:
Nyuszikutya
51 recept
A torta a gyermekem 22. születésnapjára készült. Nagy BMW rajongó, így nem volt kérdés, hogy a torta milyen borítást kap. A fondant-t készen vettem. A megrajzolt minta után sablonokkal vágtam ki a különböző színű fondantból a díszítést. A festés ehető ezüst festékkel készült. Talán a betűkkel kellett a legtöbbet dolgozni. De megérte, mert nagy volt az öröm :)