Fokhagymás-tejfölös zöldbabfőzelék petrezselyemzölddel vagy kaporral
- 2% Fehérje
- 5% Szénhidrát
- 7% Zsír
-
250g zöldbab68 kcal
-
3g fokhagyma4 kcal
-
0g ételízesítő0 kcal
-
0g só0 kcal
-
15g sertészsír135 kcal
-
50g főzőtejszín66 kcal
-
8g finomliszt27 kcal
-
0 kcal
-
83g tejföl163 kcal
-
17g petrezselyem6 kcal
-
150g víz0 kcal
- 2% Fehérje
- 5% Szénhidrát
- 7% Zsír
-
1000g zöldbab273 kcal
-
12g fokhagyma16 kcal
-
0g ételízesítő0 kcal
-
0g só0 kcal
-
60g sertészsír541 kcal
-
200g főzőtejszín262 kcal
-
30g finomliszt109 kcal
-
0 kcal
-
330g tejföl653 kcal
-
68g petrezselyem24 kcal
-
600g víz0 kcal
- 2% Fehérje
- 5% Szénhidrát
- 7% Zsír
-
43.5g zöldbab12 kcal
-
0.5g fokhagyma1 kcal
-
0g ételízesítő0 kcal
-
0g só0 kcal
-
2.6g sertészsír24 kcal
-
8.7g főzőtejszín11 kcal
-
1.3g finomliszt5 kcal
-
0 kcal
-
14.4g tejföl28 kcal
-
2.9g petrezselyem1 kcal
-
26.1g víz0 kcal
- 2% Fehérje
- 5% Szénhidrát
- 7% Zsír
- 86% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Kálcium
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Lut-zea
-
Niacin - B3 vitamin:
-
β-karotin
Fehérje
-
Összesen 9.1 g
Zsír
-
Összesen 37.4 g
-
Telített zsírsav 18 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 12 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 3 g
-
Koleszterin 80 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 648.3 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 9 mg
-
Kálcium 252 mg
-
Vas 4 mg
-
Magnézium 81 mg
-
Foszfor 216 mg
-
Nátrium 85 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 29 g
-
Cukor 12 mg
-
Élelmi rost 7 mg
VÍZ
-
Összesen 466.4 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 299 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 2 mg
-
C vitamin: 51 mg
-
D vitamin: 16 micro
-
K vitamin: 373 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 2 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 107 micro
-
Kolin: 70 mg
-
Retinol - A vitamin: 147 micro
-
α-karotin 152 micro
-
β-karotin 1718 micro
-
β-crypt 1 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 2352 micro
- 2% Fehérje
- 5% Szénhidrát
- 7% Zsír
- 86% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Kálcium
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Lut-zea
-
Niacin - B3 vitamin:
-
β-karotin
Fehérje
-
Összesen 36.2 g
Zsír
-
Összesen 149.7 g
-
Telített zsírsav 72 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 49 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 12 g
-
Koleszterin 322 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 2593.2 g
-
Cink 5 mg
-
Szelén 36 mg
-
Kálcium 1008 mg
-
Vas 14 mg
-
Magnézium 322 mg
-
Foszfor 863 mg
-
Nátrium 341 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 2 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 116 g
-
Cukor 49 mg
-
Élelmi rost 27 mg
VÍZ
-
Összesen 1865.6 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 1195 micro
-
B6 vitamin: 2 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 6 mg
-
C vitamin: 205 mg
-
D vitamin: 65 micro
-
K vitamin: 1493 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 2 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 8 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 427 micro
-
Kolin: 279 mg
-
Retinol - A vitamin: 589 micro
-
α-karotin 607 micro
-
β-karotin 6874 micro
-
β-crypt 3 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 9406 micro
- 2% Fehérje
- 5% Szénhidrát
- 7% Zsír
- 86% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Kálcium
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Lut-zea
-
Niacin - B3 vitamin:
-
β-karotin
Fehérje
-
Összesen 1.6 g
Zsír
-
Összesen 6.5 g
-
Telített zsírsav 3 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 2 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 14 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 112.8 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 2 mg
-
Kálcium 44 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 14 mg
-
Foszfor 38 mg
-
Nátrium 15 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 5 g
-
Cukor 2 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 81.1 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 52 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 9 mg
-
D vitamin: 3 micro
-
K vitamin: 65 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 19 micro
-
Kolin: 12 mg
-
Retinol - A vitamin: 26 micro
-
α-karotin 26 micro
-
β-karotin 299 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 409 micro
Hozzávalók
-
1 kg zöldbab
-
1 ek ételízesítő
-
2 evőkanál finomliszt
Elkészítés
- A zöldbabot megmossuk, végeit levágjuk, tetszőleges hosszúságúra feldaraboljuk. Én le szoktam törni a végeit - ezt még Édesanyámtól láttam gyerekkoromban, aki már nincs közöttünk :( -, de ezt csak akkor lehet így csinálni, ha valóban zsenge még a bab.
- Sós, ételízesítős (több legyen az ételízesítő, tulajdonképpen én ezzel "sózom" - vigyázzunk így a sózással) vízben, ami jól ellepi, megfőzzük, de belenyomunk 2 gerezd fokhagymát, s ezzel együtt főzzük.
- Amikor már vajpuha a bab, a zsírból a liszttel világos rántást készítünk, benne a 2 gerezd zúzott fokhagymával, beletesszük a pirospaprikát, gyorsan összekavarjuk, felöntjük a főzőtejszínnel (tejjel) és mindezt a zöldbabhoz adjuk, állandó kavargatás mellett. Pár percig főzzük, hogy besűrűsödjön.
- Hozzáadjuk az aprított petrezselyemzöldet (vagy aprított kaprot), hozzákavarjuk a tejfölt, ezzel összeforraljuk, még pár percig lassú tűzön rotyogtatjuk, majd lekapcsoljuk alatta a gázt, s lefedve fél órát pihentetjük, s lehet tálalni. Ha valaki savanykásan szereti, kevés ecetet tehet bele a végén, illetve tálaláskor adhatunk mellé, s ki-ki saját ízlésének megfelelően tehet bele ecetet! Így is próbáltam már, főleg amikor kaporral készítettem, s nagyon finom volt! :)
- Tálaláskor a tetejét díszíthetjük aprított petrezselyemzölddel (kaporral), de el is hagyható! :)
- Lehet pörkölttel, sült hússal, fasírozottal, virslirózsával tálalni, de így önmagában is isteni finom. Én rántott sajtot (saját készítésű, fagyasztott) sütöttem ki hozzá, de végül önmagában fogyasztottuk, a sajtot pedig külön! :) Egyébként is, én a legtöbb főzeléket feltét nélkül, langyosan szeretem, de ez ízlés dolga! :) JÓ ÉTVÁGYAT KÍVÁNOK HOZZÁ ANNAK, AKI ELKÉSZÍTI! :)
- Elkészítettem: 88 alkalommal
- Receptkönyvben: 186
- Tegnapi nézettség: 27
- 7 napos nézettség: 266
- Össznézettség: 149593
- Feltöltés dátuma: 2017. július 24.
Ajánló
Azért - is - jobb a főzelékeket rántással készíteni, mert habarással vigyázni kell, csak épphogy egyet szabad, hogy rottyanjon, különben meghígul. Ugyanez a helyzet, ha marad, s másnaposan melegítjük. Természetesen, ez is ízlés dolga, lehet habarni is, ha valaki úgy szereti! :) Ha nem lenne elég sűrű, egy evőkanálnyi étkezési keményítőt feloldva kevés tejben, hozzáadjuk a főzelékhez, összeforraljuk! Ha pedig túl sűrűre sikeredne, tej hozzáadásával lehet hígítani! Jó, ha tartunk otthon, étkezési keményítőt, szinte mindenbe lehet használni! Amíg van friss bab, addig természetesen abból készítsük! Ha már nincs, akkor tökéletes az üveges, konzerv, illetve mirelit bab is! Én tettem bele egy teáskanálnyi cukrot is - de enélkül is finom, azért nem írtam a hozzávalókhoz, hogy aki cukormentes ételt szeretne, akkor ez ne legyen neki hátrány! Minden "sós" ételbe teszek egy pici cukrot, s minden "édes" ételbe egy pici sót, így jobban "kijönnek" az ízek!
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- mikor:
-
- Speciális étrendek:
Ez egy nagyon egyszerű, de nagyon finom főzelék, annak, aki egyáltalán szereti a főzelékeket.....én imádom.....a képen petrezselyemzölddel készült étel látható, de ugyanezt kaporral is szoktam készíteni, isteni úgy is.........ez nem "villantós" étel, de nem is az a célom :)......az újszülöttnek, minden új - szokták mondani :).......van olyan, aki most tanulja a főzés tudományát vagy új ízt keres......rengetegféleképpen készítjük ezt is......aprócska különbségek lehetnek az ilyen jellegű receptekben is, de az az aprócska különbség az ízek szempontjából lehet nagyon nagy különbség :).......ezért is gondoltam, mégis feltöltöm.........ugyanilyen semmiképp nem lehet itt, mivel én állítottam össze ezt a variációt - hosszú évekkel ezelőtt :), mely nagyon fincsi.....visszatérve a kaporra....aki szereti a kaprot, annak ajánlom kipróbálásra, mert nagyon finom......én olajat sosem használok rántásokhoz főzeléknél, s pörköltféléknél, véteknek tartom :)......természetesen, ha valaki úgy szereti, azt szokta meg, azzal is készítheti.......tehát, ez egy egyszerű, de nagyszerű étek.......