r
Nosalty Logó

Finn rozsbagett

Évi néni
Finn rozsbagett
adag
Idő
p
Költség
olcsó
Nehézség
közepes

Hozzávalók

632
Kalória
17.8g
Fehérje
125.5g
Szénhidrát
6.5g
Zsír
123.5g
Víz
-
Koleszterin
7.6g
Élelmi rost
11g
Cukor
  • 7% Fehérje
  • 46% Szénhidrát
  • 2% Zsír
Összesen 632 kcal
  • 7% Fehérje
  • 46% Szénhidrát
  • 2% Zsír
Összesen 3793 kcal
  • 7% Fehérje
  • 46% Szénhidrát
  • 2% Zsír
Összesen 226 kcal
  • 7% Fehérje
  • 46% Szénhidrát
  • 2% Zsír
  • 45% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Szelén
  • Kálcium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    17.8 g

Zsír

  • Összesen
    6.5 g
  • Telített zsírsav
    1 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    2 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    2 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1049.6 g
  • Cink
    2 mg
  • Szelén
    40 mg
  • Kálcium
    28 mg
  • Vas
    2 mg
  • Magnézium
    52 mg
  • Foszfor
    203 mg
  • Nátrium
    720 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    2 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    125.5 g
  • Cukor
    11 mg
  • Élelmi rost
    8 mg

Víz

  • Összesen
    123.5 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    0 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    3 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    3 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    3 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    107 micro
  • Kolin:
    20 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    1 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    153 micro
Összesen 632 kcal
  • 7% Fehérje
  • 46% Szénhidrát
  • 2% Zsír
  • 45% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Szelén
  • Kálcium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    106.8 g

Zsír

  • Összesen
    38.8 g
  • Telített zsírsav
    5 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    13 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    14 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    6297.6 g
  • Cink
    15 mg
  • Szelén
    239 mg
  • Kálcium
    170 mg
  • Vas
    13 mg
  • Magnézium
    310 mg
  • Foszfor
    1219 mg
  • Nátrium
    4320 mg
  • Réz
    2 mg
  • Mangán
    10 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    753 g
  • Cukor
    66 mg
  • Élelmi rost
    46 mg

Víz

  • Összesen
    741 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    0 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    15 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    18 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    2 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    16 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    644 micro
  • Kolin:
    121 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    5 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    920 micro
Összesen 3793 kcal
  • 7% Fehérje
  • 46% Szénhidrát
  • 2% Zsír
  • 45% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Szelén
  • Kálcium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    6.4 g

Zsír

  • Összesen
    2.3 g
  • Telített zsírsav
    0 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    1 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    374.9 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    14 mg
  • Kálcium
    10 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    18 mg
  • Foszfor
    73 mg
  • Nátrium
    257 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    44.8 g
  • Cukor
    4 mg
  • Élelmi rost
    3 mg

Víz

  • Összesen
    44.1 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    0 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    38 micro
  • Kolin:
    7 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    0 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    55 micro
Összesen 226 kcal

Elkészítés

  1. A lisztet, a rozspelyhet 1 kk sóval és 0,5 l vízzel összefőzzük, majd hagyjuk kihűlni.
  2. 1 dl vizet meglangyosítunk, 1 ek mézet tesszünk bele és az élesztőt, melyet 7-8 perc alatt megkelesztünk.
  3. A megkelt élesztőt kenyérsütőgép üstjébe öntjük, hozzáadunk még 2 ek mézet, a koriandert és a köményt, a kihűlt rozsos masszát, az olajat, a kenyérlisztet és a sót. Dagasztó programon meggyúratjuk, kelesztjük.
  4. A megkelt tészta igen lágy, ezért alaposan lisztezett deszkán kissé átgyúrjuk, 3részre osztjuk, hosszúkás bagetteket formálunk belőlük, bagettsütőbe, vagy tepsibe tesszük, tetejét lekenjük tojással, 1/4 órát kelesztjük, majd 200 fokra előmelegített sütőben 15-17 perc alatt megsütjük.

Recept infó

  • Előkészítés ideje: 20 p
  • Főzés ideje: 1 p
  • Sütés ideje: 15 p
  • Sütés hőfoka: 200 °C
  • Sütés módja: hőlégkeveréses
  • Tepsi mérete: 33x23

Egy könyvben olvastam ezt a receptet, és nem tudtam elképzelni, mi lesz ennek a végeredménye. Az eredeti recept még 1 dl vízzel többet javasolt, de avval nem is lehetett rendesen dolgozni. Valamint ő zsemléket készített belőle (24-et), de gondoltam, az nálunk nehezebben fogy el, így bagett lett belőle. Valószínűleg a finnek nem sok bagettet sütnek, de az íze olyan, mint az ő kenyereiké, a formája pedig olyan, amit az én kedveseim megesznek = finn bagett.

További receptek

Bodag

A bodag, más néven cigánykenyér egy igazán egyszerű lepénykenyér fajta. A tésztába libazsír kerül, ami igazán különleges ízt ad neki. Sütőben és serpenyőben is elkészíthető, ...

Simon Gábor

Yudane szendvicskenyér

A yudane egy zseniális japán technika, amivel magasabb szintre lehet emelni a szendvicskenyér minőségét. Lényege, hogy 1:1 arányban kell összekeverni forró folyadékkal, így a hőkezelés ...

Simon Gábor

Címlapról ajánljuk

Top Receptek

Hagyományos lencsefőzelék

Amikor Turós Emil kopott szakácskönyvéből főztem, mindig rácsodálkoztam, hogy évtizedekkel ezelőtt milyen ízletes ételek készülhettek. Ma már nem csodálkozom, és ha egy klasszikus ...

Párolt lila káposzta

A párolt lila káposzta remek kísérője a különféle sült húsoknak, például a kacsa elképzelhetetlen nélküle. Ezzel a recepttel könnyedén elkészítheted Te is otthon, bár tény, hogy ...