Fetával pácolt sült csirke
- 13% Fehérje
- 4% Szénhidrát
- 13% Zsír
- 13% Fehérje
- 4% Szénhidrát
- 13% Zsír
- 13% Fehérje
- 4% Szénhidrát
- 13% Zsír
- 70% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
B6 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 71.7 g
Zsír
-
Összesen 69.7 g
-
Telített zsírsav 21 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 30 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 12 g
-
Koleszterin 288 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 3603.3 g
-
Cink 6 mg
-
Szelén 55 mg
-
Kálcium 298 mg
-
Vas 5 mg
-
Magnézium 114 mg
-
Foszfor 701 mg
-
Nátrium 2423 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 23.5 g
-
Cukor 2 mg
-
Élelmi rost 4 mg
VÍZ
-
Összesen 382.5 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 217 micro
-
B6 vitamin: 2 mg
-
B12 Vitamin: 2 micro
-
E vitamin: 3 mg
-
C vitamin: 52 mg
-
D vitamin: 40 micro
-
K vitamin: 45 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 25 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 77 micro
-
Kolin: 226 mg
-
Retinol - A vitamin: 186 micro
-
α-karotin 1 micro
-
β-karotin 367 micro
-
β-crypt 9 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 916 micro
- 13% Fehérje
- 4% Szénhidrát
- 13% Zsír
- 70% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
B6 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 286.8 g
Zsír
-
Összesen 278.7 g
-
Telített zsírsav 84 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 121 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 50 g
-
Koleszterin 1154 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 14413.2 g
-
Cink 24 mg
-
Szelén 221 mg
-
Kálcium 1194 mg
-
Vas 20 mg
-
Magnézium 456 mg
-
Foszfor 2804 mg
-
Nátrium 9692 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 93.9 g
-
Cukor 10 mg
-
Élelmi rost 16 mg
VÍZ
-
Összesen 1529.9 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 868 micro
-
B6 vitamin: 7 mg
-
B12 Vitamin: 7 micro
-
E vitamin: 11 mg
-
C vitamin: 206 mg
-
D vitamin: 160 micro
-
K vitamin: 182 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 3 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 99 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 310 micro
-
Kolin: 906 mg
-
Retinol - A vitamin: 745 micro
-
α-karotin 2 micro
-
β-karotin 1468 micro
-
β-crypt 36 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 3665 micro
- 13% Fehérje
- 4% Szénhidrát
- 13% Zsír
- 70% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
B6 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 9.1 g
Zsír
-
Összesen 8.8 g
-
Telített zsírsav 3 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 4 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 2 g
-
Koleszterin 37 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 457.4 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 7 mg
-
Kálcium 38 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 14 mg
-
Foszfor 89 mg
-
Nátrium 308 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 3 g
-
Cukor 0 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 48.6 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 28 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 7 mg
-
D vitamin: 5 micro
-
K vitamin: 6 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 3 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 10 micro
-
Kolin: 29 mg
-
Retinol - A vitamin: 24 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 47 micro
-
β-crypt 1 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 116 micro
Hozzávalók
Elkészítés
- A sütés előtti este keverjünk össze 60 g fetát (nagyjából egy fél csomag a bolti kiszerelésből), 2 teáskanál sót és 1 liter vizet egy turmixgépben, turmixoljuk simára. Tegyük a zsigerelt csirkét egy viszonylag nagy, visszazárható műanyag zacskóba vagy egy olyan edénybe, amely elég nagy ahhoz, hogy elmerüljön benne a csirkét. Öntsök fel a fetás sóoldattal, fedjük le. Hűtőbe tesszük legalább 8 órára, vagy egy teljes éjszakára.
- Sütés előtt vegyük ki a csirkét a sós léből, és tegyük át egy papírtörlővel kibélelt tálcára. (A fetás sóoldatot kiönthetjük.) Papírtörlővel szárítsuk meg a csirkét, és hagyjuk 1 órán át szobahőmérsékleten felengedni.
- Egy kis keverőtálban keverjük össze a maradék 1 1/2 teáskanál sót, a fekete borsot, az oregánót, reszeljünk hozzá friss citrom héját (kb. 1 evőkanálnyit). Ha ha van kéznél citrombors fűszerkeverékünk, használjuk bátran azt is. Bőségesen szórjuk meg a csirkét a fűszernövény-keverékkel, és finoman masszírozzuk bele a bőrébe. Vágjuk félbe a citromot, és helyezzük a csirke belsejébe (a maradékot tegyük félre a tálaláshoz). Konyhai zsinór segítségével kössük össze a csirke combjait.
- Melegítsük elő a sütőt 220 fokra. Egy nagyobb vas serpenyőt (vagy egy hőálló serpenyőt) kezdjünk el felmelegíteni magas hőfokon a tűzhelyünkön. Öntsük bele az olívaolajat, és melegítsük fel egészen addig, amíg forró nem lesz (szinte már majdnem füstölni kezd). Tegyük a csirkét a mellével felfelé a serpenyőbe, így barnább, ropogósabb alja lesz, és gyorsabban kezdődik a sütési idő. A sistergő olajjal együtt az egész serpenyőt azonnal tegyük át a felmelegített sütőbe. 50-60 percig egyenletesen sütjük. Néha kivehetjük és rákanalazhatunk a fűszeres olívaolajból az egész csirkére, óvatosan egy hústűvel vagy húshőmérővel meg is szúrhatjuk: nagyjából 75 C-fokot kell mutatnia és a húsnak lédúsnak, a fetás páclétől szinte nedvességel telinek kell tennie.
- A sütési idő letelte után vegyük ki a serpenyőt a sütőből, a csirkét tegyük ki egy deszkára 10 percig pihentetni. Keverjük össze a maradék morzsolt fetát a serpenyőben lévő szafttal, és jól dolgozzuk össze. Ezután megbonthatjuk és felszeletelhetjük a sült csirkét. Zöldágyon tálaljuk (de jól illik hozzá a szaftban sült burgonya is, vagy párolt rizs/más alternatív gabona is), a tetejére csorgassunk vagy kanalazzunk a fetás sült csirkeszaftból, facsarjunk rá pár csepp friss citromlevet.
- Sütés hőfoka: 220 °C
- Sütés módja: alul-felül sütés
- Sütés ideje: 60 perc
- Receptkönyvben: 60
- Tegnapi nézettség: 1
- 7 napos nézettség: 3
- Össznézettség: 4860
- Feltöltés dátuma: 2023. november 04.
Ajánló
A recept esszenciáját már a neve is jelzi: a csirkét fetasajtos, sós lében pácoljuk egy éjszakán át. Mint minden sós lé, ez is fűszerezi a húst, és segít megőrizni a lédússágot, de megtartja és magával is ragadja a feta gazdag, élénk illatát. A végeredmény pedig (a fűszereknek is köszönhetően) egy intenzív illatú, kérgesre pirított, repedezett bőrű, sós és lédús, szájba pattanó tökéletes sült csirke. Mindössze öt összetevőből áll, meglepően egyszerű, zseniális étel.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- alkalom:
-
- Speciális étrendek:
Melissa Clark, amerikai gasztronómiai újságíró, többszörös (közel 40!) szakácskönyv-szerző, a The New York Times gasztrorovatában is minden héten okos, általában hétvégi hangulatú recepteket közöl. Amikor 2015 januárjában bemutatta ezt a fetával pácolt sültcsirke-receptet, szinte felrobbantotta az internetet, és nem volt olyan amerikai vagy európai gasztrorajongó, aki ne készítette volna el ezt az isteni receptet, amely fetás-sóoldatos pácjával újra szintre emeli a sült csirke fogalmát.